Студопедия — Сутність соціального супроводження прийомних сімей і
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сутність соціального супроводження прийомних сімей і






дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ)

В основі соціального супроводження лежить оцінка та планування послуг. Елементом цього процесу є індивідуальна оцінка потреб прийом­ної дитини/дитини-вихованця та прийомної сім'ї/ДБСТ для визначен­ня потрібного типу та рівня соціальної допомоги.

Центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді здійснюють со­ціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу від моменту їх утворення, така діяльність передбачає надання прийомним батькам/батькам-вихователям та прийомним дітям психо­логічних, соціально-педагогічних та інших послуг, здійснення заходів щодо соціальної реабілітації та інтеграції дітей. Така форма соціальної роботи виступає, з одного боку, як контроль за умовами виховання та утримання, з другого боку – як система дієвої допомоги у вирішенні життєвих проблем сімей, які виховують дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Соціальне супроводження прийомної сім'ї, дитячого будинку сі­мейного типу здійснюється постійно, поки на вихованні перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування. Підставою припинення соціального супроводження є припинення існування при­йомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу з підстав, що визна­чено у нормативних документах (Положення про прийомну сім'ю, за­твердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 р. № 565 та Положення про дитячий будинок сімейного типу, затвердже­ного постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002р. № 564).

Технологія здійснення соціального супроводження регламентується Порядком здійснення соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, затвердженого наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 31.10.2006р.. Документ визначає нормативну базу, принципи, етичні норми, зміст, завдання, процедури здійснення соціального супрово­дження від початку до завершення надання соціальної допомоги при­йомній сім'ї чи дитячому будинку сімейного типу.

Здійснення соціального супроводження передбачає міжгалузеве співробітництво щодо сприяння розвитку дитини, що відповідає теоре­тичним принципам "ведення випадку".

Згідно до Порядку соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу (додаток 1) соціальне супрово­дження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного ти­пу – це робота, що передбачає надання фахівцем (або групою фахів­ців) центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (далі – ДСССДМ) у співпраці з фахівцями інших підприємств, установ, орга­нізацій комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, інформаційних послуг, спрямованих на забезпе­чення належних умов функціонування прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу.

Соціальне супроводження є формою державної підтримки сім’ї в інтересах дитини. Його здійснює ЦСССДМ за місцем проживання/знаходження прийомної сім’ї/дитячого будинку сімейного типу, а у разі його відсутності – міський або обласний ЦСССДМ.

Безпосередньо соціальне супроводження здійснює штатний праців­ник ЦСССДМ, який згідно посадової інструкції відповідає за здійснен­ня соціальної роботи з прийомними сім'ями та дитячими будинками сімейного типу та пройшов відповідну підготовку. Соціальний праців­ник закріплюється за прийомною сім'єю або дитячим будинком сімей­ного типу наказом директора відповідного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді на підставі рішення про створення прийомної сім'ї/дитячого будинку сімейного типу.

Один соціальний працівник може здійснювати одночасно соціальне супроводження не більше 7 прийомних сімей/дитячих будинків сімей­ного типу, у яких загальна кількість прийомних дітей та дітей-вихованців не перевищує 35 осіб. Навантаження на одного соціального пра­цівника щодо соціального супроводження залежить від ряду факторів: новостворені прийомна сім'я чи дитячий будинок сімейного типу, чи з досвідом функціонування, кількість дітей в них, їх вік, стан здоров'я; ступінь складності соціально-психологічних проблем, які підлягають розв'язанню; місце проживання.

Спеціалісти, які здійснюють соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, мають пройти курс спеціа­льної підготовки за програмою, затвердженою наказом Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту від 03.01.2006р. № 2670, і мати відпо­відний сертифікат.

Навчальна програма передбачає оволодіння теоретичними знаннями щодо причин та наслідків поширення в Україні соціального сирітства; форм сімейного влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування; етапів роботи з прийомними сім'ями; технології соціального супроводжен­ня сімей, які виховують дитину-сироту; принципів та механізмів оціню­вання ефективності функціонування; функціональних обов'язків та квалі­фікаційних вимог до спеціалістів, які здійснюють соціальне супроводжен­ня прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Спеціалісти опановують вміннями реалізації державної програми розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклу­вання; налагодження співпраці спеціалістів, які здійснюють захист прав дітей; здійснення рекрутування та попередньої роботи з кандидатами на створення прийомної сім'ї/ДБСТ; юридичного оформлення та соціально­го супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Якщо спеціалісти здійснюють соціальне супроводження прийомних сімей, в яких виховуються діти, уражені ВІЛ-інфекцією, то вони мають пройти додатково курс спеціальної підготовки за програмою, затвер­дженою спільним наказом Міністерства у справах сім'ї, молоді та спор­ту та Міністерства охорони здоров'я. Окрім основних положень щодо роботи з прийомною сім'єю, курс підготовки вміщує інформацію про специфіку ВІЛ-інфекції, соціально-медичні аспекти роботи з ВІЛ-інфікованими дітьми, специфічні вимоги та потреби сімей, які приймають на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією.

Умовою ефективної роботи соціальних працівників, що здійснюють соціальне супроводження, є вимога підвищення їхньої професійної кваліфікації, що здійснюється не рідше ніж один раз на п'ять років.

Організація підготовки спеціалістів, що здійснюють соціальне супроводження, та підвищення їхньої кваліфікації покладається на обла­сні центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

До здійснення соціального супроводження на різних етапах можуть залучатися спеціалісти з різних сфер діяльності, які є працівниками ЦСССДМ, служб у справах неповнолітніх або інших підприємств, установ, організацій (лікарі, юристи, психологи та ін.). Рішення про залучення фахівців приймається директором ЦСССДМ за поданням соціального працівника. У здійсненні соціального супроводження мо­жуть брати участь волонтери. Соціальні працівники можуть взаємодія­ти з об'єднаннями громадян, які мають досвід роботи у сфері захисту прав дитини відповідно до укладених з ними угод про співробітництво.

Метою соціального супроводження є захист та забезпечення до­тримання прав та інтересів дитини, оптимальних умов її життя та роз­витку з урахуванням індивідуальних потреб кожної дитини шляхом надання соціальних послуг прийомній сім'ї/дитячому будинку сімейно­го типу.

Реалізація соціального супроводження спрямована на вирішення певних завдань залежно від терміну влаштування дитини у сім'ю та її основних потреб. Зокрема соціальне супроводження зорієнтоване на: адаптацію дитини в новій сім'ї; створення позитивного психологічного клімату у родині; забезпечення оптимальних умов життя; забезпечення захисту прав дитини; створення можливостей для розвитку дитини шляхом надання комплексу якісних соціальних послуг.

Виходячи із забезпечення найкращих інтересів дитини, яка прихо­дить на виховання у сім'ю, до сфери соціального супроводження залу­чаються не лише прийомні діти, діти-вихованці, прийомні батьки та батьки-вихователі. Об'єктами соціальної роботи визначено і найближче оточення дитини та сім'ї, що забезпечує нормальні умови адаптації та розвитку вихованців. Соціальний працівник у процесі соціального су­проводження прийомної сім'ї/ДБСТ взаємодіє з рідними дітьми при­йомних батьків та батьків-вихователів; біологічними батьками дитини чи особами, які їх замінюють; рідними прийомних дітей, дітей-вихованців; найближчим оточенням прийомних батьків та батьків-вихователів; най­ближчим оточенням прийомних дітей та дітей-вихованців; членами гро­мад, до складу яких входить прийомна сім'я/дитячий будинок сімей­ного типу.

Тобто допомога надається не тільки дитині, не тільки прийомній сім'ї чи дитячому будинку сімейного типу, а усьому оточенню для того, щоб потім сім'я, оточення дитини, громада могли створювати умови для правильного розвитку дитини. Отже, допомога для самодопомоги – головний принцип соціального супроводження.

Реалізація соціального супроводження базується на дотриманні та­ких основних принципів:

- гарантований захист прав дитини, пріоритетність її інтересів, врахування її думки;

- реалізація першочергового права дитини на зростання та вихо­вання в сім'ї;

- цілісний підхід до виховання та догляду за дитиною, що перед­бачає підтримку її психофізіологічного, інтелектуального, емоційного, соціального та духовного розвитку;

- індивідуальний підхід до кожної дитини, кожної сім'ї з ураху­ванням їх потреб та особливостей;

- забезпечення стабільності, тривалості сімейних форм виховання;

- важливість відновлення та розвиток сімейних зв'язків, збере­ження етнічної, культурної спадщини дитини;

- пріоритетність повернення дитини до біологічної сім'ї, усинов­лення, встановлення опіки як форми виходу з прийомної сім'ї, дитячо­го будинку сімейного типу;

- врахування результатів наукових досліджень, досвіду та кращої світової практики;

- системність, комплексність, безоплатність, доступність соціаль­них послуг;

- взаємодія соціальних працівників з прийомними батьками, батьками-вихователями та постійне підвищення їх професійної компетентності;

Супроводжуючи прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу, соціальний працівник керується положеннями Етичного кодексу спеці­алістів із соціальної роботи України.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 287. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия