Студопедия — Передмова. У системі юридичних знань теорія держави і права займає особливе місце як фундаментальна методологічна наука
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Передмова. У системі юридичних знань теорія держави і права займає особливе місце як фундаментальна методологічна наука






У системі юридичних знань теорія держави і права займає особливе місце як фундаментальна методологічна наука. Актуальність вивчення навчальної дисципліни “Теорія держави і права” зумовлена потребами як науково-теоретичного, так і практичного характеру. Наука загальної теорії держави і права як провідна галузь юриспруденції, навчальна дисципліна із цього предмета є основою підготовки юристів. Внутрішня структура навчальної дисципліни побудована таким чином, щоб сформувати в курсантів та студентів системне сприйняття навчального матеріалу. Кожна нова тема викладається з використанням знань і навичок, отриманих при вивченні попередніх.

Викладення курсу починається з усвідомлення розбіжностей між теорією держави і права як науки та навчальної дисципліни. У курсантів та студентів формується уявлення про предмет, методологію, функції науки теорії держави і права. У наступних темах послідовно розкривається сутність різноманітних державно-правових явищ: походження держави і права, сутність і типологія держави, форма держави, державний механізм, сутність і функції права, класифікація і різновиди норм права, форми права, система права, правові відносини, реалізація права, правопорушення і юридична відповідальність, тлумачення права. Останньою темою є вивчення типології правових систем як сукупності всіх правових явищ, властивих конкретному суспільству. Саме така будова навчальної дисципліни дозволяє сформувати в курсантів та студентів чітке і послідовне уявлення про найзагальніші закономірності виникнення, функціонування і розвитку держави і права, а також загальні для юриспруденції поняття, принципи і концепції. Глибоке знання теоретичних основ формування, функціонування та розвитку держави і права є не тільки необхідною передумовою правильного розуміння та засвоєння галузевих і прикладних юридичних дисциплін, а й стає професійним обов’язком тих, хто навчається у вищих закладах освіти та прагне стати юристом вищої кваліфікації.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є:

1) загальні і специфічні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державно-правової організації суспільства, держави і права, що розглядаються як цілісні соціальні інститути;

2) система основних понять і категорій юриспруденції.

Мета навчальної дисципліни: усвідомлення фундаментального характеру теорії держави і права та засвоєння закономірностей формування, функціонування та розвитку держави і права, яке є основою як у вивченні галузевих і прикладних навчальних юридичних дисциплін, так і у правильному розумінні приписів чинного законодавства та державно-правової практики.

Завдання дисципліни:

- засвоєння комплексу загальних базових знань про державно-правові явища;

- оволодіння поняттєво-категоріальним апаратом сучасної юриспруденції і правової практики;

- формування в майбутніх працівників цілісного, системного розуміння державно-правових явищ;

- одержання повної інформації щодо змісту, спрямованості, послідовності державно-правових явищ в Україні в контексті реалізації стратегії національного державотворення та світового досвіду;

- навчитися аналізувати об'єктивні процеси та суб'єктивні чинники, що впливають на зміст, характер, результати правових, суспільно-політичних реформ; робити науково виважені висновки і формулювати практичні пропозиції;

- набуті знання, уміння і навички практично реалізовувати у своїй професійній діяльності.

Результати навчання. У результаті вивчення навчальної дисципліни “Теорія держави і права” курсанти та студенти повинні.

Знати: предмет, методи пізнання та місце в системі юридичних наук; виникнення уявлень про державу і право; походження держави та її поняття; сутність та типи держави; місце держави в політичній системі суспільства; форми держави; сутність, поняття, функції та принципи права; джерела права; правові сім’ї світу.

Уміти: давати характеристику державно-правовим явищам та вміти їх аналізувати; виявляти особливі ознаки юридичних категорій; виявляти відмінні та спільні риси при порівнянні тих чи інших понять державно-правової дійсності тощо.

Курс теорії держави і права тісно пов’язаний з іншими дисциплінами, а саме з конституційним правом України, історією держави і права зарубіжних країн, історією держави і права України, галузевими дисциплінами. Це дозволяє сформувати в курсантів і студентів цілісний науковий світогляд, уміння використовувати знання суміжних дисциплін, що є вкрай необхідним для використання у практичній діяльності.

При вивченні теорії держави і права передбачені різноманітні форми навчально-виховної роботи у процесі оволодіння навчальним матеріалом з теорії держави і права. Це лекції, семінарські і практичні заняття, консультації, підготовка рефератних робіт з актуальної проблематики теорії держави і права, самостійна навчальна робота курсантів та індивідуальна навчальна робота з викладачем, виконання курсових і творчих конкурсних робіт тощо. Кожний з видів навчальної діяльності має певне призначення і забезпечує необхідні якості теоретичної підготовки та формування професійних знань та навичок майбутнього фахівця-юриста.

Використання методів активного навчання. У процесі проведення лекційних та семінарських занять застосовуються такі методи активного навчання: індивідуально-контрольна співбесіда; логічні вправи; тести для контролю знань; ситуаційні завдання; друковані роздаткові матеріали.

Вивчення курсу теорії держави і права здійснюється, крім лекційних та семінарських занять, у таких формах самостійної роботи курсантів: самостійна робота з юридичною літературою та її конспектування; підготовка рефератів, захист їх; розв’язання логічних вправ, тестів; складання словника.

Форми поточного та підсумкового контролю. Тематичним планом курсу передбачено виконання курсантами та студентами: практичних завдань до кожної теми; тестів для самоконтролю до кожної теми, поточних тестів до кожного розділу; участь у семінарських заняттях; складання підсумкових модульних тестів; складання іспиту.

Поточний контроль здійснюється під час семінарських занять у формі письмового та усного опитування. Семінарські заняття призначені для обговорення проблемних питань та слугують для оновлення і поповнення теоретичних знань і здобуття практичних навичок курсантами та студентами, розвитку навичок критичного та творчого мислення, уміння коректно використовувати опанований понятійний апарат, використання аналітичних навичок і творчих здібностей. Тести до самоконтролю з кожної теми і поточні тести спрямовані на перевірку репродуктивних знань курсантів та студентів.

Підсумковий контроль у формі заключного модульного тесту здійснюється для визначення рівня знань курсантів та студентів після вивчення курсу і вміння застосовувати їх на практиці. Заключним етапом вивчення навчальної дисципліни “Теорія держави і права” є складання іспиту.

Програма навчальної дисципліни, її тематика, вирішення конкретних практичних завдань мають на меті озброєння курсантів та студентів теоретичними знаннями з питань визначення сутності, структури, державно-правових явищ та застосування цих знань при вирішенні конкретних правових питань.


ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА”

Тема 1.Предмет, функції та методологія теорії держави і права

Поняття юриспруденції як системи спеціальних наукових знань. Система правових наук. Теорія держави і права як суспільна і правова наука.

Предмет теорії держави і права: поняття і інституційне значення. Загальні закономірності розвитку, виникнення і функціонування державно-правових явищ та система державно-правових понять і категорій - основне в предметі теорії держави і права. Співвідношення предмета теорії держави і права з предметами інших наук, що вивчають суспільство, державу і право.

Соціальне призначення і цінність теорії держави і права як науки і навчальної дисципліни. Завдання і функції теорії держави і права.

Поняття і значення метода теорії держави і права. Класифікація методів сучасної державно-правової науки. Загальнонаукові, загальноправові та спеціальноправові методи пізнання державно-правових явищ. Методологія теорії держави і права. Компаративістика в системі юриспруденції.

Співвідношення теорії держави і права і суспільних наук, що вивчають державу і право. Місце теорії держави і права в сучасній юриспруденції.

Понятійно-категоріальний апарат юриспруденції.

 

Тема 2. Соціальні та історичні передумови буття держави і права

Поняття суспільства, його структура та інститути. Влада як соціальний інститут.

Проблема походження держави і права в державознавстві і правознавстві. Основні наукові концепції виникнення держави і права.

Характеристика економічних відносин, соціальної влади і соціальних норм у первісному суспільстві. “Неолітична революція” і виникнення держави. Форми виникнення держави в народів світу. Загальні закономірності виникнення держави.

Виникнення права. Мононорми первісного суспільства і право.

Співвідношення держави і права у процесі їх виникнення.

 

Тема 3. Поняття і сутність держави

Багатоаспектність категорії “держава”. Поняття, основні ознаки і визначення держави. Атрибути держави. Плюралізм у розумінні і визначенні держави.

Сутність держави. Співвідношення загальносоціального і класового в розумінні держави. Соціальна цінність і призначення держави.

Основні наукові концепції сутності держави. Прогрес держави.

Поняття типології держави. Тип держави як сукупність спільних ознак, що характеризують певну групу держав. Формаційний та цивілізаційний підходи в типології держави: сутність і співвідношення. Характеристика окремих типів держави.

Поняття, соціальна зумовленість і значення функцій держави.

Класифікація функцій держави: постійні і тимчасові, внутрішні і зовнішні, основні та другорядні. Характеристика основних внутрішніх і зовнішніх функцій держави. Еволюція функцій держави.

Форми і методи здійснення функцій держави.

 







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1535. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия