Студопедия — Створення та редагування таблиць
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Створення та редагування таблиць






Використання в документі таблиць надає йому наочності. Таблиці є невід’ємною частиною будь-якої науково-технічної документації. Комірки прихованих таблиць можуть використовуватись для довільного розміщення на сторінці як текстів, так і різноманітних графічних об’єктів.

Будь-яка таблиця складається із стовпчиків та рядків. Основним елементом таблиці є комірка. Комірку можна розглядати як мікродокумент, який може складатись із рядків (абзаців) тексту, може містити графічний об’єкт, і який можна форматувати за звичайними правилами. Комірка навіть може містити іншу таблицю.

Текстовий процесор має такі засоби зі створення таблиць:

q за допомогоюзасобів панелі інструментів Стандартная;

q за допомогою засобів панелі інструментів Таблицы и границы;

q за допомогою засобів меню Таблица;

q шляхом безпосереднього малювання;

q шляхом вибору зі списка готових зразків;

q шляхом перетворення у таблицю спеціально підготовленого текста.

Останнім етапом зі створення таблиці є введення даних в неї. Редагуванням таблиці називають її оформлення та внесення в неї кількісних змін.

Засоби оформлення застосовують для надання таблиці належного вигляду. Оформлення таблиці включає зміну ширини стовпчиків та висоти рядків, належне розміщення її на сторінці документа, форматування даних у комірках таблиці, а також застосування до таблиці різних типів ліній та кольорів, впорядкування її даних та ін.

Операції внесення кількісних змін у таблицю застосовують при необхідності скоригувати в ній кількості рядків і/або стовпчиків, а також при необхідності виконати злиття або розбиття окремих комірок.

Вправа 2.7.1. Створити таблицю розміром 5х7 (5 рядків і 7 стовпчиків) за допомогою засобів панелі інструментів Стандартная.

Ø Встановлюємо текстовий курсор в те місце документа, де потрібно вставити таблицю.

Ø Натискуємо на кнопку Добавить таблицу, внаслідок чого на екрані з’являється панель-гратка розміром 4х5 з індикатором розміру таблиці в нижній частині.

Ø Утримуючи у натиснутому стані ЛКМ і слідкуючи за індикатором, протягуємо курсор миші вправо і вниз до досягнення потрібних розмірів таблиці.

Ø Відпускаємо ЛКМ, внаслідок чого в позицію текстового курсора вставляється придатна для редагування таблиця.

Вправа 2.7.2. Створити таблицю розміром 5х7 за допомогою засобів панелі інструментів Таблицы и границы.

Ø Натискуємо на кнопку Таблицы и границы панелі інструментів Стандартная і таким шляхом отримуємо на екрані відповідну панель інструментів (аналогічного результату можна добитись шляхом виконання команди Вид-Панели инструментов з наступною відміткою пункту Таблицы и границы).

Ø Встановлюємо текстовий курсор в те місце документа, де потрібно вставити таблицю.

Ø Натискуємо на кнопку Добавить таблицу панелі інструментів Таблиы и границы, внаслідок чого на екрані з’являється вікно Вставка таблицы.

Ø У вікні Вставка таблицы вибираємо потрібні значення Число столбцов: і Число строк:, після чого натискуємо кнопку OK.

Вправа 2.7.3. Створити таблицю розміром 5х7 за допомогою засобів меню Таблица.

Ø Встановлюємо текстовий курсор в те місце документа, де потрібно вставити таблицю.

Ø Виконуємо команду Таблица-Добавить з наступним вибором пункту Таблица, внаслідок чого на екрані з’являється вікно Вставка таблицы.

Ø У вікні Вставка таблицы вибираємо потрібні значення Число столбцов: і Число строк:, після чого натискуємо кнопку OK.

Складні таблиці можна створювати вручну шляхом безпосереднього малювання. Для цього використовуються кнопки Нарисовать таблицу і Ластик панелі інструментів Таблицы и границы. Якщо кнопка Нарисовать таблицу знаходиться у натиснутому стані, то курсор миші набуває вигляду олівця. Щоб скористуватись цим олівцем, треба встановити його на один із кутків майбутньо таблиці і, тримаючи ЛКМ у натиснутому стані, розтягнути штриховий прямокутник до розмірів зовнішнього контуру потрібної таблиці, після чого ЛКМ відпустити. Внутрішні лінії таблиці теж проводять за допомогою олівця при натиснутій ЛКМ. Для вилучення із таблиці непотрібних ліній використовують ластик. Якщо кнопка Ластик знаходиться у натиснутому стані, то курсор миші набуває вигляду ластика. Щоб скористуватись цим ластиком, треба установити його на непотрібну лінію таблиці і клацнути ЛКМ.

Вправа 2.7.4. Отримати на екрані панель інструментів Таблицы и границы і шляхом безпосереднього малювання створити в новому документі таблицю, подібну до наведеної нижче.

       
       
           

Специфічно оформлені таблиці можна отримувати зі списка готових зразків. Для цього у вікні Вставка таблицы після встановлення потрібної кількості рядків та стовпчиків треба натиснути кнопку Автоформат…. Внаслідок цього на екрані виникає вікно Автоформат таблицы з прокручуваним списком Форматы:. Відмічаючи в списку той чи інший зразок, можна спостерігати його зовнішній вигляд у вікні Образец.

Вправа 2.7.5. Отримати на екрані вікно Вставка таблицы і шляхом вибору із готових зразків створити в новому документі таблицю, подібну до наведеної нижче.

         
         
         
         

Спеціально підготовлений текст можна перетворити у таблицю. Для цього текст, який має бути включений в таблицю, треба подати у вигляді сукупності абзаців (шляхом натискування клавіши < Enter >). Кожний абзац буде представляти рядок у майбутній таблиці. В межах кожного абзаца текст має бути представлений сукупністю елементів, відокремлюваних один від другого шляхом натискування клавіши < Tab >. Після цього підготовлений текст треба виділити і натиснути кнопку Добавить таблицу панелі інструментів Стандартная. З цією ж метою можна скористуватись командою Таблица-Преобразовать-Преобразовать в таблицу. Тоді на екрані з’явиться вікно Преобразовать в таблицу, і можливості з утворення таблиці стануть дещо ширшими. Якщо створена таким шляхом таблиця вам не сподобалась, то її знову можна перетворити на текст шляхом виконання команди Таблица-Преобразовать-Преобразовать в текст.

Вправа 2.7.6. Створити новий документ, набрати нижченаведений текст і перетворити його на таблицю.

Текст до вправи.

№ Прізвище Рік народження Адреса

1 Іваненко 1950 Черкаси

2 Петренко 1952 Сміла

3 Сидоренко 1948 Чорнобай

Введення даних в комірки таблиці здійснюється звичайним способом. При необхідності розміри комірки по вертикалі автоматично збільшуються. Форматування даних в комірці здійснюється так само, як і форматування звичайного тексту.

В процесі друкування розмістити текстовий курсор в потрібній комірці можна, установивши в ній вказівник миші і клацнувши ЛКМ. Але найзручніше використовувати для переміщення від однієї комірки до другої такі комбінації клавіш:

q < Tab >, < Shift + Tab > - перехід до наступної та попередньої комірок;

q < Alt + Home >, < Alt + End > - перехід до першої та останньої комірок рядка;

q < Alt + Page Up >, < Alt + Page Down > - перехід до верхньої та нижньої комірок стовпчика.

Більшість операцій з оформлення таблиці виконується тільки після попереднього виділення тих чи інших її елементів. Способи виділення представлені в наступному переліку.

q Виділення таблиці. Спосіб 1: розмістити текстовий курсор в межах таблиці і виконати команду Таблица-Выделить-Таблица. Спосіб 2: установити вказівник миші зліва від таблиці і двічі клацнути ЛКМ при натиснуті клавіші < Alt >.

q Виділення рядка. Спосіб 1: розмістити текстовий курсор в межах рядка і виконати команду Таблица-Выделить-Строка. Спосіб 2: установити вказівник миші зліва від рядка і клацнути ЛКМ.

q Виділення стовпчика. Спосіб 1: розмістити текстовий курсор в межах стовпчика і виконати команду Таблица-Выделить-Столбец. Спосіб 2: установити вказівник миші на верхній межі стовпчика і клацнути ЛКМ. Спосіб 3: установити вказівник миші в межах стовпичика і клацнути ПКМ при натиснутій клавіші < Shift >. Спосіб 4: установити вказівник миші в межах стовпичика і клацнути ЛКМ при натиснутій клавіші < Alt >.

q Виділення комірки. Спосіб 1: розмістити текстовий курсор в межах комірки і виконати команду Таблица-Выделить-Ячейка. Спосіб 2: установити вказівник миші в лівій частині комірки і клацнути ЛКМ.

q Виділення групи сусідніх комірок. Утримуючи ЛКМ у натиснутому стані, протягнути курсор через потрібні комірки таблиці. Такий спосіб підходить і для виділення всієї таблиці, рядка або стовпчика

Але найбільш надійним вважається спосіб виділення з використанням клавіатури, за допомогою якого можна виділити будь-який елемент або групу елементів таблиці. Для цього треба спочатку установити текстовий курсор в певну початкову комірку таблиці, а далі переміщувати його в потрібному напрямку клавішами управління курсором, утримуючи у натиснутому стані клавішу < Shift >. Коли виділення буде закінчене, клавішу < Shift > можна відпустити.

Для зняття виділення достатньо клацнути ЛКМ за межами поля таблиці або натиснути будь-яку з клавіш управління курсором.

Операції з оформлення таблиці можна виконувати із застосуванням належних кнопок панелі інструментів Таблицы и границы. Для цього можна скористуватись також переліком функцій меню Таблица, який є дещо ширшим. Але, як завжди, будь-які операції найзручніше виконувати за допомогою функцій контекстного меню, яке з’являється при натискуванні ПКМ, коли вказівник миші знаходиться в межах таблиці.

Першою з операцій оформлення таблиці є вибір її обрамлення. При цьому вибирають вигляд зовнішніх та внутрішніх ліній таблиці. Виділіть потрібний елемент таблиці, клацніть ПКМ і виберіть у контекстному меню пункт Границы и заливка.... З’явиться вікно Границы и заливка, в якому треба вибрати вкладинку Граница. Засоби цієї вкладинки дозволяють установити тип границь виділеного елемента таблиці (невидимі, у вигляді рамки, сітки тощо), тип ліній (суцільні, штрихові, подвійні, хвилясті тощо), колір ліній, а також їх ширину. Якщо для побудови тих чи інших елементів таблиці вибрано невидимі лінії, то працювати з нею стає не зовсім зручно. На цей випадок передбачена команда Таблица-Отображать сетку, після виконання якої невидимі лінії стають видимими, але тільки на екрані. При друкуванні таблиці на папері їх відображено не буде.

Особливе значення для виконання операції обрамлення має поле Образец вікна Границы и заливка, яким слід активно користуватись, оскільки воно дає можливість наперед бачити можливий результат виконання операції.

Вправа 2.7.7. Створити новий документ, побудувати в ньому таблицю розміром 4х4 і оформити її за представленим зразком.

       
       
       
       

Другою з операцій оформлення таблиці є заливка окремих її елементів. При цьому вибирають той чи інший специфічний колір забарвлення фону заданих елементів таблиці, що надає документу виразності. Виділіть потрібний елемент таблиці, клацніть ПКМ і виберіть у контекстному меню пункт Границы и заливка.... З’явиться вікно Границы и заливка, в якому треба вибрати вкладинку Заливка. Засоби цієї вкладинки дозволяють установити різноманітне забарвлення з використанням візерунку чи без нього.

Особливе значення для виконання цієї операції теж має поле Образец вікна Границы и заливка, яким слід активно користуватись, оскільки воно дає можливість наперед бачити можливий результат виконання операції.

Вправа 2.7.8. Створити новий документ, побудувати в ньому таблицю розміром 4х4 і оформити її за представленим зразком.

       
       
       
       

Третьою з операцій оформлення таблиці є вибір підходящих розмірів комірок таблиці. Для цього існує декілька способів, розглянутих у наступних вправах.

Вправа 2.7.9. Спосіб 1. Використання автоподбору.

Ø Створити новий документ, після чого створити в ньому таблицю довільних розмірів.

Ø Установити вказівник миші в межах таблиці і клацнути ПКМ.

Ø У контекстному меню, що з’явилось, вибрати спочатку пункт Автоподбор, а далі – пункт По содержимому.

Ø Вводити довільні дані в комірки таблиці і спостерігати за автоматичним встановленням ширини стовпчиків в залежності від обсягу цих даних.

Вправа 2.7.10. Спосіб 2. Примусова установка точних розмірів комірок.

Ø Створити новий документ, після чого створити вньому таблицю розміром 3х4.

Ø Установити вказівник миші в межах таблиці і клацнути ПКМ.

Ø У контекстному меню, що з’явилось, вибрати пункт Свойства таблицы... і отримати на екрані відповідне вікно.

Ø У вікні Свойства таблицы вибрати вкладинку Строка і, користуючись полем высота:, а також кнопками Предыдущая строка / Следующая строка, установити для першого, другого і третього рядків таблиці значення висоти 1 см, 1.5 см і 2 см відповідно, після чого натиснути кнопку OK.

Ø У вікні Свойства таблицы вибрати вкладинку Таблица і, користуючись полем Размер, установити значення ширина: рівним 10 см, після чого натиснути кнопку OK. У такий спосіб ми установили загальну ширину таблиці.

Ø У вікні Свойства таблицы вибрати вкладинку Столбец і, користуючись полем Размер, а також кнопками Предыдущий столбец / Следующий столбец, установити для першого, другого, третього та четвертого стовпчиків таблиці значення ширина: 1 см, 2 см, 3 см і 4 см відповідно (сумарна ширина 10 см), після чого натиснути кнопку OK.

Ø Виділити всю таблицю, установити вказівник миші в межах таблиці і клацнути ПКМ. В отриманому вікні Свойства таблицы вибрати пункт Выровнять высоту строк.

Ø Виділити всю таблицю, установити вказівник миші в межах таблиці і клацнути ПКМ. В отриманому вікні Свойства таблицы вибрати пункт Выровнять ширину столбцов.

Вправа 2.7.11. Спосіб 3. Швидка примусова установка довільних розмірів комірок.

Ø Якщо встановлено режим перегляду документа Разметка страницы, і якщо текстовий курсор знаходиться в межах таблиці, то на горизонтальній та вертикальній лінійках видно розмежувальні маркери рядків та стовпчиків таблиці. Якщо на якийсь із цих маркерів навести вказівник миші, то він набуде форми двонаправленої стрілки. Це є ознакою можливості перетягувати даний маркер при натиснутій ЛКМ. Зверніть увагу, що процес перетягування супроводжує штрихова лінія, за допомогою якої встановлюється відповідність між положенням маркера та новим положенням лінії таблиці. Проробіть описані дії, використавши довільну таблицю.

Ø Встановимо режим перегляду документа Разметка страницы. Якщо тепер навести вказівник миші на будь-яку розмежувальну чи граничну лінію таблиці, то він набуде форми двонаправленої стрілки. Це є ознакою можливості перетягувати відповідну лінію при натиснутій ЛКМ. Зверніть увагу, що процес перетягування супроводжує штрихова лінія, за допомогою якої встановлюється відповідність між новим положенням лінії таблиці та відповідним маркером на лінійці. Проробіть описані дії, використавши довільну таблицю.

Ø Встановимо режим перегляду документа Разметка страницы. Якщо тепер навести вказівник миші на будь-яке місце таблиці, то біля нижнього правого кутка таблиці з’являється помітка у вигляді невеличкого квадратика. Це є ознакою можливості пропорційно змінити всі розміри таблиці шляхом перетягування. Наведіть вказівник миші на указаний квадратик, і внаслідок цього він набуде форми похилої двонаправленої стрілочки. Перетягування виконують при натиснутій ЛКМ до досягнення таблицею бажаних розмірів. Зверніть увагу, що процес перетягування супроводжують штрихові лінії, які відповідають новим розмірам таблиці. Проробіть описані дії, використавши довільну таблицю.

Примітка до вправи 2.7.11. При використанні описаного способу задіяний досить складний алгоритм зміни розмірів як сусідніх рядків або стовпчиків, так і таблиці в цілому. Цей алгоритм змінюється, якщо в процесі перетягування утримувати у натиснутому стані клавішу < Shift > або < Ctrl >. Немає змісту вивчати ці алгоритми. Вміння впевнено і цілеспрямовано користуватись цим способом досягається практикою.

Четвертою з операцій оформлення таблиці є форматування даних в її комірках. Як уже згадувалось, текст у комірці можна форматувати за загальновідомими правилами. Але є й специфіка.

Одним із специфічних засобів форматування є належне розміщення тексту в полі комірки. Для цього наводять вказівник миші на потрібну комірку таблиці і клацають ПКМ. У відповідному контекстному меню вибирають пункт Выравнивание в ячейке, після чого вибирають один із дев’яти можливих варіантів розташування тексту в межах комірки. Указані дії можуть бути виконані для рядка, стовпчика або таблиці в цілому. Для вирівнювання можна скористуватись також розгортуваним списком Выровнять на панелі інструментів Таблицы и границы.

Вправа 2.7.12. Створити новий документ, побудувати в ньому таблицю розміром 3х3 з висотою рядка 1.5 см і шириною стовпчика 4 см, після чого оформити її за представленим зразком.

Прізвище Вік Стать
Іваненко   Чол
Крамаренко   Жін

П’ята операція з оформлення таблиці використовується, коли текст у комірці таблиці не вміщується по горизонталі. Тоді є можливість розташувати його по вертикалі. Найчастіше така необхідність виникає для шапок таблиці. Наведіть вказівник миші на певну комірку таблиці або виділіть в ній якийсь рядок чи стовпчик і клацніть ПКМ. У контекстному меню, що з’явилось, виберіть пункт Направление текста... і отримайте на екрані відповідне вікно. Виберіть в ньому потрібний варіант в полі Ориентация і натисніть кнопку ОК. Для виконання цієї операції з оформлення можна скористуватись також кнопкою Изменить направление текста на панелі інструментів Таблицы и границы. Поекспериментуйте у виконанні цієї операції з таблицею попередньої вправи.

Шоста операція з оформлення використовується для дуже великих таблиць, які не вміщуються цілком на одній сторінці документа. Тоді буває бажано, щоб шапка таблиці повторилась і на наступній сторінці. Для цього треба виділити шапку в уже готовій таблиці і виконати команду Таблица-Заголовки.

Сьомою операцією з оформлення таблиці є належне її розміщення в тексті документа. Таблиця може бути розміщена з лівої сторони сторінки, з правої сторони сторінки або по центру. Крім того, таблиця може бути розміщена в окремих рядках текста документа або, якщо вона невелика, обтікатись текстом з боків. Вибір із перерахованих варіантів можна здійснити, якщо клацнути ПКМ на потрібній таблиці, вибрати у контекстному меню пункт Свойства таблицы…, після чого у відповідному вікні вибрати вкладинку Таблица. У цій вкладинці треба належним чином здійснити вибір в полях Выравнивание и Обтекание і натиснути кнопку OK.

Належним чином розмістити таблицю в тексті можна також шляхом її перетягування. Встановимо режим перегляду документа Разметка страницы. Якщо тепер навести вказівник миші на будь-яке місце таблиці, то біля верхнього лівого кутка таблиці з’являється помітка у вигляді невеличкого квадратика з перехрещеними стрілочками. Це є ознакою можливості перетягувати таблицю в інше місце. Наведіть вказівник миші на указаний квадратик, і внаслідок цього перехрещені стрілочки будуть до нього приєднані. Перетягування таблиці виконують при натиснутій ЛКМ до досягнення нею бажаного місця розташування. Зверніть увагу, що процес перетягування супроводжує штриховий контур таблиці, який відповідає її новому розміщенню. Проробіть описані дії, використавши довільну таблицю.

Восьмою і останньою операцією з оформлення таблиці вважається впорядкування даних в ній. Впорядкованість таблиці є важливим фактором зручності роботи з нею, зокрема, у разі пошуку даних. Але впорядкування даних вручну, та ще й по декільком ознакам, є справою досить складною. Крім того, таблиці можуть з часом поповнюватись, що приводить до порушення впорядкованості. Ну, і нарешті, часто виникає потреба у ворядкованості однієї і тієї ж таблиці, але за різними ознаками.

Впорядкування таблиці найкраще здійснювати за командою Таблица-Сортировка…, попередньо клацнувши на ній ЛКМ. Внаслідок цього на екрані виникає вікно Сортировка. В цьому вікні є можливість указати до трьох приорітетних ознак впорядкування, в якості яких виступають стовпчики таблиці, а також характер впорядкування (за зростанням чи за спаданням). В процесі впорядкування шапка таблиці участі не приймає. Для виключення шапки треба указати, що в таблиці вона є, тобто установити відмітку на пункті со строкой заголовка.

Вправа 2.7.13. Створіть новий документ і побудуйте в ньому наведену нижче таблицю.

Прізвище Ім’я Вік
Іванов Олександр  
Іванов Микола  
Борисов Петро  

Використовуючи команду Таблица-Сортировка…, добийтесь для цієї таблиці таких варіантів її вигляду:

Прізвище Ім’я Вік
Борисов Петро  
Іванов Микола  
Іванов Олександр  

 

Прізвище Ім’я Вік
Іванов Микола  
Іванов Олександр  
Борисов Петро  

Внесенням кількісних змін у таблицю ми називаємо зміну в ній кількості рядків або стовпчиків.

Вилучення окремих елементів таблиці або їх групи може здійснюватись наступними способами.

q Вилучення таблиці. Установити курсор в межах таблиці і виконати команду Таблица-Удалить-Таблица.

q Вилучення рядка. Установити курсор в межах рядка і виконати команду Таблица-Удалить-Строки.

q Вилучення стовпчика. Установити курсор в межах стовпчика і виконати команду Таблица-Удалить-Столбцы.

q Вилучення групи рядків або стовпчиків. Виділити групу рядків або стовпчиків і виконати команду Таблица-Удалить-Строки або Таблица-Удалить-Столбцы.

Зауваження 1. При виділенні якогось елемента таблиці або їх групи з наступним натискуванням клавіши < Delete > відбувається очищення виділеного об’кта.

Зауваження 2. Для вилучення виділеного елемента таблиці можна скористуватись контекстним меню.

Додавання рядків до таблиці може здійснюватись наступними способами.

q Установити курсор в певний рядок таблиці і, в залежності від потреби, виконати команду або Таблица-Добавить-Строки выше або Таблица-Добавить-Строки ниже.

q Установити курсор в кінці певного рядка за межами таблиці і натиснути клавішу < Enter >. Новий рядок буде вставлено після даного.

q Установити курсор в останню комірку таблиці (в останній рядок останнього стовпчика) і натиснути клавішу < Tab >. Новий рядок буде вставлено останнім.

q Виділити певний рядок, викликати контекстне меню і вибрати в ньому пункт Добавить строки. Новий рядок буде вставлено вище даного.

Додавання стовпчиків до таблиці може здійснюватись наступними способами.

q Установити курсор в певний стовпчик таблиці і, в залежності від потреби, виконати команду або Таблица-Добавить-Столбцы слева або Таблица-Добавить-Столбцы справа.

q Виділити певний стовпчик, викликати контекстне меню і вибрати в ньому пункт Добавить столбцы. Новий стовпчик буде вставлено зліва від даного.

Зауваження. Якщо якийсь елемент таблиці виділено, то кнопка Добавить таблицу панелі інструментів Стандартная перетворюється (в залежності від того, що саме виділено) або у кнопку Добавить строки, або у кнопку Добавить столбцы. Їх теж можна використовувати для внесення належних змін у таблицю.

Будь-яку групу сусідніх комірок таблиці можна об’єднати, після чого вона розглядається як єдина комірка. При цьому розмежовуючі лінії зникають. Для цього спочатку треба потрібну групу комірок виділити, а потім виконати команду Таблица-Объединить ячейки. Аналогічного результату можна добитись за допомогою контекстного меню або за допомогою кнопки Объединить ячейки панелі інструментів Таблицы и границы.

Будь-яку комірку можна розбити на декілька. Для цього в неї треба установити курсор і виконати команду Таблица-Разбить ячейки…. З’являється вікно Разбиение ячеек, в якому треба указати потрібну кількість рядків та стовпчиків розбиття, після чого натиснути кнопку OK. Аналогічного результату можна добитись за допомогою контекстного меню або за допомогою кнопки Разбить ячейки панелі інструментів Таблицы и границы.

Об’єднання та розбиття комірок дозволяє створювати таблиці, надзвичайно складні за своєю структурою.

Цілу таблицю можна розбити на дві частини по горизонталі. Для цього треба установити курсор в рядок, який має відійти до другої частини, і виконати команду Таблица-Разбить таблицу. Виконання цієї команди еквівалентно натискуванню клавіш < Shift+Ctrl+Enter >. Таким шляхом можна розбити таблицю на будь-яку кількість частин.

Після розбиття таблиці між її частинами з’являється символ кінця абзаца. Цей символ буде видно, якщо натиснути кнопку Непечатаемые знаки панелі інструментів Стандартная. Тому для об’єднання частин таблиці достатньо цей знак вилучити звичайним способом.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 847. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.041 сек.) русская версия | украинская версия