Студопедия — Лабораторна робота № 2.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота № 2.






Дослідження послідовного та паралельного регістрів.

Мета: Побудова схем та вивчення принципу роботи послідовного і паралельного регістрів на D-тригерах.

 

Програмне забезпечення: програмне забезпечення комп'ютерного моделювання електронних схем (програма Electronic Workbench).

 

 

Основні теоретичні відомості

Регістром називається послідовнісний цифровий пристрій, що використовується для запису і зберігання n-розрядного двійкового слова. Крім зберігання деякі види регістрів можуть перетворювати інформацію, наприклад, з паралельної в часі форми подання (паралельний код) в послідовну (послідовний код) і навпаки; з прямого коду в зворотний і навпаки; зрушувати інформацію на один або декілька розрядів в сторону молодшого або старшого розрядів.

 

Регістри будуються на базі тригерів, число тригерів у схемі регістра відповідає числу розрядів двійкового слова, що підлягає зберіганню. Розряди регістра крім тригерів можуть містити й деякі ЛЕ, за допомогою яких забезпечується можливість виконання перерахованих вище перетворень інформації.
Основним класифікаційним ознакою регістрів є спосіб прийому (записи) та видачі (читання) інформації. За цією ознакою розрізняють паралельні, послідовні та паралельно-послідовні регістри.

2.1 Паралельний регістр

Паралельним називають регістр, в який n-розрядне двійкове слово записується одночасно по всіх n розрядів. Аналогічним чином здійснюється зчитування зберігається в регістрі слова - одночасно по всьому його розрядами. При зчитуванні інформація, що зберігається в регістрі, зберігається, тобто видається її копія. Паралельний регістр часто іменують регістром пам'яті. Основу регістрів пам'яті складають одноступінчасті синхронні D-або RS-тригери. У цій якості можуть застосовуватися і JK-тригери, але їх можливості більше, ніж потрібно для регістрів пам'яті. Приклад схемної реалізації чотирирозрядний регістра пам'яті наведено на мал. 2.1.

Мал. 2.1. Регістр пам'яті: а) схема, б) умовне зображення

 

Як елементи регістра тут використані синхронні D-тригери. Зі схеми випливає, що окремі розряди регістра пам'яті не обмінюються даними між собою. Спільними для розрядів регістра є ланцюга управління: синхронізації або дозволу запису (С) і скидання або початкової установки "0". З принципу роботи синхронного D-тригера випливає, що розряди числа А=а 3 а 2 а 1 а 0 запишуться у відповідні тригери Тільки після подачі сигналу (імпульсу) на вхід синхронізації С, тоб при С = 1. Після Зміни сигналу на вході С на "0" тригери переходять в режим зберігання. У цю годину на входь D тригерів можна подати таке слово, наприклад, В=b 3 b 2 b 1 b 0, яке при появі сигналу С = 1 запишеться в регістр. Зчитування слова здійснюється з прямих () виходів тригерів (можливо зчитування і з інверсних виходів - ). Для установки тригерів в нульовий стан застосовується спеціальна шина "Уст. "0", пов'язана з асинхронними R-входами кожного тригера.

2.2 Послідовний регістр

Послідовним називають регістр, в якому здійснюється послідовний (розряд за розрядом) прийом і видача інформації. Такий регістр часто іменують регістром зсуву або зрушуючим регістром.

 

Регістр зсуву являє собою ряд послідовно з'єднаних тригерів, число яких визначається розрядністю записуваного в нього слова. У напрямку зсуву записаної в регістр інформації розрізняють регістри прямого зсуву, тобто вправо (в бік молодшого розряду); зворотного зсуву, тобто вліво (в сторону старшого розряду); реверсивні регістри, що допускають зсув в обох напрямках.

 

На мал. 2.2 наведено приклад схемної реалізації чотирирозрядний регістра зсуву вправо, побудований на синхронізуються фронтом D-тригерах.

 

 

Мал. 2.2. Регістр зсуву вправо: а) схема, б) умовне зображення

 

При запису в регістр двійкового слова А = а3а2а1а0 перший розряд вводиться слова (а0) подається на вхід крайнього лівого тригера (Т3), Що є одночасно входом регістру в цілому, і записується в нього при вступі першого сигналу (імпульсу) синхронізації С. З приходом наступного сигналу синхронізації значення а0 з виходу розряду Q3 вводиться в розряд Q2, а в розряд Q3 надходить а1.

 

З приходом кожного чергового синхроімпульса виробляється зрушення надходить на один розряд вправо. Після четвертого синхроімпульса регістр виявляється заповненим розрядами слова А і перший розряд слова (а0) з'явиться на виході Q0. Якщо подати на регістр ще одну послідовність з чотирьох синхроімпульсів, встановивши при цьому на його вході рівень "0", то з регістра (з виходу Q0, що є виходом регістра в цілому) буде послідовно виводитися розряди слова А і регістр будуть звільнено від зберігання слова А (очищений).

 

Таким чином, в процесі зсуву інформації кожен тригер Тi регістра: а) передає збережену інформацію на тригер Тi-1, б) змінює свій стан за рахунок прийому інформації від тригера Тi +1. Передача інформації з тригера Тi і зміна його стану не можуть відбуватися одночасно. Тому основна складність реалізації операції зсуву полягає в поділі в часі виконання зазначених етапів у кожному розряді тригері регістра. Ця складність виключається за рахунок використання синхронних тригерів з динамічним управлінням записом (як показано на мал. 2.2) або двоступеневих тригерів, внутрішня організація яких передбачає поділ у часі етапів прийому вхідної інформації та зміни вихідний.

 

На мал. 2.3 наведена схема регістра зсуву вліво, побудована на двоступеневих D-тригерах. Комбінуючи схеми зсуву вправо і вліво і використовуючи керуючі сигнали, можна побудувати реверсивний регістр.

 

Мал. 2.3. Регистр сдвига влево

Регістри зсуву (мал. 2.3) дозволяють забезпечити перетворення послідовного коду в паралельний - достатньо в схемі передбачити виходи від всіх розрядів (на мал. 2.2 показані пунктирними лініями).

 

Регістр зсуву легко перетворюється в кільцевої регістр при з'єднанні виходу останнього розряду з входом першого (мал.2.4). Для забезпечення інших видів запису і зчитування застосовуються комбіновані регістри, приклад реалізації одного з яких наведено на мал. 2.5.

 

Тут двоступеневі логічні елементи І-АБО при V = 1 забезпечують після подачі тактового імпульсу на вхід С передачу сигналу з i-го в i-перше тригер, а при V = 0 забезпечується запис в регістр сигналів, що представляють собою паралельний код. Зчитування записаного довільним способом слова можливе як у вигляді паралельного коду (Q0, Q1, Q2, Q3), так і у вигляді послідовного коду при подачі чотирьох тактових імпульсів.

 

С
Qi
1разр. 2разр. 3разр 4 разр.    

 

 

Мал. 2.4. Структура кільцевого регістра


 

Мал. 2.5. Комбінований регістр







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 2045. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия