Студопедия — ЛЕКЦІЙНИЙ КУРС
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛЕКЦІЙНИЙ КУРС






Тема 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ І ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ ШКІЛЬНОЇ СОЦІАЛЬНО_ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ

План лекції

1. "Організація шкільної соціально-психологічної служби" у структурі професійної підготовки соціального педагога в умовах вузу.

2. Сутність базових категорій та понять курсу "Організація шкільної соціально-психологічної служби"

3. Характеристика змістового компонента курсу "Організація шкільної соціально-психологічної служби".

4. Контроль у сфері соціально-педагогічної діяльності в умовах шкільної соціально-психологічної служби.

Базові категорії:шкільна соціально-психологічна служба,соціальний педагог,план, планування роботи, організація діяльності, перспективний план роботи, місячний план роботи, тижневий план роботи, щоденний план роботи

Короткий виклад змісту лекції. Сутність планування соціально-педагогічної діяльності в умовах навчального закладу: визначення основних видів діяльності та заходів з урахуванням конкретних виконавців і термінів виконання. Планування соціально-педагогічної діяльності окреслює її структуру і зміст на певний період.. Мета планування роботи соціального педагога: координація дій з адміністрацією і педагогічним колективом з однієї сторони, і з колективом учнів, батьків, суспільно-громадськими структурами — з іншої; встановлення термінів реалізації рішень; уточнення пріоритетних напрямків, рішень, етапів діяльності.

Чинники ефективності планування соціально-педагогічної діяльності: чіткі уявлення про рівень об’єкта і предмета планування на початковому етапі процесу планування, врахування результатів роботи у завершальному періоді планування; вибір ефективних шляхів і засобів досягнення цілей.

Головні принципи планування соціально-педагогічної діяльності: науковість (соціальна актуальність основних позицій плану, його відповідність реальній ситуації, педагогічна доцільність і необхідність проведення запланованих заходів. Науковість планування передбачає врахування соціально-економічних закономірностей розвитку суспільства, психолого-педагогічних закономірностей виховання, всебічний аналіз наявних тенденцій, перспектив і специфіки роботи); узгодженість (співвіднесення і координація плану роботи соціального педагога з планами роботи навчального закладу, окремих підрозділів закладу та ін.); оптимальність (вибір змісту і форм плану, що максимально враховує конкретні умови соціально-педагогічної діяльності); перспективність (побудова плану з урахуванням близьких і дальніх перспектив, віддалених у часі, але конкретних завдань і цілей); колегіальність (використання форм колективного планування, врахування думки зацікавлених осіб і структур, оцінка експертів); конкретність (чіткість формулювань, термінів, визначення безпосередніх виконавців).

Рекомендована схема розробки плану:ознайомлення з постановами і резолюціями державних органів, з документами, що стосуються даного питання чи проблеми; вивчення літератури з основ планування; вивчення наукових рекомендацій з конкретного питання, що вноситься до плану; аналіз недоліків плану роботи за попередній рік; опрацювання рекомендацій наукової організації праці (НОП); підготовка проекту плану; колективне обговорення окремих аспектів плану; розгляд проекту плану на засіданні методичного об’єднання; затвердження плану на засіданні педагогічної ради закладу. Форми планів соціального педагога: перспективний план (на рік і більше); план роботи на більш короткий термін (семестр, місяць, тиждень). Формою подачі такого плану можуть бути циклограми, плани-графіки, плани-сітки; план проведення конкретних акцій, форм роботи, планування діяльності щодо вирішення конкретних проблем, конкретних клієнтів.

Перспективний планвідображає цілі і досягнення їх у найближчому майбутньому. Вибудовується на основі аналізу попереднього плану з урахуванням нинішнього стану справ. Може мати таку структуру: аналітична записка (стан соціального життя учнів, клієнтів; найбільш значущі проблеми; соціальні групи дітей, що знаходяться в тяжкій життєвій ситуації; якісно-кількісний аналіз результативності роботи соціального педагога за попередній звітний період; характеристика його соціальних зв’язків та ін.); цілі і завдання соціально-педагогічної діяльності; визначення розділів і планування по них (перелік заходів, які сприятимуть виконанню визначених завдань, терміни їх проведення, відповідальні особи, спільно з якими вирішуються ці завдання). До основних розділів відносять: профілактичну роботу, організаційно-координаційну діяльність, охоронно-захисну. Календарне планування: спрямоване на уточнення заходів і подій, визначених перспективним планом і конкретною ситуацією. Календарний план у формі циклограми складається у тому випадку, коли чітко встановлена часова послідовність основних елементів соціально-педагогічної діяльності. План-графік дозволяє впорядкувати майбутню діяльність. План-сітка наочно (з допомогою матриці, введення символів і позначень) подає весь об’єм запланованої роботи на визначений період.

Здійснення контролю за соціально-педагогічною діяльністю. Для вдосконалення соціально-педагогічної діяльності важливе значення має систематичний облік її результатів. Оформлення документації і облік роботи соціального педагога здійснюється відповідно до: Наказу МОНУ "Про планування діяльності та ведення документації соціальних педагогів, соціальних педагогів по роботі з дітьми інвалідами системи освіти" (від 28.12.2006р. № 864); пункту 3 наказу МОНУ від 23.08.06р. № 631 "Про вжиття вичерпних заходів, спрямованих на дотримання законодавства щодо захисту прав неповнолітніх"; наказу МОНУ від 14 червня 2006р. № 1983\388/452/221/556/596/106 "Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах" (зареєстровано в міністерстві юстиції України 12 липня 2006р. за №24/12698) і забезпечення належної роботи соціальних педагогів в навчальних закладах (затверджено кваліфікаційні характеристики соціального педагога; введено (починаючи з 2007/2008 н.р.) посади соціальних педагогів, соціальних педагогів по роботі з дітьми-інвалідами в усі типи загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти відповідно до нормативів їхньої чисельності - лист Міністерства освіти і науки України від 15.06.2004р. № 1/9-324); доручено керівникам навчальних закладів забезпечити планування діяльності соціальних педагогів, соціальних педагогів по роботі з дітьми-інвалідами за річним та щомісячним планом роботи та за тимчасовими нормативами часу на основні види роботи соціального педагога; ведення соціальними педагогами фахових журналів реєстрації звернень учнів, батьків, вчителів, графік роботи на тиждень, журналів щоденного обліку роботи, соціальних паспортів класу, облікових карток соціального супроводу сімей дітей, актів обстеження матеріально-побутових умов проживання дітей, переліків суб’єктів соціально-педагогічної діяльності в мікрорайоні навчального закладу.

Під час аналізу результатів діяльності соціального педагога враховується наступне: початковий рівень стану проблеми, раніше досягнуті результати, особливості організації виховного процесу у відкритому спеціально неорганізованому середовищі, специфіку об’єктів діяльності, особливості соціально-педагогічної діяльності у конкретному випадку; кінцеві результати за 2-3 роки і проміжні (за результатами поточного року).

Результати соціально-педагогічної діяльності спеціаліста можна отримати за допомогою вивчення його документації, бесід з дітьми, їх батьками, працівниками різних соціальних служб, проведення анкетування за результатами його роботи, аналізу динаміки соціально-педагогічних процесів (як здійснюється захист інтересів дітей; чи зменшилась кількість дітей, що не відвідують школу тощо).

Обов’язковими для соціального педагога є такі документи: соціально-педагогічна характеристика мікросоціуму освітнього закладу; медико-психолого-педагогічні характеристики підопічних (вони відносяться до числа документів внутрішнього користування і не підлягають розголошенню); перспективний план роботи на рік, затверджений керівником закладу; фаховий журнал реєстрації звернень учнів, батьків, вчителів; графік роботи на тиждень; журнал щоденного обліку роботи; соціальний паспорт (за кількістю класів); облікова картка соціального супроводу сімей дітей; ати обстеження матеріально-побутових умов проживання дітей; перелік суб’єктів соціально-педагогічної діяльності в мікрорайоні навчального закладу. За наявність цих документів соціальний педагог несе персональну відповідальність. Під час аналізу його діяльності експерт (керівник закладу, представник вище стоячих органів управління і т.п.) звертає особливу увагу на внутрішні зміни в житті школярів (студентів, клієнтів), якісні та кількісні зміни в їх соціокультурній ситуації, наявні позитивні та негативні тенденції у їх найближчому життєвому просторі. Зібрана інформація слугує первинною основою для наступних висновків і рекомендацій. У подальшому вона піддається глибокому всебічному аналізу, встановленню причинно-наслідкових зв’язків, виявлення резервів вдосконалення соціально-педагогічної практики.

Важливим джерелом для аналізу ефективності соціально-педагогічної діяльності є звітність. Об’єм, зміст і терміни подання у вище стоячі органи звітної документації про результати роботи соціального педагога жорстко не регламентовані. Зазвичай, кожен регіон регламентує звітність відповідно до особливостей соціально-педагогічної практики, розвитку інфраструктури, рівня і специфіки професійної підготовки спеціалістів, їх спеціалізації.

Рекомендована література:

1. Алексєєва, В.І. Місія соціального педагога / В. Алексєєва // Виховна робота в школі. – 2005. - №12. – С. 16-20.

2. Бєлова Олена. Нормативна документація соціального педагога / О.Бєлова, Л.Письмак. — К.: Шк. світ, 2008. — 120. — (Бібліотека «Шкільного світу»). — Бібліогр.с. 119.

3. Витвар, О. Самомаркетинг социального педагога / О. Витвар // Социальная педагогика. – 2006. - №2. – С. 98-102.

4. Волканова, В.В. Словник соціального педагога / В.В. Волканова // Виховна робота в школі. – 2009. - №5. – С. 14-27.

5. Гикава, Г. Характеристика основних об’єктів соціально-педагогічної діяльності / Г. Гикава // Соціальний педагог (Шкільний світ). – 2008. - №12. – С. 45-49.

6. Капська А.Й. Актуальні проблеми соціально-педагогічної роботи (модульний курс дистанційного навчання) / А. Й. Капська, О. В. Безпалько, Р.Х. Вайнола; За ред. І. Звєрєвої, Г. Лактіонової. — К.: Новий світ, 2001. — 129 с.

7. Коновалова, І. Ідучи разом: Дещо про погляди на діяльність соціального педагога в Росії / І. Коновалова // Соціальний педагог (Шкільний світ). – 2008. - №3. – С. 4-8.

8. Методичні рекомендації щодо сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (у запитаннях і відповідях). — К.: Держсоцслужба, 2005. — 116 с.

9. Поліщук, В. Сфери професійної діяльності та функції соціального педагога / В. Поліщук // Соціальна педагогіка: теорія та практика. – 2007. - №3. – С. 79-87.

10. Сорочинська, В.Є. Організаційна робота соціального педагога: навчальний посібник / В.Є. Сорочинська. – К.:Кондор, 2010. – 198 с.

11. Сорочинська, В.Є. Організаційна робота соціального педагога: навчальний посібник / В.Є. Сорочинська. – К.:Кондор, 2005. – 198 с.

12. Соціальна педагогіка: Навчальний посібник / За ред. А. Й. Капської. — К., 2000. — 264 с.

13. Соціальна педагогіка: теорія і технології: Підручник / За ред. І. Д. Звєрєвої. — К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 316 с.

14. Соціальний педагог у школі: бібліографічний покажчик / упорядник Н.В. Радутна. — Миколаїв: НПБ, 2010. –— 18с.

15. Соціальні служби родині: Розвиток нових підходів в Україні (перевидання) / За ред.. І.М. Григи, Т.В. Семигіної. — К., 2003. — 128 с.

16. Україна. Міністерство освіти і науки. Про планування діяльності та ведення документації соціальних педагогів, соціальних педагогів по роботі з дітьми-інвалідами системи Міністерства освіти і науки України: Наказ від 28.12.2006 р. №864 / Україна. Міністерство освіти і науки // Психологічна газета. – 2008. - №5. – С. 9.

17. Україна. Міністерство освіти і науки. Про соціального педагога і практичного психолога: Наказ №1/9-623 від17.10.2007 р. / Україна. Міністерство освіти і науки // Соціальний педагог (Шкільний світ). – 2008. - №1. – С. 6.

18. Україна. Міністерство освіти і науки. Статистичний звіт про роботу соціального педагога: Рекомендації від 05.03.08 №1/9-128 // Соціальний педагог (Шкільний світ). – 2008. - №6. – С.3-7.

19. Як організувати інноваційні соціальні послуги для дітей з особливими потребами. Моделі та документи. Рання інтеграція та інклюзивне навчання / [Авт. Кол.: О.О. Савченко, Г.В. Кукуруза, Ю.М. Швалб та ін..; упоряд. Л.Л. Сідєльнік]. — К.: ЛДЛ, 2007. — 256 с.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 162. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия