Студопедия — Ситуаційне завдання 14
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ситуаційне завдання 14






У склад бригади верстатників механічного цеху входять 9 осіб бригади: 8 верстатників і дев’ятий – навчається в ПТУ Іванов (08), який місяць пропрацював з ними. Його наставником вважається Варечев (03). Коли створювалася бригада, у її склад намагалися підібрати робітників з однаковими характеристиками, щоб зручніше було „ділитися”. Тільки у робітника Богданова (02) був найменший - третій розряд, і у Жилкіна (07) – четвертий, у решти – п’ятий. Обладнання, тим не менш, як з’ясувалось, було у всіх різного віку, верстати – кожний зі своїм „норовом”. За будь-який з них без усяких сперечань ставав тільки лише один робітник Головко (04), який однаково добре виконував будь-яке завдання. Решта намагалися ставати кожний за свій верстат, підганяли під себе інструмент, навіть приховували його від інших, сперечалися із-за „вигідної” роботи, хоча індивідуальні розцінки вже не діяли, з неохотою поєднували операції.

Коли не міг допомогти Головко або „вузьких” місць було більш, ніж на одного чоловіка, майстром на всі руки проявляв себе бригадир Останін (09). У колективі не було підстав соромитися низької дисципліни праці. Тільки робітник Джавішвілі (05) гарячий, норовистий, але чуйний, не вийшов якось один раз на роботу. Наступного дня виправдовувався тим, що до нього приїжджав „земляк”. Його ніхто не звинувачував, і коли знадобилося залишитися наднормово й вийти на роботу на прохання начальника цеху, направили саме Джавішвілі. Крім того, в Амосова трапився брак, який був виявлений тільки на складанні, тому складальники пред’явили бригаді справедливу претензію. Треба також урахувати, що Єлевський (06) три дні брав участь у міських змаганнях з футболу за честь заводу. В неділю він, правда, виходив на зміну.

Зачитати, кому який коефіцієнт встановлено, доручили профгрупоргу Жилкіну. Сума для розподілення за КТУ склала – 1836 грн. (приробіток і премія). Загальне вихідне число балів дорівнювало 9. Учень Іванов був введений у списковий склад бригади. Справа в тому, що за нормативами в бригаді повинно бути 12 осіб. За роботу меншою чисельністю виплачується частина заробітку вивільнених робітників. За рішенням адміністрації межею зниження був взятий склад у дев’ять чоловік. Якщо б бригада справлялась із завданням у вісьмох, то вихідним би для неї став норматив 11. Тому учень Іванов став дев’ятим.

Жилкін назвав такі коефіцієнти: Іванов – 0, 5, тому що такий коефіцієнт ми ставимо новачкам; Варенов – 1, 2 (0, 2 бали йому добавлено за настирливість); Головко – 1, 4 (за допомогу іншим – 0, 2 і за сумісництво професій – 0, 2); у Богданова зняли 0, 1 за те, що має найнижчий розряд; у Жилкіна також зняли 0, 2 за розряд, але добавили за виконання суспільних доручень 0, 1 у обох буде по 0, 9 бала; стільки ж поставили Єлевському, тому що він не працював три дні разом з усіма; у Амосова за брак, який був не виправлений в бригаді, зняли 0, 2; у Джавішвілі за невихід на роботу – 0, 3. Коефіцієнт трудової участі бригадира буде 1, 7 бала. Загалом сума складає 9 балів.

Незадоволеними в першу чергу були Джавішвілі (він відпрацював невихід, ще й зверху того) і Єлевський, якого завжди поздоровляли, пишалися форвардом заводської команди, а от коефіцієнт знизили. Іванов сидів смиренно, та й інші зниження своїх коефіцієнтів переживали мовчки. Правда Амосов шепнув сусіду, що брак був не з його вини, але вголос про це не заявив. Бригадир був задоволений розподіленням. Підрахували кожний свій приробіток і приробіток решти трохи „погомоніли” і розійшлися.

Завдання:

1. Визначте, яку суму приробітку отримали робітники.

2. Які помилки були допущені при розподілі приробітку і премії?

3. Розробити систему показників, їх значення і встановити КТУ на ваш погляд найбільш відповідний трудовому внеску кожного члена бригади.

4. Визначити, яка частина приробітку і премії буде нарахована кожному члену бригади, виходячи з умов, які запропонуєте Ви.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Закон України «Про оплату праці» // Закони України. – К.: Інститут законодавства, 1997. – Т.8. –С.210-218.

2. Указ Президента України «Про основні напрямки політики щодо грошових доходів населення України» від 7 серпня 1999р.

3. Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення. Постанова Кабінету Міністрів України від 14.04.2000р. № 656.

4. Про встановлення мінімальної заробітної плати з урахуванням особливостей країн, що розвиваються: Конвенція МОП від 3 червня 1970 р. № 131.

5. Методические рекомендации по организации оплаты и стимулирования труда на предприятиях с разными формами собственности / Разработка и общая редакция В.Ф. Андриенко. -К.: фирма «Праця», 1997.

6. Рекомендації щодо визначення заробітної плати працюючих залежно від особистого внеску працівника в кінцеві результати роботи підприємства: Затв.наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 31 березня 1999р. № 44.

7. Бабынина Л.С. Управление персоналом. Практикум: доходы и заработная плата. - М.: Из-во «Экзамен», 2003.

8. Богданова Т.И., Заверюха А.В., Семибратов В.П. Организационные основы оплаты труда: Учеб.пособие. – Одеса: ОГЭУ, 2001.

9. Богданова Т.І., Іванова Л.В. Економіка праці та соціально-трудові відносини (конспект лекцій). – Одеса, 2006. – 255с.

10. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Підручник. – К.: Знання, 2004. – 535с.

11. Єріна А.М., Мазуренко О.К., Пальян З.О. Економічна статистика: Практикум -К.: ТОВ «УВПК «ЕксОб»», 2002. -232с.

12. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навч.посібник. –К.: КНЕУ, 2003.

13. Калина А.В. Економіка праці: Навч.посіб. для студ.вищ.навч.закл.-К.: МАУП, 2004.

14. А.М.Колот Мотивація персоналу: Підручник.-Вид.2-ге, без змін.-К.: КНЕУ, 2006.

15. Лукашевич В.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навчальний посібник.- Львів: «Новий світ-2000», 2004. – 248с.

16. Мишурова И, В., Кутелев П.В. Управление мотивацией персонала: Учебно-практическое пособие. -М.: ИКЦ «МарТ»; Ростов / Д: Из.центр «МарТ», 2003.

17. Никитин А.В. Сборник задач по экономике, нормированию и организации труда в промышленности: Учеб. пособие для студентов вузов/ Под.ред. П.Ф. Петроченко.- З-е изд. перераб. и доп. –М.: Экономика, 1990.

18. Практикум по экономике, организации и нормированию труда: Уч.пособие для студентов вузов/ Под.ред.Г.Р.Погосяна, Л.И.Жукова.-М.: Экономика, 1991.

19. Управление персоналом организации. Практикум: Учеб.пособие/ Под.ред. д.э.н., проф.А.Я. Кибанова. - М.: ИНФРА-М, 2002.

20. Шапиро С.А. Мотивация и стимулирование персонала. –М.: ГроссМедиа, 2005.

 

 

ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

 

1. Статистичні щорічники: «Економічна активність населення України», «Праця в Україні», «Доходи і рівень життя населення в Україні», «Соціальні індикатори рівня життя населення», «Витрати і ресурси домогосподарств»; «Статистичний щорічник України».

2. Газети: «Урядовий кур’єр», «Праця і зарплата».

3. Журнали: «Україна: аспекти праці», «Людина і праця», «Демографія та соціальна економіка», «Статистика України», «Економіст», «Отдел кадров».

 

 

Практикум з курсу «Економіка праці та соціально-трудові відносини». Розділ «Доходи й заробітна плата» для студентів 3 - 4 курсів всіх форм навчання всіх спеціальностей

 

УКЛАДАЧІ: Тетяна Іванівна Богданова

Марія Сергіївна Татаревська

Наталля Володимирівна. Карпенко

Лариса Володимирівна Ричкова

 

Відповідальний за випуск: Тетяна Іванівна Богданова

 

 


[1] В задачах використовуються умовні цифрові дані







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 438. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия