Студопедия — Лабораторний практикум № 1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторний практикум № 1






з теми «Організація роботи податкових органів з обліку платників податків»

У процесі виконання практикуму студенти повинні вміти:

– самостійно користуватися законодавчими та іншими нормативно-правовими актами з питань проведення державної реєстрації та постановки на податковий облік;

– орієнтуватися в переліку документів, що подають платники податків під час здійснення реєстраційних процедур;

– правильно заповнювати реєстраційні документи.

Студенти повинні знати:

– законодавчо-нормативну базу з питань проведення державної реєстрації та постановки на податковий облік;

– правила заповнення та порядок подання до органів державної державної реєстрації та органів доходів і зборів реєстраційних документів.

– відповідальність за порушення за порушення чинного законодавства України.

Логічно-тезовий виклад теоретичних питань, які є основою для виконання практичних завдань.

Ведення обліку платників податків є одним із способів податкового контролю. Облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення органами державної податкової служби контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

Взяттю на облік або реєстрації в органах державної податкової служби підлягають усі платники податків.

Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів.

Взяття на облік в органах державної податкової служби юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, а також самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того або іншого податку та збору.

 

Стосовно кожного платника податків, взятого на облік в органі державної податкової служби формується облікова справа.

Реєстраційна частина облікової справи платника податків формується із документів, які надходять до органів державної податкової служби для взяття на облік платника податків, та доповнюється документами, які подаються платником податків або надходять стосовно платника податків від органів державної реєстрації, статистики, інших державних органів, у тому числі міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, та від установ банків до органів державної податкової служби в період діяльності платника податків та у зв'язку з його ліквідацією.

Звітна частина облікової справи платника податків формується із податкових декларацій (звітів, розрахунків) та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, які подаються платником у період його діяльності.

Облік платників податків в органах державної податкової служби ведеться за податковими номерами.

Податковим номером платника податків є:

а) код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (далі - ЄДРПОУ) для платників податків, які включаються до такого реєстру (юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб - резидентів та нерезидентів);

б) реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відповідну відмітку у паспорті;

в) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється органами державної податкової служби платникам податків, таким як уповноваженим особам договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи, управителям майна, інвесторам (резидентам та нерезидентам), які уклали угоди про розподіл продукції та ін.

Відповідно до статей 63 — 65 Податкового кодексу та статей 26 і 43 Закону № 755 взяття на облік суб'єктів господарювання в контролюючих органах здійснюється за принципом «єдиного вікна» — на підставі відомостей з реєстраційних карток, наданих державним реєстратором згідно із зазначеним Законом.

З метою удосконалення принципу «єдиного вікна» прийнято Закон № 4839 та Закон № 4834, які набули чинності з 17.12.2012 р. Зазначеними законами удосконалено принцип «єдиного вікна» шляхом запровадження єдиного документавиписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осібпідприємців (даліЄдиний державний реєстр) та скасування довідки контролюючого органу про взяття на облік платника податків.

Виписка підтверджує державну реєстрацію суб'єкта господарювання та взяття його на облік в органах державної статистики, Міністерства доходів і зборів України та Пенсійного фонду України. Державний реєстратор безкоштовно видає виписку суб'єкту господарювання, що використовує її при відкритті рахунків у банку для підтвердження взяття його на облік у відповідних органах.

При цьому Прикінцевими положеннями Закону № 4839 передбачено, що якщо державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особипідприємця проведено до набрання чинності цим Законом, для відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах можна використовувати довідку про взяття на облік платника, видану до набрання чинності цим Законом органом ДПС, Пенсійним фондом України.

З метою забезпечення реалізації зазначених змін у законодавстві наказом № 1146, який набрав чинності з 24.12.2012 р., внесено зміни до Порядку № 1588.

Довідка за формою № 4-ОПП

Наказом № 1146 скасовано видачу довідки органом ДПС про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в Єдиному державному реєстрі, а також для фізичних осібпідприємців.

Взяття таких платників податків на облік в органах доходів і зборів підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру, яка надсилається (видається) їм у порядку, встановленому Законом № 755.

При цьому для платників податків, для яких законом установлено особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі, залишено формування органом доходів і зборів довідки про взяття на облік за формою № 4-ОПП. До таких платників податків належать:

· фізичні особи, які не є підприємцями та здійснюють незалежну професійну діяльність;

· відокремлені підрозділи нерезидентів, у тому числі постійні представництва нерезидентів;

· військові частини;

· договори про спільну діяльність;

· договори управління майном;

· дипломатичні місії, які виконують обов'язки податкових агентів щодо сплати податку з доходів фізичних осіб (якщо вони письмово звернулися за отриманням довідки за формою № 4-ОПП).

Довідка за формою № 4-ОПП надсилається зазначеним платникам податків (крім дипломатичних місій) наступного робочого дня з дня взяття їх на облік. За згодою платника податків не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік така довідка видається платнику податків чи уповноваженій особі платника податків в органі доходів і зборів.

Передача до Єдиного державного реєстру даних про взяття на облік (зняття з обліку) в органах ДПС

Наказом № 1146 встановлено випадки та строки передачі до Єдиного державного реєстру даних про взяття на облік (зняття з обліку) в органах доходів і зборів платників податків, відомості щодо яких містяться у цьому Реєстрі, та перелік відомостей, що передаються. Зокрема, до Єдиного державного реєстру передаються дані про взяття на облік та зняття з обліку платників податків, про внесення змін до відомчих реєстрів органів ДПС на підставі даних Єдиного державного реєстру, у тому числі у разі отримання із Єдиного державного реєстру даних про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків, пов'язану зі зміною адміністративно-територіальної одиниці.

При цьому відповідно до положень Порядку № 1588 існує певне коло юридичних осіб, які не обліковуються в органах доходів і зборів, але відомості щодо яких містяться у Єдиному державному реєстрі. До таких юридичних осіб належать організації та установи, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями. У таких випадках до Єдиного державного реєстру передаються дані про те, що організація або установа не обліковується в органах доходів і зборів з причини обслуговування централізованою бухгалтерією, які зазначаються у виписці.

З метою взаємного обміну інформацією з Єдиного державного реєстру та реєстрів ДПС України затверджено накази № 1771, № 1773 та № 1774.

Облік в органах ДПС договорів управління майном

Пунктом 64.6 ст. 64 Податкового кодексу встановлено обмеження щодо обліку в органах доходів і зборів договорів управління майном. У зв'язку з цим наказом № 1146 передбачено, що на обліку в органахдоходів і зборів перебувають договори управління майном, крім договорів щодо операцій, визначених у пп. 153.13.10 п. 153.13 ст. 153 Податкового кодексу або у другому реченні абзацу другого пп. 5 п. 180.1 ст. 180 цього Кодексу, а саме щодо операцій з управління активами інститутів спільного інвестування, фондів банківського управління, фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону.

Підвищення рівня обслуговування платників податків

Наказ № 1146 містить деякі норми, спрямовані на підвищення рівня обслуговування платників податків.

Встановлено, що строк видачі Повідомлення про зміну місця обліку платника податків за формою № 15-ОПП та довідки про зняття з обліку платника податків за формою № 12-ОПП не має перевищувати п'ять робочих днів.

Скасування обов'язку подання заяви за формою № 8-ОПП для платників податків, відомості щодо яких містяться в Єдиному державному реєстрі та для яких законом не встановлено особливостей їх державної реєстрації

Органи ДПС отримують від державного реєстратора відомості про внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи, про прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, про закриття відокремлених підрозділів, щодо прийняття судом рішень про порушення провадження у справі про банкрутство чи визнання банкрутом платника податків, порушення справи або прийняття рішення судом про припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця. При цьому у разі отримання зазначених відомостей із Єдиного державного реєстру органи ДПС розпочинають і проводять процедури, передбачені Порядком № 1588 у зв'язку з припиненням платника податків.

У зв'язку з цим для платників податків, відомості щодо яких містяться у Єдиному державному реєстрі та для яких законом не встановлено особливостей їх державної реєстрації, наказом № 1146 скасовується обов'язок подання до органів ДПС заяви про припинення платника податків за формою № 8-ОПП. Такі платники податків за бажанням можуть подати заяву за формою № 8-ОПП після внесення до Єдиного державного реєстру запису про прийняття рішення про припинення.

Завдання 1. «Порядок ЗАПОВНЕННЯ РЕЄСТРАЦІЙНОЇ КАРТКИ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ»

Мета: навчити студентів практичним навичкам щодо підготовки реєстраційних документів.

На основі даних поданих в додатку А/1 студент повинен заповнити реєстраційну картку Ф – 1 (Додаток А/2) на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи. Зразок заповнення (Додаток А/3).







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 633. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия