Студопедия — ЛЕКЦІЯ № 9 10 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛЕКЦІЯ № 9 10 страница






Мозок ссавців можна поділити на три частини: стародавній мозок (стовбур моз­ку, проміжний мозок і основні ядра), який контролює стереотипні природжені пове­дінкові реакції, необхідні для виживання особиіш; давній мозок (структури лімбічпої системи), що забезпечує внутрішній гомео­стаз і видоспецифічні реакції, і новий мо­зок, який складається з нової кори, де відбу­вається складна трансформація сигналів із зовнішнього середовища і від внутрішніх органів (П. Мак-Ліп).

Ця ідея "триєдиного мозку" є непо­ганою схемою ієрархічної організації го­ловного мозку і поведінки, а також свід­чить на користь ідеї 3. Фрейда про на­явність морфофупкціональиих відділів не­свідомого, підсвідомого і свідомого у пси­хіці.

11.4.9.1. Лімбічна система

Лімбічна система (мал. 167) складає­ться з філогенетично давніх відділів пе­реднього мозку. До цієї системи від­носять ті зони кори, які розміщені у ви­гляді двостороннього кільця па межі з повою корою (пеокортексом) і відокрем­люють її від стовбура мозку й гіпоталаму­са. П. Мак-Ліп назвав ці утвори лімбічиою системою (лат. ІітЬиз — край) і вважав, що всі вони є цілісним комплексом, який відповідає за емоційну поведінку.

Найважливішими структурами лімбічпої системи є мигдалеподібне тіло, морський коник (пірросатриз) і прозора перетин­ка. Для лімбічпої системи дуже характерні численні нервові ланцюги, наприклад коло Папеца, які об'єднують у замкнену мережу різні її утвори (див. мал. 167), що забезпе­чує виконання ними складних інтегратив­них функцій.


Будова і функції центральної нервової системи 331

Інтегративні функції. Лімбічна система бере активну участь у підтриманні внут­рішнього гомеостазу організму. Проте ос­новною її функцією вважають модуляцію чутливої, рухової і гомеостатичної систем. Ця модулююча активність виявляється у полегшенні чи гальмуванні функції струк­тур, розміщених нижче. Вона забезпечується численними зв'язками різних утворів лімбіч­пої системи з іншими відділами мозку.

Мигдалеподібне тіло. Однією з ос­новних особливостей лімбічпої системи є функціональна гетерогенність її структур. Так, мигдалеподібне тіло функціонально поділяють на основпобічну і кірковопри-середпю частини. Кірковоприсередня (кор-тикомедіальна) зумовлює підвищення хар­чової і пригнічення захисної поведінки, а основнобічна (безолатеральиа) навпаки, пригнічення харчової і активування захис­ної поведінки.

За характером реагування на зовнішні подразнення усі нейрони мигдалеподібно­го тіла поділяють на неспецифічні, які відповідають реакцією збудження незалеж­но від модальності й значущості стимулу; специфічні, що реагують тільки на нейт­ральні стимули певної модальності, і пове­дінкові, які змінюють свою активність в умовах вільної поведінки тварин і відпові­дають па біологічно значущі сигнали.

Отже, одна частина нейронів мигдалепо­дібного тіла викопує специфічні функції, а друга — забезпечує певний рівень неспе­цифічної активації, створює потрібний ба­ланс між збудженням і гальмуванням під час реалізації иоведіикових реакцій.

Морський коник (Ьірросатриз) є од­нією з найважливіших структур лімбічпої системи, де розміщені пірамідні нейрони, що продукують регулярний тета-ритм електро­енцефалограми, пов'язаний з певним рівнем емоційного напружеїшя типу страху, агресії, сексуальної потреби.

Морський коник поділяють па дорсаль­ну і вентральну частини. Вибіркове руй­нування цих структур мало виливає па швидкість утворення харчоздобувних умов­них рефлексів, проте значно ускладнює їх зміцнення через підвищення рівня загаль­ної збудливості й ослаблення гальмівних процесів. Руйнування дорсальної частини полегшує, а вентральної — погіршує фор­мування активних захисних реакцій. В обох випадках значно слабшають процеси внут­рішнього гальмування.

Морський коник справедливо назива­ють серцем лімбічпої системи, оскільки йо­го функції дуже різноманітні: від фор­мування складних мотивацій і реалізації соціально-поведіпкових актів до простих емоційно-вегетативпих реакцій. Морсь­кий коник забезпечує також формування реакцій організму на сигнали з малою ймовірністю підкріплення, він пов'язаний з інформаційним компонентом емоцій (П. В. Симопов).

Основні специфічні функції морського коника полягають у регуляції навчання і пам'яті, особливо в консолідації та відтво­ренні пам'ятного сліду. Вважають, що фор­мування пам'ятного сліду відбувається внаслідок тривалої циркуляції (ревербе­рації) нервових імпульсів замкненими ко­лами нейронів.

З морським коником пов'язане явище несправжнього пізнавання, згортання і роз­гортання пам'ятного сліду. Специфічні нейрони морського коника реагують па складні біологічно значущі подразники, що відіграє важливу роль при визначенні біо­логічної (а для людини — і соціальної) цінності інформації для формування до­цільної поведінки.

Прозора перетинка складається з двох функціонально різних частин — нри-середньої і бічної. Присередня частина передає інформацію від мигдалеподібного тіла до морського коника, а бічна — отри­мує інформацію від морського коника (див. мал. 167). Цим самим перетинка разом з морським коником забезпечують гнучкість пристосовної поведінки.

У тварин з ушкодженням бічного пере­тинкового ядра спостерігається перетин­ковий (сентальпий) синдром — посилен­ня агресивпо-захиспих реакцій, виникає исептальна лють", зростає загальна емо­ційність. Вибіркове руйнування ирисеред-нього перетинкового ядра припиняє ге­нерацію тета-ритму в дорсальній частині морського коника. Важливу роль відігра­


332 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

ють різні частини перетинки у реалізації захисної та сексуальної поведінки.

Таким чином, на підставі багатьох екс­периментальних даних припускають, що функціональне значення різних частин лімбічних структур визначається їхнім за­гальним неспецифічним (збуджувальним чи гальмівним) впливом на здійснення ио­ведіикових реакцій. Загальне неспецифіч­не збудження виявляється посиленням со-матомоторних компонентів діяльності і сприяє формуванню активних і пасивних адаптивних реакцій, а неспецифічний галь­мівний вилив функціонально різних струк­тур лімбічпої системи знижує рівень за­гальної збудливості і погіршує виявлення природжених і набутих форм пристосов­ної поведінки.

Кожна структура лімбічпої системи ро­бить також свій специфічний внесок у реа­лізацію численних иоведіикових реакцій і процесів пам'яті. Як результат, цілеспря­мований поведінковий акт здійснюється внаслідок складної взаємодії специфічних і неспецифічних нейронних популяцій лімбічної системи з їхньою функціональ­ною гетерогенністю.

Поведінкові реакції, спричинені подраз­ненням різних структур лімбічної системи, як правило, супроводжуються емоційними і вегетативними проявами. Серед останніх найчастішими є зміни частоти скорочень серця, дихання, слиновиділення тощо. Ве­гетативні реакції здебільшого досить слаб­кі й найбільшої виразності вони досягають під час стимуляції мигдалеподібного тіла. У цьому випадку спостерігалась функціо­нальна гетерогенність структур мигда­леподібного тіла: присередня частина біч­ного основного ядра мигдалика чинить пе­реважно симпатичні впливи, а кірково-ирисереднє ядро активує парасимпатичні реакції.

11.4.9.2. Основні ядра і структури

Основні (підкіркові, базальні) ядра — це сукупність структур і ядер, розміщених у білій речовині півкуль великого мозку.

Однією з таких структур є смугасте тіло.

У смугастому тілі розрізняють бліду кулю, хвостате ядро, лушпину й огорожу. Луш­пину (шкаралупу), бічну і ирисередшо бліді кулі об'єднують під назвою сочевицепо­дібного ядра, а хвостате ядро і лушпина, як еволюційно молодші й подібні за своїм по­ходженням, нейронною будовою та иейро-хімічішм складом структури смугастого тіла, утворюють нове смугасте тіло (пеостріа-тум). Більша частина нервових волокон, що тут починаються, проходить крізь внутріш­ню капсулу і закінчується на нейронах блідої кулі (мал. 168).

Неостріатум пов'язаний з регуля­цією рухової функції. Таке уявлення скла­лося історично на підставі клінічних спо­стережень і патоморфологічного аналізу після смерті хворих з руховими розладами, які виникали внаслідок локальних уражень лушпини і хвостатого ядра. Ці рухові роз­лади найчастіше виявляються у вигляді надмірних рухів — гіперкінезів.

Проте пряма електростимуляція нео-стріатуму не призводить до помітних змій рухової функції. Це свідчить про те, що функції пеостріатуму не можна звести лише до регуляції рухів. Таке твердження ґрун­тується і на клінічних даних. Так, у випад­ку ураження обох хвостатих ядер астро­


Будова і функції центральної нервової системи

цитомою, яка спричинює їх тимчасову блокаду, виникають незначні рухові роз­лади, проте погіршується орієнтація в про­сторі.

Під час стимуляції хвостатого ядра у людини спостерігається явище каудат-ної (від лат. саисіаііиз — хвостатий) зу­пинки — знепритомнепия. У хворих з гі­перкінезами можна помітити розлади сенсорного сприйняття (передусім зоро­вого), а також порушення інтерпретації складних зорових образів. За результата­ми спеціальних дослідів, передня частина иеостріатуму разом з корою лобової част­ки великого мозку бере участь у процесах пам'яті та виявленій біологічно значущих зорових стимулів. Ось чому В. О. Черкес (1978) на підставі аналізу численних афе­рентних і еферентних зв'язків иеостріату­му розглядає його як "підкірковий рівень сенсомоторної інтеграції".

Бліда куля — більш давній, ніж нео-стріатум, утвір. Вона є анатомічною лан­кою, за допомогою якої здійснюється фізіо­логічний зв'язок иеостріатуму з таламусом і корою великого мозку, з одного боку, і зі структурами мозку, розміщеними нижче, з іншого.

Огорожа. Між лушпиною і корою ос­трівця знаходиться пластинка сірої речо­вини — огорожа, яка філогенетично є най­молодшим утвором серед основних ядер. Огорожа має зв'язки з усіма полями кори і значною кількістю підкіркових структур великого мозку. Вона бере участь у регу­ляції рухових і вегетативних функцій, емоцій, сну. Огорожу також вважають важ­ливим асоціативним центром, який пов'яза­ний з виникненням орієнтовного рефлексу на різні подразники, сексуальною поведін­кою і входить до загальної гальмівної сис­теми мозку.

Слід зазначити, що реакції з боку основ­них ядер залежать від рівня уваги люди­ни. Тому ті дії, які здійснюються без ціле­спрямованої уваги, практично не познача­ються на активності нейронів смугастого тіла. Проте ці нейрони активуються під час підготовчих дій і ввімкнення коротко­часної пам'яті, тобто мають безпосередній зв'язок з прогнозуванням і плануванням діяльності з урахуванням реальної карти­ни світу.

Проте насамперед основні ядра пов'яза­ні з регуляцією рухової функції організму, особливо початку і припинення повільних рухів. Відмінність між швидкими й по­вільними рухами полягає в тому, що по­вільні рухи можуть регулюватися під час їхнього виконання за допомогою сенсор­ного зворотного зв'язку. Водночас швидкі ("балістичні") рухи мають спочатку бути запрограмованими в ЦНС, оскільки для їх поточної корекції за рахунок сенсорного зворотного зв'язку не вистачає часу. В екс­периментах на мавпах було показано, що до початку і під час повільних рухів спо­стерігається досить значна активність ней­ронів лушпини. У хворих людей з ушко­дженнями основних ядер виникають труд­нощі у здійсненні повільних рухів, а швидкі рухові реакції практично не страждають.

Ураження основних ядер призводить до різних порушень контролю рухових реакцій і патологічних змій.

1. Зміни м'язового тонусу полягають у підвищенні тонічного напруження м'язів, у виникненні ригідності, яка може іноді захоплювати всі групи м'язів. У таких ви­падках м'язи настільки напружені, що ви­конання довільних рухів практично стає неможливим.

2. Акінезія (дефіцит рухів) виявляється по-різному, залежно від локалізації уражен­ня і ступеня дегенеративних змін в основ­них ядрах. При цьому хворому дуже важ­ко почати або завершити рух. Спосте­рігається скованість рухів, нерухомість пози, маскоподібне обличчя з немигаючими очи­ма. Втрачаються також дії, які звичайно пов'язані з певними видами рухової актив­ності. Так, під час ходи бракує координації рухів рук, хворий сідає і підводиться, не викопуючи при цьому цілої низки природ­них сиівдружиих рухів тулуба й кінцівок (як робот).

3. Паркінсонізм (дрижальний параліч) є найпоширенішим захворюванням, пов'я­заним з порушенням функцій основних ядер. Хворих з цією патологією легко впі­знати: маскоподібне обличчя, різке змен­шення або брак жестикуляції, обережна


334 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

хода дрібними кроками, тремтіння рук. При неврологічному дослідженні у таких хво­рих виявляють симптоми акінезії, ригідності, тремтіння у спокої.

Слід зазначити, що ригідність у хворих на паркінсонізм має характер постійного тонусу, який не залежить від положення суглобів чи рухів, вона має дещо пластич­ний характер і тому називається восковою ригідністю. Під час пасивних рухів м'язи розслаблюються не поступово, а ступінчас­то (синдром зубчастого колеса). Дрижан­ня спокою має частоту 4-7 Гц, більш ви­разне у дистальних відділах кінцівок, зни­кає після цілеспрямованих рухів і понов­люється через деякий час після їх завер-шешія.

Вважають, що синдром паркінсонізму пов'язаний з руйнуванням шляху (ймовір­но, гальмівного) від чорної речовини се­реднього мозку до смугастого тіла. Нер­вові закінчення цього шляху виділяють медіатор дофамін. Тому деякі прояви пар­кінсонізму, зокрема акінезія, значно поліп­шуються введенням попередника дофаміну Ь-дофа (сам дофамін не проникає крізь гематоенцефалічиий бар'єр).

4. Гіперкінези є ще одним симптомом рухових розладів при ураженні основ­них ядер. Розрізняють два основних види гіперкінезів — хорею і атетоз, які часто об'єднують під спільною назвою танець святого Віта. Хорея — це швидкі, іноді чудернацькі рухи, до яких залучаються різні групи м'язів. Це може бути, напри­клад, згинання пальця, відведення рук, піднімання плеча, скорочення м'язів лиця тощо. Іноді ці рухи видаються доціль­ними, проте частіше виникає враження безладних дій. Вони можуть не тільки з'являтися у стані спокою, а й супроводжу­вати довільні рухові акти. Вважають, що хорея виникає внаслідок поширеного ура­ження смугастого тіла.

Атетоз виявляється у вигляді повіль­них м'язових судом, які захоплюють дис­тальні частини руки. У тяжких випад­ках до судом кінцівок приєднуються скоро­чення м'язів лиця, і тоді спотворений ви­раз обличчя виникає одночасно з рухами кінцівки.

У функціонуванні основних ядер важ­ливу роль відіграють ацетилхолін і дофамін. Дофамін викопує функцію гальмівного медіатору. У хворих на паркінсонізм пере­садка дофамінергічпих нейронів ембріона чи клітин мозкової частини надниркових залоз самих хворих в уражені структури мозку має позитивний терапевтичний ефект, хоча конкретні механізми такого впливу ще не з'ясовано.

Основні ядра, як і мозочок, передають відповідну інформацію до кори великого мозку, де формується програма рухових реакцій. Обидві структури посилають свої імпульси до кори через таламус. Вони є рівнозначними центрами, які беруть участь у програмуванні рухів, що запускаються корою великого мозку. Проте відмінний характер симптомів, які виникають після ураження мозочка і основних ядер, свідчить про те, що ці структури викопують хоча й подібні, але різні функції.

1 1.4.9.3. Кора півкуль великого мозку

Корою великого мозку називають тон­кий шар сірої речовини, який містить ней­рони й клітини пейроглії і який вкриває всю поверхню півкуль великого мозку. Кора великого мозку філогенетично є най­молодшою структурою головного мозку. У процесі еволюційного розвитку кора ве­ликого мозку стає вищим відділом ЦНС і набуває властивостей органа вищого нер­вового аналізу й синтезу. Морфологічно виділяють стародавню кору (агсЬісогіех), давню кору (раїеосогіех) і нову кору (пеосогіех). У людини до стародавньої кори належать нюхова цибулина, нюховий горбок, передня пронизана речовина, під-мозолиста, иаиівмісяцева та бічні нюхові звивини, що становить 0,6 % усієї кори. До давньої кори належать морський копик, зуб­часта звивина, поясна звивина — приблизно 2,2 % всієї кори. Крім того, 1,6 % площі кори великого мозку займає середня кора (тезосогїех).

У процесі філогенезу значно зростає поверхня пової кори. Так, вона вперше з'яв­


Будова і функції центральної нервової системи 335

ллється у рептилій, дещо зростає у птахів, але найбільшого розвитку досягає у ссавців. Серед ссавців найменш розвинена нова кора у їжаків — 32,4 % всієї поверхні кори, у кроля — 56, собаки — 84,2, шим­панзе — 93,3, людини — 95,6 і дельфіна — 97,8 %.

Будова кори великого мозку. Розріз­няють макроскопічну будову (архітектоні­ка) — опис часток, борозен, звивин і мік­роскопічну (цитоархітектопіка) — опис клітинної структури окремих ділянок кори.

Архітектоніка кори великого мозку описує зовнішню поверхню його півкуль. Кожна півкуля поділяється глибокими бо­рознами на частки: лобову, тім'яну, скро­неву, потиличну, лімбічну та острівцеву (острівець).

Найглибшою вважають бічну (сільвієву) борозну, яка розміщена па верхиьобічиій поверхні півкуль і відокремлює скроневу частку мозку від лобової й тім'яної. Цен­тральна (роландова) борозна відокремлює лобову частку від тім'яної, яка прилягає до потиличної частки.

На присередпій поверхні кожної півкулі знаходиться концентрична борозна мозо­листого тіла, яка переходить потім у мор-ськоконикову борозну, що закінчується амоновим рогом. Вище борозни мозолис­того тіла і паралельно їй розміщена поясна борозна, що обмежує зверху однойменну звивину. Усі ці борозни обмежують коло­ву ділянку, яка входить до складу лімбічної системи.

У межах кожної частки мозку є чис­ленні дрібніші борозни, які відокремлюють одну звивину від іншої. Усередині боро­зен знаходиться близько 60 % кори півкуль великого мозку людини. Завдяки виник­ненню борозен і звивин площа загальної поверхні мозку людини значно зростає і до­сягає 1600 см2, що значно перевищує пло­щу внутрішньої поверхні черепа.

Цитоархітектопіка. Кора велико­го мозку — це тонкий шар сірої речови­ни завтовшки 1,3-4,5 мм у різних ділян­ках, її об'єм становить близько 600 см3. Вона містить 109—1010 нейронів і майже у 10 разів більше гліоцитів (астроцитів і олігодендроцитів). Залежно від типу і роз-

міщений нейронів у корі великого мозку розрізняють шість шарів (пластинок): мо­лекулярний, зовнішній зерішстий, зовнішній пірамідний, внугріїшіій зерішстий, внуфішній пірамідний, багатоформний (шар веретено­подібних нейронів).

На мал. 169 показано пошарове розмі­щення нейронів і волокон, а також типи нейронів у різних шарах. Через поверх­неві І - IV шари отримуються і поширю­ються аферентні сигнали. У глибших ша­рах (V - VI) починаються основні ефе­рентні шляхи кори. Особливістю будови кори великого мозку є наявність у ній ко­лонок, що складаються з клітин із подібни­ми властивостями та функціями і розмі­щені перпендикулярно до поверхні кори. Така колонка має вигляд майже вертикаль­ного циліндра діаметром близько ЗО мкм,


336 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

де міститься 100-200 клітин. У новій корі людини налічується приблизно 600 мли таких колонок.

У новій корі можна виявити й більші (500-1000 мкм) колонки, кількість яких ся­гає 600 тис, причому кожний такий утвір містить кілька сотень міпі-колонок. На­явність колонок, пристосованих для сприй­мання інформації, не заперечує існування у корі інших систем, які виконують ефек­ториі функції. До них належать системи, що оперують різними медіаторами (адре­нергічна, холінергічна, дофамінергічна тощо).

Представлена на мал. 169 мікроскопічна будова кори великого мозку стосується рухової ділянки, для якої типовою є наяв­ність великих (гігантських) пірамідних нейронів (Беца). Інші ділянки кори, маю­чи шестишарову будову, відрізняються за своєю цитоархітектоиічпою картиною. За цим показником К. Бродмап усю кору ве­ликого мозку людини поділив на 52 ок­ремі ділянки — поля (мал. 170). Причому різні за будовою поля виконують різні функції. Розглянемо деякі з найважливі­ших ділянок нової кори, які входять до основних часток.

Функціональна топографія кори вели­кого мозку вивчає функції головного моз­ку, пов'язані з відповідними її частками, ділянками, полями.

У корі лобової частки півкуль вели­кого мозку розміщені иередцеитральпа (ру­хова — моторна — і нремоториа) і власне лобова (нрефронтальна) ділянки. У про­цесі ностиатального розвитку нрефронталь­на кора дозріває пізніше, ніж передцепт-ральна, а в межах лобової частки пізніше, ніж інші, завершують свій розвиток поля 44 і 45, пов'язані зі специфічно людською мовною функцією.

У задньому відділі нижньої лобової зви­вини розміщена зона Брока — руховий центр мови, який разом із центром Верні-ке (у 95 % людей вони розміщені у лівій півкулі) забезпечують здатність людини чи­тати, писати, чути, вимовляти і розуміти мову (див. також с. 425, 426).

У корі лобової частки виділяють десять цитоархітектопічних полів (8- 12, 32, 44 -47) з нечіткою межею. Довгі асоціативні волокна сполучають лобову ділянку з усіма іншими відділами кори великого мозку, та­ламусом, гіпоталамусом, хвостатим ядром, структурами лімбічної системи. Ця вели­чезна система зв'язків забезпечує мож­ливість інтеграції інформації із зовнішнього та внутрішнього середовищ.

Ушкодження різних полів кори лобової частки спричинює у нижчих мавп різні ефекти. Так, видалення поля 10 призво­дить до локомоторної гіперактивації, підви­щення агресивності й послаблення реакції


Будова і функції центральної нервової системи 337

страху. Руйнування поля 47 супроводжу­ється зростанням иасивно-захиспих реакцій і тривалим порушенням харчових і захис­них умовних рефлексів. Руйнування поля 9 призводить до посилення активних агре­сивних реакцій.

У людей у випадках патології кори ло­бової частки найчастіше спостерігаються втрата ініціативи, апатія, порушення абст­рактного мислення, нездатність до творчо­го мислення, стереотипність у поведінці й висловлюваннях, розгальмовування ниж­чих емоцій і потягів, некритичне ставлення до своїх вчинків, розлади мовлення і по­нятійного мислення, значні зміни особис­тості.

Кора лобової частки відіграє вирішаль­ну роль у набуванні нових павичок, управ­лінні поведінкою в нестандартних ситуаці­ях. В основі такої функції лежить здат­ність нейронів кори адекватно реагувати на упорядковані послідовності подій.

Соматосенсорна кора — це вищі (кіркові) рівні рухового і шкірного аналі­заторів. Вони утворюють цілісну структур-но-фупкціональиу систему, за допомогою якої контролюється і регулюється ак­тивність і аналізується вся інформація, що надходить від будь-якої точки тіла.

Рухова (моторна) зона кори розміще­на у передцентральній звивині (поля 4 і 6), яка лежить попереду від центральної (ролаидової) борозни. Рухова кора від­різняється від інших її відділів передусім своєю товщиною, яка досягає 3-4,5 мм і в якій знаходяться великі пірамідні кліти­ни (Беца) (до 1000 мкм діаметром), що містяться у V пластинці (шарі). Великі й дрібні пірамідні клітини у III пластинці (шарі) кори дають початок кірково-спин-номозковим шляхам, їхні аксони прямують до внутрішньої капсули, а дендрити під­німаються до поверхні кори. Гігантські пірамідні клітини проводять збудження че­рез кірково-сиинномозкові шляхи зі швид­кістю 60-90 м/с, але вони становлять лише З % загальної кількості волокон цих шляхів у кожній півкулі. Решта волокон прово­дить збудження значно повільніше.

Слабке електричне подразнення окре­мих точок нередцеитральпої звивини ви­кликає скорочення певних груп м'язів на коптралатеральпому боці тіла. У. Пенфілд, виходячи з даних, отриманих під час ней­рохірургічних операцій, виявив упорядко­вану просторову проекцію різних частин тіла на рухову ділянку кори людини, при­чому зони, які керують рухами руки, мус­кулатури лиця, губ і язика, займають най­більшу поверхню кори.

Поруч з цією первинною руховою зо­ною па присередній поверхні півкулі бу­ло виявлено вторинну рухову ділянку. Обидві рухові ділянки мають самостійні сенсорні шляхи від шкірних і м'язових рецепторів. Саме тому їх часто нази­вають мотосенсорними зонами (Мс І і МсН).

У корі зацентральноїзвивини тім'я­ної частки розміщена перша сомато­сенсорна зона (поля /, 2, 3), куди через специфічні ядра таламуса потрапляють во­локна висхідних шляхів спинного мозку. Тут знаходяться центри шкірної і про-пріоцептивної чутливості, які так само, як і в руховій зоні, мають соматотопічпу організацію. Видалення окремих зон за­центральної звивини призводить до втрати чутливості в тих чи інших ділянках тіла, а електрична стимуляція зумовлює відчуття оніміння чи поколювання в певних місцях на поверхні тіла.

Крім першої соматосенсориої зони у хи­жаків і приматів виявлено другу сома-тосенсорну зону, локалізовану в ділянці бічної (сільвієвої) борозни. Тут також є соматотопічна проекція поверхні тіла, але менш чітка, ніж у першій соматосеисорній зоні. Цікаво, що всупереч загальному пра­вилу про проекції контралатеральної по­ловини тіла на кожну півкулю, у другій соматосеисорній зоні у кожній півкулі представлені обидві половини тіла. Обид­ві зони крім аферентних входів мають ру­хові виходи і тому їх правильніше на­зивати сенсомоторними зонами (См І і См II).

Отже, в корі обох півкуль існують чоти­ри чутливі та чотири рухові зони (Мс І, Мс II, См І, См II), причому провідне зна­чення в обох випадках належить первин­ним проекційним зонам.


338 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

У корі потиличної частки розміще­ний кірковий кінець зорового аналізато­ра, центральна частина якого у людини локалізується в ділянці шпорної борозни (поле 17). Вторинна і третинна зорові зони (поля 18 і 19) оточують первинну зону кільцем. Особливістю будови первинної зорової зони є значний розвиток IV шару кори, який складається з численних зір­частих нейронів, і розщеплення цього шару на три підшари.

У первинній проекційній зоні (поле 17) закінчуються зорові волокна, що перери­ваються у бічному колінчастому тілі, а у вторинній зоні — волокна, які перерива­ються в ядрах подушки таламуса. Ці дві системи зорових проекцій значною мірою ізольовані одна від одної. Первинна зоро­ва зона потрібна для чіткого сприймання зорових об'єктів, а вторинна здійснює впізнання зорових образів, тут зберігаєть­ся зорова пам'ять. У третинній зоровій зоні (19 поле) відбувається впізнання сим­волічних зорових образів (літер, цифр, міміки обличчя тощо).

У корі великих півкуль за функціональ­ними ознаками розрізняють проекційні й асоціативні поля.

Проекційні поля становлять цент­ральні (кіркові) кіпці аналізаторів. Це розглянуті вище І і II сепсомоторпі зони — поля 1—3, 40; мотосепсориі зони — поля 1, б, 8; зорова зона — поля 17—19, а також слухова зона — поля 41, 42, 22; смакова зона — поля 43, 32. Нюхова зона кори займає ділянку морського коника і при­леглих ділянок кори — поля 24 і 25. Всю іншу поверхню кори займають асоціативні поля.

Асоціативні поля — ділянки кори, не пов'язані з виконанням якоїсь специфіч­ної сенсорної чи рухової функції. Нейро­ни цих полів реагують на подразнення різних модальностей, тобто беруть участь в інтеграції сенсорної інформації та забез­печенні зв'язків між чутливими й рухови­ми зонами кори.

Асоціативні поля кори великого мозку займають більшу площу, ніж проекційні. А якщо врахувати, що і серед перелічених проекційних зон кори частина йолів (6, 8,

18, 19, 22) викопують асоціативну функ­цію, то стане очевидним явне переважання поверхні асоціативних полів над проекцій­ними. Чому існує така диспропорція? Адже всі подразнення зовнішнього і внутрішньо­го середовищ аналізують саме проекційні зони кори. Яку ж функцію викопують асо­ціативні поля?

Виявляється, функція асоціативних по­лів є набагато складнішою. їхні полі-сенсориі нейрони, отримуючи інформацію від різних аферентних систем, об'єднують її, інтегрують, формують і запам'ятовують узагальнюючі, абстрактні поняття та уяв­лення. Спеціалісти встановили роль різ­них асоціативних полів, спостерігаючи за хворими з ушкодженнями певних діля­нок кори. Так, ураження поля 22 спричи­нює втрату людиною здатності до ана­лізу звукових подразників, зокрема мови; після крововиливів з ушкодженням полів 18 і 19 розвивається сліпота на цифри і ноти, порушується пам'ять на зорові по­дразнення. При таких ушкодженнях люди­на пе втрачає здатності бачити й чути, вона лише не розуміє бачене чи почуте. Цент­ри мови знаходяться в асоціативних по­лях 44 і 45.

Асоціативні поля значною мірою ви­значають поведінку людини, її ставлення до навколишнього середовища, до інших людей, інтелектуальний і культурний рівень особистості. Стосовно цього показовими є описані вище зміни особистості у хворих з ураженням лобових часток мозку, котрі, як і тім'яні, містять переважно асоціативні поля.

Кора тім'яної частки (поля 5 і 7) майже вся зайнята асоціативними полями. У разі ушкодження цієї ділянки стражда­ють найскладніші процеси аналізу й син­тезу вищої нервової діяльності. Тім'яна частка — це апарат вищої інтегратив­ної діяльності мозку людини, вона без­посередньо стосується процесів біологіч­ної й соціальної адаптації, є фізіологічною основою вищих психічних функцій.

Електрична активність головного моз­ку. За допомогою електродів, розміщених безпосередньо па поверхні кори великого мозку, у тварини реєструють постійні ко­







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 244. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия