Студопедия — Годівля, утримання піддослідних тварин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Годівля, утримання піддослідних тварин






 

У молочному скотарстві розрізняють три періоди вирощування молодняку: молозивний, молочний і після молочний. Молозивний період триває 7–10 днів. Теля через 30–60 хв. після народження повинно отримати 1–2 кг молозива. Більша даванка його може спричинити розлади у травному каналі. Потім кількість молозива й молока поступово збільшують і доводять до 1/5–1/4 живої маси теляти.

У кишківник новонароджених легко проникають мікроби, які потрапляють у кров і спричинюють різні захворювання, тому що в крові телят немає білка глобуліну — носія імунних тіл. Глобулін надходить в організм новонародженого з молозивом і зумовлює розвиток захисних імунобіологічних властивостей.

Племінним теличкам за молочний період випоюють 300–400 кг незбираного молока і 500–800 кг збираного з такого розрахунку, щоб вони з ним одержали 10–12 кг молочного жиру. Надремонтному молодняку незбираного молока випоюють 200–250 кг, а збираного – 500–700 кг.

Із 7–10–денного віку телят привчають до поїдання сіна. Концентровані корми починають давати з 15–20–го дня, а соковиті – на другому місяці життя. За 6 міс, залежно від норми молочних кормів, концентрованих згодовують із розрахунку на одну голову 170–225 кг.

У зимовий період телятам згодовують 2–3 кг сіна, 5–6 – силосу і 1–1,5 кг концентрованих кормів із розрахунку на 100 кг живої маси. Влітку грубі й соковиті корми замінюють зеленою масою. Телятам у 2 міс згодовують 3–4 кг, 4–10 і в 6–12 міс – 18–20 кг.

Недоліком годівлі телят в період від народження до шести місяців є відсутність в раціоні годівлі збираного молока, або відвійок. При такій схемі годівлі виростити корову з продуктивністю більше 4000 кг молока дуже важко.

У літній період основними кормами для ремонтних телиць є зелена маса, солома та концентровані корми. Зелені корми, для годівлі молодняку, використовуються згідно схеми зеленого конвеєра, який прийнятий в господарстві. На жаль, в господарстві відсутні літні табори для випасання ремонтних телиць, що на наш погляд, в деякій мірі негативно впливає на ріст і розвиток, і на їх стан здоров’я.

У зимово–стійловий період основними кормами для телиць є сіно, силос кукурудзяний, сінаж із конюшини та концентрати (табл.3.1).

Таблиця 3.1

Раціони годівлі ремонтних телиць, кг

Корми Телиці віком 12 місяців Телиці віком 18 місяців
літо зима літо зима
Зелена маса 23,0 26,0
Сіно різне 1,5 1,5
Силос кукурудзяний 9,0 11,0
Сінаж конюшини 3,0 3,0
Дерть пшенична 1,5 0,5 1,0 1,0
Дерть ячмінна 0,5 1,0 0,5

 

В структурі раціону на літній період для теличок віком до 12 місяців, 66,4% поживності займають зелені корми і 33,6% – концентровані корми. В зимовому раціоні 19,6% займають грубі корми, 58,3% – соковиті і 22,1% – концентровані корми. В структурі раціону для телиць 18 місячного віку на літній період зелена маса займає 61% поживності, а концентрати – 39%. В зимовий період 17% займають грубі корми, 54% – соковиті корми і 26% – концентровані.

Основним завданням вирощування телиць з 12–ти до18–місячного віку є забезпечення умов для їх нормального росту, розвитку і своєчасного запліднення. У цей період тваринам згодовують такі корми: сіно конюшини, силос кукурудзяний, сінаж конюшини і комбікорми.

У цілому, слід відмітити, що раціони годівлі для ремонтного молодняку в господарстві складають лише по шести показниках. Що не може забезпечити сучасних вимог до годівлі тварин. крім того господарство не проводило в останній рік закупівлі мінеральної підгодівлі для тварин.

Основна мета вирощування молодняку — поповнення стада високопродуктивними тваринами. Щоб виростити худобу, яка б повною мірою виявляла генетично закладені можливості продуктивності, необхідно з перших днів вирощування телят створювати оптимальні умови утримання, що забезпечить нормальний ріст і розвиток тварин.

Молодняк розподіляють на ремонтний та надремонтний. Телята, одержані від корів селекційного ядра і добре розвинені, надходять у групу ремонтного молодняку, для них створюють кращі умови годівлі, їм більше випоюють молочних кормів. Надремонтний молодняк – це тварини, отримані від корів із меншою продуктивністю і нетелів призначені для вирощування на м’ясо.

Зразу після народження телятка після обсихання і випойки молозива переводяться у індивідуальні клітки на свіжому повітрі. В даних клітках вони утримуються до двох місяців після чого переводяться у приміщення. Приміщення для утримання ремонтного молодняку в ТОВ ім. Б. Хмельницького, до шести місяців двох рядне обладнане станками для утримання телят групами по 10 голів.

Між рядами станків проходить кормовий і технологічний прохід. Температура в телятнику коливається від 8–16 °С, оптимальна вологість повітря –70–75 %. Проте бувають моменти коли температурні параметри і вологість не відповідають гігієнічним параметрам особливо в зимовий і весняний періоди.

В літній період молодняк утримують на вигульних дворах обладнаних накриттям від сонця і дощу. Вони утримуються групами по 30 голів.

До шестимісячного віку бички і телички утримуються разом. В шестимісячному віці із теличок формують групи по 60 голів. В літній період вони утримуються на вигульних дворах без прив’язно в зимовий в приміщеннях на прив’язі.

Бажано було б в господарстві утримувати ремонтний молодняк теличок, в літній, на випасах, проте в господарстві 100% розораність земельних угідь і випаси відсутні. Випасання теличок знизило би собівартість вирощування позитивно впливає на міцність кістяка, розвиток м’язової тканини, внутрішніх органів, накопичення в організмі мінеральних речовин, вітамінів і підвищення резистентності організму до різних захворювань.

Роздавання кормів, напування, видалення гною, вентиляція приміщень механізовані. Роздавання кормів проводиться при допомозі кормороздавача КТУ–10. концентровані корми роздаються вручну.

Видалення гною з приміщень здійснюється при допомозі гнойового транспортеру ТСН–160, вигульні площадки чистяться раз в рік бульдозером.

В приміщеннях для напування використовуються автонапувалки АП – 1А призначені для напування двох тварин при прив’язному утриманні.

В літній період напування тварин проводиться при допомозі корит розміщених на вигульних площадках.

В приміщеннях мікроклімат підтримується при допомозі комплекту обладнання припливно–витяжної установки ПВУ–6.

 








Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 144. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия