Студопедия — Та принципи дидактики
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Та принципи дидактики






 

Сучасна дидактика, образно кажучи, є „теоретичним стержнем” педагогіки. Основні, вічні запитання, які завжди стояли і стоять перед педагогікою, – це запитання „чому навчити?” і „як навчити?”. В сучасному світі, коли об’єм знань у кожній предметній галузі стрімко зростає, причому швидкість цього росту також збільшується, актуальність запитань „чому” і „як” стає безпрецедентною. З одного боку, Кузьмі Пруткову не можна не вірити: „Нельзя объять необъятное!” З іншого боку, люди повинні оволодівати постійно зростаючими знаннями. Саме дидактика покликана шукати вихід із цієї парадоксальної ситуації.

Поняття „дидактика” походить від грецького didaktikos, що означає „вчу”, „навчаю”.

Уперше ввів його в науковий обіг німецький педагог В. Ратке (1571-1635), який назвав свій курс лекцій „Короткий звіт з дидактики, або мистецтво навчання Ратихія”. В тому ж значенні користувався цим поняттям і великий чеський педагог Ян Амос Коменський, який опублікував у 1657 р. в Амстердамі свою відому працю „Велика дидактика”. В ній Я.А.Коменський визначив дидактику як „загальне мистецтво всіх навчати всьому”. В її структурі він розглядав і питання виховання, які, як і навчання, трактував, як необхідну умову „формування звичаїв у напрямі всебічної моральності”.

У міру розвитку педагогічної науки дидактика починає концентрувати свою увагу на питаннях теорії освіти і навчання. Значний внесок у розвиток світової дидактики внесли І.Ф. Гербарт, І.Г. Песталоцці, А.Дістервег, К.Д.Ушинський, Л.М.Толстой, Д.Дьюї, Г.Кершенштейнер та ін.

Загальновідомо, що найважливішими знаннями в кожній науці вважаються закономірності і закони. До загальних закономірностей навчально-виховного процесу, що відображають об’єктивні зв’язки між його основними компонентами: метою, змістом, методами, формами, управлінням, стимулюванням, ефективністю, – належать дидактичні принципи і правила.

Принципи навчання перебувають в органічній єдності, утворюючи певну концепцію дидактичного процесу, яку можна уявити як систему, компонентами якої вони є. Але чи будь-які принципи і чи в будь-якому поєднанні можуть входити в цю систему? На якій основі може бути побудована внутрішньо несуперечлива система принципів навчання?

Вирішення поставленої проблеми починається з вияву логічної основи побудови цієї системи. Такою основою Я.А.Коменський вважав принцип природовідповідності навчання, і послідовність решти принципів навчання узгоджувалась з ідеєю природодоцільності.

К.Д.Ушинський визначив необхідні умови якісного навчання так: своєчасність, поступовість, органічність, постійність, міцність засвоєння, ясність, самодіяльність студентів, відсутність надмірної напруженості і надмірної легкості, правильність. На основі цієї концепції сучасна дидактика як основоположні виділяє такі принципи:

- науковості;

- доступності;

- наочності;

- свідомості й активності;

- систематичності й послідовності;

- міцності;

- зв’язку теорії з практикою.

Ці принципи складають систему дидактичних принципів, сутність яких можна звести до такого: навчати слід так, щоб знання набули сили переконання, рекомендацій до дій і мотиваційного саморозвитку.

 

Сьогодні дидактика (теорія і методика навчання) визначилася в якості галузі загальної педагогіки як „теорія побудови навчального процесу”, тобто побудова з погляду теорії навчання, а не життєвого здорового глузду. Предметом дидактики є учіння як засіб освіти і навчання, які в єдності забезпечують організоване викладачем засвоєння студентами змісту освіти. Дидактика - теоретична й одночасно нормативно-прикладна наука.

У дидактиці як в науковій теорії на основі концептуальних положень будується модель навчання. Моделювання педагогічних явищ і процесів - провідний метод будь-якого теоретичного дослідження, підходу, проекту, конструкції.

Дидактика досліджує особливості навчання стосовно студентів і педагогів, навчальних дисциплін педагогічних систем, окремих освітніх установ і цілих соціальних спільностей. У дидактиці як науці виявляються закономірності навчання, визначаються ключові поняття, встановлюються принципи навчання, формується його зміст, пропонуються технології, форми і методи, які дозволяють здійснювати освітній процес в цілому і в конкретних умовах, контролювати й оцінювати його результати.

Дидактика виконує такі завдання:

§ відповідає на запитання „навіщо?”, „чому?” і „як?” необхідно навчати;

§ описує і пояснює процес і умови навчання;

§ досліджує сутність, закономірності і принципи навчання у зв'язку з вихованням та освітою студентів, їх творчою самореалізацією і розвитком здібностей;

§ визначає педагогічні основи змісту освіти;

§ розробляє нові навчальні системи, освітні технології, форми, методи і прийоми навчання;

§ проектує системи діагностики, контролю й оцінки освітніх результатів;

§ передбачає і прогнозує результати навчання на основі різних концепцій і технологій освіти.

Ці завдання, як уже наголошувалося, враховуються у визначенні предмета дидактики: перед нею навчання є об'єктом вивчення і об'єктом конструювання. Навчання для дослідника є об'єктом вивчення, коли він здійснює науково-теоретичну функцію педагогіки.

В результаті дослідження він одержує знання про те, як проходить процес навчання, вже реалізований або такий, що реалізується, які його закономірності і в чому полягає його сутність.

Іншими словами, такі знання відображають педагогічну дійсність у тому вигляді, в якому вона є. Користуючись філософською термінологією, можна сказати, що це знання про суще – про педагогічні факти (явища), про сутність і закономірності педагогічного процесу – педагогічної практики. Це і є дидактика.

Термін „педагогічна практика” має широке значення, охоплюючи багато видів діяльності в цій галузі як широкій сфері життя суспільства. Саме в широкому руслі соціальної практики розробляється загальна стратегія освіти на державному рівні, створюються проекти педагогічних процесів, готуються навчальні матеріали та ін.

Педагогічна праця по своїй суті завжди є творчою, дослідницькою. Адже педагог, взаємодіючи зі студентом, відкриває весь час нові якості як у студента, так і в спільній взаємодії. Томдля у й навчання студентів повинен весь час проводити творчу дослідницьку діяльність.В основі цієї взаємодії є широке поняття «цілеспрямована діяльність», введена засновником кібернетики н.Вінером.

Можна стверджувати, що завданням теорії повинно бути обґрунтування всіх цих матеріалів та їх використання у практиці. Реалізації цих завдань сприяє педагогічна система (рис. 3.1), яка складається з таких взаємопов'язаних компонентів:

Ø цілей навчально-виховної і розвивальної діяльності;

Ø змісту цієї діяльності (який фіксується в навчальних планах, програмах, підручниках, навчальних посібниках, комп'ютерних навчальних програмах, різноманітних відео-, інформаційних, телекомунікаційних та ін. засобах);

Ø методів навчання, виховання і розвитку студентів, технології освітньої діяльності у процесуальному розумінні;

Ø засобів, що використовуються в педагогічному процесі;

Ø організаційних форм, у яких освітня діяльність реалізується з тим або іншим ефектом, що підтверджується відповідними методами контролю.


Слід зазначити, що наведена вище структура і значення поняття „педагогічна система” трактується і в дещо іншому розумінні, зокрема персоніфікується і використовується для характеристики плідної наукової і практичної діяльності великих педагогів (наприклад, педагогічна система Я.А.Коменського, К.Д.Ушинського, А.С.Макаренка, В.О.Сухомлинського та ін.).

Це ж поняття застосовується для позначення і характеристики вертикального зрізу педагогічної діяльності залежно від певного рівня освіти (педагогічна система загальноосвітньої, професійно-технічної, вищої школи, освіта дорослих та ін.).

Мабуть, найбільш доцільно апелювати до досить широкого поняття „педагогічна система”, перш за все, для загальної характеристики і критерійної, теоретичної оцінки навчально-виховної, науково-педагогічної (дослідницької) та управлінської діяльності в інтеграційному розумінні, у відповідних соціальних умовах, тобто на рівні всього суспільства, соціуму.

Тільки в цьому випадку поняттю „педагогічна система” може бути надано гідного цього глобального поняття не тільки суто педагогічного, але й соціально-культурного значення, яке підкреслює першочергове значення цієї системи для розвитку соціуму, для реалізації його найважливішої особистісно-творчої функції (рис.5.2).

 

 

 

 


Рис. 3.2. Складові педагогічної системи

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 719. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия