Студопедия — Лікування. Лікувальні заходи при ХЕ включають дієту, медикаментозні засоби, спрямовані на відновлення моторної функції і трофіки кишечника
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лікування. Лікувальні заходи при ХЕ включають дієту, медикаментозні засоби, спрямовані на відновлення моторної функції і трофіки кишечника






Лікувальні заходи при ХЕ включають дієту, медикаментозні засоби, спрямовані на відновлення моторної функції і трофіки кишечника, травних і транспортних процесів в стінці кишки, усунення дисбіозу, розладів обміну речовин, підвищення імунної реактивності організму.

Дієта: з підвищеним вмістом білку, фізіологічною кількістю жиру, обмеженням вуглеводів. В періоді загострення з метою механічного збереження кишечника призначають голодну паузу на 8-12 годин з подальшим дробним харчуванням 5-6 разів/добу. З раціону виключають харчові продукти, які негативно впливають на стан кишечника, насамперед, молоко, глютен, дисахариди, сирі овочі і фрукти, чорний хліб. Для дозованого харчування дітей раннього віку використовують кисломолочні продукти. Старшим дітям призначають послідовно лікувальні столи №4 (на 3-5 днів), №4б (на 10-12 днів) з подальшим переходом на стіл №4в.

Підвищеної кількості білка досягають шляхом призначення відварених м’яса і риби, протертого сиру, білкових омлетів. Після усунення гострих запальних змін доцільне призначення білкового енпіту, що підвищує вміст білка в харчовому раціоні на 10%. Препарат застосовують у вигляді 15% розчину (дітям до 3 років – по 100 мл; 3-7 років – по 150 мл; старше 7 років - по 200 мл 1 раз/день на підвечірок чи 2-й сніданок). Починають введення білкового енпіту з ¼-½ повного об’єму і протягом 3-4 днів дозу збільшують до необхідної, яку використовують протягом 4-6 тижнів.

Кількість жиру обмежують лише за важкого перебігу ХЕ. Корисне збагачення їжі поліненасиченими жирними кислотами (рослинні олії), якими за хорошої переносимості можна замінити ⅓ вершкового масла.

Переносимість вуглеводів залежить від кількості клітковини і клітинних оболонок, а також особливостей геміцелюлози. Рекомендують овочі, фрукти, крупи, що містять мало клітковини і клітинних оболонок. Необхідно застосовувати спеціальні методи кулінарної обробки (варіння на воді, на парі, механічне подрібнення продуктів).

Для дієти №4 рекомендують наступні продукти і страви: сухарі з білого хліба, протерті супи на неміцному м’ясному бульйоні, рублені котлети з м’яса і риби, рисову чи манну кашу, зварену на воді чи молоці, яйця (спочатку зварені некруто, у подальшому – круто), цукор (до 40 г на день), киселі, желе з фруктів і ягід з високим вмістом дубильних речовин, відвари з чорниці, шипшини, сік чорної смородини, лимонний, масло вершкове (додають до страви по 5 г).

Дієта №4б фізіологічно повноцінна, вміст повареної солі 8-10г. До раціону вводять хліб пшеничний вчорашньої випічки, сухе печиво чи нездобні булочки 1-2 рази/день, супи на неміцному бульйоні (м’ясному чи рибному) з добре розвареними крупами чи вермішеллю і дрібно нарізаними овочами (картопля, кабачки, морква, кольорова капуста, гарбуз); ніжне м'ясо і рибу нежирних сортів, порубані чи шматком, приготовлені на пару чи відварені; страви і гарніри із зазначених овочів у вареному чи протертому вигляді, а також у вигляді парових суфле; різні каші (крім пшоняної і перлової) на воді з додаванням ⅓ об’єму молока, парові пудинги з яєць; киселі і протерті компоти, желе, суфле, муси з солодких фруктів і ягід; за доброї переносимості дозволяють невелику кількість солодких ягід у сирому вигляді (суниця, полуниця, малина), соків, розведених гарячою водою; кисломолочні продукти з невисокою кислотністю, негострий твердий сир, сир у натуральному вигляді, протертий, також у вигляді парових чи запечених пудингів; соус молочний і фруктовий; вершкове масло додають до страв чи дають з хлібом у невеликій кількості (5-15 г).

У стадії ремісії пацієнтів переводять на стіл №4в, який призначений для забезпечення повноцінного харчування, збереження стану компенсації при захворюваннях кишечника і супутніх хворобах травного тракту. Дозволяють страви запечені в духовці, їжу дають переважно в неподрібненому вигляді. За хорошої переносимості до супів чи гарнірів додають капусту білокачанну, зелений горошок, молоду квасолю, буряк, стиглі помідори в сирому вигляді (до 100-200 г/день), листя салату зі сметаною, каші розсипчасті (крім пшоняної і перлової), дрібно порубані макарони, спілі мандарини і апельсини, солодкі кавуни, фруктово-ягідні соки з солодких сортів (яблучний, вишневий, полуничний), за хорошої переносимості – молоко в натуральному вигляді. За стійкої компенсації процесу і відсутності супутніх захворювань травного тракту призначать загальний стіл.

Для усунення полігіповітамінозу при ХЕ призначають вітаміни в дозах, що значно перевищують потребу, переважно парентерально. Особливо показані вітаміни групи В, які сприятливо впливають на секрецію і моторику кишечника, нормалізують його ферментну діяльність, мають детоксикаційну дію. Призначають тіамін – 10 мг, рибофлавін – 10 мг, піридоксин – 10 мг, фолієву кислоту – 1 мг, нікотинову кислоту – 5-10 мг, ціанокобаламін – 50-200 мг, на курс лікування 15-20 ін’єкцій. Добова доза аскорбінової кислоти 200-300 мг, ретинолу 2 мг.

Адсорбенти, в’яжучі та обволікальні засоби: вступаючи в реакцію з тканинним білком поверхні запально-зміненої слизової оболонки вони утворюють нерозчинну плівку, що вкриває тонким шаром слизову оболонку травного тракту і захищає її від механічних, термічних і хімічних подразнень, впливу ферментів. Це сприяє зменшенню проникності стінки судин, набряку, гіперемії, стиханню вираженості запального процесу. В’яжучі засоби рослинного походження мають нерізко виражений бактеріостатичний і бактерицидний вплив. Для посилення ефективності в’яжучі засоби призначають за 20-30 хвилин до їди. До в’яжучих засобів рослинного походження відносяться кора дуба, трава звіробою, кореневище гірчаку зміїного, кореневище з коренями кровохльобки, шишки вільхи, листя шавлії, квітки ромашки, плоди черемшини, кореневище перстачу прямостоячого, трава череди.

До обволікальних належать крохмаль, насіння льону, корінь алтея, кореневище з коренями солодки. Протизапальний ефект мають трава звіробою, квітки ромашки, листки шавлії, квітки календули.

Настоянку звіробою призначають по 40-50 крапель 3-4 рази/добу; настоянку полину гіркого по 15-20 крапель за 30 хвилин до їди 3 рази/добу.

Лікарські рослини застосовують, як правило, у поєднанні:

1. Відвар кожури та плодів гранату у поєднанні з ромашкою аптечною та м’ятою перцевою (по 1 столовій ложці м’яти та ромашки, ½ столової ложки кожури граната залити 1 л окропу, настояти протягом 2-3 годин, процідити, пити по 1-2 столовій ложці до їди 3 рази/добу).

2. Кореневища гірчаку зміїного 20 г, квіток ромашки 20 г, листя подорожника великого 25 г, плодів чорниці 25 г: 1 столову ложку збору залити склянкою окропу, нагріти 30 хв на водяній бані; настій охолодити протягом 10 хв і процідити. Застосовувати по ⅓-½ склянки 2 рази/добу до їди.

3. Плодів фенхелю 10 г, кори дуба 30 г, листя шавлії 30 г: 1 столову ложку збору залити склянкою холодної кип’яченої води, настояти при кімнатній температурі протягом 8-10 год; настій кип’ятити протягом 15 хв і процідити. Застосовувати по ½ склянки 3 рази/добу до їди.

4. Шишок вільхи 30 г, кори дуба 30 г, неподрібнених плодів черемшини 10 г: 1 столову ложку збору залити склянкою окропу, нагріти протягом 30 хв на водяній бані; настій охолодити при кімнатній температурі 10 хв і процідити. Застосовувати по ¼ склянки 3 рази/добу до їди.

Готові лікарські препарати: препарати вісмуту, імодіум, танальбін, ромазулан, ентерол у вікових дозах.

- ромазулан має протизапальну і легку спазмолітину дію, сприяє зменшенню метеоризму. Препарат вживають всередину по ½ ч.л., розведеної в склянці гарячої води. Для клізм розводять 1,5ст.л. препарату в 1 л кип’яченої води.

- танальбін має в’яжучий і протизапальний ефект. Застосовують по 0,1-0,5 г залежно від віку дитини 3-4 рази/добу.

- імодіум має сильну протипоносну дію, він вибірково впливає на м’язи тонкої кишки, завдяки чому збільшується щільність калу, зменшується кількість випорожнень. Призначається по 1 капсулі, 10-20 крапель чи 5-10 мл сиропу 2-3 рази/добу.

- ентеробене має аналогічну дію. Таблетки по 0,002 г, які призначаються дітям з 8 років. На початку лікування при гострому проносі та після випорожнення призначають по 1 таблетці. Добова доза 4 таблетки (8 мг). При хронічному проносі добова доза становить 1 таблетку. Застосовують не розжовуючи з невеликою кількістю води.

- ентерол – протидіарейний засіб біологічного походження, який має антагоністичний вплив на патогенні та умовнопатогенні мікроорганізми, що спричиняють діарею. Призначають по 1-2 капсули чи пакетики на добу.

За підвищеного газоутворення та здуття живота – антифлатуленти на основі симетикону. Доза симетикону в залежності від віку 15-25 крапель 3-5 разів/добу перед чи під ас їди.

Ферментні препарати, які містять панкреатичні ферменти і жовчні кислоти (панкреатин, панзинорм, фестал, креон), їх призначають по ½-1 таблетці 3 рази/добу під час їди, курс лікування 2-3 тижні.

Показанням до призначення антибактеріальних препаратів при ХЕ є відсутність ефекту при застосуванні дієти, в’яжучих і ферментних препаратів. Широко використовують еубіотики, які мають виражений антибактеріальний вплив на умовно патогенну мікрофлору (ентеросептол, інтестопан, мексазе, мексаформ).

За наявності в організмі вогнищ хронічної інфекції застосовують нітрофуранові препарати (фурадонін, фуразолідон), препарати налідиксової кислоти (неграм, невіграмон), азосполуки саліцилової кислоти з сульфапіридином (сульфасалазин, сульфапіридазин, салофальк), антибіотики (поліміксин М, ампіцилін).

В періоді загострення захворювання, при вираженому проносі та наявності ознак токсикозу з ексикозом проводять інфузійну терапію.

Для усунення печії, свербіння в ділянці анусу, які виникають внаслідок тривалої діареї, призначають ректальні процедури – мікроклізми, свічки.







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 477. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия