Студопедия — Рекомендовано до друку 5 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рекомендовано до друку 5 страница






_______________________________________________________________які

 

_______________________________________________________________від

 

________________________________________________ до _______________.

 

3. Інтегральний (загальний) матеріальний потік – _________________

 

______________________________________________, що_________________

 

на________________________________________________________________.

 

4. Технологічна карта – це _____________________________________

 

__________________________________________________________________.

 

5. Під технологічним процесом розуміють _______________________

 

__________________________________________________________________

 

6. За призначенням матеріальні потоки бувають __________________

 

__________________________________________________________________

 

7. Складські операції включають такі види робіт: _________________

 

__________________________________________________________________

 

8. Напруженість матеріального потоку — це ___________________

 

9. Потужність матеріального потоку — це _____________________

 

10. Потік має розмірність ____________________________________

 

11. Технологічна схема – це __________________________________

 

12. Єдиний технологічний процес – це _________________________

 

13. Контактний графік – це ___________________________________

 

14. Принципи організації складських операцій ___________________

 

15. Доповнити рисунок:

 

Підібрати відповідні терміни (позначені літерами) до кожного з наведених нижче положень (позначених цифрами).

 

A. Потік.

 

Б. Матеріальний потік.

 

B. Напруженість матеріального потоку.

 

Г. Потужність матеріального потоку.

 

Д. Внутрішній матеріальний потік.

 

Е. Логістична операція.

 

Є. Логістична функція.

 

1. Відособлена сукупність дій із реалізації логістичних функцій, спрямована на перетворення матеріального або інформаційного потоку.

 

2. Сукупність товарно-матеріальних цінностей, які розглядаються на часовому інтервалі в процесі застосування до них різних логістичних операцій.

 

3. Укрупнена група логістичних операцій, спрямованих на реалізацію мети логістичної системи.

 

4. Інтенсивність переміщення матеріальних ресурсів, напівфабрикатів і готової продукції.

 

5. Потік, який виходить з логістичної системи і надходить у зовнішнє для неї середовище.

 

6. Сукупність об'єктів, що сприймаються як одне ціле. Вона існує як процес на деякому часовому інтервалі і вимірюється в абсолютних одиницях за певний період часу.

 

7. Обсяг матеріальних ресурсів, напівфабрикатів і готової продукції, що переміщується за одиницю часу.

 

Знайти правильні твердження.

 

1. Одне з основних завдань логістики – управління витратами з доведення матеріального потоку від первинного джерела сировини до кінцевого споживача.

 

2. Головна ідея логістики – організація у рамках єдиного потокового процесу переміщення матеріалів та інформації вздовж усього ланцюга від виробника до споживача.

 

3. Часткові завдання в логістиці мають глобальний характер. Логістика не забезпечує синхронізацію процесів збуту, зберігання і доставки продукції з орієнтацією їх на ринок засобів виробництва і надання посередницьких послуг споживачам.

 

4. Логістичне управління матеріальними і супутніми потоками спрямоване на економію всіх видів ресурсів.

 

5. Зовнішня логістика займається питаннями регулювання потокових процесів, які виходять за рамки діяльності, але перебувають у сфері впливу суб'єкта господарювання.

 

6. Внутрішня логістика спрямована на координацію й удосконалювання господарської діяльності, пов'язаної з управлінням потоковими процесами в межах підприємства або корпоративної групи підприємств.

 

7. Матеріальні потоки можуть протікати лише усередині одного підприємства.

 

8. Матеріальні потоки можуть перебувати у двох протилежних станах: динамічному і статичному.

 

9. Матеріальний потік на етапі забезпечення виробничих процесів матеріальними ресурсами постає у вигляді напівфабрикатів.

 

10. Матеріальний потік на етапі виробництва постає у вигляді напівфабрикатів, потоку сировини, комплектуючих, допоміжних матеріалів.

 

11. Матеріальний потік на етапі розподілу і збуту постає у вигляді допоміжних матеріалів.

 

12. Сукупність ресурсів одного найменування, які знаходяться протягом усього шляху від конкретного джерела виробництва до моменту споживання, утворює інтегральний матеріальний потік.

 

13. Напруженість матеріального потоку – це інтенсивність переміщення матеріальних ресурсів, напівфабрикатів і готової продукції, а потужність матеріального потоку – це їх обсяги.

 

14. Бліц-потоки – це разові постачання, подача на робочі місця рідковживаних предметів і засобів праці.

 

15. Операційні потоки – об'єктом вивчення (аналізу, планування) яких є переміщення конкретних продуктів і засобів праці.

 

16. Продуктові потоки – потоки матеріальних ресурсів щодо конкретних логістичних операцій. Ділянкові потоки – сукупні потоки, які розглядаються на окремій ділянці логістичної системи; основою для їх розрахунку є операційні логістичні потоки.

 

17. Системні потоки – матеріальні потоки, які циркулюють у цілому в логістичній системі, їх параметри визначаються як сума ділянкових матеріальних потоків.

 

18. Поняття логістичної операції обмежується діями лише з матеріальними потоками.

 

19. Для управління матеріальним потоком необхідно приймати, обробляти і передавати інформацію, яка відповідає цьому потоку.

 

Питання для самоконтролю

 

1. Дайте визначення матеріального потоку.

 

2. У якому стані можуть перебувати матеріальні потоки?

 

3. Охарактеризуйте види матеріальних потоків, наведіть приклади.

 

4. Розкрийте сутність складських і транспортних вимог до організації технологічного процесу на складі.

 

5. Чим відрізняються технологічні карти від технологічних схем?

 

6. Наведіть послідовність виконання складських операцій.

 

7. Перерахуйте транспортні вимоги до організації єдиного технологічного процесу.

 

8. Перелічіть функції відділів із управління матеріальними потоками.

 

9. Чим відрізняється елементарний матеріальний потік від інтегрального матеріального потоку?

 

10. Назвіть характеристики матеріальних потоків.

 

11. Назвіть одиниці виміру матеріальних потоків.

 

Кросворд

По горизонталі: 1. Організаційні механізми управління матеріальними потоками, засновані на подвійному підпорядкуванні. 2. Перевезення вантажів. 3. Потік, що надходить у логістичну систему із зовнішнього середовища. 4. Документ, що визначає напрями переміщення матеріалів, кількість технологічних операцій, характер механізації кожної з операцій, типи і види машин та обладнання, які використовуються під час виконання тих чи інших операцій. 5. Матеріальні ресурси (MP), незавершена продукція (НП) і готова продукція (ГП), що знаходяться в стані руху і до яких застосовуються логістичні операції й (або) функції, пов'язані з фізичним переміщенням у просторі: навантаження, розвантаження, перевезення, сортування, розукрупнення. 6. Доведення готової продукції, товарів до споживача. 7. Сукупність пов'язаних елементів, які функціонують для досягнення загальної мети. 8. Документ, що дає уявлення про взаємні часові контакти різних транспортних, вантажно-розвантажувальних і технологічних засобів, а також про динаміку зміни залишків матеріалів. 25. Один із видів потоків. 26. Термін, пов'язаний з транспортуванням та фізичним розподілом. 27. Один із видів матеріальних потоків. 28. Наука, що тісно пов'язана з логістикою. 29. Показник, що характеризує інтенсивність переміщення матеріальних ресурсів, напівфабрикатів і готової продукції. 30. Одна зі складських операцій. 31. Вид матеріального потоку, що із логістичної системи виходить у зовнішнє середовище. 32. Характеристика матеріального потоку. 33. Одна зі складових фундаменту логістики. 34. Вид логістичних операцій, пов'язаний зі зберіганням матеріалів. 35. Одна з техніко-організаційних вимог до єдиного технологічного процесу. 36. Один із видів матеріальних потоків залежно від ритмічності.

 

По вертикалі: 9. Один із параметрів траєкторії переміщення матеріалів, який вказує на строки виконання замовлення, терміни доставки. 10. Одна зі складових фундаменту логістики. 11. Складова фундаменту логістики. 12. Вид матеріальних

 

потоків залежно від предмета вивчення. 13. Документ, що містить стислий опис обладнання, що використовується у технологічному процесі. 14. Потік фінансових ресурсів, що циркулюють у логістичній системі, а також між логістичною системою і зовнішнім середовищем. 15. Вид матеріальних потоків. 16. Вид матеріальних потоків залежно від кількості вантажу. 17. Потік, що є множиною елементарних потоків. 18. Один із параметрів матеріальних потоків. 19. Вид матеріальних потоків залежно від кількості вантажу. 20. Складова фундаменту логістики. 21. Сукупність асортиментних груп товарів. 22. Потоки, які протікають у зовнішньому щодо логістичної системи середовищі. 23. Вид матеріальних потоків залежно від предмета вивчення. 24. Один з принципів організації складських робіт. 37. Вид матеріальних потоків залежно від консистенції вантажу. 38. Потоки, які протікають у внутрішньому середовищі відносно до логістичної системи. 39. Вид матеріальних потоків залежно від консистенції вантажу. 40. Функція підрозділу з управління матеріальними ресурсами. 41. Показник, що характеризує обсяги переміщення продукції за одиницю часу. 42. Вид матеріальних потоків залежно від предмета вивчення.

 

Розділ 5. ФАКТОРИ ФОРМУВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ

 

5.1. Поняття про логістичні системи.

 

5.2. Види логістичних систем.

 

5.3. Порядок, підходи, принципи та фактори впливу на формування логістичних систем.

5.1. Поняття про логістичні системи

 

Системний підхід – це напрям методології наукового пізнання, в основі якого лежить розгляд об'єктів як систем. Кожна система, в тому числі і логістична, є інтегрованим цілим, тому що вона складається із взаємопов'язаних елементів або підсистем. Системний підхід дає змогу побачити досліджуваний об'єкт як комплекс взаємопов'язаних підсистем, об'єднаних загальною метою, розкрити його інтегративні властивості, внутрішні та зовнішні зв'язки. Системний підхід передбачає послідовний перехід від загального до часткового, коли в основі розгляду лежить конкретна кінцева мета, для досягнення якої створюється система.

 

Логістичні системи вкладаються у загальноприйняте поняття "системи". Тому ґрунтуючись на системному підході, визначаються теоретичні аспекти формування логістичних систем (рис. 5.1)*49.

 

*49: {Кальченко А.Г. Логістика: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2003. С. 33.}

 

 

Рис. 5.1. Визначення логістичної системи

 

Властивостями логістичних систем, на думку більшості науковців, є:

 

– складність – характеризується такими основними ознаками: наявність великої кількості елементів (ланок), складний характер взаємодії між окремими елементами, складність функцій, виконуваних системою, наявність складноорганізованого управління, вплив на систему великої кількості стохастичних факторів зовнішнього середовища;

 

– ієрархічність – підпорядкованість елементів нижчого рівня (порядку, рангу) елементам вищого рівня у контексті лінійного чи функціонального логістичного управління;

 

– цілісність – властивість системи виконувати задану цільову функцію, реалізована тільки логістичною системою в цілому, а не окремими її ланками або підсистемами;

 

– структурованість – передбачає наявність певної організаційної структури логістичної системи, яка складається із взаємопов'язаних об'єктів та суб'єктів управління, що реалізує задану мету;

 

– рухливість – мінливість параметрів елементів логістичної системи під впливом зовнішнього середовища, а також рішень, прийнятих учасниками логістичного ланцюга;

 

– унікальність, непередбачуваність і невизначеність поведінки в конкретних умовах і під впливом зовнішнього середовища;

 

– адаптивність – здатність логістичної системи змінювати свою структуру і вибирати варіанти поведінки відповідно до нових цілей і під впливом зовнішнього середовища.

 

Спираючись на визначення логістичної системи, можна виділити логістичні операції та функції.

 

Виділяють такі логістичні операції.

 

1. За природою потоку:

 

а) логістичні операції з матеріальним потоком:

 

– складування;

 

– транспортування;

 

– комплектація;

 

– завантаження;

 

– розвантаження;внутрішні переміщення сировини та матеріалів під час реалізації логістичних функцій виробництва;

 

– упаковування вантажу;

 

– укрупнення вантажних одиниць;

 

– зберігання;

 

б) логістичні операції з інформаційним потоком:

 

– збір інформації;

 

– зберігання інформації;

 

– обробка інформації;

 

– передача інформації.

 

2. Відносно до логістичної системи:

 

а) зовнішні – орієнтовані на інтеграцію логістичної системи із зовнішнім середовищем (операції у сфері постачання і збуту);

 

б) внутрішні – операції, що виконуються всередині логістичної системи.

 

На зовнішні логістичні операції випадкові змінні впливають більшою мірою, ніж внутрішні.

 

3. За характером виконання робіт:

 

а) операції з доданою вартістю, які змінюють споживчі властивості товарів (розкрій, розфасовка, сушіння і т. ін.);

 

б) операції без доданої вартості (зберігання товарів).

 

4. За переходом права власності на товар:

 

а) односторонні – операції, не пов'язані з переходом права власності на продукцію і страхових ризиків, виконуються всередині логістичної системи;

 

б) двосторонні – операції, пов'язані з переходом права власності на продукцію і страхових ризиків від однієї юридичної особи до іншої.

 

До логістичних операцій можна також зарахувати такі, як прогнозування, контроль, оперативне управління.

 

5. Залежно від напрямку переміщення потоків:

 

а) прямі;

 

б) зворотні. Цей тип операцій передбачає переміщення потоку в напрямку, протилежному до вихідного. Найбільш поширеними прикладами реалізації зворотної логістичної операції є повернення торговим посередником своєму постачальнику товару, термін реалізації якого вичерпано, повернення покупцем торговому посереднику дефектного товару, повернення тари споживачем постачальнику і т. ін.

 

Логістична функція – це укрупнена група логістичних операцій, спрямованих на реалізацію мети логістичної системи. Основні логістичні функції:

 

– постачання;

 

– виробництво;

 

– збут.

 

Зв'язок основних логістичних функцій з логістичними операціями показано в табл. 5.1*50.

 

*50: {Кальченко А.Г. Логістика: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2003. — 284 с.}

 

Функції, що мають підтримуючий характер:

 

1) транспортування;

 

2) управління запасами;

 

3) складування;

 

4) інформаційно-комп'ютерна підтримка;

 

5) підтримка стандартів обслуговування споживачів тощо.

 

Таблиця 5.1. Зв'язок основних логістичних функцій з логістичними операціями

 

Логістична функція Основні логістичні операції
Збут Координація з планом маркетингу, прогнозування попиту, сервіс, оперативно-календарне планування транспортування готової продукції, управління запасами готової продукції, оброблення замовлень клієнтури, складування готової продукції, завантажувально-розвантажувальні і транспортні складські роботи з готовою продукцією, постачання готової продукції, облік запасів готової продукції
Виробництво Координація з планом фізичного розподілу, оперативно-календарне планування переміщення незавершеного виробництва, внутрішньозаводські переміщення матеріалів, завантажувально-розвантажувальні і транспортно-складські роботи з незавершеним виробництвом, оперативне забезпечення виробничих підрозділів сировиною, матеріалами, напівфабрикатами, комплектуючими виробами, складування незавершеного виробництва, облік незавершеного виробництва
Постачання Координація з оперативно-календарним планом виробництва, вибір і проведення переговорів із постачальниками, планування потреб у матеріалах, складання оперативно-календарного плану постачання, транспортування сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, складування виробничих запасів, завантажувально-розвантажувальні і транспортно-складські роботи з предметами постачання

 

5.2. Види логістичних систем

 

Логістичні системи класифікуються за такими ознаками:

 

1) за ознакою просторового обмеження – логістичні системи поділяються на два типи:

 

– макрологістичні;

 

– мікрологістичні.

 

Макрологістична система є великою логістичною системою управління потоковими процесами за участю декількох і більше незалежних суб'єктів господарювання, не обмежених у територіальному розташуванні. Виділяють такі макрологістичні системи:

 

– регіональні;

 

– національні (міжрегіональні);

 

– міжнаціональні.

 

Створення макрологістнчних систем обумовлене необхідністю забезпечити чітку взаємодію різногалузевих структур з метою поліпшення економічного стану на глобальному рівні. Під час створення макрологістичних систем особливу увагу приділяють взаємному погодженню інтересів кожного учасника незалежно від його ролі у створюваній системі.

 

Цілі створення макрологістичних систем значною мірою можуть відрізнятися від цілей і критеріїв синтезу мікрологістичних систем. У більшості випадків критерій мінімуму загальних логістичних витрат використовується і під час синтезу макрологістичних систем. Однак найчастіше критерії формування макрологістичних систем визначаються екологічними, соціальними, військовими, політичними та іншими цілями.

 

Мікрологістична система охоплює внутрішньовиробничу логістичну сферу одного підприємства або групи підприємств, об'єднаних на корпоративних засадах. До мікрологістичної системи належать технологічно пов'язані виробництва, об'єднані єдиною інфраструктурою, які працюють на єдиний економічний результат. Мікрологістичну систему підприємства можна подати у вигляді основних підсистем: закупівлі, виробництва і збуту (рис. 5.2).

 

 

Рис. 5.2. Мікрологістична система

 

Закупівля – підсистема, яка забезпечує надходження матеріального потоку в логістичну систему.

 

Планування та управління виробництвом – це підсистема, що приймає матеріальний потік від підсистеми закупівель та управляє ним у процесі виконання різних технологічних операцій, які перетворюють предмет праці у продукт праці.

 

Збут – підсистема, яка забезпечує вибуття матеріального потоку з логістичної системи;

 

2) залежно від виду логістичних ланцюгів – логістичні системи поділяються на*51:

 

*51: {Гаджикнкий А.М. Логистика: Учеб. для высших и средних спец. учеб. заведений. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Информационно-внедренческий центр "Маркетинг", 2000. — 375 с.}

 

– логістичні системи з прямими зв'язками – це системи, у яких матеріальний потік доводиться до споживача без посередників, на основі прямих господарських зв'язків;

 

– ешелоновані (багаторівневі) логістичні системи – це системи, у яких матеріальний потік доводиться до споживача за участю як мінімум одного посередника;

 

– гнучкі логістичні системи – системи, у яких доведення матеріального потоку до споживача здійснюється як за прямими зв'язками, так і за участю посередників.

 

Щоб визначити найоптимальнішу логістичну систему, необхідно розробити її проект. Для цього слід виділити три етапи: виявлення проблем, планування шляхів їх вирішення і розробка пропозицій щодо створення проекту.

 

Процес планування логістичного проекту передбачає:

 

1) визначення мети та обмежень;

 

2) розробку стандартів оцінки результатів;

 

3) вибір техніки аналізу;

 

4) складання проектного завдання.

 

Аналізуючи проект логістичної системи, визначають*52:

 

*52: {Кальченко A.Г. Логістика: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2003. — С. 38—39.}

 

1) достатні або недостатні резерви удосконалення логістики, які б виправдали проведення детальних досліджень та аналізу;

 

2) створення концептуальних схем проекту потребує всебічного вивчення фактичних даних, що допомагає об'єктивно і критично поглянути на наявні методи роботи;

 

3) у процесі створення концептуальної схеми проекту слід чітко визначити можливі варіанти перебудови логістичної системи.

 

Після складання проекту логістичної системи переходять до її планування, основними складовими якого є планування технологічного процесу та оперативне планування.

 

При плануванні технологічного процесу аналізують технології, які використовують конкуренти, зважаючи на обробку замовлень, планування потреб у матеріалах. Особливу увагу приділяють технологіям вантажопереробки і транспортування.

 

В оперативних планах зусилля менеджменту зосереджуються вже на діях, наприклад на процесах збуту та розподілу. У логістиці перевага надається не галузі економіки, а регіону. Територіальна спеціалізація й раціоналізація мають особливе значення для малих і середніх підприємств із незначними циклічними потоками товарів широкої номенклатури.

 

5.3. Порядок, підходи, принципи та фактори впливу на формування логістичних систем

 

Логістична система підприємства складається з п'яти базисних компонентів: місцезнаходження і планування; комунікація; транспорт; запаси; склади й упаковка.

 

Коли спостерігається дисбаланс між цими компонентами, то реальні збитки за масштабами наближаються до потенційних, знижується прибуток. Для досягнення балансу необхідно і достатньо, щоб між компонентами (місцезнаходження і планування, комунікація, транспорт, запаси, склади й упакування) існувала координація на основі системного підходу. Саме в такий спосіб вони вибудовуються в логістичну систему.

 

Для цього на практиці при формуванні логістичних систем мають враховуватися такі принципи:

 

– принцип послідовного просування етапами створення системи (система спочатку повинна досліджуватись на макрорівні, тобто у взаємовідносинах із зовнішнім середовищем, а потім на мікрорівні, тобто всередині власної структури);

 

– принцип поєднання інформації, ресурсних та інших характеристик системи, що проектуються;

 

– принцип відсутності конфліктів між цілями окремих підсистем і цілями всієї системи.

 

У сучасному бізнесі відбуваються постійні зміни навколишнього середовища, тому дуже важливо враховувати вплив факторів навколишнього середовища. На думку М.А. Окландера*53, навколишнє середовище логістики складається з восьми факторів (рис. 5.3):

 

*53: {Окландер М.А. Контуры экономической логистики: Монография. К.: Научная мысль, 2000. — С. 71.}

 

1) конкурентного;

 

2) георинкового;

 

3) техніко-технологічного;

 

4) паливно-енергетичного;

 

5) соціально-економічного;

 

6) структури логістичного ланцюга;

 

7) тенденцій розвитку сервісу;

 

8) ступеня державного регулювання.

 

 

Рис. 5.3. Послідовність формування логістичної системи при класичному підході: Ці – мета функціонування окремої, і-ї підсистеми; Іij – один із інформаційних матеріалів (j-й, інформаційний матеріал, який потрібно вивчити для формування і-ї підсистеми); І – сформована підсистема

 

Конкурентний фактор включає аналіз діяльності конкурентів (ціни, прибуток, постачальники, споживачі і т. ін.), що є важливим насамперед для визначення мінімального рівня обслуговування, який може задовольнити споживачів.

 

Георинковий фактор: ефективність логістичних дій прямо залежить від місця розташування їх учасників.

 

Техніко-технологічний фактор: роботи, комп'ютери, відеокамери, засоби комунікацій, складування, транспортування, упакування, автоматизовані системи управління матеріальним потоком здійснюють значний тиск на ефективність функціонування логістичної системи.

 

 

Паливно-енергетичний фактор: залежність логістичних операцій від нафтопродуктів буде зберігатися ще досить довго. Тим часом традиційні джерела енергії є невідновлюваними природними ресурсами, їх кількість на планеті зменшується, вартість збільшується, а наслідки використання згубно впливають на якість середовища проживання людини.

 

Соціально-економічний фактор: стан банківської, бюджетної, податкової, кредитно-фінансової систем, рівень доходів населення, ступінь ділової активності суб'єктів господарювання, політика у сфері ціноутворення, спосіб життя, традиції, звичаї, очікування і велика кількість аналогічних обставин значною мірою впливають на ефективність функціонування логістичної системи.

 

Структура логістичного ланцюга: різноманітні варіанти форм постачання і фізичного розподілу, характер взаємовідносин між учасниками цих процесів додають відповідний відтінок характерові логістичної системи.

 

Тенденцїі розвитку сервісу: логістичній системі властива гнучкість щодо набору послуг, які надаються споживачам. У зв'язку з посиленням конкуренції та загостренням проблеми реалізації збільшується сума коштів, що направляються на обслуговування. Це дає змогу збільшити видову розмаїтість і нарощувати обсяги сервісу.

 

Ступінь державного регулювання: можливо, найпомітніші зміни серед факторів навколишнього середовища логістики відбулися протягом останнього десятиліття у структурі державного управління. Природно, що лібералізація управління економічними процесами у всіх ланках логістичного ланцюга впливає на особливості і результативність логістичної діяльності.

 

Логістичні системи можуть бути сформовані з використанням одного з двох підходів:

 

1) класичного;

 

2) системного.

 

Класичний підхід означає перехід від часткового до загального (індукція), при такому підході формування системи проходить шляхом злиття її компонентів, які розробляються окремо (рис. 5.3).

 

Системний підхід передбачає послідовний перехід від загального до часткового, коли в основі розгляду лежить кінцева мета, задля якої створюється система (рис. 5.4).

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 245. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия