Студопедия — Основне вікно текстового процесора
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основне вікно текстового процесора






Після завантаження текстового процесора на Рабочем столе з’являється його основне вікно. При цьому автоматично з’являється також вікно нового порожнього документа під умовною назвою Документ 1. Одночасно відповідна кнопка з’являється на Панели задач.

Вправа 2.2.1. Активізація та згортання вікна документа.

Ø Зверніть увагу на кнопку Документ 1 на Панели задач. Вона знаходиться у натиснутому стані.

Ø Зверніть увагу, що одночасно є активним і вікно відкритого документа Документ 1. Ознакою цього є яскравий синій колір верхньої частини вікна документа (рядка заголовка).

Ø Клацніть ЛКМ по кнопці Документ 1 на Панели задач. Вікно документа згорнулось, а відповідна кнопка на Панели задач вже не виглядає натиснутою. Отже, ми її відтиснули.

Ø Знову клацніть ЛКМ по кнопці Документ 1 на Панели задач. Вікно документа разгорнулось і стало активним.

У верхній частині основного вікна розміщуються рядок заголовка, головне меню, панелі інструментів, а також горизонтальна лінійка форматування. У нижній частині основного вікна розміщуються горизонтальна смуга прокручування та рядок стану текстового процесора. По правому краю основного вікна розташовується вертикальна смуга прокручування, а по лівому – вертикальна лінійка форматування. В центрі основного вікна знаходиться робоча область, призначена для введення та редагування тексту документа Документ 1. Майте на увазі, що деякі з перерахованих об’єктів можуть бути ввімкнені або вимкнені, а їх положення може бути змінене користувачем.

Рядок заголовка. Містить кнопку системного меню, найменування поточного документа (який знаходиться у вікні), назву текстового процесора (Microsoft Word), а також три стандартні кнопки вікна (Свернуть, Восстановить - Развернуть і Закрыть).

Клацання по кнопці Свернуть тимчасово згортає вікно документа. Клацання по кнопці документа на Панели задач відновлює положення документа на екрані.

В стані Развернуть ми маємо можливість переміщувати вікно документа по екрану і змінювати його розміри відомими способами.

Кнопка Закрыть закриває вікно документа в тому випадку, коли відкрито декілька документів. Ця ж кнопка використовується для завершення роботы з текстовим процесором (при закритті останнього документа).

Вправа 2.2.2. Провести випробування дії кнопок Свернуть, Восстановить - Развернуть, а також функцій системного меню, яке випадає після натискування кнопки системного меню.

Головне меню. Містить дев’ять випадаючих меню, які називаються Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Таблица, Окно, Справка. У кожному з них сгруповані схожі за призначенням функції.

Будь-яке випадаюче меню можна відкрити за допомогою ЛКМ. Можна відкривати їх також шляхом одночасного утримування клавіши < Alt> та натискування підкресленої літери у найменуванні пункту меню (наприклад, < Alt + Ф>). Будь-яку команду у випадаючому меню можно вибрати натискуванням підкресленої літери або клацанням по ній ЛКМ. Закрити випадаюче меню та повернутись до редагування документа можна шляхом подвійного натискування клавіши < Esc> або клацнувши ЛКМ за межами меню. Якщо відкрито один документ, то у рядку головного меню знаходиться кнопка закриття вікна документа. Це дозволяє закрити вікна всіх документів, не завершуючи роботи з текстовим процесором.

Вправа 2.2.3. Провести випробування відкриття випадаючих меню за допомогою миші, а також шляхом використання підкреслених літер.

Панелі інструментів. Являють собою групи кнопок-піктограм, за допомогою яких здійснюється більш швидке та наочне виконання команд у порівнянні з виконанням аналогічних функцій з випадаючих меню.

Як правило, на екрані достатньо присутності тільки двох найбільш вживаних панелей інструментів Стандартная і Форматирование.

Ті чи інші панелі інструментів можуть вмикатись або вимикатись за допомогою функції Вид - Панели инструментов, а також за допомогою контекстного меню, яке з’являється при клацанні ПКМ на області панелей інструментів.

Вправа 2.2.4. Неодноразово виконуючи функцію Вид - Панели инструментов, виконати вмикання та вимикання різноманітних панелей інструментів. Закінчуючи виконання вправи, залишити на екрані лише дві найбільш вживані панелі інструментів.

Вправа 2.2.5. Неодноразово викликаючи контекстне меню шляхом натискування ПКМ на області панелей інструментів, виконувати вмикання та вимикання різноманітних панелей інструментів. Закінчуючи виконання вправи, залишити на екрані лише дві найбільш вживані панелі інструментів.

Крім зміни набору панелей інструментів, користувач має можливість змінювати також набір кнопок на самих панелях інструментів. Для цього в кінці кожної панелі є спеціальна кнопка, яка називається Другие кнопки.

Вправа 2.2.6. Неодноразово натискуючи кнопку Другие кнопки - Добавить или удалить кнопки на різних панелях інструментів, змінювати на них набір кнопок. Закінчуючи виконання вправи, виконати для кожної панелі інструментів функцію Другие кнопки - Добавить или удалить кнопки - Сброс панели з метою приведення їх до початкового стану.

Однак, вже розглянуті панелі інструментів та їх кнопки не вичерпують повністю їх переліку. Для поповнення набору панелей інструментів та набору кнопок використовується функція Вид - Панели инструментов - Настройка.

Вправа 2.2.7. Поповнення переліку панелей інструментів на екрані.

Ø Виконати функцію Вид - Панели инструментов - Настройка, після чого на екрані з’являється вікно Настройка.

Ø Вибрати у вікні Настройка вкладинку Панели инструментов.

Ø Відмітити прапорцями панелі інструментів Настройка объёма и Настройка тени.

Ø Натиснути кнопку Закрыть вікна Настройка.

Ø Захопивши ліву межу однієї з нових панелей інструментів і утримуючи ЛКМ у натиснутому стані, перетягнути її в крайнє ліве положення в області панелей інструментів. Зробити це ж саме і для другої з нових панелей інструментів.

Ø Захопивши ліву межу однієї з нових панелей інструментів і утримуючи ЛКМ у натиснутому стані, перетягнути її в область розташування панелей інструментів Стандартная і Форматирование.

Ø Знову виконати функцію Вид - Панели инструментов - Настройка, після чого на вкладинці Панели инструментов вікна Настройка зняти відмітки панелей інструментів Настройка объёма и Настройка тени.

Вправа 2.2.8. Поповнення переліку кнопок на панелі інструментів.

Ø Виконати функцію Вид - Панели инструментов - Настройка, після чого на екрані з’являється вікно Настройка.

Ø Вибрати у вікні Настройка вкладинку Команды.

Ø У правому підвікні Категории: вкладинки Команды знайти пункт Вставка і відмітити його.

Ø У лівому підвікні Команды: вкладинки Команди знайти пункт Редактор формул.

Ø Відмітити пункт Редактор формул і, утримуючи ЛКМ у натиснутому стані, перетягнути відмічене на вільне місце поля панелей інструментів (до появи вертикальної риски). На панелі інструментів з’являється нова кнопка Редактор формул.

Ø Закрити вікно Настройка.

Ø З метою тренування повторити цю вправу декілька разів, перетягуючи на панелі інструментів різні кнопки.

Ø Вилучити з панелей інструментів всі нові кнопки шляхом їх стягування з області панелей інструментів при одночасному утримуванні у натиснутому стані ЛКМ і клавіши < Alt>.

Лінійки форматування. Перетягуючи за допомогою миші вказівники на горизонтальній лінійці форматування, можна швидко встановити відступи абзаців, розмір поля сторінки, розміри стовпчиків в таблицях, а також точки табуляції тексту. Вмикання або вимикання лінійок виконується за командою Вид - Линейка.

Вправа 2.2.9. Виконайте команду Вид-Линейка два рази підряд. Спостерігайти при цьому, що відбувається на екрані.

Смуги прокручування. Ці смуги призначені для переміщення вмісту робочої області вікна за допомогою миші по вертикалі та горизонталі. Вертикальна смуга прокрутки працює так:

q При клацанні ЛКМ по трикутникам документ переміщується на один рядок.

q При клацанні ЛКМ по подвійним трикутникам документ переміщується на одну сторінку.

q При утримуванні ЛКМ у натиснутому стані можна перетягувати бігунок разом із текстом документа вгору або вниз і бачити при цьому номер сторінки документа.

q При клацанні ЛКМ вище або нижче бігунка документ переміщується на висоту екрана.

Для переміщення вздовж тексту можна користуватись також клавішами управління курсором < Вгору>, < Вниз>, < Page Up> і < Page Down>.

Горизонтальна смуга прокручування використовується у випадку надмірної ширини тексту, внаслідок чого він не вміщується по ширині екрану.

Вмикання або вимикання смуг прокручування здійснюється за допомогою команди Сервис - Параметры, внаслідок виконання якої на екрані виникає вікно Параметры. В цьому вікні слід вибрати закладку Вид і у полі Показывать установити або зняти прапорці напроти відповідних пунктів.

Вправа 2.2.10. Спробуйте різні варіанти використання вертикальної та горизонтальної смуг прокручування. Спостерігайти при цьому, що відбувається на екрані.

Рядок стану. В цьому рядку знаходиться довідкова інформація, зокрема, номер поточної сторінки та їх загальна кількість, а також номер поточного рядка та позиція курсора в ньому тощо. В цьому рядку знаходяться також індикатори режимів роботи текстового процесора. Наприклад, ЗАМ – це індикатор Вставка - Заміна клавіши Insert. Індикатори вмикаються та вимикаються подвійним клацанням ЛКМ. Крім цього, в рядку стану в процесі роботи можуть з’являтись різноманітні повідомлення.

Вмикання або вимикання рядка стану здійснюється за допомогою команди Сервис - Параметры, внаслідок виконання якої на екрані виникає вікно Параметры. В цьому вікні слід вибрати закладку Вид і у полі Показывать установити або зняти прапорець напроти пункту строка состояния.

Завершення роботи з документами. Вміння правильно та свідомо виконувати цю операцію є умовою надійної роботи з документами.

Завершити роботу з відкритим документом можна такими способами:

q скористуватись кнопкою Закрыть рядка заголовка;

q виконати команду Файл-Закрыть;

q двічі клацнути ЛКМ по кнопці системного меню у рядку заголовка;

q натиснути клавіши < Alt > +< F4 >.

При цьому виводиться запит “ Сохранить изменения в документе? ”. У разі підтвердження (“ Да ”) – зміни зберігаються, інакше (“ Нет ”) – документ залишається без виправлень. Клацання ЛКМ по кнопці Отменить означає відмову від завершення роботи з відкритим документом. Якщо відкрито єдиний документ, то всі указані способи приведуть до одночасного завершення роботи з текстовим процесором в цілому. Але цього не відбудеться, якщо скористуватись кнопкою Закрыть окно рядка меню. Завершити роботу з усіма відкритими документами, а не по одному, можна шляхом виконання команди Файл - Выход. При цьому закривається і текстовий процесор.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 739. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия