Студопедия — ЛЕКЦІЯ № 9 8 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛЕКЦІЯ № 9 8 страница






Ністагм сприяє збереженню нормаль­ної зорової орієнтації. Цю реакцію вико­ристовують також з діагностичною ме­


Будова і функції центральної нервової системи 313

тою для перевірки функціонування ста-токінетичиого аналізатора (присіпкового апарату). Площина ністагму збігається з площиною обертання, ось чому крім го­ризонтального розрізняють також вер­тикальний, діагональний та коловий ністагм.

До статокіиетичиих рефлексів належать також рефлекси ліфта: ири підійманні в ліфті з прискоренням кінцівки розгина­ються, а при опусканні — згинаються.

Статичні і статокінетичпі рефлекси є у людини вже під час внутрішпьоутробіїого розвитку. Після народження, в міру дозрі­вання і вдосконалення центральних ме­ханізмів координації первово-м'язового апарату у дитини послідовно виникають рефлекторні реакції, які зумовлюють утри­мання голови, сидіння, стояння і ходіння. У подальшому відбувається вдосконален­ня процесів управління позами і рухами, зокрема розвивається кірковий контроль за функцією нервових центрів заднього мозку.

11.4.5. СЕРЕДНІЙ МОЗОК

Середній мозок — це порівняно невели­ка частина стовбура головного мозку, роз­міщена між заднім (мостом) і проміжним мозком. У процесі еволюційного розвитку цей відділ мозку досить різко змінював свої розміри і функції.

У вищих хребетних середній мозок по­діляється на дві частини: покрівлю се­реднього мозку, розміщену над водопро­водом середнього мозку (сільвієвим во­допроводом), яка називається пластин­кою покрівлі, або чотиригорбковою плас­тинкою, і ніжки мозку. Ніжки мозку заглиблюються у товщу середнього мозку; розділяються шаром сірої речовини, яка має значну кількість чорного пігменту ме­ланіну і називається чорною речовиною, па дві частини — основу ніжок і покрив (мал. 160).

Покрівля середнього мозку у риб і амфібій є вищим падсегмептарпим рів­нем ЦНС, функціонально аналогічним пе­редньому мозку вищих хребетних. У про­

цесі ембріонального розвитку саме з цієї частини мозкової трубки формуються два мозкових пухирці, з яких пізніше утво­рюються очі. Тому у нижчих хребетних покрівля середнього мозку за своїми зв'яз­ками і функціями є передусім вищим зоро­вим центром. Цей відділ середнього моз­ку у риб і амфібій (у них це двогорбко-ва пластинка) часто називають зоровими частками (покрівельною, тектальиою ді­лянкою).

Покрівля середнього мозку має дуже складну мікроскопічну будову. Нейро­ни утворюють кірковий шар, а біла речови­на розміщена всередині. Нервові елементи різних типів мають чітку орієнтацію, вони розміщені на різній глибині і тому утво­рюють 10 клітинних шарів. Основним афе­рентним шляхом є зоровий шлях, який пря­мує від сітківки до верхніх горбків (один із трьох підкіркових центрів зору).

Другий потужний аферентний шлях пря­мує від ядра VIII пари черепних нер­вів до ядер моста, задніх горбків серед­нього мозку і колінчастих тіл метатала-муса. У риб цей нерв не має істотної слу­хової функції і головним чином проводить імпульси від присіикових рецепторів, а та­кож від своєрідної аферентної системи — бічної лінії, яка викопує функції під­тримання рівноваги тіла й орієнтації у


ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

просторі і яка зникла після виходу хре­бетних па сушу.

Крім того, кірковий шар покрівлі отри­мує значну кількість аферентних волокон від ядра трійчастого нерва. Отже, у ниж­чих хребетних він є вищим інтегратив­ним центром усіх основних видів чутли­вості, крім нюхової. Проте провідною афе­рентацією цієї ділянки є зорова. Руйну­вання її у риб і земноводних робить тва­рин сліпими.

Еферентні шляхи покрівлі серед­нього мозку прямують до моста і дов­гастого мозку і закінчуються переважно у їх сітчастому утворі. Частина аксонів покрівлі проходить через міст і довгастий мозок і прямує до спинного мозку, утво­рюючи покрівельно-снинпомозковий шлях. Прямі зв'язки структур покрівлі, зокре­ма ядра окорухового нерва, встановлено також з деякими ядрами моста і довгасто­го мозку.

Після виходу хребетних на сушу функ­ції покрівлі середнього мозку починають суттєво змінюватися. Це стосується насам­перед зв'язків від ядер VIII пари нервів. Орган бічної лінії зникає, проте біля при-сіпкових ядер у задньому мозку виникають нові структури, пов'язані зі слуховою функ­цією, яка у наземних тварин досягає знач­ного розвитку. У вищих рептилій і особливо птахів ця иейрониа структура дає початок заднім горбкам, і двогорбкова пластинка замінюється на чотиригорбкову.

До задніх горбків надходять аферентні волокна від завиткових і частково при-сіикових ядер. Еферентні шляхи від ней­ронів цих горбків прямують до стовбуро­вих ядер і сітчастого утвору. Передій горб­ки па цій стадії еволюційного розвитку все ще зберігають за собою функції вищого центру аналізу і координації зорової інфор­мації.

Проте у ссавців, яким властива значна кортикалізація функцій, виникають істотні зміни функцій чотиригорбкової пластинки. Якщо у рептилій і птахів аферентні шляхи, що йдуть від зорових і слухових рецепто­рів, закінчуються переважно у середньому мозку і лише незначна їх частина у вигля­ді колатералей потрапляє до проміжного мозку, де закінчується на ще не дуже роз­винених колінчастих тілах, то у ссавців майже весь зоровий шлях переміщується вперед і закінчується у другому підкірко­вому і третьому центрах зору — бічному колінчастому тілі й подушці таламуса. І тільки невелика частина волокон зорово­го шляху відгалужується від них назад до передніх горбків чотиригорбкової пластин­ки. Отже, основний аналіз зорової інфор­мації у ссавців переміщується до кінцевого мозку, а за середнім залишається лише де­яка додаткова функція з обслуговування зорового апарату (мал. 161). Аналогічна ситуація спостерігається й зі слуховим ана­лізатором.

Досліди із руйнуванням чотиригорбко­вої пластинки у ссавців підтверджують це положення: тварини з ушкодженою чоти-ригорбковою пластинкою не втрачають повністю зір і слухі, оскільки розрізняють світлові й звукові подразники, що перекон­ливо доводиться методом умовних реф­лексів. Проте деякі додаткові безумовні рефлекси, пов'язані з цими подразниками, у таких тварин зникають.

Передні горбки чотиригорбкової плас­тинки середнього мозку у ссавців за допо­могою окорухового нерва координують ру­хові реакції, пов'язані із зоровою функ­цією, тобто окорухові рефлекси, необхідні для нормального здійснення орієнтовних зорових реакцій та бінокулярного зору, а також низка вегетативних рефлексів, істот­них для зору (скорочення внутрішніх м'я­зів ока, що забезпечують акомодацію ока і зіничний рефлекс).

Задні горбки чотиригорбкової пластин­ки відповідають за рухові реакції, необхідні для нормального сприймання звуку і ви­значення його напрямку (підняття вух та їх повороти), а також такі, що пов'язані з появою звукових реакцій, які часто вини­кають у комплексі орієнтовної поведінки па раптові подразники. Так, під час под­разнення задніх горбків дією раптового по­тужного звуку у тварин виникає мимо­вільний скрик.

Усі ці орієнтовні реакції об'єднують під спільною назвою чотиригорбкового реф­лексу. До нього входять також такі ком­


Будова і функції центральної нервової системи 315

іюнепти, як здригання і настороженість, а та­кож низка складніших рухів, які форму­ють реакцію уникнення.

У ділянці покриву середнього мозку містяться червоне ядро, ядра деяких че­репних нервів.

Червоне ядро — це скупчення нейронів зі специфічною пігментацією. Воно віді­грає важливу роль у регуляції автоматич­них рухів, м'язового тонусу. Від нейро­нів червоного ядра починаються дві сис­теми низхідних шляхів: червоноядерио-спиииомозковий шлях, що перехрещується після виходу з ядра, і червоиоядерио-оливні волокна, які прямують до нейронів сіт­частого гігаитоклітиппого ядра, а також до переднього і заднього покривних ядер моста.

Перетин стовбура мозку у кота уздовж переднього краю задніх горбків чотири­горбкової пластинки, тобто нижче від чер­воного ядра, призводить до виникнення децеребраційног ригідності, яка вияв­ляється значним підвищенням тонусу пе­реважно м'язів-розгиначів, тобто тих, що протидіють силам гравітації. Внаслідок цього відбувається сильне напруження і витягування кінцівок, спина вигинається, що голова і хвіст тварини підводяться до­гори (опістотонус). При цьому захисні згинальні рефлекси, які чітко виявляються у спіиальних тварин, різко загальмова­ні. Кінцівки можна зігнути, якщо приклас­ти значне зусилля, проте вони знову ви­прямляються, щойно це зусилля припиня­ється.

Головною причиною децеребраційиої ригідності є блокада гальмівного впливу червоного ядра на бічне нрисіикове ядро (Дейтерса), розміщене у довгастому моз­ку. В нормі це ядро чинить збуджуваль­ний вплив па рухові нейрони м'язів-роз­гиначів. Цей ефект значно підсилюється після зняття гальмівного виливу червоно­го ядра і рухових центрів, розміщених вище. Децеребраційна ригідність зникає після перетину мозку нижче бічного присіпко­вого ядра, а також задніх корінців спинно­го мозку.

Децеребраційна ригідність не розви­вається, якщо лінія перетину проходить

вище червоного ядра: в такому разі збері­гається зв'язок середнього мозку з відді­лами ЦНС, розміщеними нижче. Отже, після децеребрації тварини значно підви­щується збудливість рухових нейронів, що іннервують м'язи-розгипачі, і одночасно зни­жується тонус рухових нейронів м'язів-зги-иачів.


316 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

У людини ригідність може виявлятися не лише внаслідок ураження нейроііиих структур середнього мозку, а й ири по­рушенні функції кори великого мозку і кірково-сіїишюмозкового шляху. Це пов'я­зано з тим, що у людини значно зростає роль кіркових структур у підтриманні м'я­зового тонусу і управлінні рухами тіла. Слід зауважити, що децеребраційна ри­гідність виявляється лише відносно анти-гравітаційних м'язів. Оскільки у людини в зв'язку з вертикальним положенням тіла силі гравітації протидіють па верхніх кін­цівках м'язи-згипачі, то й ригідність у неї розвивається дещо інакше, ніж у більшості тварин: па верхніх кінцівках це виявляється у підвищенні тонусу м'язів-згиначів, а не розгиначів. Така сама картина і з тієї са­мої причини спостерігається у кажанів і лінивців.

Центральна сіра речовина оточує во­допровід середнього мозку. Саме тут яд­ра сітчастого утвору чинять полегшу­вальні впливи на кінцевий мозок, а та­кож па деякі структури спинного мозку. У центральній сірій речовині локалізується антиноцицептивний (протибольовий) центр, збудження якого пригнічує больові відчуття.

Крім згаданих структур у ділянці по­криву середнього мозку розміщені парні ядра окорухового і блокового нервів, аксони яких іннервують зовнішні м'язи очного яблука, і одне непарне ядро (Едінгера) око­рухового нерва парасимпатичні нейрони якого регулюють діаметр зіниці і здійс­нюють акомодацію ока.

У ніжках середнього мозку розміщена чорна речовина. Вона складається з двох частий: сітчастої і щільної. Чорна речовина взаємодіє з білою кулею, хвостатим ядром, таламусом, червоним ядром, чотиригорбко-вою пластинкою, сітчастим утвором, корою великого мозку. Руйнування чорної речо­вини викликає значне зниження вмісту дофаміпу у хвостатому ядрі і є причиною порушень рухової функції, що виявляєть­ся у формі паркінсонізму. Вважають, що чорна речовина регулює додаткові спів­дружб рухи, що супроводжують основну рухову активність.

11.4.6. МОЗОЧОК

Мозочок є типовою надсегментарною структурою, аферентні та еферентні зв'яз­ки якої починаються і закінчуються в інших утворах мозку. Він формується па ранніх етапах філогенезу як елемент заднього мозку, який разом зі стовбуровою части­ною цього відділу мозку з перших етанів свого існування здійснював регуляцію ру­хових функцій. У процесі еволюційного розвитку тваринного світу розміри мозоч­ка і обсяг його функцій істотно змінюва­лись. Оскільки основною функцією мозочка є координація рухів, то він добре розвину­тий у риб і птахів, адже динаміка рухів у тримірному водному і повітряному середо­вищах потребує чіткої координації функцій м'язів.

У амфібій і рептилій, які пересуваються по землі і мають, як правило, низько розмі­щений центр тяжіння, відбувається значна редукція мозочка. У зв'язку з вертикаль­ним положенням тіла у людини розміри і значення мозочка істотно зростають. До­сить добре розвинутий мозочок і в інших ссавців.

Будова і зв'язки мозочка. Мозочок ви­щих тварин і людини складається з трьох відділів: правої та лівої півкуль, добре розвинених лише у ссавців, і розміщеного між ними черв'яка — давнього утвору мо­зочка.

Структурпо-фупкціопально мозочок по­діляють на три частки: клаптико-вузлико­ву (ІоЬиз ііосиїопосіиіагіз) — стародавній мозочок (агспісегеЬеІІит); передню — давній мозочок (раїеосегеЬеІІит); задню — новий мозочок (пеосегеЬеІІит), що охоп­лює середню частину тіла і більшу части­ну півкуль мозочка (мал. 162).

Зв'язок мозочка з іншими структурами мозку здійснюється за допомогою трьох пар ніжок. Нижні ніжки зв'язують мозо­чок зі спинним і довгастим мозком, най-товщі середні ніжки охоплюють довгас­тий мозок і, розширюючись, переходять на міст, що сполучає мозочок з корою вели­кого мозку, а через верхні ніжки прохо­дять еферентні та аферентні шляхи, зок­рема передній спиниомозково-мозочко­


Будова і функції центральної нервової системи 317

вий шлях (Говерса), який є провідником проиріоцептивиої чутливості (від м'язів і суглобів).

Аферентна імпульсація, яка потрапляє до мозочка, є специфічною для кожного з його відділів. Так, імпульсація до стародавнього мозочка (присінкомозочка) надходить нри-сіиково-мозочковими шляхами, які про­ходять через його нижні ніжки. Давній мозочок (спинномозкомозочок) отримує аферентну імпульсацію мохоподібними волокнами переважно від сиииномозко-во-мозочкових шляхів, основними з яких є задній (Флексига) і передній (Говер­са) спиииомозково-мозочкові шляхи. Но­вий мозочок (мостомозочок) пов'яза­ний насамперед через міст з корою вели­кого мозку і частково отримує інформа­цію також через спиииомозково-мозочкові шляхи.

Сіра речовина — кора — мозочка має три шари: поверхневий молекулярний шар, шар грушоподібних нейронів (клітин Пур-кіньє) і нижній шар — зернистий. Крім кори в глибині мозочка серед білої речо­вини є скупчення нервових клітин, які утворюють його підкіркові парні ядра. Поверхня мозочка має велику кількість борозен, якими поділяється на окремі частки.

У шарах кори мозочка розміщені шість різних тинів нейронів. Зерноподібні ней­рони, кількість яких у людини становить 1010 - 10п, розміщені у зернистому шарі, а їхні аксони прямують до молекулярного шару, де розгалужуються Т-подібио, поси­лаючи в обох напрямках уздовж поверхні кори гілочки (паралельні нервові волок­на) 1-2 мм завдовжки. Ці волокна прохо­дять через ділянки розгалуження дендритів інших п'яти типів нейронів і утворюють на них синапси. У зернистому шарі роз­міщені також великі зірчасті нейрони (клітини Гольджі), дендрити яких поширю­ються на відносно невелику відстань, а ак­сони прямують до зерноподібних клітин (мал. 163).

Шар грушоподібних нейронів налі­чує у людини до 15 мли нейронів, дендри­ти яких розгалужуються у молекулярно­му шарі. Аксони грушоподібних иейро­

пів спускаються до ядер мозочка, а не­велика їх кількість закінчується па при-сіпкових ядрах. Аксони останніх клітин ста­новлять єдиний еферентний шлях від мо­зочка.

Останні три типи нейронів — кошикові й зірчасті нейрони та клітини Лугаро ле­жать у молекулярному шарі, причому на­прямок аксонів клітин Лугаро невідомий. Аксони кошикових нейронів закінчуються па тілі, а зірчастих — на дендритах грушо­подібних нейронів.

До кори мозочка входять два типи во­локон. Висхідні нервові волокна (ліаио-иодібиі) проходять крізь зернистий шар і закінчуються у молекулярному на денд­ритах грушоподібних нейронів, а дуже чис­ленні (у людини — до 50 мли) мохопо­дібні волокна закінчуються на зірчастих нейронах. Кожне мохоподібне волокно віддає велику кількість колатералей, зав­дяки чому воно іииервує кілька нейронів. До кожного нейрона кори мозочка підхо­дять численні паралельні нервові волокна від зірчастих клітин, і тому через ці ней­рони на будь-якій клітині кори мозочка конвертують сотні мохоподібних волокон (див. мал. 163).


318 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Майже половина соматосеисорпих шля­хів, у тому числі спиииомозково-мозоч­кові шляхи (Говерса і Флексига) входять до мозочка у вигляді мохоподібних воло­кон. Решта — це спинномозково-оливиі во­локна, котрі перемикаються в нижніх оли­вах на нейрони, що надсилають висхідні нервові (ліапонодібпі) волокна до кори мо­зочка. Деякі дослідники виділяють ще тре­тю систему аферентних волокон — це ад­ренергічні волокна, які надходять до кори мозочка від блакитного місця.

Висхідні (ліапонодібпі) волокна утво­рюють численні збуджувальні сииапси на дендритах грушоподібних нейронів, і тому досить одного стимулу, щоб грушопо­дібний нейрон відповів цілим розрядом імпульсів. Мохоподібні волокна збуджу­ють зірчасті нейрони, які через паралельні нервові волокна виявляють збуджуваль­ний вилив на решту нейронів. Проте всі ці нейрони є гальмівними: великі зірчасті ней­рони гальмують зірчасті нейрони, а розря­ди грушоподібних нейронів гальмують ней­рони ядер мозочка. Отже, за винятком зірчастих, усі нейрони кори мозочка вико­пують гальмівні функції.

Грушоподібним нейронам властива спон­танна імпульсна активність у стані спо­кою, чим і зумовлюється тонічне гальму­вання нейронів ядер мозочка. Зі зростан­ням активності цих гальмівних грушопо­дібних нейронів завдяки збудженню мо­хоподібних чи висхідних волокон галь­мування нейронів ядер мозочка значно підсилюється. Якщо ж грушоподібні ней­рони гальмуються (безпосередньо — зір­частими або кошиковими нейронами, опо­середковано — за допомогою великих зір­частих нейронів), то це призводить до роз­гальмування структур мозочка, розміщених нижче.

На думку Дж. Екклса (1969), велика кількість гальмівних нейронів у корі мо­


Будова і функції центральної нервової системи 319

зочка необхідна для припинення трива­лої циркуляції імпульсів по нервових лан­цюгах. Кожні 100 мс "обчислювальна ма­шина" мозочка завдяки значним галь­мівним зв'язкам скидає попередню ін­формацію і готова до приймання пової. Завдяки цій властивості мозочок може брати участь в оперативному управлінні рухом.

Аксони грушоподібних нейронів закін­чуються переважно па нейронах підкірко­вих мозочкових ядер (найбільше з них — зубчасте, ядро вершини (фастигіальие), коркоподібне й кулясте (інтерпозитиі). Ней­рони від цих ядер прямують до стовбу­ра головного мозку. Функціональне зна­чення окремих ядер мозочка нерівнознач­не. Так, коркоподібне й кулясте ядра відпо­відають за підтримання пози тіла, а зубчас­те — за точність, швидкість і плавність рухів. Проте цілісна свідома і несвідома рухова функція здійснюється завдяки постійній взаємодії мозочкових і иозамо-зочкових структур.

Функції мозочка. Мозочок впливає па функцію деяких автономних центрів, про­те головна його роль — це забезпечення узгодженої рухової активності. Мозо­чок — головний керівний орган рухової системи, який здійснює координацію і кон­троль усіх видів рухів — від простих ру­хових актів до складних форм иоведіпкової рухової активності.

Інформація про намір руху від асоціа­тивних ділянок кори великого мозку че­рез кірково-мозочкові шляхи (20 мли во­локон) передається до півкуль мозочка і зубчастого ядра, де трансформується па програму дій, яка у вигляді нервових імпульсів повертається назад до рухових зон кори великого мозку переважно через бічні вентральні ядра таламуса. При здійс­ненні довільних рухів від рухової ділянки кори до певних рухових нейронів через кірково-спинномозковий шлях надходить велика кількість імпульсів, більше, ніж по­трібно для виконання цієї рефлекторної реакції чи руху. Роль мозочка полягає у координації й корекції нервових імпульсів від кори великого мозку до виконавчих органів.

Ця корекція відбувається так. Оскільки кожний довільний руховий акт здійсню­ється протягом певного часу, через кір­ково-спинномозковий шлях надходять ефе­рентні імпульси до м'язів. За цей досить тривалий період передачі імпульсів від кори великого мозку до периферії і назад мо­зочок завдяки системі зворотного зв'язку з корою великого мозку встигає оціни­ти інформацію, що надходить від рухової зони кори, і забезпечує миттєву корекцію обсягу рефлекторних реакцій під час здійс­нення руху. Він вносить необхідні поправ­ки у кількість імпульсів, що надходять від рухової зони кори великого мозку. Крім того, мозочок перешкоджає залученню до рухового акту "зайвих" груп м'язів.

Однією з основних функцій мозочка у здійсненні рухових актів є також полегшен­ня взаємодії антагоністичної мускулатури па початку і в кінці руху. Це забезпечує швидкий розвиток і закінчення рефлектор­ного акту.

Наслідки уражень мозочка залежать насамперед від еволюційного рівня тва­рини. Так, якщо видалити мозочок у риб, це призводить до порушення функції рів­новаги, риби не здатні плавати черевцем донизу, легко перевертаються на бік, па спи­ну, хоча плавальні рухи у них не порушені. Це й зрозуміло, оскільки у риб мозочок є надбудовою над нрисінковим апаратом, який здійснює регуляцію положення тіла у прос­торі.

Видалення мозочка у амфібій, рептилій і птахів спричинює складніші розлади рухо­вої функції. У цих тварин також порушу­ються установчі рефлекси. Крім того, вини­кає погіршення регуляції тонусу скелетної мускулатури, переважно м'язів-розгиначів. Такі <(безмозочковіп тварини нагадують тварин з децеребраційною ригідністю, їхня рухова активність набуває некоординова­ного вигляду. Особливо значні порушення координації м'язової активності спостері­гаються у птахів.

У ссавців видалення мозочка крім за­значених симптомів порушення рівно­ваги і тонусу скелетної мускулатури при­зводить до розладнання регуляції довіль­них рухів.


320 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Руйнування невеликих частин мозочка не має значного впливу на здійснення реф­лекторних реакцій завдяки компенсації функцій неушкоджеиими ділянками мозоч­ка. Проте видалення половини мозочка призводить до тяжких порушень, які вини­кають па оперованому боці тіла: тварина набуває пози з витягнутими кінцівками і хребтом, викривленим у бік ураження, а голова при цьому повертається в здоро­вий бік. При спробі вставати тварина на­дає у бік ураження мозочка, а ири нама­ганні рухатись виникають манежні ру­хи, виявляється ністагм у контралатераль-пий бік. І хоча поступово порушення ру­хової активності зменшується, кінцівка па ушкодженому боці не може здійснювати нормального рухового акту, швидко втом­люється.

При порушеннях функції мозочка у лю­дини виникає розладнання координації рухів і м'язового тонусу. Типовим проя­вом уражень мозочка є тріада Шарко: ністагм, інтенційне дрижання (тремор) (виникає під час руху) і скандована мова, коли хворий не здатний координувати діяль­ність м'язів мовного апарату.

Ушкодження мозочка добре компенсу­ються з боку інших структур ЦНС. Од­нак поступове руйнування мозочка внаслі­док будь-якого патологічного процесу су­проводжується сильним головним болем і запамороченнями, потім Порушується стояння і ходіння (атаксія). Деформова­на атаксична хода нагадує ходу п'яного, хворий широко розставляє йоги, ходить зиг­загами, заточується, його "кидає" в обидва боки, іноді він надає навзнак. При пальце-носовій пробі хворий лише за третім разом влучає в ціль. Це зумовлено розвитком двох симптомів: асинергії, розладнання програми цілеспрямованих рухів, і дис-метрії, втрати співрозмірпості рухів та їх чіткості.

Розрізняють також інші симптоми по­рушення функції мозочка у людини. Так, атонія виявляється значним ослабленням м'язового тонусу, який супроводжується симптомом астенії — швидкою стомлю­ваністю і внаслідок цього зниженням сили м'язових скорочень. Іноді такий хворий неспроможний встати з місця. Астазія (інтенційне дрижання) — це наявність пе­реривчастих рухів через брак корегуваль­ного впливу мозочка.

Лдіадохокінез — уповільнення реакції під час зміни одного типу руху на інший. При цьому хворі не можуть здійснювати швидку послідовність рухів, наприклад швидке згинання і розгинання пальців рук, оскільки внаслідок ураження мозочка не вмикаються антагоністичні м'язи при зга­шеній інерції в кіпці руху та на його по­чатку — для подовження інерції спокою. У випадках ушкодження клаптико-вузлико-вої частки мозочка виникає дезеквілібра-ція — порушення рівноваги тіла.

Отже, мозочок відіграє дуже важливу роль у регуляції пози та рухів. Якщо у тварин ураження чи видалення мозочка спричинює порушення тонусу мускула­тури тіла і координації рухової актив­ності, то у людини насамперед страждають тонкі й чіткі рухи (наприклад, писання, гра на роялі). Водночас у людей з такою при­родженою вадою, як відсутність мозочка, не спостерігається якихось істотних по­рушень рухових функцій. Це зумовлено тим, що мозочок — не єдиний орган, який регулює рухову функцію організму, і в разі його відсутності це здійснюють структу­ри довгастого, середнього та кінцевого мозку.

11.4.7. АВТОНОМНА НЕРВОВА СИСТЕМА

Автономна (вегетативна) нервова си­стема (АНС) — це комплекс центральних і периферичних структур, які підтримують рівень гомеостазу, необхідний для адек­ватної реакції організму на впливи зов­нішнього і внутрішнього середовищ. Авто­номна нервова система регулює ріст орга­нізму, його розмноження, обмін речовин, функції внутрішніх органів, забезпе­чує процеси адаптації організму до умов навколишнього середовища. Вона є функ­ціонально автономною, тобто здійснює свої функції незалежно від нашої волі й свідо­мості.


Будова і функції центральної нервової системи 321

Будова автономної нервової системи.

Анатомічно і функціонально АНС поді­ляється на симпатичний та парасимпа­тичний відділи. Деякі вчені пропонують виділити метасимиатичиий відділ, який по суті є иіслявузловим відділом парасим­патичної нервової системи і охоплює комп­лекс вісцеральних вузлів, розміщених пе­реважно інтрамуральио — у м'язовій стінці внутрішніх органів (серце, кишки тощо). Ця частина здійснює регуляторний вплив на функцію внутрішніх органів за допомо­гою місцевих периферичних рефлексів, що замикаються в її межах і можуть викопу­ватись за повної децентралізації органа (О. Д. Ноздрачов).

Згадані вузли складаються з невеликої кількості нейронів (2-60), які синантично пов'язані між собою, утворюючи різно­манітні сплетення. Характерною особли­вістю цих вузлів є їхня постійна фоно­ва активність. До них підходять сим­патичні й парасимпатичні нервові во­локна, через які здійснюються центральні виливи.

Особливістю будови автономної нер­вової системи є те, що еферентний шлях від ЦНС до органів-мішепей переривається у нервових вузлах (§ап§1іоп), утворених сукупністю останніх нейронів автономних рефлекторних дуг. Нервові волокна до автономних вузлів називають передвузло-вими (нрегаигліонариими), а ті, які вихо­дять з вузлів, — післявузловими (ностган-гліонариими); вони прямують до виконав­чих органів.

Симпатична частина автоном­ної нервової системи (симпатична нер­вова система) складається з двох відді­лів: центрального і периферичного. Цент­ральний розміщений у бічних рогах сі­рої речовини спинного мозку (бічнопро-міжне ядро), починаючи від 8-го шийного до 3-го поперекового сегментів (мал. 164). Аксони нейронів цього ядра виходять із спинного мозку (иередвузлові волокна) у складі передніх корінців, відгалужують­ся від них і у вигляді білих сполучних гілок (мають мієлінову оболонку) під­ходять до симпатичних вузлів симпа­тичного стовбура. Вищі інтегративні, регу­

ляториі й координаційні центри - див. с. 324, 328.

Периферичний відділ складається з пар­ного симпатичного стовбура і нервів, що відходять від нього, проміжних вузлів і сплетень. Із вузлів симпатичного стовбура виходять післявузлові волокна у вигляді сірих сполучних гілок (не мають мієліно­вої оболонки), які прямують на периферію до виконавчих органів.

Парасимпатична частина авто­номної нервової системи (иарасимпа-


322 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Мал. 165. Парасимпатична частина автономної нервової системи (передвузлові волокна зобра­жено суцільними лініями, післявузлові — штри­ховими):

/ — війчастий вузол; післявузлові волокна до: 2 — зіниці; З — сльозової залози; 4 — привушної залози; 5 — піднижньо-щелепної залози; 6 — серця; 7 — бронхів; 8 — шлунка; 9 — кишок; 10 — печінки; // — підшлункової залози; 12 — ни­рок; 13 — товстої кииіки; 14 — сечового міхура; 15 — стате­вих органів. Латинськими цифрами позначено черепні нер­ви; 52-54 — сегменти спинного мозку

тичиа нервова система) також має цент­ральний і периферичний відділи. Центри знаходяться в середньому мозку, в дор­сальній частині моста, у довгастому мозку, в сірій речовині 2-4-го крижових сегментів спинного мозку (мал. 165). Вищі інтегра­тивні, регуляторні й координаційні цен­три - див. с. 328.

Периферичний відділ — це передвузлові волокна, що йдуть у складі окорухового, лицевого, язикоглоткового і блукаючого нервів, вузли (війкові, крило-ніднебінні, вушні, під'язикові, иіднижньощелеині), та­зові нутрощеві (вісцеральні) нерви, вузли та їхні зв'язки. Розрізняють дві частини парасимпатичної нервової системи: череп­ну і тазову.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 200. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия