Студопедия — Філософські ідеї та методологія доби Відродження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Філософські ідеї та методологія доби Відродження






Епоха Відродження припадає на ХІV-ХVІ ст., коли відбувався перехід від феодалізму до капіталізму. Соціально-економічні і культурні зміни, які інтенсивно відбувалися в цей період вплинули й на характер розвитку філософської думки. Серед цих змін найбільш вагомими виявились:

1) інтенсивний розвиток міст і міської культури;

2) бурхливий розвиток торгівлі і товарно-грошових відносин, що привели до появи нових соціальних груп, притаманних капіталістичному суспільству (банкірів, купців, підприємців), які прагнули відігравати активну роль в політичному житті;

3) технічні відкриття і нововведення (самопрялка, водяне колесо, вітряний двигун, доменна металургія, вогнепальна зброя і порох, книгодрукування, географічні відкриття Америки, морського шляху до Індії тощо);

4) укріплення централізованої державної влади і послаблення економічної могутності римсько-католицької церкви;

5) поява нової інтелігенції, яка безпосередньо була пов’язана з наукою і мистецтвом і, як правило, мало пов’язана з церквою;

6) широке використання античної культурної спадщини, яка була ближче і зрозуміліше народженій буржуазії.

У II половині ХIII – на поч. ХIV століть в Західній Європі зароджується нові, буржуазні суспільні відносини. Буржуазне суспільство уявляло собою новий, промислово-міський тип цивілізації. Буржуазні суспільні відносини, що грунтувалися на промисловому виробництві речового продукту (спочатку мануфактурному, а згодом машинному), втілювали в собі тенденцію трансформації особистісного характеру феодальних відносин у відносини “речового” типу. Відбувається ніби “повернення” до речово-предметних орієнтацій античного соціуму.

З виникненням ренесансної культури змінюються пріоритети у філософському мисленні:

1) схоластичний раціоналізм поступається місцем безпосереднім, вільним від зовнішнього авторитету формам пізнання;

2) логіка формалістичної доказовості витісняється методами спостереження та інтуїції;

3) на зміну санкціонованому церквою схилянню перед Арістотелем приходить шанування Платона;

4) відбувається докорінний перелом у поглядах на природу. Всесвіт із свідоцтва божественної могутності стає предметом дослідницького інтересу, міф про створення світу з нічого змінюється натурфілософським вченням про безкінечність і несотвореність світу. Філософія природи, яка тільки починала складатися, особливо в творах Джордано Бруно (1548-1600) і Бернардіно Телезіо (1509-1588), спиралася на велике відкриття теоретичного природознавства того часу - геліоцентричну систему світу Миколи Коперника (1473-1543). Відомим натурфілософом, який продовжив і розширив вчення М. Коперніка був Д. Бруно.

Д. Бруно розвинув вчення, за яким речовина Землі, яка складається з води, землі, повітря і вогню фізично однорідна з усіма світами. Ефір прислуговує середовищем, який поєднує чотири елементи, всі планети і світи, виключаючи при цьому пустоту.

Сутність світоглядної концепції Д. Бруно

- усі світи населені і мають життя; світи безкінечні, світова душа наповнює увесь Всесвіт, усі речі;

- бог розчиняється в природі, а матерія активний самостійний і самодіяльний початок;

- матерія і форма нерозривні, але матерія головніша, вона матір усіх речей і здібна до безкінечного виробництва нових форм;

- діалектичне осмислення природніх змін «..Те, що було насінням, стає стеблиною,..потім колоссям,..потім хлібом і т.д.»;

- людина невід’ємна частина природи (мікрокосм), яка відтворює макросом (великий світ);

- виділяють ступені пізнання: відчуття, розсудок і розум.

Поява геліоцентричної теорії, створеної М. Коперником, повністю заперечувала середньовічні теологічні уявлення про Всесвіт і місце людини у ньому. Вона відкривала принципово нові шляхи для розвитку природознавства, зокрема фізики та астрономії. Розвиваючи геліоцентричну теорію, Д. Бруно висунув ідею безкінечності Всесвіту та множинності в ньому світів, стояв на позиціях пантеїзму, " розсередивши" Бога в усій природі. Він вважав, що природа і є Бог в речах. Бруно сформулював основний принцип природознавства, що переживало період становлення: Всесвіт єдиний, безкінечний; він не породжується і не знищується, не може зменшуватися або збільшуватися. В цілому Всесвіт нерухомий, але в його просторі рухаються лише тіла, які є складовими частками Всесвіту.

5) змінюються форми тлумачення ідеї Бога: він або розчиняється у природі, натуралізується (пантеїзм, від грец. - пан: все, тео: бог) або піддається етико-раціоналістичній обробці на засадах християнського гуманізму Відродження, представленого Еразмом Роттердамським у його християнській антропології. Відомий натурфілософ Парацельс (1493-1541) розглядав природу як живе ціле, що пронизане магічними силами. Якщо в людині всіма діями тіла " керує" душа, то в кожній частці природи знаходиться живий початок. Для оволодіння силами природи достатньо збагнути живе начало і увійти у контакт з природою.

Нове бачення світобудови вимагало пошуку та обгрунтування адекватного методів пізнання дійсності, який має такі особливості:

1) діалектичний підхід до тлумачення природних процесів. Так, філософи розвивали думку про єдність природи та взаємодію всіх її складових, визнавали вічність руху і зміну буття, висловлювали геніальні здогадки про внутрішні суперечності та їх боротьбу як головну причину руху.

Діалектичні тенденції в філософії, властиві М. Кузанському (принцип збіжності протилежностей), Бернардіно Телезіо (1509-1588) (все в світі відбувається через боротьбу протилежностей), Джордано Бруно (збіжність протилежностей в максимумі і мінімумі)

М. Кузанський: «Бог во всех вещах, как все они в нем»; «Машина мира имеет свой центр везде, а свою окружность нигде, но Бог есть окружность и центр, так как он везде и нигде»; «Так как Бог есть все, он также ест и ничто»; «Как Бог развертывает из себя разнообразное богатство природных вещей, так и человеческий разум развертывает понятие, свернутое в нем» [Кузанский Н. Соч.-М., 1979.-Т.1.-С. 46, 134]

Але пантеїстичний характер філософії Відродження відбивався на її методології. Так, питання про рух та його джерела вирішувалося більшістю філософів Відродження стихійно-діалектично. Хоча вони переносили причину руху в саму матерію, але вважали, що вона є невід'ємним від матерії розумним началом.

2) Гносеологія філософії Відродження об'єктивно була спрямована проти схоластики та релігійного догматизму. Вона висувала на перший план досвід, чуттєве сприйняття як найважливіший перший крок у процесі пізнання. У гносеології Відродження інколи допускалося як компроміс пізнання через віру. Деякі мислителі (Мішель Монтень, П’єр Шаррон), виступаючи проти сліпої довіри до авторитету теології, привносили в теорію пізнання елементи скептицизму. Однак, скептицизм був спрямований насамперед проти " абсолютних істин", що висувалися теологами, але не заперечував здатності людини пізнати навколишній світ. Не ставили під сумнів спроможність до пізнання і автори вчення про " Двоїсту істину" (Кузанський, Помпонацці та ін.). За допомогою теорії " двоїстої істини" представники філософії Відродження обгрунтовували право людського розуму на самостійне дослідження, незалежне від авторитету теології. Хоча цей авторитет і не заперечувався, але сфера його впливу вже обмежувалася.

3) Емпіризм у питанні пізнання особливо проявився у вченні Телезіо. Меншою мірою - у М. Кузанського і Д. Бруно. М. Кузанський у процесі пізнання виділяв чотири ступені: чуттєвість, розсудок, розум та інтуїцію. Подібним чином розглядав процес пізнання і Д. Бруно. Він вважав, що першим, хоча й недосконалим, ступенем пізнання є відчуття, потім розсудок, розум і дух. Цим самим філософи підкреслювали роль розуму. Водночас в цих твердженнях проявляється зв'язок з релігійними середньовічними традиціями інтуїтивізму (дух – у Д. Бруно, інтуїція – у М. Кузанського), тобто сенсуалізм і раціоналізм у філософії Відродження не були чітко диференційовані.

4) Середньовічний теоцентризм витісняється антропоцентризмом, який у центр пізнання висуває Людину. Перебудови зазнають і погляди на її місце у Всесвіті. Ідеологію Відродження називають гуманізмом, розуміючи під цим " відкриття людини" як вільної і необмеженої у своїх можливостях істоти. Світське мислення що саме себе стверджувало, виводило людину із сфери релігійної компетенції і перетворювало її на найвищу цінність, ставило її у центр світоглядної перспективи. Це переконання набуло програмного втілення у " Промові про достоїнство людини " натурфілософа і гуманіста Піко Делла Мірандоли (1463-494) і в діалозі «Про насолоду філософа» - епікурейця Лоренцо Валли. Середньовічна зневагадо земного існування змінюється визнанням творчих здібностей людини, могутності його розуму, прагнення до земного щастя. У світогляді Бог продовжує відігравати почесну роль " творця світу", але поряд з ним з'являється людина. Формально людина залишається залежною від Бога, бо створена ним, але будучи наділеною здібністю мислити і творити, вона постає тепер як істота майже рівна богу, як вважав М.Кузанський.

5) пропагування культу краси людини. Ідеал нової людини – різнобічність (Альберті, Леонардо да Вінчі), обдарованих людей оточують майже релігійним поклонінням. Будь-яка діяльність сприймається як творча, в результаті якої створюється новий світ, краса й сама людина. Митець не тільки наслідує творінням Бога, а й самій божественній творчості. У цю добу найвище за все ставиться своєрідність і унікальність кожного індивіду; ознаками видатної особистості стають оригінальність та несхожість на інших людей (Ботічеллі, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Тіциан та ін.).

Леонардо да Вінчі - італійський вчений, митець, скульптор, побудував ряд приладів і машин, створив проекти летючих апаратів та парашутів, випередивши цим цілу епоху, смисл науковой діяльності він бачив у тій практичній користі, яку вона може надати людству. «Пусты и полны заблуждений те науки, которые не породжены опытом, отцом всякой достоверности, и не завершаются в наглядном опыте» «Никакой достоверности нет в науках там, где нельзя приложить ни одной из математических наук» Галилей: «На свете не существует большей ненависти, как ненависть невежества к знанию» [Леонардо да Винчи. Избранные естественнонаучные произведения.-М.: Изд. АН СССР, 1955.-С.9 ]

Мислителі Відродження піддають перегляду також середньовічні погляди на суспільство. У цілому філософи Відродження в основному стояли на позиціях матеріалістичної теорії пізнання, що зводилась до наступних положень:

- по-перше, можливість пізнання навколишнього світу таким, як він є;

- по-друге, дія зовнішнього світу як джерела пізнання на органи чуття, що сприймають і переробляють це діяння;

- по-третє, заперечення будь-якої нематеріальної субстанції, що керує процесом пізнання людини;

- по-четверте, визнання та утвердження сили розуму та логічної діяльності, без яких не можна досягти істинного знання.







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1119. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия