Студопедия — Міста центрального підпорядкування 10 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Міста центрального підпорядкування 10 страница






 

Океанія - скупчення островів і архіпелагів, розташованих у центральній і південно-західної частини Тихого океану. Найбільші острови Океанії - Нова Гвінея, Нова Зеландія. В Океанії налічується понад 7000 островів, загальною площею 1,3 млн. км2. Рельєф Австралії досить плоский і одноманітний. Центр материка займає Центральна рівнина, висоти якої не перевищують 100 м. На заході континенту розташоване Західно-Австралійське плоскогір'я, висотою 400-500 м, на сході - Великий Вододільний хребет, якому належить найвища точка материка - р. Косцюшко (2230 м). Це досить старі, сильно зруйновані гори, які до узбережжя спускаються різко, а до центру материка поступово переходять на рівнину.

 

Більшість островів Океанії виникли в результаті вулканічної діяльності, рельєф таких островів різноманітний, є гори, пагорби, невеликі хребти. Коралові острови зазвичай плоскі. Існують і острови материкового походження, наприклад, Нова Зеландія.

 

Австралія і Нова Зеландія багаті корисними копалинами, родовища залізних, марганцевих, уранових руд, ^ золота, алмазів, нафти і природного газу. На островах зустрічаються запаси руд металів, фосфоритів, однак / майже всі слабо розроблені.

 

В Австралії немає великих річок. Найбільша річка материка Муррей з великим припливом Дарлінг впадає у Великій Австралійський затоку і відноситься до басейну Індійського океану. Багато криків - порожніх русел, які в сезон дощів заповнюються водою і перетворюються в річки і струмки. Є велике озеро Ейр, влітку вона наповнюється дощовою водою і може досягати 15 ТОВ км2. В інший час озеро пересихає, розпадається на ряд дрібних водойм. На невеликі озера вулканічного походження.

 

На більшій частині Австралії клімат тропічний. Західний край материка добре зволожується, оскільки вологі повітряні маси з океану затримуються Великим Вододільні хребтом. У центральній частині посушливий клімат, випадає 250-300 мм опадів у рік. На північному узбережжі материка субекваторіальний клімат, влітку тут волого, взимку досить сухо. Південна і східна частини Австралії знаходяться в зоні субтропічного клімату. На сході досить волого, опади випадають протягом всього року. На південному узбережжі тепло і мало опадів, на південному сході - жарко, а взимку ще й дуже волого.

 

Всі острови Океанії за винятком Нової Зеландії знаходяться в екваторіальному і тропічному поясах, тут тепло, перепади температури і вологості згладжені впливом океану, тому досить м'який клімат. Нова Зеландія знаходиться в помірному кліматі, з нормальним кількістю опадів, помірно теплим літом і досить теплою зимою.

 

Австралія розташована досить ізольовано від інших континентів, вона раніше відокремилася від стародавнього загального материка Гондвані, тому володіє унікальним тваринам і рослинним світом. Багато видів тут ендемічні - тобто не зустрічаються більше ні на одному континенті. В Австралії збереглися останній види яйцекладущих ссавців: качкодзьоб і єхидна, тут багато сумчастих тварин. Багато тварин сталися з здичавілих домашніх, привезених на материк з Європи: собака Динго, кролики.

 

Багато рослин пристосувалися до посушливого клімату материка, зокрема, евкаліпти в світлий час доби повертають листя ребром, щоб зменшити випаровування. Пляшкове дерево має товстим стовбуром, в якому накопичується волога.

 

У центрі материка розташовані зона напівпустель і саван, тут формуються червоно-бурі ґрунту. Тут ростуть евкаліпти, вічнозелені чагарники, водяться страуси, кенгуру, собака динго, вомбати. На північному сході, сході і заході континенту знаходяться зони вологих тропічних і субтропічних лісів, формуються червоні ферраллитные ґрунту. У цій зоні ростуть пальми, фікуси, буки, евкаліпти, водяться сумчасті ведмеді, гризуни, безліч птахів.

 

На більшості островів виростають вологі вічнозелені ліси: пальми, банани, хлібне дерево і т.д., з тварин практично відсутні хижаки, дуже багато птахів.

80. Офіційна назва - Австралійський Союз (Commonwealth of Australia), Австралія (Australia). Згідно з рішенням уряду від січня 1976 р. за кордоном країна називається Австралія, уряд - австралійським, у країні називається Австралійський Союз і уряд Союзу.

Географічне розташування - Австралія розташована на Австралійському материку, острові Тасманія та ряді інших малих островів у Тихому й Індійському океанах. З півночі омивається Тіморським та Арафурським морями і протокою Торреса; на сході - Кораловим і Тасмановим морями; на півдні - протокою Басса й Індійським океаном; на заході - Індійським океаном. Австралійському Союзу належать також острови Картьє та Ешмор, острів Різдва, Кокосові острови, острови Херд, Макдональд і Норфолк.

Площа території - загальна площа Австралії становить 7 682 300 кв. км. У квітні 2008 р. ООН визнала право за Австралією збільшити свою територію на 2,5 млн кв.км.

Кількість населення - 22 639 457 млн. осіб (станом на 18 червня 2011 р.).

Столиця - Канберра (Canberra) - 350 тис. осіб.

Адміністративний поділ - Австралія - федерація, яка включає шість штатів і дві території: Новий Південний Уельс (New South Wales), Вікторія (Victoria), Квінсленд (Queensland), Південна Австралія (South Australia), Західна Австралія (Western Australia), Тасманія (Tasmania), Північна територія (Northern Territory), Австралійська столична територія (Australian Capital Territory).

Інші великі міста: Сідней (4,4 млн. осіб), Мельбурн (4 млн.), Брісбен (1,95 млн.), Перт (1,6 млн.), Аделаїда (1,17 млн.).

Офіційна мова - англійська.

Релігія: католики - 26%, англікани - 26%, протестанти - 20% (Об'єднана Церква, Союз баптистів, Лютеранська церква і Церква Христа), православні - 4%; іудеї, буддисти, мусульмани.

Грошова одиниця - австралійський долар = 100 центам.

Австралія

Загальні відомості. Офіційна назва - Австралійський Союз (Федерація). Столиця - Канберра (понад 300 тис. осіб). Площа - 7,7 млн км2 (6-те місце у світі). Населення - близько 20 млн осіб (51-ше місце). Державна мова - англійська. Грошова одиниця - австралійський долар.

Географічне положення. Австралійський Союз займає весь материк Австралію, великий острів Тасманію та багато дрібних островів і атолів. На суходолі сусідів немає. Австралія відділяє Індійський океан від Тихого. Найближчими її сусідами є Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея та Індонезія. З розвитком комунікацій та глобалізацією процесів географічне положення країни невпинно покращується.

Історія виникнення та розвитку. Археологи вважають, що перші люди з'явилися в Австралії близько 40 тис. років тому і прибули сюди з південної Індії. У XVII ст. біля берегів материка з'явилися перші кораблі європейців. Наприкінці XVIII ст. материк почала інтенсивно колонізувати Велика Британія. Аж до 1868 р. ця країна використовувала Австралію як величезну природну колонію для найнебезпечніпіих карних злочинців. Засуджених просто відвозили сюди ніби до в'язниці з мурами у вигляді океанічного узбережжя. Потім з'явилися вільні поселенці, чисельність яких різко зросла під час "золотої лихоманки" в 50-60-х роках XIX ст. З 1901 р. британські колонії на материку організували федерацію. Вона одержала назву Австралійський Союз. Він існував як британський домініон. У1942 р. Австралія стала суверенною державою, членом Британської Співдружності Націй.

Державний устрій і форма правління. Австралія - федеративна держава, парламентська республіка. Формально главою держави є королева Великої Британії, яку представляє у цій країні генерал-губернатор. Виконавча влада належить уряду на чолі з прем'єр-міністром, а законодавча влада - двопалатному парламенту (сенату та палаті представників). Перший має термін повноважень - шість років, друга - три роки. Загальна кількість депутатів - 76. Країна поділяється на 6 штатів, 1 столичний округ і 1 територію.

Природні умови та ресурси. Рівнини та височини займають близько 95 % території Австралії. Вздовж узбережжя Тихого океану на сході материка простягся невисокий Великий Вододільний хребет з найвищою точкою - горою Косцюшко (2230 м). У центральній і західній частинах здіймаються плато з висотами до 1500 м. Біля озера Ейр місцевість знаходиться на 12 м нижче рівня океану.

Австралія лежить у чотирьох кліматичних поясах. Більшу її частину займає тропічний пояс. На півночі - субекваторіальний, на півдні - субтропічний. Південна частина острова Тасманія має помірний клімат. Влітку (січень) середні температури повітря над Австралією з півночі на південь змінюються від +28 °С до +20 °С, взимку (липень) - від +20 °С до +12 °С. Клімат тут переважно посушливий (250 мм опадів). На східному та північному узбережжі їх кількість зростає до 2000 мм.

Австралія бідна на поверхневі прісні води. Найбільшими річками є Муррей з притокою Дарлінг. Більшість річок пересихають. У центральній частині Австралії декілька солоних озер, найбільше з них Ейр.

Ґрунтовий покрив хоча й різноманітний, але на більшій частині країни панують піщані та кам'яні пустелі. Переважають різні види червоних і жовтих ґрунтів.

Довга ізольованість материка витворила тут своєрідний рослинний і тваринний світ. У природі тут ніколи не існувало копитних, приматів і хижаків, ссавців. Дикого собаку динго завезли на материк аборигени. Найпримітніша рослина - евкаліпт. Він має цінну деревину, яка не гниє та виділяє евкаліптову олію. Серед тварин панують сумчасті. Кенгуру та страус ему навіть зображені на гербі Австралійського Союзу.

Австралія, бідна на водні ресурси, володіє багатими мінеральними ресурсами. Країні належать провідні місця у світі за запасами бокситів (1-ше місце), цинку (2-ге), золота (4-те), срібла (6-те місце). На одному з перших місць вона й за покладами залізної руди, олова та нікелю, а також урану. Є значні родовища кам'яного вугілля, нафти та природного газу.

Населення. Австралія належить до найменш заселених частин світу. Середня густота населення становить менше 3 осіб на 1 км2. Понад 70 % населення сконцентровано на східному та південно-східному узбережжі. Частка міського населення вже перевищила 86 %. Найбільшими містами є Сідней (4 млн осіб), Мельбурн (3,5 млн), Брісбен (1,6 млн осіб). Переважають нащадки переселенців з Великої Британії, аборигенів (корінних жителів) залишилось близько 230 тис.

Господарство. Австралія високорозвинена держава з потужною індустрією та сільським господарством. У промисловості провідною галуззю є гірничодобувна. Вона має світове значення, переважно у видобутку кольорових і рідкісних металів, особливо рутилу та цирконію. На відміну від більшості високорозвинених держав світу в Австралії обробна промисловість поступається гірничодобувній, особливо за експортним значенням. Виняток хіба що становлять металургія та харчова промисловість. На потужній чорній та кольоровій металургії базується багатогалузеве машинобудування, що почало інтенсивно розвиватися лише після Другої світової війни. Основними його галузями є автомобілебудування, виробництво сільськогосподарський машин, продукції радіотехніки.

Хімічна промисловість в основному переробляє нафту та виробляє добрива. Харчова промисловість ґрунтується на високотоварному сільському господарстві. За експортом сільгосппродукції Австралія у світі поступається лише США. За поголів'ям овець Австралії належить перше місце у світі (120 млн). Морожене м'ясо, а також м'ясні консерви у величезних обсягах експортуються на світовий ринок. Країні належить також першість на планеті за виробництвом вовни. Зернові культури, насамперед пшениця, дають сировину для борошномельного виробництва. Процвітаючими галузями є садівництво, овочівництво та виноградарство.

У розвитку економіки рідкозаселеної Австралії велике значення належить транспорту. Довжина залізниць перевищує 40 тис. км, автомобільних доріг - понад 700 тис. км. У внутрішніх і зовнішніх перевезеннях пасажирів усе більшого значення набуває повітряний транспорт. Розширюється мережа трубопроводів. Для зовнішньоторговельних зв'язків використовують в основному морський транспорт.

Культура та соціальний розвиток. Життєві стандарти з огляду на всі їх складові в Австралії є найвищими у світі. Майже все населення письменне. Середня тривалість життя жінок уже перевищила 81 рік, чоловіків - 76 років. Один лікар припадає на 438 осіб. В Австралії низький рівень безробіття та один з найвищих - забезпеченості громадян власним якісним житлом. Австралія не володіє багатою історико-культурною спадщиною, але унікальний тваринний та рослинний світ приваблюють сюди мільйони туристів.

Австралійський Союз визнав незалежність України 26 грудня 1991 р. У цей же день було встановлено дипломатичні відносини між двома державами шляхом обміну нотами. У Києві працює консульство Австралійського Союзу.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 240. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия