Студопедия — Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни. Ч.1. – Харків: ХІБС УБС, 2007. – 129 с
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни. Ч.1. – Харків: ХІБС УБС, 2007. – 129 с






 

1. Анализ и прогнозирование развития экономики регионов. / Отв. ред. Н.Г.Чумаченко. – К.: Наук. Думка, 1991.

2. Белоусов И.И. Основы учения об экономическом районировании. – М.: Изд-во МГУ, 1986.

3. Голиков А.П. Стратегия регионального развития: Учебное пособие.– Харьков: ХНУ, 2001.

4. Доценко А. І. Регіональне розселення: проблеми і перспективи. – К.: Наук. думка, 1999.

5. Єпіфанов А.О., Сало І.В. Регіональна економіка: Навчальний посібник.– К.: Наук. думка, 1999.

6. Єпіфанов А.О., Зеленський С.В., Мінченко М.В. та ін. Соціально-економічні основи розвитку регіонів. – Суми. ВВП “Мрія-1” ЛТД, 2001.

7. Іщук С. І. Територіально-виробничі комплекси і економічне району­вання: методологія, теорія. – К., 1996.

8. Мішина Н.І. Математичні методи в економіці: Навч. посібник рек. МОН України. – К.: ЦНЛ, 2003. – 148 с.

9. Минеральные ресурсы Украины. Современные проблемы и факторы развития минерально-сырьевых комплексов. – К.: Госкомгеология, 1993.

10. Пасічник В.Г. Економічне обгрунтування господарських рішень: Навч. посібник рек. МОН України. – К.: ЦНЛ, 2005. – 144 с.

11. Пістун М. Д. Основи теорії суспільної географії. – К.: Вища шк., 1996.

12. Регіональні агропромислові комплекси України / П.П.Борщевський, В.О.Ушкаренко, Л.Г.Чернюк, Л.О. Мармуль. – К.: Наук. думка, 1996.

13. Руденко В.П. Географія природно-ресурсного потенціалу України. – Львів: Світ, 2003.

14. Симоненко В.К. Українське Причорномор'я: потенційні можливості і перспективи розвитку. – К.: Вища шк., 1996.

15. Соціально-економічна географія України / За ред. О.І. Шаблія – Львів: Світ, 2002.

16. Стеценко Д.М. Управління регіональним розвитком. – К.: Вища шк., 2000. – 234 с.

17. Стеценко Д.Н. Комплексное территориальное планирование народного хозяйства: Экономико-географический аспект. К.: Вища шк., 1998.

18. Савченко І.Ю. Вільні економічні зони: світовий досвід і українська практика: Навч. посібник рек. МОН України. – К.: ЦНЛ, 2004. – 488 с.

19. Суховірський Б.І. Регіональна стратегія економічного розвитку України. – К.: Кондор, 2001. – 154 с.

20. Шаблій О.І. Математичні методи в соціально-економічній географії. – Львів: Світ, 1994.

 

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКий інститут банківської справи

 

 

Кафедра фінансів

Розміщення

Продуктивних сил і

Регіональна економіка

Навчальний посібник

Для самостійного вивчення дисципліни

Частина І

Харків

Схвалено рішенням кафедри обліку і фінансів

Від 23 квітня 2007 р., протокол № 9.

 

 

Богатіщев О.М.

Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни. Ч.1. – Харків: ХІБС УБС, 2007. – 129 с.

 

 

© Богатіщев О.М., 2007.

© ХБІ УАБС, 2007.

 

 

 
 


ЗМІСТ

 

Вступ ……………………………………………………………………...  
Тема 1. Предмет, метод і завдання дисципліни «Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка» …………………………...  
Тема 2. Теорії та концепції розміщення продуктивних сил і регіональної економіки …………………………………………….…....  
Тема 3. Закономірності, принципи і фактори розміщення продуктивних сил та формування економіки регіонів ………………...  
Тема 4. Економічне районування і територіальна організація продуктивних сил ………………………………………………………..  
Тема 5. Наукові методи аналізу розміщення продуктивних сил і рівнів економічного розвитку регіонів …………………………………  
Тема 6. Природно-ресурсний потенціал України і його економічна оцінка ……………………………………………………………………..  
Тема 7. Населення і трудові ресурси …………………………………...  
Тема 8. Виробничий та науково-технічний потенціал ………………...  
Тема 9. Господарський комплекс України, особливості структури і трансформація в ринкових умовах ……………………………………..  
Тема 10. Міжгалузеві комплекси та їх роль у розвитку економіки України …………………………………………………………………...  
Тема 11. Сутність регіональної економіки та її територіальні особливості …….........................................................................................  
Тема 12. Економіка регіонів України й особливості регіонального розвитку …..................................................................................................  
Тема 13. Регіональна економічна політика України та управління регіональним розвитком ………………………………………………...  
Тема 14. Зовнішньоекономічні зв’язки та їх роль у розвитку продуктивних сил України і регіонів …………………………………...  
Література ….……………………………………….……….……………  

 

 


ВСТУП

 

У період розвитку ринкової економіки в Україні надзвичайно зростає роль ефективного розміщення продуктивних сил, модернізації структури господарства, реальної оцінки й перерозподілу сировинного, виробничого та трудового потенціалу, зовнішньоекономічних зв’язків країни. Виходячи з цього, дуже важливим є вивчення теорії та практики розміщення продуктивних сил і регіональної економіки, завдань ефективного використання природних, науково-виробничих та людських ресурсів регіонів і країни, територіальної і галузевої структури народногосподарського комплексу, наукових засад державної регіональної політики.

Предметом вивчення дисципліни є просторова організація продуктивних сил, яка обіймає не просто розташування виробництва, але й елемент управління на різних рівнях: населений пункт, низовий адміністративний район, область чи автономна республіка, економічний район, країна в цілому. Об'єкта­ми вивчення є елементи просторової організації продуктивних сил, як природно-ресурсний, людський і трудо­вий потенціали, галузеві та міжгалузеві комплекси, соціальна інфраструктура, територіальні системи господарювання.

Мета навчальної дисципліни– формування у студентів міцних знань, умінь і практичних навичок обгрунтування розміщення продуктивних сил на рівні країни і регіонів в умовах ринкових відносин з урахуванням конкретної економічної ситуації; розвиток творчого мислення, умінь і навичок практичного застосування отриманих знань у подальшому навчанні і праці.

Завдання – вивчення студентами методології обгрунтування раціонального розміщення продуктивних сил (методика територіального аналізу, за допомогою якої вивчаються конкретні економічні ситуації), аналізу економічної результативності територіальної організації ви­робництва і визначення головних напрямків розвитку економіки для обгрунтування ефективної державної регіональної по­літики.

Основний змістнавчального посібника розкривається у 14 темах, відповідно до програми навчальної дисципліни, у яких головна увага приділяється теоретичним питанням, методам просторово-економічного аналізу, закономірностям розміщення продуктивних сил, територіально-виробничим комплексам і регіонам країни. Особлива увага приділяється пошукам закономірностей розміщення виробництва і факторному аналізу.

Знання і уміння, набуті студентами в процесі вивчення дисципліни про народногосподарський комплекс України, особливості його галузевої і територіальної структури, знадобляться майбутнім економістам для прийняття рішень, що стосуються розміщення підприємств різних галузей економіки їх виробничої, фінансово-господарської, зовнішньоекономічної діяльності, фінансування інвестиційних проектів тощо.

Особливості навчального посібника:

- посібник побудовано таким чином, що вивчення дисципліни виходить з принципу єдності комплексу економічних знань, які сприяють розвитку у студентів економічної свідомості, мислення, необхідного для вирішення наукових і практичних завдань народного господарства. Працюючи з посібником, студенти повинні узгоджувати основні теми з окремими розділами дисциплін: політична економія, макроекономіка, економічний аналіз, економіка праці і соціально-трудові відносини тощо;

- посібник є не лише джерелом знань з дисципліни, а й забезпечує допомогу студентам під час навчання;

- у кінці кожної теми міститься блок завдань для самостійної роботи студентів, у якому наводяться завдання і питання для самоперевірки та обговорення на семінарах, виконання яких змушує студентів обдумувати вивчене, дає їм можливості здійснювати самоконтроль отриманих знань, розвивати навички начальної, наукової і практичної діяльності;

- наявність таблиць, схем, розрахункових формул, подача матеріалу полегшує його розуміння, сприяє засвоєнню;

- робота з навчальним посібником передбачає активне використання додаткової літератури. Список її можна знайти в кінці посібника. До кожної теми надається перелік допоміжної літератури з вказівками на необхідні сторінки, що надає можливість у більш стислий термін отримати додаткові знання або виконати завдання;

- побудова навчального посібника дає студентам можливість використовувати його під час самостійної роботи, що сприяє набуттю міцних знань, розвитку умінь навчальної діяльності.

Кожен студент повинен пам'ятати, що тільки систематичне вивчення дисципліни «Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка» дозволить правильно орієнтуватися в сучасних економічних проблемах та приймати, при необхідності, вмотиване рішення.

 


Тема 1

 

ПРЕДМЕТ, метод І ЗАВДАННЯ дисципліни

«РОЗМІЩЕННЯ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ і

регіональна економіка»

 
 

 

 


1. Предмет, об’єкт вивчення дисципліни. Територіальний поділ праці і розміщення продуктивних сил.

2. Місце науки “Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка” в системі наукових дисциплін, її зв’язок з іншими науками.

3. Завдання науки “Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка”.

Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка належить до економічних наук і спирається на результати досліджень природничих, географічних і техні­чних наук. Водночас її розвиток базується на економічних законах і категоріях, які вивчає й визна­чає економічна теорія. Ця наука використовує результати наукових досліджень галузевих економік, фінансів, економіки праці, економіки природокористування, економічної статистики, економічної кібернетики, економічної і соціальної географії та ін. і забезпечують її інфо­рмацією, методами досліджень, показниками, що характеризують параметри економічного процесу. РПС і регіональна економіка, у свою чергу, збагачує інші економічні науки власними категоріями, інформаці­єю про регіональні економічні характеристики. Теорія й практика РПС мають першочергове значення для територіального планування, формування цільових галузевих і територіальних комплексних програм.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 835. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия