Студопедия — ЛЕКЦІЯ № 9 12 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛЕКЦІЯ № 9 12 страница






Під впливом інсуліну підвищується про­никність клітинної мембрани і для амі­нокислот, з яких синтезуються білки. Внас­лідок уведення великих доз інсуліну різко знижується рівень глюкози в крові. Насам­перед відчувають цей дефіцит головний і сиишшй мозок, оскільки глюкоза є основним джерелом енергії для нервових клітин. Ко­ли вміст глюкози знижується до 2,5 ммоль (45-50 мг%), виникає гостре порушення функції мозку — інсуліновий шок (кома).

Вивести з такого етапу може внутрішньо­венне введення розчину глюкози.

Зниження вмісту інсуліну в крові внас­лідок недостатньої функції підшлункової залози або експериментальної її екстирпації призводить до цукрового діабету, що супро­воджується гіперглікемією, глюкозурією та іншими порушеннями.

Головним стимулом для виділення інсу­ліну є підвищення концентрації глюкози в крові. Крім того, такий самий ефект спри­чинює подразнення блукаючого нерва. По­дібність ефектів, що виникають під вили­вом інсуліну і блукаючого нерва, взаємо­зв'язок між ними зумовили об'єднання їх у єдину вагоінсулярну систему.

Другий гормон підшлункової залози — глюкагон, фізіологічна дія його пов'яза­на насамперед з вуглеводним обміном. Він збільшує рівень глюкози в крові за раху­нок розпаду глікогену в печійці і в цьому є синергістом адреналіну. На виділення глю­кагону виливає зниження рівня глюкози в крові й соматотропін гіпофіза. Симпатична стимуляція підвищує секрецію глюкагону.


Надниркові занози 233

9.5. НАДНИРКОВІ ЗАЛОЗИ

Надниркові залози парні, нагадують сплющені піраміди із заокругленою вер­шиною. Складаються з кіркової і мозко­вої речовин. Кіркова речовина має три зони: клубочкову (зовнішню), пучкову (се­редню) і сітчасту (внутрішню). Усі зони чітко відмежовані (мал. 105), і їх кіркові ендокриноцити виробляють різні гормони: клубочкова — міпералокортикоїди, пуч­кова — глюкокортикоїди, сітчаста — ста­теві гормони.

У риб кора і мозковий шар наднирко­вих залоз є парними міжиирковими неза­лежними органами. Починаючи з амфібій, намічається сполучення надниркових пар­них тілець у надниркові залози. У репти­лій і птахів залози складаються з кіркової і мозкової речовий і представлені у вигля­ді смужки біля аорти.

З кори надниркових залоз виділено по­над 40 стероїдних сполук, однак лише вісім з них мають високу біологічну активність.

Міпералокортикоїди (альдостерон, кортикостерон, дезоксикортикостероп) бе­руть участь у регуляції мінерального об­міну в організмі, насамперед натрію і ка­лію в плазмі крові. З цих гормонів най­більшу активність має альдостерон. Він збільшує реабсорбцію натрію в каиальцях нирок, що забезпечує підвищення його вмісту в крові, і разом з тим знижує реаб­сорбцію калію, що призводить до його втра­ти. Підвищення концентрації натрію в крові під виливом альдостерону призводить до затримки води в організмі і сприяє підви­щенню артеріального тиску. Нестача міие-ралокортикоїдів призводить до втрати на­трію, що спричинює зміни у внутрішньому середовищі організму, несумісні з життям. Через кілька днів після видалення кори надниркових залоз настає смерть. Вряту­вати життя може лише введення мінерало-кортикоїдів і натрію. Рівень мінералокор-тикоїдів у крові регулюється кількістю на­трію і калію. Натрій гальмує секрецію аль­достерону і виділяється з сечею. Має та­кож значення співвідношення концентрацій йопів натрію і калію. Це підтверджує той факт, що підвищення секреції альдостеро­ну зумовлює як дефіцит натрію, так і підви­щення вмісту калію в крові. Усі ці регу­лювальні впливи здійснюються через гіпо­таламус.

Глюкокортикоїди (кортизон, гідро­кортизон і кортикостерон) регулюють вуг­леводний, білковий і ліпідний обмін. Най­активнішим з них є гідрокортизон. Глю­кокортикоїди підвищують рівень глюкози в крові, але не за рахунок глікогену печін­ки, а шляхом перетворення безазотистих залишків дезаміповапих амінокислот па вуг­леводи (глюконеогенез). Глюкокортикоїди не є життєво необхідними гормонами, і все ж їх дефіцит призводить до зниження опірності організму щодо шкідливих чин­ників. У етапі стресу активізується виді­лення адеиогіпофізом кортикотропіну, а під його впливом і глюкокортикоїдів у над­ниркових залозах, що підвищує захисні ре­акції організму. Глюкокортикоїди збільшу­ють загальну кількість лейкоцитів при змен­шенні кількості еозинофільних грануло­цитів. Ця реакція є настільки сталою, що отримала визнання в експериментальній роботі й у клініці для оцінки функціональ­ного стану кори надниркових залоз під на­звою проби Торна. Виділення глюкокор­тикоїдів регулюється за участю рилі-зипг-гормоиів гіпоталамуса, зокрема кор-тикотроиіи-рилізипг-гормоиу. На гіно-


234 ВНУТРІШНЯ СЕКРЕЦІЯ

таламус впливає насамперед адреналін, який виділяється внаслідок рефлекторних впливів, під час болю, ири крововиливах, різких температурних виливах, інфекцій­них захворюваннях, психічних травмах тощо.

Статеві гормони кори надниркових залоз (андрогени, естрогени) відіграють важливу роль у розвитку статевого апара­ту дітей, коли ще недосконала ендокринна функція статевих залоз. Підвищена секре­ція статевих гормонів кори наднирко­вих залоз призводить у дітей до передчас­ного статевого дозрівання. Після настан­ня статевої зрілості їх роль є незначною. Проте після припинення функції статевих залоз у старості кора надниркових залоз залишається єдиним джерелом андрогенів і естрогенів.

Мозкова речовина надниркових залоз є складовою частиною симпато-иадиирко-вої (-адрепалової) системи, що забезпечує секрецію похідних катехолу катехол-амінів — адреналіну і норадрепаліну. Во­ни руйнуються в крові і тканинах фермен­том аміноксидазою. Мозкову тканину над­ниркових залоз називають хромафінною (клітини забарвлюються солями хрому). Клітини, що продукують гормони в цій тка­нині (мозкові ендокриноцити), є видозмі­неними ніслявузловими симпатичними ней­ронами. Вони іннервуються иередвузловими волокнами симпатичної нервової системи.

Адреналін і норадреналіи є симпатични­ми медіаторами, тому їхня дія подібна до дії симпатичної нервової системи. Адре­налін підвищує систолічний артеріальний тиск, активізує роботу серця, підвищує рівень глюкози в крові за рахунок гліко­гену печійки, збільшує вміст вільних жир­них кислот у плазмі крові, підвищує рівень основного обміну, знижує тонус гладких м'язів шлунка і кишок, пригнічує їх рухо­ву активність, підвищує тонус скелетних м'язів. У високих дозах спричинює арит­мію і екстрасистолію внаслідок підвищен­ня збудливості серця. Незалежно від дії на серце адреналін звужує кровоносні су­дини, але сприяє розширенню стінки арте­ріол внутрішніх органів (шлунка, печін­ки, кишок). Норадреналін виливає па сер­цево-судинну систему своєрідно. Якщо ад­реналін зумовлює тахікардію, то норадре­налін — брадикардію внаслідок виливу блукаючого нерва. При внутрішньовенно­му введенні адреналін підвищує активність нервової системи.

Катехоламіни підтримують гомеостаз в умовах змін зовнішнього середовища, сприяють забезпеченню функціонуючих систем кров'ю, ЇЇ перерозподілу в загальній системі кровообігу. Таким чином вони мо­білізують резерви організму па боротьбу зі шкідливими стимулами (стресорами) і залучають інші адаптивні механізми, що підвищують опірність організму.

9.6. СТАТЕВІ ЗАЛОЗИ

Статеві залози є мішаними, оскільки ра­зом із продукцією статевих клітин — спер-матозооиів і яйцеклітин — виділяють у кров статеві гормони — андрогени й естро­гени. Обидві групи статевих гормонів ут­ворюються як у чоловічих, так і в жіночих статевих залозах. Однак у чоловіків пре­валюють андрогени, а в жінок — естроге­ни. За хімічною природою статеві гормо­ни є стероїдами. Ці гормони необхідні для статевого дозрівання, забезпечення розвит­ку вторинних статевих ознак (мал. 106) і виконання статевих функцій.

Внутрішньосекреторну функцію сім'я­ників виконують іитерстиційні клітини

(клітини Лейдіга). Це великі клітини, роз­міщені між сім'яними каиальцями біля кровоносних капілярів. Вони продукують андрогени — тестостерон, апдростероп та інші, найактивнішим серед яких є тесто­стерон.

Тестостерон здійснює статеву диферен­ціацію організму в ембріональний період. Під його впливом відбувається маскуліні­зація зовнішніх і внутрішніх статевих ор­ганів. Із настанням статевої зрілості андро­гени стимулюють сперматогенез і розвиток вторинних статевих ознак, сприяють збіль­шенню гортані, потовщенню голосових зв'я­зок, що змінює тембр голосу. Андрогени


Статеві занози 235

стимулюють синтез білка, що забезпечує розвиток мускулатури, виливають па функ­цію нервової системи і визначають статеву поведінку самців.

Нестача статевих гормонів викликає змі­ни, які залежать від того, виникли вони за­довго до статевого дозрівання чи після. У першому випадку статеве дозрівання припи­няється і статеві органи не досягають зріло­го стану, не розвиваються вторинні статеві ознаки. У другому випадку в статевій сис­темі відбуваються лише часткові зміни.

У регуляції функції чоловічих статевих залоз провідну роль відіграють гонадотро­піни аденогіпофіза. їх уведення приско­рює і посилює розвиток чоловічого стате­вого апарату і вторинних статевих ознак. Видалення гіпофіза у статевозрілих тва­рин призводить до атрофії сім'яних ка­пальців та іитерстиційної тканини.

Внутрішньосекреторна функція яєч­ників. Яєчник продукує естрогени (ес-традіол, естрон) і прогестини (прогесте­рон та ін.). Естрадіол виробляється у фо­лікулах яєчника, прогестерон є гормоном жовтого тіла. Продукція естрогенів по­в'язана з фолікулярним епітелієм (зернис­тим шаром) третинних (пухирчастих) фо­лікулів (граафових пухирців) (мал. 107). Кількість жіночих статевих гормонів зале­жить від фаз статевого циклу. Так, естро­гени створюють умови для запліднення яйцеклітини, а прогестерон забезпечує імплантацію і розвиток зародка після за­пліднення. У прямій залежності від функції яєчника перебуває матка. Після введення естрогенів відбувається гіпертрофія матки, ЇЇ набрякання, ріст маткових труб і поси­лення скоротливості їхніх м'язів, що сприяє переміщенню яйцеклітини до матки. Ос­новним місцем утворення прогестерону є клітини жовтого тіла. Жовте тіло виникає в кожному статевому циклі після овуляції на місці зруйнованого фолікула. Другим джерелом прогестерону є плацента. Цей гормон називають також гормоном вагіт­ності, оскільки він не тільки забезпечує нормальний розвиток заплідненої яйцеклі­тини, а й гальмує дозрівання чергового фо­лікула та овуляцію.


236 ВНУТРІШНЯ СЕКРЕЦІЯ

З настанням статевої зрілості у жінок овуляція повторюється періодично через кожні 28 днів — менструальний цикл. Вій має чотири періоди: 1) иередовуляцій-пий; 2) овуляційиий; 3) иісляовуляційний; 4) період міжовуляційпого спокою. У тва­рин статевий цикл називають естральним. Він пов'язаний з тічкою і властивий всім ссавцям, крім мавп і людини.

У передовуляційному періоді відбува­ється підготовка до імплантації яйцеклі­тини — до вагітності. Матка збільшується, епдометрій стає пухким, його залози роз­ростаються, скоротливість маткових труб посилюється. Вміст гонадотронінів в аде-ногіиофізі збільшується як у першому, так і в другому періоді, а після овуляції зни­жується. Під впливом гонадотронінів по­силюється вироблення яєчником естроге­нів, які й зумовлюють зазначені зміни в статевому апараті, дозрівання фолікула й овуляцію.

Настання овуляції забезпечує вихід яй­цеклітини і переміщення її в матковій трубі. Після запліднення яйцеклітина по­трапляє в матку і закріплюється в її слизо­вій оболонці. На місці фолікула розвива­ється жовте тіло, клітини якого продуку­ють прогестерон. Під впливом прогестеро­ну продукція гонадотронінів аденогіпофі-зом зменшується, що, у свою чергу, зменшує утворення яєчниками естрогенів.

9.7. ЗАГРУДНИННА

Це центральний орган імуногенезу, який визначає становлення і функціонування клітинної системи імунітету. Залоза місти­ться за грудниною у верхньому відділі пе­реднього середостіння (мал. 108) і скла­дається з двох часток, у яких є дві групи клітин — тимоцити та лімфоцити. Єди­ної думки про залозу як орган внутріш­ньої секреції немає. Проте пересадження

Якщо запліднення не відбулося, настає післяовуляційний період. Виникає менст­руація як результат скорочення матки і відторгнення її слизової оболонки, підго­товленої до вагітності, що не відбулася. Після цього настає період міжовуляцій­пого спокою.

Секреція естрадіолу і прогестерону регу­люється гаподотропінами гіпофіза — фо-літропіном (фолікулостимулювальпим гор­моном) і лютропіном (лютеїнізуючим гормо­ном). У перші дні статевого циклу наростає кількість фолітроніну, що стимулює дозрі­вання первинного фолікула до вторинного, далі — третинного. Принципове значення має співвідношення між фолі- і лютропіиом. У середині циклу зростає рівень лютроиіну, що спричинює розрив третинного фолікула і перетворення його на жовте тіло.

Плацента продукує пролактин (лак-тогенний гормон) і релаксин, який до моменту пологів сприяє підвищенню по­датливості лобкового сполучення. Під час пологів підвищується рівень иейросекрету нейрогіпофіза окситоципу, який активізує скоротливість м'язів матки і сприяє ско­роченню міоепітеліальпих клітин в альвео­лах молочних залоз, разом з пролактином забезпечуючи лактацію. На функцію ста­тевих залоз значний вплив чинить ЦНС. Під впливом негативних емоцій перебіг ста­тевого циклу може змінюватися.

ЗАЛОЗА (ТИМУС)


Шишкоподібна заноза (епіфіз). Тканинні гормони

залози після хірургічного видалення її відновлює властиві їй функції. Виділено кілька біологічно активних речовин зало­зи: тимозии, тимопоетші та ін. Під впливом тимозину відбувається диференціація по­передників Т-лімфоцитів до імупокомие-теитиих Т-лімфоцитів. Тому захворюван­ня, що характеризуються імунними пору­шеннями, пов'язують із порушенням функ­ції загрудниниої залози. Існує думка про участь залози в еритропоезі. Встановлено, що у випадках тимоми — пухлини за­лози — розвивається особливий вид анемії, коли з периферичної крові зникають ре-тикулоцити, а з кісткового мозку — ерит­робласти.

Численні експериментальні досліджен­ня свідчать про наявність зв'язків між загрудиинною і статевими залозами. Три­вале введення високих доз екстрактів за­грудниниої залози молодим тваринам спри­чинює затримку статевого дозрівання.

9.8. ШИШКОПОДІБНА ЗАЛОЗА (ЕПІФІЗ)

Шишкоподібна залоза, або шишкоподіб­не тіло (епіфіз), у нижчих хребетних є фо-торецептивним органом і має назву тім'я­ного ока. У ссавців ця залоза розміщена в ділянці чотиригорбкової пластинки серед­нього мозку і функціонує як орган внут­рішньої секреції. З неї виділено мелатонін, який зумовлює затримку статевого розвит­ку в статевонезрілих особин, а в дорослих самок гальмує статевий цикл. Крім того, мелатонін гальмує виділення лютроиіи-ри-лізииг-гормоиу, а звідси секрецію гонадо­тронінів і активність статевих залоз. Сек­реції мелатоніну властивий циркадний (до­бовий) ритм, максимальний рівень секреції спостерігається вночі. Світло гальмує сек­рецію мелатоніну. Гальмування секреції ме­латоніну протягом світлового дня збільшує кількість ліотропіи-рилізииг-гормоиу і го-падотропіиів, викликає менструацію (тічку), ріст сім'яників, статеву активність. Екстир­пація шишкоподібної залози спричинює гіперглікемію, а введення її екстракту — гіпоглікемію. У дослідах на плазунах по­казано, що мелатонін спричинює агрегацію гранул меланіну в меланоцитах шкіри, що зумовлює посвітління шкіри. Отже, він є антагоністом меланотроиіну (мелапоцитсти-мулювальпого гормону) проміжної частки гіпофіза.

9.9. ТКАНИННІ ГОРМОНИ

Крім залоз внутрішньої секреції біологіч­но активні речовини продукуються спеціа­лізованими клітинами різних органів. Зок­рема, це стосується підішжішощелеішої слин­ної залози, яка виділяє інсуліноподібний білок і калікреїн, що забезпечує судино­розширювальний ефект. Нирки виділяють ренін і еритропоетин. Клітини кишок син­тезують цілу низку гормонів, які вплива­ють на секрецію, моторику і всмоктування речовин: секретин, холецистокінін (панк-реозимін), гастроінтестинальний, вазоін-тестинальний пептиди (ГІП, ВІП), бомбе-зин, мотилін, вілікінін, соматостатин тощо. Шлунок продукує гастрин і гістамін.

Нещодавно відкрито групу нейрорегу-ляторних пептидів — енкефалінів, ендор-фінів, нейротензину та ін., які становлять ще одну гормональну систему гіпотала-мо-гіиофізарного комплексу. Ці речовини мають гіпофізотроппу активність і спорід­нені з рилізииг-гормоиами. Частину з них внесено до АРІЮ-системи (Атіпе Ргесаг-зогз иріаке апй ОесагЬохуІаііпд-зузіет) — системи захоплення попередників амінів та їх декарбоксилувапня. Клітини цієї системи мають високий вміст амінів. їм також властива здатність виробляти крім пептидів біогенні аміни (серотонін, до-фамін, гістамін).

 

 

ГУМОРАЛЬНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ФУНКЦІЙ

 

Механізми регуляції усіх життєвих функцій організму прийнято діли­ти на нервові та гуморальні. Перші використовують для передачі і пере­робки інформації структури нервової системи (нейрони, нервові волокна) та імпульси електричних потенціалів, другі - внутрішнє середовище ор­ганізму й молекули хімічних речовин. Обидва механізми забезпечують єдину нейрогуморальну регуляцію функцій органів та їх систем.

Гуморальна регуляція - різновид біологічної регуляції, являє собою засіб передачі інформації до ефекторів через рідке внутрішнє середовище організму (кров, лімфу і тканинну рідину) за допомогою молекул хімічних речовин, які виділяються клітинами або спеціалізованими тканинами й органами.

Гуморальну регуляцію підрозділяють на місцеву, малоспеціалізовану саморегуляцію і високоспеціалізовану систему гормональної регуляції, яка забезпечує генералізовані ефекти за допомогою гормонів. Місцева гумо­ральна регуляція (тканинна саморегуляція) практично не керується нер­вовою системою, тоді як гормональна регуляція складає частину єдиної нейрогуморальної системи.

Поділ механізмів регуляції життєдіяльності на нервові й гуморальні умовний, насправді нервові та гуморальні механізми регуляції не­роздільні, тому необхідно говорити про єдину нейрогуморальну систему регуляції автономних функцій.

Гормональна регуляція забезпечується ендокринною системою, до скла­ду якої входять:

1) ендокринні органи або залози, основною і єдиною функцією яких є
синтез та внутрішня секреція гормонів (гіпофіз, надниркові залози,
щитоподібна залоза, прищитоподібні залози, епіфіз);

2) ендокринна тканина в органі, тобто скупчення інкреторних клітин в
органі, інші клітинні елементи якого володіють неендокринними
функціями (підшлункова залоза, статеві залози - сім'яники, яєчники);

3) клітини органів, які володіють крім основної одночасно й ендокрин-
ною функцією (плацента, тимус, нирки, серце, слизова оболонка
травного тракту).

Місцева регуляція забезпечується такими основними засобами, підґрунтям яких є передача хімічних сигналів у межах однієї тканини або органа за допомогою креаторних зв'язків клітин, простих метаболітів і більш складних продуктів обміну речовин - біологічно активних речовин, а також електролітів та медіаторів.


9.1. Поняття про гормони

 

Генералізовані спеціалізовані ефекти гормональної регуляції здійсню­ються за допомогою особливих хімічних регуляторів внутрішнього сере­довища - гормонів. Гормонами називають хімічні речовини, що утворю­ються і виділяються спеціалізованими ендокринними клітинами у внутрішнє середовище організму для регуляції обміну речовин та вегета­тивних функцій організму, гуморального забезпечення координації й інтеграції процесів життєдіяльності.

Синтез гормонів ендокринними клітинами відбувається безперервно, його інтенсивність залежить не тільки від регуляторних сигналів ланок управління, але й від величини секреції. Гормони можуть депонуватися у тих же тканинах, де утворюються. Депонування гормонів ендокринною тканиною може здійснюватися у спеціалізованих гранулах (мозкова речо­вина надниркових залоз) або у спеціалізованих структурах залози (колоїд фолікулів щитоподібної залози). Гормони переносяться рідинами внутрішнього середовища як у вільній, так і в зв'язаній формі.

Діють вони так:

а) надходять до рідких середовищ організму і переносяться ними до віддалених клітин-мішеней (телекриновий ефект); б) місцево на сусідні клітини (паракриновий ефект)] в) на саму клітину (автокриновий ефект).

Для регуляції функціонування багатьох органів та процесів цей ме­ханізм хоч і діє більш повільно, але виявляється ефективнішим, ніж нер­вова регуляція. Це зумовлено наступним: а) біологічно активна сполука може надходити до кожної клітини; б) спектр зазначених регуляторів значно ширший, ніж нейротрансмітерів; в) їх дія триваліша.

Серед біологічно активних сполук виділяють:

1.Справжні гормони - секретуються залозами внутрішньої секреції (тироксин, інсулін, паратгормон тощо) або спеціалізованими ендок­ринними клітинами, що розташовані в різних органах (ліберини, ста-тини, гормони травного тракту тощо).

2.Тканинні гормони - секретуються неспеціалізованими клітинами різних органів (гістамін, серотонін, простагландини, енкефаліни тощо).

5. Метаболіти - речовини, що утворюються у результаті обмінних процесів у тканинах (молочна кислота, аденозин, вуглекислий газ, деякі іони тощо).

Саме тому поняття "гуморальна регуляція" ширше ніж "гормональна регуляція", яка здійснюється лише за допомогою гормонів.

Виділяють п'ять видів дії гормонів: і) метаболічну (вплив на обмін ре­човин); 2) морфогенетичну (стимуляція формотворення, диференціюван­ня органів і тканин, росту); 3) кінетичну (включення певної діяльності); 4) коригувальну (зміна інтенсивності функцій органів і тканин); 5) реакто-генну (здатність змінювати реактивність тканин).


За хімічною природою усі гормони поділяються на три групи:

1)похідні амінокислот - гормони щитоподібної залози, мозкового ша­ру надниркових залоз, епіфізу;

2)пептидні гормони, прості і складні білки - гіпоталамічні нейропепти-ди, гормони гіпофізу, острівкового апарату підшлункової залози, прищиподібних залоз;

3)стероїдні гормони - гормони кіркового шару надниркових залоз, ста­тевих залоз, гормон ниркового походження - кальцитріол.

На основі функціональних критеріїв розрізняють три групи гормонів:

1) гормони, які впливають безпосередньо на орган-мішень; ці гормони називають ефекторними\

2) гормони, основною функцією яких є регуляція синтезу і виділення ефекторних гормонів, їх називають тропними;

3) гормони, що синтезуються нервовими клітинами в гіпоталамусі, во­ни регулюють синтез і виділення гормонів аденогіпофізом, їх назива­ють рилізинг-гормонами.

 

Загальні властивості гормонів

1.Специфічність дії. Кожен гормон діє на конкретні фізіологічні систе­ми, органи чи тканини, тобто на ті структури, що містять спеціалізо­вані рецептори до нього.

2.Дистантна дія. Багато гормонів діють через внутрішнє середовище на органи, які розташовані далеко від місця їх утворення. Проте тка­нинні гормони, що секретуються без участі спеціалізованих ендок­ринних клітин, найчастіше проявляють місцеву дію на невеликій відстані від місця їх утворення.

3.Не мають видової специфічності, за винятком гормону росту і р- ліпотропіну.

4.Дія зумовлена впливом на клітини-мішені плазматичних мембран.

5.Висока біологічна активність - вплив на функції органів і тканин у дуже невеликих концентраціях.

Транспорт гормонів кров'ю. Гормони циркулюють у крові у вільному стані або у вигляді сполук з форменими елементами крові. Більшість гор­монів (близько 80%) переносяться у комплексі зі специфічними білками плазми крові, які вибірково транспортують молекули того чи іншого гор­мону Після сполучення з білками гормони переходять у неактивну фор­му, а також стають захищеними від руйнування ферментами крові.

Концентрація більшості гормонів у крові непостійна. З одного боку, во­на визначається інтенсивністю утворення і секреції гормону залозою, а з іншого - швидкістю його поглинання, руйнування та виведення. Час напіввиведення (Т 1/2) гормонів із крові становить понад 4 доби - у ти­роксину, кілька годин - у стероїдів, хвилини - в інсуліну, вазопресину, ка-техоламінів і секунди - у нейромедіаторів та пептидів.


Секреція деяких гормонів є періодичною. Наприклад, рівень гормону росту, АКТГ, має виражені добові коливання, які пов'язані з циклами не­спання. А для статевих гормонів характерна не лише добова ритміка утво­рення і секреції, але й чітко виражена періодика, пов'язана із віковими періодами розвитку, менструальним циклом та циклом "вагітність-пологи".

Далеко не завжди в організмі людини гормони утворюються у кіль­кості, що забезпечує їх нормальне функціонування. Функціональна ак­тивність залози може бути підвищеною (гіперфункція) або, навпаки, зни­женою (гіпофункція). Ця зміна може бути короткочасною, що зумовлено необхідністю змінити активність відповідної функції організму, або мати більш тривалий чи постійний характер і торкатися змін не тільки функції, але й структури ендокринної залози, що характерно для стану хвороби.

 

Взаємодія гормонів

 

У кров надходить велика кількість гормонів із різних залоз внутрішньої секреції, кожен з яких може впливати на кілька функцій організму. Одна і та ж функція, один і той самий орган знаходяться під впливом кількох гор­монів, які здійснюють сумарну фізіологічну дію. Цю взаємодію гормонів можна розділити на три види - синергізм, антагонізм і пермісивна дія.

Синергізм. Часто кілька гормонів, що впливають на функцію органа, здійснюють односпрямовану (синергічну) дію. Наприклад, адреналін і глюкагон активують розпад глікогену в печінці до глюкози та зумовлюють збільшення рівня цукру в крові. Загалом, це прояв принципу дублювання, що забезпечує високу надійність регуляторних механізмів.

Антагонізм гормональних впливів часто відносний. Так, інсулін та адре­налін здійснюють на рівень глюкози в крові протилежний вплив: уведення інсуліну зумовлює гіпоглікемію, а адреналіну - гіперглікемію. Однак спіль­не біологічне значення ефекту цих гормонів проявляється у поліпшенні вуг­леводного живлення тканин. Аналогічним чином проявляється взаємодія гормону росту й інсуліну. Діабет частіше виникає у повних людей. Це пояс­нюється ліполітичним ефектом соматотропного гормону, що підсилює ре­зистентність клітин (особливо скелетних м'язів) до інсуліну. Виникає, з од­ного боку, підвищена потреба клітин у глюкозі, з іншого - підвищується вміст глюкози у плазмі крові. Одночасно сомато-тропний гормон пригнічує активність бета-клітин підшлункової залози, що продукують інсулін.

На основі описаних фактів склалося уявлення про гормони та антигор­мони. Наприклад, гормон гіпофізу мелатонін гальмує розвиток статевих залоз і функцію щитоподібної залози. Антикортикотропін, що продукуєть­ся в епіфізі, пригнічує синтез альдостерону наднирковими залозами. Про­гестерон пригнічує синтез естрогенів. Можливо, у деяких випадках, на­приклад, у разі зміни середовища у клітині (рН, концентрації іонів, температури) різною мірою виявляється дія того чи іншого гормону. На­приклад, замість ефекту меланоцитостимулювального гормону гіпофіза


виявляється дія АКТГ кори надниркових залоз, подібного з ним за струк­турою, і навпаки.

Пермісивна дія гормонів виявляється у тому, що сам гормон не викли­кає фізіологічного ефекту, але створює умови для реакції клітини чи орга­на на дію іншого гормону. Наприклад, глюкокортикоїди не впливають прямо на тонус м'язів судин і на розпад глікогену в печінці, однак вони створюють умови, за яких надграничні концентрації адреналіну збільшу­ють артеріальний тиск і спричиняють гіперглікемію (за рахунок посилен­ня глікогенолізу в печінці).

Сформована система співвідношення гормонів визначає їх сумарний фізіологічний ефект на функціональний стан людини (пубертатний період, старість, вагітність тощо). Цей стан залежить від гормонального профілю, тобто кількості різних гормонів у крові людини. Власне кажучи, гормональний профіль - це рівень активності залоз внутрішньої секреції, які визначають активність різних гормонів у плазмі крові, функціонуван­ня тканин, що захоплюють гормони й утилізують їх, а також їх виведення з організму. Тому необгрунтоване застосування гормонів як лікувальних препаратів може спричинити небажані перебудови гормонального профілю усього організму.

 

Механізм дії гормонів

 

Дія гормону (ліганда) на клітину реалізується шляхом взаємодії з ре­цептором. Рецептори можуть бути розташовані як на мембрані, так і все­редині клітини. Ті гормони, що погано проникають через мембрану (кате-холаміни, пептидні гормони), фіксуються на ній зовні. У такому разі їх вплив на функціональний стан клітин здійснюється за допомогою посе­редників.

Стероїдні і деякі тиреоїдні гормони, що легко проникають у клітину, мають здатність впливати на внутрішньоклітинні структури, діють на про­цеси транскрипції, змінюючи активність синтезу клітинних білків. Однак нерідко і ці гормони виконують свої функції також за допомогою месеиджерів посередників (рис. 29).

Стероїдні гормони. Стероїдний гормон легко проникає у клітину завдя­ки малим розмірам молекул і високій сприйнятливості ліпідів мембран. У результаті у визначених клітинах вміст гормону стає високим, хоча у крові він знаходиться у надзвичайно малих концентраціх. Після проникнення стероїду в клітину відбувається його зв'язування із внутрішньоклітинним рецептором і транспорт через цитоплазму та ядерну мембрану до ядра. Наступний етап - "доставка" гормону до тієї ділянки генома, у якій відбу­вається його зв'язування з кислим білком (гістоном) хромосоми. Зв'язу­вання відбувається саме з тією ділянкою генома, яка забезпечує тран­скрипцію іРНК і наступний синтез специфічного білка в цитоплазмі клітини. Результатом такого впливу стероїдів є зміна синтезу білків у







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 154. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия