Студопедия — ЛЕКЦІЯ № 9 7 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛЕКЦІЯ № 9 7 страница






Слід зазначити, що рефлекс розтягання м'язів-розгиначів у людини відіграє дуже важливу роль у протидії силі гравітації і відповідно підтриманні вертикального по­ложення тіла. Тому вій постійно перебу­ває під контролем вищих нервових цент­рів — гальмується ири довільному згинанні кінцівки або посилюється за допомогою механізму, що називається у-петлею, коли виникає потреба нерухомо чи струнко стоя­ти тривалий час.

Моносинагітичпий рефлекс розтягання у людини можна також спричинити елект­ричною стимуляцією найбільш збудливих аферентних нервів групи Асе, що йдуть від м'язів. Рефлекторна реакція, що виникає при цьому, називається Н(ашУрефлексом. Цей рефлекс звичайно викликають елект­ричною стимуляцією великогомілкового нерва під коліном, реєструючи електроміо­граму (ЕМГ) камбалоиодібиого м'яза зов­нішніми електродами. При слабких стиму­лах (20-30 В) з'являється спочатку тільки короткочасна рефлекторна реакція у ви­гляді Н-хвилі ЕМГ з латентним періодом 30-35 мс (Н-рефлекс). Зі збільшенням си­ли подразнення виникає збудження й ефе­рентних нервових волокон, які активують весь м'яз з латентним періодом 5-10 мс (М-рефлекс). Деякий час реєструються обидві рефлекторні реакції (Н- і М-реф-лекси), але при подальшому зростанні сили


304 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

подразнення на осцилоірамі можна помітити лише М-відповідь (мал. 154). Це зменшен­ня Н-відиовіді при підвищенні сили сти­муляції зумовлено антидромпими ПД в ефе­рентних нервових волокнах, які спричиню­ють зворотне гальмування в рухових ней­ронах. Проте слід зазначити, що навіть най­простіший моиосииаитичний рефлекс у ба­гатьох випадках виконується за участю не лише збудливих, а й гальмівних антагоні­стичних нейронів. Цей гальмівний зв'я­зок здійснюється через вставний нейрон, який, збуджуючись, виділяє гальмівний медіатор і за його допомогою викликає гальмування рухового нейрона, що відбу­вається, зокрема, при реципрокиому галь­муванні (див. с. 296, мал. 150).

Полісинаптичні рефлекси — це такі реакції, центральна частина рефлекторної дуги яких складається з кількох нейро­нів. Більшість таких нейронів є вставними, а останній, аксон якого йде до ефектора, — еферентним. У випадку рухових поліси­наитичних рефлексів таким останнім ней­роном є руховий нейрон. Полісинаптичні рефлекси відіграють важливу роль у локо­моції, харчовій і харчопошуковій функціях, захисті організму від шкідливих подраз­ників.

Одним з таких иолісинаптичиих реф­лексів є перехресний згинально-розгиналь­ний рефлекс, який забезпечує крокування наземних тварин і здійснюється па рівні спинного мозку. Цей рефлекс виявляється у тому, що на кінцівці, яка згинається і ро­бить крок вперед, відбувається скорочення м'язів-згипачів, розслаблення м'язів-розги-начів, а па протилежній (коптралатераль-ній), яка в цей момент є опорною, — од­ночасно скорочення м'язів-розгиначів і роз­слаблення м'язів-згиначів. Наступний крок відбувається в результаті зміни фаз робо­ти м'язів-антагоиістів обох кінцівок па про­тилежні. Така взаємодія кінцівок під час крокування пояснюється тим, що під час збудження центру м'язів-згиначів однієї


Будова і функції центральної нервової системи 305

кінцівки відбувається рецинрокие галь­мування центру м'язів-розгипачів цієї са­мої кінцівки і одночасно збуджується центр м'язів-розгипачів і гальмується центр м'я-зів-згипачів контралатеральної кінцівки.

Механізм такого гальмування дослідив Дж. Екклс. Так, аферентні нервові волок­на, тобто довгі аксони біполярних нейронів чутливого вузла спинномозкового нерва, входячи у спинний мозок, розгалужуються, причому одна гілка збуджує рухові нейро­ни, що іннервують м'язи-згипачі, а інша — нейрони, які утворюють гальмівні синанси па рухових нейронах, що іннервують м'я-зи-розгииачі (звичайно за допомогою клітин Реишо). Отже, подразнення аферент­ного волокна викликає збудження центру м'язів-згииачів і гальмування центру м'язів-розгипачів іпсилатеральпої кінцівки і од­ночасно спричинює протилежні реакції у центрах м'язів контралатеральної кінцівки (мал. 155).

Вісцеральні рефлекси. Крім рухових спинний мозок здійснює велику кількість вісцеральних рефлексів, за допомогою яких регулює функцію внутрішніх органів і сис­тем. Так, через спинний мозок замикаються регіопарпі судинорухові рефлекси, у крижо­вому відділі знаходяться центри сечовиді­лення, дефекації і статевих функцій. Зви­чайно, ці рефлекси перебувають під конт­ролем вищих відділів ЦНС, зокрема кори великого мозку, проте вони зберігаються і у спіпальпої тварини, хоча стають менш дос­коналими і неконтрольовапими. Вони реа­лізуються через автономну нервову систе­му і детальніше будуть розглянуті нижче.

11.4.2. ДОВГАСТИЙ МОЗОК

Довгастий мозок — це невелика час­тина головного мозку, яка значною мірою зберегла ознаки будови ембріональної моз­кової трубки. Сіра речовина довгас­того мозку утворює скупчення — ядра че­репних нервів. Ці ядра і нерви, що відхо­дять від них, частково зберігають сегмен­тарну будову довгастого мозку, властиву спинному мозку. Центральний канал спин­ного мозку в довгастому мозку перетво­рюється на четвертий (IV) шлуночок, дію якого утворює ромбоподібну ямку, яка є дорсальною поверхнею моста і довгастого мозку.

Ядра черепних нервів. У довгасто­му мозку розміщені ядра V, VII —XII пар черепних нервів; (V — трійчастий; VII — лицевий; VIII — нрисінково-завитковий; IX — язикоглотковий; X — блукаючий; XI — додатковий; XII — під'язиковий) (мал. 156). Для кращого, цілісного сприй­мання розглянемо усі дванадцять пар че­репних нервів, незважаючи па те, що вони належать до периферичної частини нерво­вої системи.

Нюховий (І) і зоровий (II) нерви — цс чутливі нерви. Перший іннервує нюхові рецептори ню­хового епітелію носа. Зоровий нерв утворений ша­ром нервових волокон — аксонів мультиполяр-


306 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

них нейронів гангліозного шару сітківки ока (див. мал. 175, с. 352).

Окоруховий (III) і блоковий (IV) — рухові нерви, забезпечують координацію рухів очей, іннер-вуючи зовнішні м'язи очного яблука. У складі окорухового нерва є парасимпатичні волокна, що іннервують гладкі волокна війкового м'яза і м'я­за — звужувача зіниці. Ці волокна беруть участь у здійсненні зіничного рефлексу.

Трійчастий нерв (V) — змішаний, його рухові волокна іннервують жувальні м'язи і м'язи, що змінюють натяг барабанної перетинки. У разі од­нобічного ураження цих волокон чи нейронів ниж­ня щелепа під час відкривання рота зміщується в бік ураження. Чутливі волокна проводять збуд­ження від рецепторів шкіри всього лиця, слизової оболонки носа, кон'юнктиви, окістя черепних кісток, зубів, твердої мозкової оболонки і смакових ре­цепторів язика.

Відвідний нерв (VI) іннервує прямий м'яз оч­ного яблука. Його ураження викликає зниження тонусу цього м'яза, зіниця зміщується в напрямку до носа.

Лицевий нерв (VII) — змішаний, його еферентні волокна іннервують всю мускулатуру лиця, а та­кож сльозові, піднижньощелепні і під'язикові слинні залози. Через аферентні волокна лицевого нерва проводиться збудження від смакових ре­цепторів передньої частини язика.

Присінково-завитковий нерв (VIII) є чутли­вим нервом. Він складається з двох гілок — за­виткової і присінкової. Завиткова гілка проводить збудження від рецепторів спірального (кортієво-го) органа завитки внутрішнього вуха, а присінко-ва — від рецепторів півколових проток і мішечків присінка.

Язикоглотковий нерв (IX) є змішаним: скла­дається з рухових, чутливих і парасимпатич­них волокон. Рухові волокна іннервують м'язи м'якого піднебіння, глотки, гортані і голосо­вих зв'язок, беручи участь у здійсненні рефлексів чхання, кашлю і блювання. Парасимпатичні волок­на іннервують привушні слинні залози. Чутли­ві волокна проводять збудження від рецепторів сонної пазухи (каротидного синуса), слухової (євстахієвої) труби і стінок барабанної порожнини, а також від смакових рецепторів задньої третини язика.

Блукаючий нерв (X) є найбільшим нервом людського організму. Він також є змішаним — містить рухові, парасимпатичні й чутливі волокна. Чутливих волокон у складі блукаючого нер­ва близько 95 %. Вони передають інформа­цію від рецепторів ротової порожнини, глотки, значної частини травного каналу, дихальних шляхів, легень, рефлексогенних зон судин і серця, а також від твердої мозкової оболонки і вушної раковини. Рухові (парасимпатичні) во­локна блукаючого нерва іннервують гладкі м'язи більшої частини травного каналу, трахеї, бронхів, серцевий м'яз, а також травні залози шлун­ка, тонкої кишки, підшлункову залозу, печінку, нирки.

Додатковий нерв (XI) — руховий, іннервує груднино-ключично-соскоподібний і трапецієподіб­ний м'язи. При порушенні функції цього нерва або його ядра знижується тонус цих м'язів і плече на боці ураження опускається, що утруднює чи навіть унеможливлює повертання голови у проти­лежний бік.

Під'язиковий нерв (XII) — також руховий, він іннервує всі м'язи язика. Однобічне ураження цього нерва чи його ядра супроводжується пору­шенням функції язика.

Крім ядер черепних нервів, особливістю структури довгастого мозку є наявність у ньому потужної маси нервових елементів, які не отримують аферентних волокон без­посередньо з периферії і не надсилають туди рухових волокон. Це сітчастий утвір (ретикулярна формація), який має нервові зв'язки тільки з іншими відді­


Будова і функції центральної нервової системи 307

лами ЦНС і є фактично однією з її иад-сегментарпих структур (див. с. 308).

До иадсегмеитарних структур належать також ядра провідних шляхів ЦНС, що про­ходять через довгастий мозок. Основними з них є тонке і клиноподібне ядра (Голля і Бурдаха), а також оливні ядра.

Функції довгастого мозку. У довгасто­му мозку розміщеш найважливіші автономні й соматичні центри, завдяки яким він вико­нує три основні функції — провідникову, рефлекторну і топічну.

Провідникова функція довгастого мозку полягає в тому, що він з'єднує голов­ний мозок зі спинним і проводить сигнали від одного відділу до іншого в обидва боки. Крізь нього проходять всі висхідні та низхідні шляхи спинного мозку, тут фор­муються присіпково-спинномозкові і сітчас-то-спиииомозкові шляхи і закінчуються кірковобульбарні волокна.

Рефлекторна функція. Довгастий мозок бере участь у рефлекторній регу­ляції основних автономних (вегетативних) функцій, а також у ньому замикається низ­ка сегментарних рефлексів.

Автономні центри довгастого мозку і ви­конувані ними рефлекси поділяються па сегментарні (слиновидільний, смоктання, ковтання, чхання, кашлю тощо) і надсег-ментарні. Останні центри діють опосеред­ковано, через інші структури ЦНС. Таки­ми є дихальний і судиноруховий центри, які виконують життєво важливі функції, тому є постійно або ритмічно активними протя­гом усього життя організму.

Дихальний центр. Якщо у тварини зробити перетин вище довгасто­го мозку, то вона може дихати, але якщо зруйнувати або охолодити довгастий мо­зок чи відокремити його від спинного моз­ку, дихання припиняється. Отже, ритмічні скорочення дихальних м'язів зумовлю­ються иейронними структурами довгастого мозку. Вважають, що ритм дихання фор­мується в иейронних структурах бічної частини довгастого мозку, а структури нри-середиьої зони регулюють параметри ди­хання у разі зміни умов існування, забез­печуючи належний рівень легеневої венти­ляції.

Дослідження властивостей дихальних нейронів довгастого мозку свідчать про те, що вони здатні змінювати свою активність під впливом різних чинників: подразнення рецепторів, нервів і центральних структур, зміни концентрації 02 і С02, а також рН крові. У регуляції дихання бере участь і міст, де розміщений пневмотаксичний центр, який модулює функцію дихального центру, змінюючи частоту і глибину дихан­ня. Докладніше про локалізацію, будову та принципи функціонування дихального центру див. с. 124.

Судиноруховий центр також розміщений у довгастому мозку, що було встановлено Ф. В. Овсяпніковим у 1871 р. Вважали, що він знаходиться у ділянці дна IV шлуночка, і лише у 80-ті роки минулого століття вчені дійшли зго­ди, що головні структури судинорухового центру розміщені па протилежному бо­ці—у иередиьобічиій ділянці довгастого мозку. Тут біля самої поверхні мозку роз­міщені скупчення нейронів (зони М і 5), електричне чи хімічне подразнення яких спричинює підвищення артеріального тис­ку, а руйнування — навпаки, максималь­не зниження його. Трохи каудальніше роз­міщена зона Ь, нейрони якої чинять галь­мівний вплив на зону 5. Судиноруховий центр тонічно активний — його нейрони перебувають у етапі постійного збуджен­ня, завдяки чому в організмі весь час підтри­мується нормальний рівень артеріального тиску.

Ще одна важлива функція центру поля­гає у здійсненні судинорухових рефлексів. Барорецептори рефлексогенних зон кро­воносної системи (дуги аорти, сонних па­зух, серця тощо) надсилають інформацію до судинорухового центру про відхилення рівня артеріального тиску від нормального. З центру через спинний мозок і симпатичні нерви та через блукаючий нерв надходять імпульси, що змінюють судинний тонус і роботу серця, що сприяє відновленню нор­мального артеріального тиску. (Детальні­ше про функцію судинорухового центру див. с. 92.)

Сегментарні рефлекси обмежуються невеликою кількістю пере-


308 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

важно рухових ефекторів двох функцій: травної і захисної. До рефлексів травної системи належать слиновидільний, смок­тальний, жувальний і ковтальний. їхні цен­три розміщені в ядрах ІХ-ХИ пар череп­них нервів, а також лицевого і трійчастого нервів.

Через ці центри здійснюються ланцю­гові рефлекси, пов'язані з жуванням і ков­танням. Так, жування забезпечується коор­динованою функцією жувальних м'язів, язика, щік, иідпебішія, дна порожнини рота, яку контролюють ядра трійчастого і під'я­зикового нервів. Коли харчова грудка, змо­чена слиною, дотикається піднебіння, ос­нови язика чи слизової оболонки глот­ки, збудження рецепторів цих структур пе­редається через чутливі волокна язико-глоткового нерва до центру ковтального рефлексу довгастого мозку, а звідти імпуль­си прямують через рухові волокна під'я­зикового, трійчастого, язикоглоткового і блукаючого нервів до м'язів порожнини рота, глотки, гортані та стравоходу. Вна­слідок координованої діяльності цих м'язів здійснюється акт ковтання з одночасним перекриванням входів до носової частини глотки й гортані. Подібно до цього відбу­вається і смоктальний рефлекс.

Центри згаданих рефлексів координу­ють функцію жувальних м'язів щелеп, м'язів щік, язика, піднебіння, гортані, глот­ки і стравоходу між собою та з іншими центрами, наприклад з дихальним центром ири здійсненій смоктального чи ковталь­ного рефлексів.

Чхальний рефлекс і рефлекс кашлю є за­хисними відносно дихальної системи. Ме­ханічне чи хімічне подразнення рецепторів слизової оболонки носа через аферентні волокна трійчастого нерва збуджує чхаль­ний центр, який анатомічно і функціо­нально перебуває у тісному зв'язку з ди­хальним центром. Звідти через відповідні нерви до м'язів рота, лиця, гортані та міжреб­рових м'язів надходять команди, що ви­кликають координований чхальний рефлекс. Подібним чином відбувається рефлекс каш­лю, але спричинюється він подразненням рецепторів дихальних шляхів — гортані, трахеї, бронхів.

Блювотний рефлекс виконує захисну функцію відносно травної системи і всього організму. Виникає у випадках перепов­нення шлунка, потрапляння у кров шкід­ливих токсичних речовин. Із рецептивного поля рефлексу (корінь язика, глотка, сли­зова оболонка шлунка) сигнали надходять до блювотного центру аферентними во­локнами блукаючого та язикоглоткового нервів. Шкідливі речовини з травного ка­налу кров'ю переносяться до головного мозку і безпосередньо подразнюють блю­вотний центр. Акт блювання відбувається внаслідок аптиперистальтичпих скорочень шлунка, а також скорочень різних м'язів черевної стійки і діафрагми.

Тонічна функція довгастого мозку полягає у підтриманій певних груп нейро­нів чи відділів ЦНС у стані постійного збудження. Особливо яскраво ця функція виявлена щодо судинорухового центру і симпатичних нервів, які перебувають під його контролем. Довгастий мозок здійс­нює постійний тонічний вилив і на спинний мозок. Це підтверджує факт розвитку спінального шоку у тварин після відок­ремлення спинного мозку від довгастого. У всіх цих випадках топічна функція дов­гастого мозку найтісніше пов'язана з сітчас­тим утвором.

11.4.3. СІТЧАСТИЙ УТВІР

Сітчастий утвір (ретикулярна форма­ція, іогтаїїо геіїсиїагіз) — це особливе скупчення нейронів; починається у спин­ному мозку, проходить через увесь стовбур головного мозку, має зв'язки з проміжним мозком, а також з корою великого мозку (див. мал. 157).

Нейрони сітчастого утвору мають по 1-6 довгих розгалужених дендритів і аксон, дві гілки якого утворюють: одна — ефе­рентні сітчасто-спипномозкові шляхи, а ін­ша — висхідні шляхи. До нейронів сітчас­того утвору підходить велика кількість колатералей від усіх специфічних висхід­них шляхів, які проходять через стовбур мозку, а також від низхідних шляхів, що йдуть від вищих відділів мозку, в тому чис­


Будова і функції центральної нервової системи 309

лі від кори великого мозку й мозочка. Отже, за своєю нейрошюю організацією і зв'яз­ками сітчастий утвір поєднує впливи різних мозкових структур.

Майже всі нейрони сітчастого утвору є полісенсорними, тобто можуть реагувати на подразнення кількох модальиостей, на­приклад, на подразнення шкіри та дію світ­ла, на больові й звукові подразнення. Ці нейрони мають також високу хімічну чут­ливість і тому легко пригнічуються деяки­ми лікарськими речовинами, особливо бар­бітуратами, які повністю блокують їх. Ця обставина робить неможливим досліджен­ня сітчастого утвору під наркозом.

Функція сітчастого утвору зумов­лена особливостями її нейронів. Однією з таких особливостей є здатність до підтри­мання стійкої тонічної активності. Прак­тично всі нейрони безперервно генерують імпульси з частотою 5-10 за 1 с. Різні аферентні сигнали підсумовуються з цією фоновою активністю, викликаючи в одних клітинах її збільшення, а в інших, навпаки, гальмування.

Тонічна активність сітчастого утвору. Постійна фонова активність ней­ронів сітчастого утвору пояснюється, з од­ного боку, їх високою хімічною чутливіс­тю до виливу гуморальних чинників, які постійно деполяризують клітинну мембрану і збуджують нейрони. З іншого боку, це визначається особливостями аферентних зв'язків сітчастих нейронів, па яких конвер­тують колатералі від величезної кількості різних чутливих волокон, що зумовлює постійне подразнення сітчастих нейронів імпульсами чутливих систем організму. Внаслідок цього сітчасті нейрони перебу­вають у етапі постійної активності, що й зумовлює безперервний топічний вплив сітчастого утвору на розміщені вище і ниж­че структури мозку.

Дихальний і судиноруховий центри роз­міщені в межах сітчастого утвору довгас­того мозку. Нейрони цих центрів займа­ють порівняно невелику ділянку, розміще­ну в його задньому відділі. Функція реш­ти сітчастого утвору довгий час була не­відомою.

Висхідні впливи сітчастого утво­ру. У 1949 р. Г. Мегун і Дж. Моруцці встановили, що подразнення певної час­тини сітчастого утвору має стимулюваль-ний вплив на функцію кори великого моз­ку, подразнення інших її ділянок — галь­мівний. Так, якщо тварина перебувала у стані сну, то після подразнення збуджу­вальної частини сітчастого утвору вона про­кидалася і поводилась активно. Одночасно у мозку виникала реакція десинхронізації, яка охоплювала значні ділянки кори, що свідчить про генералізований характер ви­східних активаційних виливів сітчастого утвору.

Реакція десинхронізації не єдиний прояв впливу сітчастого утвору па функцію кори великого мозку. Відомо, що ири будь-яко­му аферентному збудженні у відповідних проекційних полях кори з'являється своє­рідна електрична реакція, яка дістала назву первинної відповіді.


310 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Невдовзі за первинною відповіддю ви­никають додаткові коливання електричного потенціалу, які мають більший латентний період і генералізовапий характер. Це реак­ції вторинної відповіді. Спеціальні дослі­дження показали, що вторинні відповіді є електричним проявом надходження афе­рентного збудження до кори великого мозку за допомогою сітчасто-кіркових во­локон.

Отже, ири аферентному збудженні ім­пульсація через стовбур головного мозку і таламус потрапляє до кори великого моз­ку, що реєструється у вигляді первинної відповіді у проекційній зоні кори. Ця ре­акція має невеликий латентний період. Од­ночасно частина аферентної імиульсації по колатералях відгалужується до сітчасто­го утвору, активуючи його. Висхідними сітчасто-кірковими шляхами імпульса­ція надходить до кори, але вже у вигляді вторинної (затриманої) відповіді, яка ви­никає з довшим латентним періодом. Ця реакція охоплює не лише проекційну зо­ну, а й сусідні ділянки кори, викликаючи в них етап підвищеної збудливості. Сумар­ну електричну відповідь на аферентне збу­дження називають викликаним потен­ціалом.

Сітчастий утвір може виявляти й галь­мівний вплив на ділянки ЦНС, розміщені вище, хоча організація гальмівної висхід­ної системи з'ясована не до кіпця.

Низхідні впливи сітчастого утво­ру. Полегшувальні й гальмівні імпульси від сітчастого утвору проводяться також до спинного мозку сітчасто-сиииномоз-ковим шляхом (див. мал. 157), регулю­ючи його функцію. Так, подразнення сіт­частого гігантоклітиииого ядра у довгас­тому мозку зумовлює пригнічення рефлек­торної активності спинного мозку, при­чому це пригнічення є дуже глибоким і тривалим, навіть у тому випадку, якщо под­разнення цього ядра спричинене лише кількома стимулами. Це дифузне неспеци­фічне гальмування охоплює майже всі реф­лекторні дуги і ті нейрони, які беруть участь у передачі висхідної інформації, що при­зводить не лише до пригнічення рефлек­торної діяльності спинного мозку, а й ви­кликає часткову сенсорну депривацію кори великого мозку.

У 1862 р. І. М. Сєчеиов виявив факт пригнічення спіпальних рефлексів ири под­разненні стовбура головного мозку. Це було відкриттям центрального гальмування і одночасно сітчасто-спипномозкової систе­ми. Проте механізм цього гальмівного ефек­ту вдалося розкрити лише майже через 100 років — у 50-ті роки XX ст. завдяки до­слідженням Г. Мегупа, який показав, що ло­кальне електричне подразнення гігаптоклі-тиниого ядра довгастого мозку викликає неспецифічне гальмування згинальних і розгинальних спинномозкових рефлексів. Механізм еєчеиівського гальмування вия­вився у тому, що збудження нейронів сітчас­того утвору, яке поширюється через сіт-часто-сниппомозковий шлях, активує галь­мівні вставні нейрони спинного мозку, ак­сони яких утворюють гальмівні синапси на а-мотонейропах. При цьому мембрана а-мотонейропів гіперноляризується, а їхня збудливість відповідно знижується.

Крім гальмівного сітчастий утвір може виявляти й полегшувальний вплив на функ­цію спинномозкових структур. Центр по­легшувальної системи сітчастого утвору знаходиться у ділянці моста і середнього мозку.

Сітчастий утвір як прямо, так і опосе­редковано взаємодіє майже з усіма струк­турами і системами мозку, впливаючи па різноманітні функції. Одна з найголовні­ших — це функція неспецифічного підви­щення збудливості, пов'язана з процесами активації та регуляції рівня притомності й уваги.

Сітчастий утвір має також системи ней­ронів зі специфічними властивостями. Це сітчасті ядра, блакитне місце середнього мозку, які мають відношення до складних иоведіикових реакцій, павчашія, нам'яті, ре­гуляції процесів активації та деяких веге­тативних функцій. Сітчастий утвір тісно пов'язаний з гіпоталамусом і структурами лімбічної системи, які відіграють важливу роль в емоційно-мотиваційпих реакціях, а також з корою великого мозку.


Будова і функції центральної нервової системи 311

1 1.4.4. ЗАДНІЙ МОЗОК

Задній мозок у хребетних тварин пред­ставлений двома філогенетично і функціо­нально пов'язаними структурами — мос­том і мозочком. У процесі еволюції мо­зочок відділився від решти мозку і пере­творився па анатомічно відносно автономну структуру, пов'язану зі стовбуром мозку трьома парами ніжок. У зв'язку з цим бу­дова і функції мозочка розглядаються, як правило, окремо.

Міст (вароліїв) з'являється лише у ссав­ців, що пов'язано з розвитком кори півкуль великого мозку. Саме через міст прохо­дять кірково-мозочкові шляхи. Міст розмі­щений між довгастим і середнім мозком, займає у людини передню частину задньо­го мозку і складається з двох структурио-фуикціоиальиих утворів: основної части­ни і покриву моста.

В основній частині моста проходять кірково-сииппомозкові шляхи, між якими розміщуються власні нервові волокна моста, що прямують до мозочка. З основи моста виходять нерви, які зв'язують його певні зони з корою великого мозку.

У ділянці покриву моста розміщені ядра сітчастого, ушору,. а також частково при-сіпково-завиткового нерва. Якщо нейрони ядер завитки сприймають сигнали від ре­цепторів спірального органа завиткової про­токи, а нейрони верхнього присіпкового ядра — від рецепторів ирисіика і півколо-вих каналів, то присереднє і бічне присінкові ядра стосуються контролю рухових функ­цій, їхні нейрони дають початок ирисіи-ково-спииномозковому шляху, аксони яко­го досягають рухових нейронів спинного мозку.

У ділянці покриву також розміщені ру­хові ядра трійчастого, лицевого та язико-глоткового нервів. Вони іннервують м'язи лиця, глотки. До цієї самої групи функціо­нально входять і рухові ядра черепних нер­вів довгастого мозку, які іннервують м'язи шиї. Вони беруть участь у здійсненні ру­хових рефлексів, спрямованих на від­новлення і збереження постави.

Рефлекси заднього мозку. У задньому мозку замикаються дуги бага­

тьох вегетативних і соматичних рефлексів (мал. 158). Його функції найтісніше по­в'язані з функцією присіпкового апарату (див. с. 376).

До вегетативних належать рефлекси, що регулюють за допомогою парасимпатичних ядер лицевого і язикоглоткового нервів функцію слинних залоз. Крім того, ядра моста беруть участь у регуляції сльозо-і потовиділення, координації актів жування і ковтання, кліпання очима тощо. Парасим­патичне ядро блукаючого нерва входить до системи рефлекторної регуляції дихан­ня і кровообігу.

Соматичні рефлекси заднього моз­ку поділяють на ланцюгові й тонічні. Першу групу рефлексів розглянуто вище (див. с. 308). Нагадаємо про те, що в їх здійсненій беруть участь структури задньо­го мозку, зокрема нейрони ядер трійчастого і лицевого нервів.

Тонічні, або постуральні (фр. розви­те — положення тіла, поза), (статичні) рефлекси — це група рефлексів, у здійс­ненні яких беруть участь структури довгас­того, заднього і середнього мозку. Вони спрямовані на підтримання певного поло­ження тіла (пози) чи його частини у прос­торі. Залежно від джерела аферентних сиг­налів топічні рефлекси поділяють на шийні і присінкові.

Ш и й н і топічні рефлекси виклика­ються збудженням ироиріорецеиторів м'я-


312 ФІЗІОЛОГІЯ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

зів шиї. Вперше вони були описані Р. Маг-ну сом у котів з перетином стовбура голов­ного мозку. У чистому вигляді ці реф­лекси можна спостерігати лише після руй­нування присіпкового апарату, який надає відповідну інформацію про положення го­лови у просторі.

Як показали досліди Р. Магпуса, за­кидання котові голови назад супроводжу­ється зростанням тонусу м'язів — розги­начів передніх кінцівок з одночасним зни­женням тонусу м'язів — розгиначів задніх кінцівок (мал. 159). Згинання голови ви­кликає протилежні реакції, а повороти го­лови праворуч і ліворуч стосовно поздовж­ньої осі зумовлюють компенсаторне під­вищення тонусу м'язів — розгиначів тих кінцівок, у бік яких повернено голову. Це рефлекси обертання за Р. Магпусом.

Ефекторпою лапкою шийних рефлексів можуть бути і м'язи очного яблука, оскіль­

ки вони рефлекторно забезпечують ком­пенсаторне встановлення очей зі зміною положення голови.

Усі шийні рефлекси є полісипаитич-иими. Імпульси від иронріорецепторів ший­них м'язів проходять через клиноподіб­не ядро (Бурдаха) до відповідних цент­рів довгастого мозку, а звідти до рухових нейронів спинного мозку або рухових ядер відвідного нерва і викликають зміни по­ложення тіла і тонусу м'язів очного яб­лука.

Присінкові (вестибулярні) рефлекси поділяють па статичні і статокінетичпі. Статичні рефлекси пов'я­зані переважно зі збудженням рецепто­рів перетинчастого лабіринту нрисінка і забезпечують підтримання пози й рівно­ваги тіла при змінах його положення у просторі — рефлекси пози, рефлекси ви­прямлення. Наприклад, якщо кіт падає з висоти спиною донизу, то спочатку у ньо­го завдяки присіпковому рефлексу ви­прямлення відновлюється нормальне по­ложення голови (мордою донизу). Ця змі­на положення голови збуджує пропріо-рецептори шийних м'язів, спрацьовує ший­ний рефлекс випрямлення, внаслідок чого нормального положення набуває також тулуб.

Статокінетичпі рефлекси спрямовані на підтримання пози у разі зміни швидкос­ті руху. Ці рефлекси зумовлені збуджен­ням рецепторів півколових каналів, яке ви­никає під час руху ендолімфи всередині каналів. Прискорення під час обертання тіла у горизонтальній площині збуджує ре­цептори горизонтального півколового ка­налу і викликає рефлекторну реакцію око­рухового апарату — горизонтальний оч­ний ністагм. Ця реакція полягає в тому, що в момент прискорення обертання оч­ні яблука рухаються в бік, протилежний напрямку обертання. Досягнувши мак­симально можливого відхилення, очні яблука швидко переміщуються у напрямку руху, і в поле зору потрапляє інша точка про­стору.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 203. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия