Студопедия — Форматування тексту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Форматування тексту






Форматуванням тексту називається надання йому належного вигляду після отримання чорнового варіанту. Форматування можна застосовувати по відношенню до окремих знаків тексту, до абзаців, а також до сторінок.

Форматування знаків та абзаців найдоцільніше форматувати в режимі відображення Обычный, який встановлюється за командою Вид-Обычный. Форматування сторінок виконують в режимі відображення Разметка страницы (команда Вид-Разметка страницы).

Будь-які операції з форматування знаків чи абзаців реалізуються тільки після виділення відповідного елемента тексту. Виняток становить форматування єдиного абзаца. При цьому достатньо зробити цей абзац поточним, тобто встановити в ньому текстовий курсор.

Форматування знаків тексту включає вибір типу, накреслення та розміру шрифта, використання для них тих чи інших спецефектів, а також встановлення різноманітних інтервалів. Воно виконується за командою Формат-Шрифт..., внаслідок чого на екрані з’являється діалогове вікно Шрифт з трьома вкладинками Шрифт, Интервал і Анимация і з полем Образец для візуального контролю тих параметрів форматування, які вибираються. Вікно Шрифт можна отримати також, якщо клацнути ПКМ в робочій області вікна текстового процесора і вибрати в контекстному меню пункт Шрифт....

Для кожного типу шрифта (гарнітури) характерний своєрідний малюнок літери (див. розгортуваний список Шрифт: вкладинки Шрифт). Найбільш поширені гарнітури Times New Roman, Arial, Courier New. Перша із указаних відноситься до шрифтів із засічками, друга – до шрифтів без засічок (до рублених). Обидва шрифти відносяться до пропорційних, для яких ширина окремих символів та інтервали між ними не є сталими величинами. Останій із указаних шрифтів називається моноширинним (всі символи і інтервали між ними мають однакову ширину).

Накресленням шрифта (див. розгортуваний список Начертание: вкладинки Шрифт) називається один із трьох можливих варіантів його вигляду: Обычный, Курсив, Полужирный. Можлива також комбінація Полужирный Курсив.

Розмір шрифта називається кеглем і вимірюється в пунктах (1 пт ≈ 0, 3759 мм). Його можна установити самостійно довільним за величиною або вибрати із розгортуваного списка Размер: в межах від 8 до 72 пт.

Вкладинка Шрифт містить також розгортуваний список Цвет текста:, розгортувані списки Подчёркивание: і Цвет подчёркивания:, а також поле Видоизменение для установки потрібного спецефекту.

Основні з указаних операцій форматування представлені відповідними елементами на панелі інструментів Форматирование (знайти самостійно).

Вправа 2.6.1. Форматування знаків тексту.

Ø Створити новий документ.

Ø Набрати початковий текст до вправи.

Ø Виконати форматування цього тексту, використовуючи елементи вкладинки Шрифт вікна Шрифт або панелі інструментів Форматирование і керуючись потрібним результатом.

Початковий текст до вправи.

“Форматування застосовують по відношенню до окремих знаків, по відношенню до абзаців і по відношенню до сторінок тексту документа.”

Результат виконання вправи.

“Форматування застосовують по відношенню до окремих знаків, по відношенню до абзаців іпо відношенню до сторіноктекстудокумента. ”

У вкладинці Интервал діалогового вікна Шрифт містяться поле Масштаб: для вибору ширини знаків в процентах відносно нормальної, поле Интервал: для вибору міжсимвольного інтервалу, а також поле Смещение: для вибору вертикального зміщення символів відносно умовної базової лінії.

Вправа 2.6.2. Форматування знаків тексту.

Ø Створити новий документ.

Ø Набрати початковий текст до вправи.

Ø Виконати форматування цього тексту, використовуючи елементи вкладинки Интервал діалогового вікна Шрифт і керуючись потрібним результатом.

Початковий текст до вправи.

“Регулирование значений междузнаковых интервалов для

заданного фрагмента текста.”

Результат виконання вправи.

“Регулирование значениймеждузнаковых интерваловдля

заданного фрагмента текста.”

Текстовий процесор Microsoft Word вважає абзацем фрагмент тексту будь-якого обсягу, після якого знаходиться маркер кінця абзацу , отримуваний в процесі друкування текста документа шляхом натискування клавіши < Enter >. Для того, щоб побачити ці маркери в тексті документа, треба натиснути кнопку Непечатаемые знаки панелі інструментів Стандартная.

Форматування абзаців включає встановлення для них відступів та “червоного рядка”, вирівнювання, вибір міжрядкового та міжабзацного інтервалів, обрамлення і заливання, а також утворення списків. Воно виконується за командою Формат-Абзац..., внаслідок чого на екрані з’являється вікно Абзац з двома вкладинками Отступы и интервалы і Положение на странице, а також з полем Образец для візуального контролю тих параметрів форматування, які вибираються. Вікно Абзац можна отримати також, якщо клацнути ПКМ в робочій області вікна текстового процесора, після чого в контекстному меню вибрати пункт Абзац....

Вирівнювання абзацу може бути виконане По левому краю, По правому краю та По ширине. В останньому випадку кінці рядків абзацу підтягуються до його меж за рахунок розтягування пропусків між словами абзацу. При вирівнюванні абзацу По центру здійснюється центрування його рядків. З метою вирівнювання можна скористуватись розгортуваним списком Выравнивание: вкладинки Отступы и интервалы або відповідними кнопками панелі інструментів Форматирование.

Зліва і справа відносно робочого поля сторінки для абзаца можуть бути встановлені відступи. Не треба плутати їх з лівим та правим полями сторінки. Крім того, відступ зліва відносно края абзаца може бути указаний окремо для його першого рядка (з метою утворення “червоного рядка”). Відповідні значення встановлюються в полі Отступ вкладинки Отступы и интервалы.

Але найзручніше встановлювати відступи за допомогою вказівників горизонтальної лінійки форматування, які мають вигляд трикутничків. Верхній вказівник визначає відступ “червоного рядка”, два нижніх вказівники визначають відступи абзаца зліва (крім першого рядка) і справа. Для встановлення потрібних відступів вказівники перетягують в потрібне місце при натиснутій ЛКМ. Зверніть увагу, що лівий нижній вказівник має під собою прямокутний елемент. Якщо здійснювати перетягування прямокутного елемента, то переміщатись будуть одночасно обидва ліві вказівники (і нижній, і верхній). Завдяки цьому можна зберігати в абзаці вже утворений “червоний рядок”.

Розмір міжрядкового інтервала пов’язують з розміром шрифта. Наприклад, одинарним вважається такий міжрядковий інтервал, величина якого дорівнює розміру шрифта плюс невелика добавка, значення якої залежить від виду шрифта. Крім одинарного використовуються також полуторний та подвійний інтервал. Указані стандартні інтервали можна вибрати в полі Интервал із розгортуваного списка междустрочный:. Нестандартні інтервали можна встановлювати, вибравши в указаному списку пункт Множитель і установивши його конкретне значение:. Стандартні інтервали можна установити також за допомогою відповідних кнопок панелі інструментів Форматирование.

Розміри міжабзацних інтервалів, відмінні від розмірів міжрядкових інтервалів, встановлюються з метою підвищення наочності тексту. Це здійснюється встановленням конкретних значень перед: і после: в полі Интервал вкладинки Отступы и интервалы. У загальному випадку інтервал між двома суміжним абзацами утворюється із трьох складових: міжрядковий інтервал першого абзаца, плюс значення інтервала після першого абзаца і плюс значення інтервала перед другим абзацем.

Вправа 2.6.3. Форматування абзаців.

Ø Створити новий документ.

Ø Набрати початковий текст до вправи.

Ø Командою Вид-Разметка страницы установити відповідний режим перегляду.

Ø Виконати форматування початкового тексту, використовуючи елементи вкладинки Отступы и интервалы вікна Абзац і керуючись потрібним результатом.

Початковий текст до вправи.

Стиль являє собою іменований набір параметрів форматування символів або абзаців. Шаблон – загальна форма документа. Шаблон містить стилі та текстові заготовки документа певного типу.

Результат виконання вправи.

Стиль являє собою іменований набір параметрів форматування символів або абзаців.

Шаблон – загальна форма документа.

Шаблон містить стилі та текстові заготовки документа певного типу.

Підказка. Початковий текст до вправи розбито на три абзаци, до яких застосовано однаковий відступ зліва. Крім того, третій абзац має відступ для утворення “червоного рядка”. Перший абзац вирівняний по ширині, другий – по центру, а третій – по лівому краю. В абзацах встановлено одинарний, полуторний та подвійний міжрядковий інтервали відповідно.

Обрамлення (застосування рамок) та заливання (встановлення кольору фону, відмінного від звичайного) використовують для підвищення виразності текста документа. Для цього застосовують команду Формат-Границы и заливка..., внаслідок чого на екрані з’являється вікно Границы и заливка з трьома вкладинками Граница, Страница і Заливка, а також з полем Образец для візуального контролю тих параметрів форматування, які вибираються.

На вкладинці Граница можна вибрати вигляд, а також тип, колір та ширину ліній рамки для поточного абзаца або для відміченої групи абзаців текста. Для вкладинки Страница дії залишаються тими ж самими, але тепер вони застосовуються до окремих сторінок документа. Додатково для рамки сторінки можна вибрати малюнок. На вкладинці Заливка можна вибрати колір заливання, а також візерунок заливання з кольором фону для нього.

Вправа 2.6.4. Форматування абзаців.

Ø Створити новий документ.

Ø Набрати початковий текст до вправи.

Ø Виконати форматування цього тексту, використовуючи елементи вкладинок Граница і Заливка вікна Границы и заливка і керуючись потрібним результатом.

Початковий текст до вправи.

Верхній колонтитул – це текст, надрукований зверху кожної сторінки. Нижній колонтитул – це текст, надрукований знизу кожної сторінки.

Результат виконання вправи.

Верхній колонтитул – це текст, надрукований зверху кожної сторінки.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 947. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия