Студопедия — Північна Америка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Північна Америка






Автомобілі виробництва Японії, Латинської Америки і Австралії в ці роки продовжували перебувати під найсильнішим впливом американського автопрома, що дозволяє розглядати їх спільно з американськими.

Chevrolet Impala 4-Door HT.

"Шевроле" моделі 1960 року - приклад "перехідного" стилю рубежу п'ятдесятих і шестидесятих років.

FQRustyChevy ImpalaSide 1963 року.

У Північній Америці з прийнятим там щорічним оновленням дизайну першими автомобілями шестидесятих років в основному стали дещо видозмінені моделі самого кінця п'ятдесятих, точніше - 1959 модельного року. Основними відмінностями сталі розташування фар і грат радіатора в один ряд на абсолютній більшості моделей, лобові стекла зі зменшеним вигином - або вже майже плоскі, або перехідного від панорамних типу, що лише злегка заходять на боковину, хвостові кілі різко зменшеного розміру і що отримали майже повсюдне поширення плоскі дахи.

 

Chevrolet Impala

"Шевроле" 1962, 63 і 64 модельних років - навпроти, вже типові представники стилю першої половини шестидесятих років. 1962 рік

Характерний стиль першої половини шестидесятих, що почався у більшості фірм з моделей 1962 модельні роки, можна назвати "спрощеним".

Для більшості автомобілів цього періоду характерні прості обводи, необхідний мінімум хрому, відносно тонкі і прості бампера, скромність і лаконічність екстер'єру і інтер'єру.

Деякі моделі в цей період стали виглядати практично "по-європейськи" - наприклад, Plymouth Valiant, що пов'язано з ростом інтересу до компактних автомобілів, що відзначається з кінця п'ятдесятих років, і посиленням конкуренції з недорогими імпортними європейськими моделями.

Ford-Falcon-4dr-Sedаn

Ford Falcon - компактна модель 1960 року фірми "Форд".

Найбільш суттєвою новинкою 1960 модельного року стала поява в модельних рядах усіх провідних виробників так званих "компактних" моделей, націлених проти тих, що імпортуються в США невеликих і економічних автомобілів європейського виробництва, таких, як "Фольксваген-жук". За розміром вони істотно перевершували європейський імпорт і мали довжину близько 4,5 - 4,8 м Таким чином, на практиці це були великі, за сучасними мірками, автомобілі, розміром з радянську "Волгу" або трохи менше. Підвищений інтерес до "компакт-дисків" буде характерний для усього десятиліття.

Дещо пізніше, до 1962 модельного року, з'явилися "среднеразмерные" моделі, першій з яких був Ford Fairlane. Вони мали проміжний розмір між "компактними" і "повнорозмірними" автомобілями і заповнили нішу між ними. При середній довжині близько п'яти метрів, вони відповідали звичайним американським автомобілям початку-середини п'ятдесятих років, що було вдалою концепцією, тому "среднеразмерники" швидко завоювали популярність.

В той же час, в цілому для американських моделей шестидесятих років був характерний постійний ріст розмірів. Повна довжина так званих "автомобілів стандартного розміру" (standard - sized cars - вони ж "повнорозмірні", "fullsize") з 1960 по 1969 виросла в середньому з 5,3 до 5,8 метра, приблизно аналогічними були і масштаби росту моделей інших класів. Одночасно, росли робочий об'єм і потужність двигуна - на "повнорозмірних" автомобілях до кінця десятиліття, скажімо, ставилися практично виключно двигуни V8, рядні "шестірки" стали в цьому класі рідкістю.

Цікавий був набір кузовів, характерний для американських автомобілів шестидесятих. Чи не більшість серед них складали хардтопы - двох- і чотирьохдверні. Якщо в попереднє десятиліття цей кузов ще зберігали деякий наліт престижності, то в шестидесяті двухдверные і чотирьохдверні хардтопы були в модельних рядах усіх виробників. Найбільш поширені були двухдверные хардтопы. Традиційні стійкові седани і купе в ці роки пропонувалися практично виключно в качесвте бюджетних моделей, або зрідка використовувалися для спортивних модифікацій із-за меншої в порівнянні з хардтопами маси. З автомобілів високих класів, стійкові кузови зустрічалися, мабуть, лише на лімузинах, зробити які хардтопами дуже складно технічно. У іншому, особливих змін в порівнянні з п'ятдесятими роками не сталося, хіба що ще більше скоротилася різноманітність і кількість кабріолетів, що випускалися, та практично зникли хардтопи-універсали.

 

1960 Imperial Crown.

Моделі корпорації "Chrysler" не поспішали розлучатися з плавниковою стилістикою. Imperial, 1961 рік.

Що стосується дизайну, то він мінявся швидко. У шестидесяті роки кожен з американських виробників намагався створити свій, впізнанний стиль, тому дуже складно дати йому загальну характеристику. Для цього було б необхідно дати повний опис усіх модельних рядів усіх американських виробників. Тому обмежимося лише загальним оглядом.

Марки концерну "Крайслер" до 1963-64 модельних років в цілому зберігали стилістику, досить близьку до кінця п'ятдесятих років, задану головним стилістом компанії Вирджилом Экснером.

 

Ford Thunderbird Hardtop на початку шестидесятих зберігав плавники, але вже у рамках абсолютно іншого стилю.

"Форди", навпаки, придбали підкреслено-футуристичный дизайн, з незграбнішими обводами і акцентом на мотивах ракетно-космічної техніки, зокрема, величезними круглими задніми ліхтарями, що імітують ракетний вихлоп.

Ford Galaxie - 1963

Найбільш характерним прикладом цього стилю була модель Ford Thunderbird 1961-63 років, яка окрім величезних задніх ліхтарів мала загострену носову частину і (у варіанті кабріолета) що повністю забирається електроприводом у багажник м'який верх.

Lincoln Continental початку шестидесятих.

Imperial Crown 1965 року.

Створений тим же дизайнером "Импириэл" від "Крайслера".

Дуже важливим і таким, що зробив дуже помітний вплив на стиль як шестидесятих, так і сімдесятих років автомобілем був Lincoln Continental (Lincoln - одна з марок, належних Ford Motors), створений дизайнером Элвудом Энджелом до 1961 модельного року. Цей автомобіль відрізняли чисті, прості і оригінальні обводи кузова.

Він не лише задав напрям дизайну "Линкольнов" (а також багато в чому і "Меркури", марки Ford Motors, що займала середню цінову категорію) на найближчі десятиліття (остання модель цієї марки з висхідним до моделі 1961 року дизайном випускалася до 1981 року), але і визначив фірмовий стиль автомобілів "Крайслер", оскільки Элвуд Энджел пізніше перейшов на роботу в цю корпорацію, і нові моделі "Крайслера", "Импириэла" і інших належних її марок придбали чималу схожість з "Линколнами" - ті ж плоскі борти, спереду і що ззаду виходять за габарит власне машини, оперізувальні боковини хромовані молдинги, аналогічне оформлення бамперів, і так далі. Таким чином, роботи Энджела зробили дуже значний вплив на американський автомобільний дизайн.

Автомобілі GM в основній своїй масі вже до 1962 модельного року придбали типову для шестидесятих років незграбну зовнішність, прикладом якої може служити описаний вище "Опель Рекорд" - фірма "Opel" є європейською філією General Motors і в ті роки в питаннях стилю досить точно наслідувала американські моделі компанії.

Cadillac Bonneville at Power Big Meet 2005 року.

Ближче до середини шестидесятих років, стиль американських автомобілів став ставати складніше. Pontiac Bonneville був одним з характерних представників автомобілів тих років.

Ближче до середини шестидесятих, стиль американських автомобілів почав ускладнюватися. Форми стали химернішими, ускладнилася пластика кузовних панелей.

Pontiac Bonneville –А 1965 року.

Складна пластика боковини була характерна для середини шестидесятих взагалі, а для автомобілів "Понтіак" стала свого роду "візитною карткою".

З'являються складні рельєфи на боковинах кузовів. Бампера починають збільшуватися в розмірі і ставати усе більш складними за формою, широко распространелись інтегровані бампера. Входить в моду оформлення передка з вертикальним розташуванням спарених по дві фар, уперше в Америці що з'явилося на "Кадилаках" в 1964 модельному році - хоча не усі виробники приймають цю стилістику, вона була дуже широко поширена в середині шестидесятих.

У шестидесяті роки з новою силою почалася "війна моторів" - боротьба між конкуруючими виробниками за підвищення потужності двигунів серійних автомобілів. Швидкість і потужність перетворюються в Америці в ці роки в справжній культ.

Ford Mustang 2D Hardtop 1965 року.

"Мустанг" першого покоління.

До середини шестидесятих, в моду входить спортивний стиль. Упродовж ряду років з 1964 року користувався величезним успіхом американський "псевдоспортивний" автомобіль Ford Mustang і його аналоги, що дістали загальну назву "автомобілів-поні" (pony cars), до числа яких входили такі моделі, як Plymouth Barracuda і Chevrolet Camaro. Це були "компактні", за американськими мірками, автомобілі, з динамічним, "псевдоспортивним" дизайном і динамікою дещо краще, ніж у сімейних седанов. По-справжньому потужних двигунів на ці автомобілі зазвичай не ставили, або вони були доступні тільки в найвищих комплектаціях, але яскравий дизайн дуже притягав молодих покупців, забезпечивши "поні" рекордні продажі. Наприклад, прем'єра "Мустанга" в середині 1964 року була однією з найбільш успішних за всю історію автомобільної промисловості.

 

Pontiac GTO 389 Tri-Power 1964 року першого покоління виглядав як звичайний двухдверний хардтоп свого часу.

 

Pontiac GTO 65.

Друге покоління отримало агресивніший стиль з модними в ті роки спареними у вертикальній площині фарами.

У ті ж роки з'являються "мускулисті автомобілі" - muscle - cars, "среднеразмерные" серійні двухдверные моделі з дуже потужними двигунами, запозиченими у набагато більших машин. До цих автомобілів відносилися такі моделі, як Pontiac GTO, Oldsmobile 442, Buick Gran Sport, Dodge Coronet R/T, AMC Rambler Rebel, пізніше - Plymouth Roadrunner, Dodge Charger, Ford Fairlane 427, Mercury Cyclone і багато інших.

До "мускулистих автомобілів" відносили також і деякі модифікації серійних компактних (наприклад, Dodge Dart GTS) або повнорозмірних (Chevrolet Impala SS) автомобілів.

 

64 Chevrolet Impala SS Coupe

Усі вони мали незадовільні для своїх швидкісних можливостей керованість і гальма, але користувалися великою популярністю.

Спочатку, muscle cars використовували кузови серійних моделей і зовні від них практично не відрізнялися.

Важливі зміни відбуваються в ці роки в оформленні інтер'єрів автомобілів. Прийняття в середині шестидесятих нових федеральних стандартів безпеки примушує виробників автомобілів серйозно попрацювати над її підвищенням. Незабаром після цього відходять в минуле не прикриті пластиком металеві панелі приладів, щедрі блискучі обробні панелі (відволікаючі водія і небезпечні відблиски, що дають), рульові колеса з кільцевою кнопкою звукового сигналу. З'являються нові матеріали для обробки салонів, набувають поширення великі панелі з пластика, - поки що недосконалі, нестійкі до дії сонячного світла, допускаючі швидке вигорання, тріщини і викривлення. У другій половині десятиліття уперше з сорокових років знову входить в моду дерев'яна обробка салонів, тепер зазвичай замінювана вставками з пластика "під дерево". Все частіше на американських автомобілях з'являються роздільні передні сидіння, підлогові важелі коробки предач і центральні консолі, чому немало сприяє поширення (псевдо) спортивного стилю.

Dodge-Charger-Front — один з найбільш відомих "мускулистих автомобілів" кінця шестидесятих років.

Dodge - Charger – 1969 року.

У другій половині шестидесятих років, американський стиль починає дрейфувати у бік все більшої спортивності. У ці роки сталася зміна стереотипу форми - тепер стрімкою здається не каплевидна форма, а клиновидна, з тупим заднім і загостреним переднім кінцем, що і відбивають нові тенденції в дизайні. Частково це стало наслідком того, що у військовій авіації, що часто служила джерелом натхнення для промислових дизайнерів, в цей час сталася зміна поколінь: у нових реактивних надзвукових винищувачів візуальний центр тяжіння композиції був зміщена назад. Відповідно, змінюються і пропорції: капот стає довше, багажник коротшає; збільшується передній свес і зменшується задній. У цьому був і практично сенс - "клиновидний" кузов дозволяв виконати вищий і бо́льший за об'ємом багажник, зручніший у використанні.

Ближче до кінця десятиліття, з'явилися кузови, спеціально спроектовані для "мускулистих" автомобілів і "пони-карз", з дуже характерним дизайном.

Його рисами були: кузов "fastback" (купе або двухдверный хардтоп з дуже плавним або взагалі відсутнім переходом від другого об'єму до третього) або "fasttop" (з продовженим назад дахом); сильно нахилені стекла - як лобове і заднє, так і бічні; боковина "coca-bottle" - з вигином поясної лінії, що за формою нагадує пляшку "кока-коли", і агресивні выштамповки в районі колісних арок, вирізи яких виконували підкреслено великими; агресивні грати радіатора, часто - глибоко утопленая в облицювання передка; интегрированые бампера невеликої товщини; мінімум хромового декору; імітації повітрозабірників; хромированые литі колісні диски; що закриваються у вимкненому положенні особливими шторками з електроприводом фари; і так далі. Кузови досягають мінімальної розумної висоти для автомобіля загального призначення - близько 1350 мм, і навіть нижче

Ford LTD кінця 1960-х років дуже нагадував muscle cars, але по суті був звичайним сімейним седаном. Звертають на себе увагу закриті шторками фари - типовий елемент стилю цього періоду.

Широке поширення "псевдоспортивних" автомобілів вплинуло на форму стандартних. У кінці шестидесятих, вони теж набули багато рис спортивного стилю. Наприклад, серійний повнорозмірний "форд" моделей 1968-1972 мав типову для "muscle cars" форму.

"Крайслер" 1967 року був виконаний у дусі "консервативного" напряму.

Проте, далеко не усі американські автомобілі другої половини шестидесятих прийняли в ті роки псевдоспортивну зовнішність. Паралельно існувала "консервативна" гілка дизайну, автомобілі якої мали принципово інший вигляд.

Безпосередніми предками цього напряму були автомобілі Элвуда Энджела - вже згадувані вище за текстом. Для нього був характерний строгий дизайн без підкресленої динаміки з дуже незграбними обводами кузовів; виступаючі за габарити боковини кузови; строга і формальна лінія даху з товстою задньою стійкою, відносно невеликим нахилом стекол і чітким розподілом трьох об'ємів, причому об'єм капота і багажника мали приблизно рівну довжину; Деякі тенденції були у обох напрям загальними, наприклад, покриття даху текстурованим вінілом, зазвичай контрастного кольору. Якщо "псевдоспортивний" стиль був орієнтований переважно на молодь, то цей напрям відповідав смакам консервативніших покупців.

На кінець шестидесятих років, обидва напрями цілком благополучно співіснували в американському дизайні.

Європа

Citroen DS 19 ca 1965 року.

Як і досить багато європейських моделей, Citroën DS випускався в шестидесяті роки практично без змін, пройшовши через рестайлинг тільки в самому кінці десятиліття.

Для європейського дизайну шестидесятих була характерна велика різноманітність - можна навіть сказати, стилістичний різнобій. На відміну від Північної Америки, в автобудуванні Європи шестидесятих років практично не можна виділити які-небудь єдині тенденції в області дизайну, за винятком найзагальніших, таких, як незграбніші обводи, ніж в п'ятдесяті роки, або плоскі панелі дахів. Деякі моделі усе десятиліття відрізнялися досить консервативним стилем, інші, навпаки, виглядали футуристично.

Деякі моделі, такі, як Citroen DS, Volvo Amazon, Lancia Flaminia, або "Волга" ГАЗ-21, впродовж усього десятиліття зберегли в цілому той же зовнішній вигляд, що і у кінці п'ятдесятих, обмежившись тій або іншій масштабності рестайлингом.

 

P060 Mercedes-Benz 220 W111.

У шестидесяті роки європейські виробники приділяли багато уваги індивідуалізації своїй продукції. Саме у цей період сформувалися впізнанні досі фірмові стилі таких фірм, як Mercedes - Benz, BMW, Volvo.

Інші виробники, навпаки, переймали американський стиль і моду на швидке, "форсоване" оновлення модельного ряду, - особливо це стосується європейських філій американських автобудівельних корпорацій, таких, як Ford Europe або Opel. Хоча, переходу до щорічного рестайлингу в Європі так і не сталося.

Більшість же виробників намагалися обзавестися своїм власним, неповторним "фірмовим" стилем. Саме у ці роки формується впізнанний і до цього дня фірмовий стиль таких виробників, як, скажімо, BMW або Mercedes - Benz.

Завдяки цьому, істотно зростає роль роботи дизайнерів. На відміну від США, де зважаючи на форсоване оновлення модельних рядів до цього часу над дизайном автомобіля працювала, як правило, безліч фахівців, в Європі все ще зберігалася традиція, по якій над зовнішнім виглядом нової моделі працював один дизайнер. Це сприяло створенню сміливіших в плані дизайну автомобілів, чого американські виробники з їх величезними масштабами виробництва і невеликим часом, відведеним на розробку, зазвичай дозволити собі не могли - кожна помилка в цьому випадку обходилася б занадто дорого (характерний приклад - невдалий стайлинг лінії автомобілів Edsel у кінці п'ятдесятих років наніс корпорації "Форд" істотний ущерб, як фінансовий, так і в плані репутації). В результаті, масові північноамериканські моделі частенько виявлялися дещо безликими. Хоча оформлення автомобілів мінялося щороку, якість опрацювання стилю рік від року могло дуже сильно різнитися. У Європі моделі мінялися набагато рідше, але і їх дизайнерське опрацювання нерідко виявлялося набагато краще.

Peugeot 404 мав зовнішню схожість на рівні єдиних рис стилю з багатьма європейськими моделями тих років, що пояснюється участю в розробці їх дизайну італійського кузовного ательє Pininfarina.

Особливо багато зробили для розвитку і вдосконалення форми автомобіля італійські художньо-конструкторські фірми. Старі і найбільш відомі з них - Pininfarina, Ghia, Bertone. Діяльність італійських дизайнерських фірм настільки успішна, що багато європейських (а також і деякі американські) фірм замовляють форму своїх нових автомобілів в Італії.

Дуже великий вплив на європейські автомобілі шестидесятих зробили роботи турінського ательє Pininfarina. Його дизайнерам належать такі моделі, як: Fiat 1800/2100 - і його численні модифікації і ліцензійні копії; Peugeot 404 і 204; Austin Cambridge і багато інших моделей англійського концерну BMC; значна частина ряду Ferrari; і так далі. Більшість цих моделей виявилися достатньою мірою схожі зовні, що наклало значний відбиток на збірний образ європейських автомобілів тих років.

 

Renault 16 SX 1965 рік.

Загальні тенденції в європейському автобудуванні в ті роки були в цілому аналогічні північноамериканським. Як і в США, європейські автомобілі стали рости в розмірах - хоча зрозуміло і близько не досягаючи габаритів американських моделей, вони в цілому стають істотно більше за своїх попередників. У другій половині десятиліття набувають поширення так звані "сімейні" автомобілі, збільшені, що мали, в порівнянні з малолітражками колишніх років розміри, робочий об'єм двигунів і місткість, більше пристосовані до комфортабельних тривалих поїздок - кількість заміських поїздок особистих автомобілів росла в ті роки набагато швидше, ніж число внутрішньоміських. Характерним представником цього типу, що встановив стандарти для цього класу автомобілів на багато років вперед, стає "Автомобіль 1966 року в Європі" - Renault 16 з кузовом "хетчбэк", що набирає популярність. Незабаром, подібні автомобілі з'являються в інших європейських країнах, наприклад, Saab 99 (Швеція, 1968), Volkswagen Passat (ФРН, 1973) і Иж-Комби (СРСР, 1973), а потім - і в Північній Америці.

Інтер'єр європейського автомобіля другої половини 1960-х (SIMCA 1500, Франція, 1964).

Як і в Америці, в середині десятиліття відбувається підвищення інтересу до безпеки автомобілів при зіткненнях. Це відбивається і на конструкції автомобілів (введення дискових гальм з двоконтурною системою, ременів безпеки, і так далі), і на дизайні їх інтер'єрів. Так, у Fiat 124 панель приладів була вже пластиковою, а не штампованою з металевого листа, як у більшості машин тих років. З'являються перші автомобілі, розроблені як єдиний комплекс заходів по підвищенню безпеки, - такі, як Volvo 140 (Швеція, 1967). У практику міцно входять крэш-тесты, які у багатьох країнах Європи стають обов'язковими для сертифікації автотранспорту.

Задньопривідне компонування, найбільш поширене донині на європейських післявоєнних малолітражках, в шестидесяті роки починає здавати позиції, замінювана на передній

Передньопривідне компонування мало істотні переваги як відносно переднемоторной задньопривідною, так і в порівнянні із заднемоторной. Маючи багато з переваг заднемоторных автомобілів - просторіший салон при тих же зовнішніх розмірах, відсутність карданного валу, менша маса і велика дешевизна, - передньопривідні автомобілі були вільні від їх недоліків з точки зору керованості на великій швидкості. Після появи в масовому виробництві відносно дешевих шарнірів рівних кутових швидкостей і загального підвищення потужності двигунів, - останнє дозволило частково компенсувати проблеми з недостатньою здатністю передньопривідних малолітражок швидко розганятися і підійматися на пагорби з великим ухилом, - передній привід став найбільш перспективним для малолітражних автомобілів.

Це знаходить віддзеркалення в дизайні: передній привід дозволив збільшити довжину колісної бази і укоротити свесы в порівнянні з "класичним" компонуванням, зробив популярним раціональний кузов типу "хетчбэк", а заднемоторные автомобілі взагалі мали досить специфічний зовнішній вигляд - відсутність радіаторних грат спереду, довгий задній свес, так чи інакше оформлені повітрозабірники, і так далі.

Важливою віхою з точки зору як конструкції, так і дизайну стала англійська модель Austin Mini, що з'явилася на рубежі 50-х і 60-х років. Вона мала гранично раціональне компонування: при колісній базі близько 2 метрів, основну частину автомобіля по довжині займав пасажирський салон. Єдиним способом цього досягти було поперечне розміщення двигуна у провідної осі в єдиному блоці з трансмісією, що дозволяло істотно скоротити займане ним місце по довжині. При цьому конструктор "Міні" Алік Иссигонис не став розміщувати поперечний силовий агрегат ззаду, як у деяких німецьких "НСУ", а замість цього розташував його у передньої осі: це дозволило отримати в задній частині відносно великий багажний відсік, на відміну від заднемоторных малолітражок, що мали невеликою за об'ємом багажник спереду. Правда, "Міні" ще не був хетчбэком: хоча він і не мав виступаючого третього об'єму, а задня стінка його кузова була майже вертикальною, доступ до багажу здійснювався через невелику кришку в її нижній частині, а не засклені треті двері, як на пізніших моделях. Проте, таке компонування виявилося згодом дуже популярним.

З ростом числа автомобілів, зростають вимоги до динаміки, відповідно росте потужність двигунів і їх робочий об'єм. Хоча до американської "гонки кінських сил" Європі було далеко, багато великих моделей європейських виробників в шестидесяті мали шестициліндрові двигуни досить великого робочого об'єму (звичайні до 2,5-3 літрів), а деякі - навіть V8.

Не обійшла Європу і мода на спортивний стиль. З'являються псевдоспортивні модифікації c поліпшеною динамікою, такі як Opel 1700 на базі Opel Rekord, або Ford Escort GT. З появою "псевдоспортивних" автомобілів входять в моду, як і в Америці, двухдверные кузови. Деякі європейські фірми навіть випускали двухдверные хардтопы на американський зразок, але цей кузов і близько не знайшов тут такої популярності, як на іншому березі Атлантики, де їм забезпечувалася більше половини моделей, що випускалися.

 

BMW 2000 CS мав загальну механіку з базовим седаном моделі "2000", але абсолютно оригінальну зовнішність. Дизайн від ательє Karmann.

Ferrari 250GT Series II Cabriolet – 1960 року.

Шестидесяті роки стали періодом справжнього розквіту дорогих європейських спорткупе так званого "GT-класса" (Gran Tourismo). До традиційних виробників таких автомобілів, таким, як Ferrari або Maserati, додалися і звичайні автобудівельні фірми, бажаючі "розбавити" свій модельний ряд подібним автомобілем. Як правило, він виконувався як модифікація базової моделі бізнес-класу, використовуючи її агрегати, але маючи абсолютно інший кузов, як правило - трьохоб'ємне спорткупе або двохоб'ємне купе-фастбэк.

Наприклад, Audi 100 C1 Coupé S мала з базовою моделлю Audi 100 С1 лише невелика схожість в дизайні, але загальну механіку. По тій же ідеології були побудовані спорткупе фірми BMW, які розділяли з базовими седанами механіку, але ніяк не зовнішність.

Renaul Caravelle 1 об'єднував звичайну, навіть примітивну технічну основу базової моделі - і дуже привабливий двомісний кузов c дизайном від Ghia.

Разом з дорогими GT, існували і демократичніші варіанти машин із спортивним іміджем.

Глава фірми Ghia Луїджі Сегре ще в середині п'ятдесятих помітив старомодність, але практичність Volkswagen 1200 ("Жук"), і створив на базі його агрегатів елегантний, спортивного виду автомобіль. Він був виставлений на паризькому автосалоні. Успіх був таким шумним, що концерн Volkswagen придбав модель. Автомобіль став випускатися серійно під назвою Volkswagen Karmann Ghia, коштував в 1,5 разу дорожче за "Жука", але незмінно мав попит. Ця модель поклала початок нового різновиду легкових автомобілів - масовим, порівняно дешевим автомобілям спортивного характеру, як правило, на базі серійних малолітражок.

У шестидесяті роки такі моделі з'являються у багатьох виробників. Зазвичай, такий автомобіль був двомісним або виконаний за посадочною схемою "2+2" і мав стандартні агрегати серійного, але при цьому - елегантний спортивний кузов.

Приклади таких автомобілів - Renault Caravelle (на базі Renault Dauphine), Opel GT (Opel Kadett B), BMW 700 Coupé (BMW 700), Auto Union 1000Sp (Auto Union 1000) NSU Sport Prinz (NSU Prinz), і інші. У СРСР також намагалися створити аналогічні моделі на базі "Запорожця" і вдалого "Москвича-408" (М-408 "Турист"), але в серію вони не пішли. Зате в іншій країні соцтабору, Чехословаччині, запустили в серію спорткупе Škoda 110 R на базі серійної Škoda 100.

Ближче до кінця шестидесятих, вигляд звичайних європейських автомобілів також починає дрейфувати у бік більшої спортивності, проте, в набагато меншій мірі, чим в Північній Америці. В цілому, за підсумками шостого десятиліття XX століття, європейські автомобілі залишалися в цілому куди консервативнішими в порівнянні з американськими - згодом, це співвідношення зміниться на абсолютно протилежне.

Сімдесяті роки ХХ століття (1970-1979)

 

Audi F103 - стиль шестидесятих.

Audi 80 B3

 

Audi 80 раннього випуску - стиль початку-середини сімдесятих.

У Європі на самому початку сімдесятих років застарілі моделі, що випускалися ще з п'ятдесятих років або з початку шестидесятих, в основній своїй масі були зняті з виробництва і замінені новими, набагато сучаснішими.

В результаті загальний стиль європейських автомобілів на початку сімдесятих досить різко змінився. Якщо навіть у кінці шестидесятих з конвеєрів все ще сходили такі моделі, як Volvo Amazon, Fiat 1800/2100, Mercedes - Benz W111, - з відносно високими кузовами, малим нахилом стекол, і так далі, - те на початку сімдесятих на зміну їм досить швидко прийшли автомобілі з іншим, динамічнішим виглядом.

Дуже показовим буде порівняння дизайну двох моделей західнонімецької фірми Audi, що послідували одна за одною, - Audi F103 (1966-72) і Audi 80 першого покоління(див. ілюстрації). Для другої моделі характерні незграбніші панелі кузови, змінені пропорції, - короткий багажник і відносно довгий капот, досить сильно нахилені стекла - як лобове і заднє, так і бічні. Кузов її нижчий, і здається динамічнішим. Силует придбаває легку клиновидность. Іншими словами, якщо перша із згаданих моделей по рівню свого дизайну цілком відповідає "класичним" "Жигулям", то друга в цьому відношенні вже набагато ближче до сімейства "Супутник" - "Самара". Таким чином, цей перехід стався в Європі в порівняно короткий термін.

 

Mercury Monterey 1971 року.

Американські автомобілі початку сімдесятих років переважно випускалися в кузовах кінця попереднього десятиліття, відрізняючись від них лише незначними деталями обробки.

Американські автобудівники, навпаки, в основній своїй масі вже встигли запустити в серію нові кузови для своїх моделей у кінці шестидесятих, і перші роки нового десятиліття обходилися лише невеликим рестайлингом.

Загальною тенденцією сімдесятих років по обидві сторони океану стало захоплення прямокутними, "гранованими" формами кузовів - з майже плоскими панелями і гострими кутами. Особливо цим відрізнялися автомобілі другої половини десятиліття.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 877. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия