Студопедия — Дегазация і дезинфекція заражених поверхонь будинків чи споруд
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дегазация і дезинфекція заражених поверхонь будинків чи споруд






Дегазацию і дезинфекцію заражених поверхонь будівель чи споруд здійснюють таким чином. Кашоподібними дегазуючими речовинами обробляють заражені поверхні будинків та споруд. Свіжоприготовлені кашки хлорного вапна наносять на заражені поверхні рівномірним шаром з допомогою пензлів, щіток чи віників у кількості 1-1,5 л/м 2.

Вертикальні поверхні з бетону, цегли, дерева для кращого прилипания кашки попередньо змочують водою. Далі кашку на зараженій поверхні перетирають протягом 2-3 хв пензлями, щітками. Через 30 хв змивають водою. Потім на оброблювану поверхню наносять свіжу кашку, яку теж після 30-хвилинної витримки змивають. При знезаражуванні кам'яних, дерев'яних та інших поверхонь будинків та споруд, яким хлорактивні речовини не надають корозійної і руйнівної дії, кашку можна наносити раз і, не змиваючи, залишати. При дезінфекції будинків та споруд дворазова обробка кашкою хлорному вапну і ДТС ДК обов'язкова.

Суспензиями і розчинами дегазуючих (дезінфікуючих) речовин зрошують і чи бризкають поверхні будинків та споруд за допомогою різноманітних машин і приладів, мають необхідні насадки і розпилювачі, і навіть газорідинним методом.

Для дегазації будинків та споруд, заражених V-газами, застосовують 1-1,5%-ные водні суспензії ДТС ДК і дегазирующий розчин ©1. При зараження ВВ типу зомана використовують водні суспензії ДТС ДК і хлорного вапна (містять відповідно 7-8% і 5-6% активного хлору), дегазирующий розчин ©2-ащ (©2-бщ), і навіть водні розчини їдкого натра, сірчистого натрію і аміаку.

При дегазації об'єктів, заражених ОР типу іприту, застосовують водні суспензії ДТС ДК і хлорного вапна із вмістом активного хлору 7-8 і 5-6% і дегазирующий розчин ©1.

При дезінфекції будинків та споруд, заражених вегетативними формами мікробів і токсинами, використовують ці самі розчини чи дезінфікуючі рецептури як 3-5%-ных водних розчинів формальдегіду і фенолу. Для руйнації токсинів можна застосовувати дегазирующий розчин ©2-ащ (©2-бщ) й інші лужні розчини.

При дезінфекції об'єктів, заражених споровыми формами мікробів, застосовують водні суспензії ДТС ЦК з змістом активного хлору 10-12%, дегазирующий розчин ©1 (більш концентрований) і розчин монохлорамина і формальдегіду. При всіх засобах дегазації і дезінфекції поверхонь будинків та споруд кращого ефекту досягають, якщо обробці поверхні разом з нанесенням робочого розчину протирають пензлями чи щітками.

Способи дегазації і дезінфекції з допомогою перелічених речовин і рецептур найбільш надійні, але не завжди доступні. Так, дегазуючі розчини ©1 і ©2-ащ (©2-бщ), розчини формальдегіду і монохлорамина - дефіцитні. Тому їх можна застосовувати лише в обмежених масштабах для знезараження найважливіших будинків та споруд.

Дегазацию і дезинфекцію зняттям і видаленням зараженого шару виконують як і, дезактивацію поверхонь будинків та споруд, але через велику трудомісткість цього способу вона обмежено застосовується.

В населених пунктах поруч із зазначеними заходами і засобами можна застосовувати й інші. Наприклад, замість спеціальних розчинів для дегазації поверхонь будинків та споруд, особливо при заражені ОР типу зарину, можна використовувати кашки і суспензії гашеної вапна чи водні лужні розчини з деяких виробничих відходів. Поверхні будинків та споруд обробляють також струменем пара й одержання гарячої води чи рясно обмивають струменем холодної води під тиском, як із дезактивації. Але ці способи які не завжди забезпечують повноту знезараження і ефективності поступаються способам, заснованим на застосуванні активнодіючих речовин.

Слід пам'ятати, що в усіх випадках процеси дегазації будинків та споруд носять переважно поверховий характер. Тому, як і при знезаражуванні територій, у перший час після обробки необхідно дотримуватися деяких рекомендацій.

Зовнішні поверхні споруд, які можна залишити для природного знезаражування через небезпеки ураження людей (радіація, випаровування ОР тощо.), обробляють у певному послідовності. Обробку починають із дахів і верхніх частин стін, з навітряного боку. Порядок обробки згори донизу у напрямку вітру, необхідно уникати повторного зараження раніше оброблених поверхонь внаслідок розтікання стічних вод і розчинів чи заносу вітром бризок і пилу.

В окремих випадках, особливо забруднення радіоактивними речовинами, дахи та верхні конструкції будинків обробляють і залишають для природного зниження зараженості. Але це допускається переважно для багатоповерхових будинків і тих, що стоять окремо, причому людей, які живуть на двох верхніх поверхах, тимчасово виселяють і дотримуються відповідних заходів по дезактивації у разі змивання радіоактивних речовин атмосферними опадами.

Всі заражені стічні води та відпрацьовані розчини підлягають обов'язковому скиданню в каналізацію. Якщо немає, то готують стоки і відводять їх до ям, канав, балок, де знаходяться стічні води що неспроможні розтікатися. Попередньо їх обробляють дегазуючими чи дезинфікуючими речовинами.

При підготовці до обробки зовнішніх поверхонь будинків та споруд, машини та прилади, призначені для використання при знезаражуванні, встановлюють на попередньо знезаражені і підготовлені майданчики з навітряного боку від об'єкта обробки. Майданчики повинні мати джерела води та забезпечуватися посудинами і інвентарем на приготування робочих розчинів. Можливе також підвезення необхідних розчинів і матеріалів з пунктів матеріально-технічного забезпечення. Відстань між робочим майданчиком і оброблюваним об'єктом залежить від довжини шлангів, потужності і дальності струменя поданих розчинів, від зручності роботи, можливості обробки найбільшої поверхні будинків та споруд без переміщення машин і приладів, від умов безпеки працюючих.

Внутрішні поверхні приміщення будинків та споруд знезаражують, якщо вони виявляються зараженими радіоактивної пилом чи аерозольними частинками отруйних речовин і бактеріальних засобами, що потенційно можуть проникати через розбиті вікна, пошкоджені двері, стіни та інші конструкції чи занесені людьми з одягом і взуттям. Ступінь зараженості приміщень значно нижчий, ніж зовні, але для забезпечення безпеки необхідно знезаразити їх.

Поверхні всередині промислових споруд знезаражують тими самими способами, як і зовні. Так, приміщення із цегляними стінами, залізобетонними стелями і склепіннями, які мають водостоки і каналізацію, дезактивують найпростішим і ефективним засобом – обмивають струменем води під тиском.

При дезактивації, дегазації та дезінфекції службових і житлових приміщень, де рясне використання води та робочих розчинів небажано, заражені поверхні змочують і бризкають миючими чи дегазуючими (дезінфікуючими) розчинами. Одночасно їх протирають щітками, пензлями, ганчірками. Після цього оброблювані поверхні промивають чистої водою і вкотре протирають чистими ганчірками. Перед знезараженням легкі речі з приміщень виносять і обробляють окремо, а громіздкі знезаражують разом з приміщенням.

При обробці приміщень - останню обробляють підлогу. Якщо ступінь зараження незначна, підлогу можна протерти деревною тирсою, дрібними стружками чи іншими пористими подрібненими матеріалами, попередньо змоченими миючими чи дегазирующими (дезінфікуючими) розчинами.

Всі відходи і відпрацьовані води після обробки приміщень необхідно виносити в спеціально відведені місця чи спускати в каналізацію. При виконанні робіт з знезараженню приміщень дуже зручно і безпечно користуватися щітками (швабрами) довгих ручках, які легко зліпити з підручних засобів.

Якщо виникає необхідність у дезактивації меблів, і м'якого побутового майна, то їх протирають вологими ганчірками, витрушують, вибивають, чистять пилососами чи щітками поза помешканнями.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 137. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия