Студопедия — Організація досліджень у технічних науках
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація досліджень у технічних науках






Особливість технічних наук, спрямованих на технологічну діяльність і вирішення комплексних проблем, проявляється у формі їх організації. Розвиток цих наук відбувається в наукових закладах різних типів. В Україні науково-технічні дослідження ведуться в академічних наукових закладах І-ІУ рівнів акредитації, галузевих інститутах, вищих навчальних закладах, науково-виробничих об`єднаннях, науково-дослідних лабораторіях і конструкторських бюро при великих підприємствах.

Роль Академії наук у розвитку науково-технічного знан­ня полягає у формуванні науково-технічної стратегії; ство­ренні нових напрямів технічного прогресу; вирішенні прин­ципових задач оптимізації технологічних систем; здійснен­ні взаємодії технічних наук з іншими науками і міждисцип­лінарної взаємодії усередині науково-технічної галузі; роз­робці і створенні дослідних зразків особливо наукоємних технологічних і технічних об'єктів.

У роботі Академії наук України технічним наукам постійно приділяється велика увага. Вже через два дні після її ство­рення (лютий 1919 р.) у Києві був заснований Інститут тех­нічної механіки. Ще у 1936 році, поряд з відділами суспіль­них, математичних і природничих наук, в АН УРСР був ство­рений відділ технічних наук. Нині науково-технічні дослі­дження виконують понад 50 науково-дослідних інститутів АН України. Практичні розробки цих досліджень ведуться на 83 підприємствах дослідно-конструкторської і виробничої баз.

Академія наук України стала одним з ініціаторів створен­ня великих конструкторських бюро і дослідних підприємств при наукових закладах для прискореного впровадження в життя результатів досліджень.

Показова в цьому плані структура Інституту електрозва­рювання ім.Є.О.Патона, де комплексно вирішу­ється проблема, яка відіграє важливу роль у машинобуду­ванні. Вирішення її здійснюється в одному інституті на всю глибину: від фундаментальних питань прикладної фізики через її технічні аспекти, через технологічні пошуки, роз­робку і конструювання до створення дослідних і навіть се­рійних зразків зварювальної техніки. Але для такої комп­лексної роботи необхідні певні умови: розв'язання єдиної актуальної і перспективної проблеми; можливість викорис­тання результатів технологічній системі; наявність достат­ньої кількості спеціалістів відповідних профілів і необхідної науково-технічної бази.

Оптимальне співвідношення наукової, інженерно-конструкторської і дослідно-виробничої частин в академічних закладах залежить від характеру розв'язуваних проблем, досягнутого рівня їх вирішення, наукового рівня інституту і технологічних можливостей відповідної галузі вироб­ництва.

Переваги розробки техніко-наукових проблем в акаде­мічних закладах полягають у можливостях їх фундамен­тальних досліджень, кардинальногорозв'язання. Недолі­ки − у віддаленості від виробництва, труднощах впровадження отриманих результатів і створенні власної дослід­но-виробничої бази. Можливі також від актуальної тематики заради поглибленого вивчення питань, насправді другорядних, а також зниження академічного рівня досліджень і захоплення тиражуванням досягнутого.

Більшість техніко-наукових досліджень і розробок вико­нується у галузевих науково-дослідних закладах. Вони по­кликані формувати наукову стратегію галузі, адаптувати наукові дослідження для їх використання, досліджувати і розв'язувати проблеми, що виникають у ході їх розвитку, розробляти нові технологічні процеси і нові типи устатку­вання, вирішувати завдання їх оптимізації і вдосконалення технології і техніки.

В Україні науково-технічні проблеми розв'язуються у де­сятках галузевих науково-дослідних закладів. Це заклади, що належать практично до всіх галузей народного госпо­дарства і вищеназваних груп технічних наук.

Найпродуктивніше працюють галузеві інститути, що ма­ють дослідно-виробничу базу, а також тісні контакти з ака­демічними закладами і ВНЗ з одного боку і проектними організаціями і підприємствами — з другого. Переваги га­лузевої науки: ефективне впровадження результатів у дану галузь; можливість впливу на технічну політику відповідних міністерств і відомств. Недоліки: певна відомча розмежованість; некомпетентне втручання адміністративних праців­ників галузі у виконання досліджень і розробок.

 

У вищих навчальних закладах науково-технічні дослі­дження ведуться як безпосередньо на кафедрах, так і є лабораторіях науково-дослідного сектора. Причому, якщо в першому випадку часто розробляються загальнотехнічні питання, то в другому — конкретні завдання у відповідній галузі.

У ВНЗ України науково-технічні дослідження вико­нують більше як 130. Над ними також працюють майже 40 філіалів ВНЗ і загальнотехнічних факультетів. Переваги ву­зівської науки полягають у концентрації висококваліфіко­ваних кадрів різних спеціальностей, у більшій можливості кадрового маневрування в дослідженнях, залученні до на­укової роботи студентської молоді. Недоліки − порівняно слабка матеріально-технічна і виробнича база.

Поки що наведений досвід впровадження госпрозрахунку виявив деякі характерні риси цього процесу. Підприємства стали значно вимогливіше ставитися до техніко-економічного рівня розробок, посилився контроль за змістом та вартістю договорів, з’явилися вимого скорочення строків розробок, представлення результатів роботи у вигляді продукції, готової до термінового використання чи тиражування. Міністерства стали планувати науково-дослідницькі роботи за схемою, передбаченою для промислових підприємств.

Особливої специфіки набуває питання про госпрозрахункові відносини в академічних умовах. Першорядне значення у роботі Академії наук мають якість та наукова актуальність досліджень. У той же час вони повинні відкривати й шляхи розвитку нових технологій.

В яких випадках академічний інститут повинен передавати свої результати для використання галузевим організаціям, у яких – об’єднуватися з ними для спільної роботи, в яких – доводити роботу самостійно, опираючись на власне конструкторське бюро; яка вартість одержаних теоретичних результатів, що використовуються галузевими організаціями при розробці технічної продукції? Ці питання слід вирішити у ході перебудови науки.

Новим явищем у організації сучасної науки стало виникнення науково-технічних кооперативів. Характер їх діяльності дуже різноманітний: науково-технічне навчання, патентно-ліцензійний пошук, виготовлення апаратури, дослідницькі роботи, випробування та впровадження технологічних новинок у виробництво, а також посередницька діяльність.

Нині кількість науково-технічних кооперативів швидко зростає. Це дає підстави сподіватися, що конкуренція, яка виникла між ними, посилить творчі та продуктивні аспекти їх діяльності.

При Академії наук України створюються центри науково-технічної діяльності, досліджень і соціальних ініціатив, які сприятимуть впровадженню в народне господарство розробок академічних інститутів, проводитиме дослідження в рамках екологічних проблем, надаватиме допомогу творчій молоді.

Отже, вирішення комплексних технічних проблем зумовлює важливість організації науково-технічних досліджень. При цьому слід забезпечувати взаємодію як між науковими дисциплінами, так і між наукою і виробництвом. Тому техніко-наукові дослідження проводяться в організаціях академічної, вузівської, галузевої і безпосередньо виробничої систем колективами спеціалістів різних профілів. Забезпечення ефективної взаємодії між усіма ланками науково-технічного дослідження, розробки, проектування і виробництва – одна з основних умов науково-технічного розвитку України.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 392. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия