Студопедия — Технічні і суспільні науки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Технічні і суспільні науки






Якщо взаємодія з природними науками зумовлює пізнавальний аспект технічних, то взаємодія з суспільним науками визначає їх спрямованість на ефективність.

Перша ланка цього напряму - забезпечення технологічної ефективності, що виражає у виробництві (виготовленні, обробці, видобуванні і т.ін.) продукції потрібної якості з потрібною продуктивністю.

Друга ланка – забезпечення економічної ефективності, що визначається відношенням між результатами використання технології, техніки і затратами, необхідними для отримання заданих результатів.

Можна вважати, що технологічна і економічна ефективність – це вододіл між технічними і суспільними науками, певною мірою умовний. Вимоги технологічної ефективності викликані суспільними проблемами, а підвищення економічної ефективності здійснюється шляхом інтенсифікації технічного прогресу.

Технічні науки по відношенню до суспільних покликані оптимізувати технологічні системи, а суспільні по відношенню до технічних – оцінювати і регулювати цю оптимізацію, виходячи із закономірностей суспільних процесів, розглядаючи техніку як вагому складову продуктивних сил, як соціальний феномен.

Рушійні сили технічного прогресу у виробництві – суспільна потреба і наука. Але закони функціювання наукової та виробничої систем відмінні. Це протиріччя здебільшого і зумовлює проблему впровадження науково-технічних досягнень у виробництво, або, точніше, проблему цілеспрямованого розвитку і оптимізації технологічних систем на основі результатів наукових досліджень.

Розрізняються такі рівні розвитку технологічних систем:

- модифікація параметрів окремих пристроїв у технологічній системі;

- застосування пристроїв з тими ж функціями, але з іншим принципом роботи;

- модифікація технологічної системи шляхом зміни числа і порядку операцій;

- модифікація технологічної системи шляхом зміни характеру операцій;

- перетворення технологічної системи, викликане модифікацією мети виробництва;

- створення технологічної системи для нової мети.

За інших рівних умов труднощі впровадження науково-технічних досягнень у виробництво зростань з поглибленням рівня зміни технологічної системи, пропонованої наукою.

У рамках технічних наук неможливо вирішити проблему впровадження їх результатів у виробництво. Ці науки покликані обґрунтувати науково-технічне вирішення проблеми. Протиріччям між цілями науки і виробництва як суспільних інститутів вирішується на рівні суспільної практики.

Завдання створення умов для оптимізації процесу впровадження результатів досягнень технічних наук має знайти своє вирішення в суспільних науках. У зв’язку із цим стає конче необхідним вирішення проблеми оцінки економічної ефективності наукових досліджень. Нехтування оцінкою,

як і поверховий підхід до її визначення, дуже негативно позначається на процесі розвитку і функціювання технічних наук.

Оцінюючи ефективність наукових праць, доречно вспам’ятати відомий вислів: «Продукт розумової праці – наука – завжди ціниться далеко нижче її вартості, тому що робочий час, необхідний для її відтворення, ніяк не можна порівняти з тим робочим часом, який потрібний для того, щоб первісно її відтворити»[23]. Якщо особливості науки не враховуються в її оцінці, то між невизначеністю науки і стабільністю виробництва неминуче виникають протиріччя.

Варто відзначити фактори, що заважають процесові використання і впровадження наукових результатів:

- дослідникам не зрозумілий весь обсяг технічного значення одержаних ними результатів, а спеціалістам, які могли б їх адаптувати в техніці, ці результати недоступні з причин неефективної системи інформації, різних типів освіти і використаних наукових умов;

- отримане технічне завдання вимагає істотної «доводки» до використання його в промисловості, але дослідники не мають можливості виконати цю роботу;

- технічні умови для реалізації отриманих результатів відсутні, а суспільне виробництво не орієнтоване на їх створення;

- виробничі організації зацікавленні у використанні лише тих результатів, які можуть в найкоротший строк, без істотних затрат і реконструкції виробництва підвищити його можливості у досягненні показників, що входять у звітність.

Труднощі впровадження вагомих наукових результатів у поєднанні з існуючим формальним підходом до економічної оцінки досліджень нерідко спричиняють,з одного боку, прагнення спеціалістів з природознавства до занять «чистою» наукою, а з другого – деформації у розвитку технічних наук (відхід від вирішення принципових проблем, нехтування пошуковими дослідженнями, дріб’язкові теми, перехід кваліфікованих дослідників у інші галузі науки). З цих причин сфера активного взаємозв’язку технічних і природничих наук зменшується. Відбувається відміна наукового перетворення виробничої системи діяльністю, спрямованою на згладжування труднощів у роботі окремих підприємств.

Конкретне вирішення проблеми доведення результатів фундаментальних досліджень до їх використання в промисловості має багато ступенів, кожен з яких характеризується певним видом діяльності. Одним із них є безпосереднє впровадження технічного знання у виробництво. Спеціалісти з цієї галузі повинні вміти визначити технічні можливості, які можуть забезпечити результати досліджень або розробки; знати кон’юнктуру; вибирати об’єкт, де б ефект впровадження виявився найяскравіше; уявити специфіку впровадження на різних об’єктах; розвивати перспективи подальшого впровадження, враховуючи аналіз результатів роботи у виробничих умовах.

Розробка способів організації, ефективного поєднання наукової і виробничої систем, активізації всіх ланок системи «наукове дослідження - виробництво» з урахуванням їх прямого і зворотного зв’язку – одне з найважливіших завдань суспільних наук, що взаємодіють для його вирішення з науками технічними.

Сучасний етап науково-технічної революції характеризується тим, що хід розвитку технологічних систем істотно впливає на умови розвитку людства. Різко зростають: складність управління технологічними процесами; імовірність відхилення від їх запланованого ходу; вплив на природне середовище; ціна наслідків можливих аварій. Тому економічна ефективність не може повністю охарактеризувати оптимальність перетворення технологічної системи. Необхідно проаналізувати і екологічну сторону такого перетворення.

Останнім часом питання екології перетворились з допоміжної (не завжди обов’язкової частини технологічних проектів) в одну з центральних проблем технології. Нині основним завданням екології є охорона існування і розвитку людського суспільства шляхом забезпечення оптимальних умов його взаємовідносин з навколишнім середовищем.

Екологічні завдання можуть бути вирішені на основі результатів технічних наук у рамках планованого промислового розвитку. Важливу роль у цій справі мають відігравати суспільні науки,

 

які визначають методи практичної реалізації технічних рішень. Так, гостро стоїть завдання поєднання економічної і екологічної оцінок виробничо-технічної діяльності, вирішення якого дасть можливість ліквідувати протиріччя між вимогами інтенсифікації виробництва і необхідністю дотримання кожним підприємством екологічних принципів.

Сюди ж належить і питання заборони наукових досліджень, які можуть призвести до неясних і непередбачених наслідків. Наприклад, можливість неконтрольованого синтезу небезпечних вірусів, проти яких немає ліків. Однак подібні заборони можуть бути досить ефективними лише за відповідних політичних умов.

До найважливіших проблем взаємодії суспільних і технічних наук належить проблема управління останніми. Через те, що технічні науки тісніше пов’язані з виробничою сферою, може створюватися ілюзія ефективного керування ними за умови використання методів, ефективних в управлінні виробництвом. Однак дослідження показують, що ці методи, зокрема економічне стимулювання, не приносять очікуваного результату, якщо вони не доповнені оптимальним регулюванням відносин між дослідниками, їх творчою взаємодією, врахуванням індивідуальності і особливостей таланту.

Проблема організації наукових колективів є дуже важливою. Тому технічні й суспільні науки повинні взаємодіяти з психологією. Специфіка техніко-наукового дослідження, спрямованого, як правило, на вирішення комплексної проблеми, вимагає залучення спеціалістів різних профілів.

У плані професійної підготовки доцільна спільна робота спеціалістів суміжних галузей технічних наук, відповідних природничих наук і математичних методів досліджень.

З метою науково-організаційного забезпечення всіх ланок наукової роботи варто включити у колектив дослідників, які мислять системно, теоретиків, експериментаторів, а також людей, здатних забезпечити ефективний зв'язок з проектуванням і виробництвом.

З точки зору інтелектуальної діяльності у колективі мають бути: той, хто відмінно орієнтується в актуальних проблемах галузі і може чітко визначити її завдання; аналітик, схильний до абстракції і якісного моделювання; «генератор ідей» - спеціаліст, який відзначається гостротою думки, багатою уявою, схильний до оригінальних ідей, парадоксальних порівнянь, «розроблювач», що вміє детально, якісно розробляти принципове вирішення задачі; критик, скрупульозний і педантичний; авторитетний керівник який активно спрямовує роботу групи, вміє зацікавити її членів досліджуваною проблемою.

Невід'ємним елементом взаємодії технічних і суспільних наук є дослідження розвитку технології і техніки, а також дослідження власне технічних наук як форм суспільно-історичної практики. Історичний підхід до технічної проблематики дає можливість оцінити масштаби, характер і напрям розвитку сучасних технічних досліджень, реконструювати розвиток технічної свідомості. В історичному дослідженні науково-технічної діяльності необхідно:

· дотримуватися єдності історичного підходу до технологічного розвитку суспільства, як до унікального процесу, з його логічним аналізом;

· вивчати історію технічних наук к елемент всієї наукової системи (при цьому історичне дослідження повинне виявити зв'язки і взаємодії наук на різних етапах суспільного розвитку і тим самим зіграти роль фактора, який інтегрує науки).

Важливим аспектом розвитку суспільних і технічних наук має бути взаємодія останніх з юридичними науками. Так, наприклад, закони про патентування винаходів, видачу ліцензії і технічну раціоналізацію можуть повною мірою спрямовувати діяльність по створенню нової техніки.

При розробці таких законів виникає багато проблем: визначення абсолютної і відносної новизни, диференціація рівня винаходів, ступеня їх універсальності та ін.

Проблему впровадження нових технічних розробок, також неможливо визначити без юридичної бази. Актуальна й проблема юридичного статусу людей, що рухають науково-технічний процес: дослідників, організаторів, проектантів, безпосередніх виконавців.

Взаємодія технічних, суспільних та природничих наук виражається в такій дисципліні, як кваліметрія (наука про якість). У ній аналізуються, узагальнюються, систематизуються множина одиничних показників якості і методи їх вивчення.

Підсумовуючи сказане в цьому розділі, відзначимо, що технічні науки знаходять у суспільних науках обґрунтування і оцінку своєї суспільної значимості, детермінацію передумов, напрям і характер свого розвитку.

У той же час, будучи безпосередньо науковою базою науково-технічного прогресу суспільства, технічні науки істотно впливають на зміст суспільних наук, на розвиток їх проблематики.

 

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 546. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия