Студопедия — Рекомендовано до друку 6 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рекомендовано до друку 6 страница






 

Рис. 5.4. Послідовність формування системи при системному підході: Ц – сукупність цілей функціонування системи; Tі – одна з вимог, яку повинна задовольняти система; Пj – варіанти підсистеми

 

Далі наведено етапи формування логістичної системи при системному підході:

 

Етап 1. Визначення та формування цілей функціонування системи.

 

Етап 2. Аналіз цілей та обмежень зовнішнього середовища. Визначаються вимоги, яким повинна відповідати система.

 

Етап 3. Формування підсистем.

 

Етап 4. Синтез системи: аналіз різних варіантів і вибір підсистеми, формування їх в єдину систему.

 

НАВЧАЛЬНИЙ ТРЕНІНГ

 

Короткі методичні рекомендації до вивчення теми

 

Основні терміни: системний підхід, система, логістична система, логістична функція, основні логістичні функції, функції підтримувального характеру.

 

Матеріал, який мають засвоїти студенти

 

Слід знати, що одним з основних методологічних принципів логістичної концепції є системний підхід.

 

Логістичні системи вкладаються у загальноприйняте поняття "системи", бо складаються із системоутворючих елементів, тісно взаємопов'язаних і взаємозалежних, які мають упорядковані зв'язки й утворюють певну структуру із заздалегідь заданими властивостями.

 

Логістична система – це адаптивна система зі зворотним зв'язком, яка виконує ті чи інші логістичні функції (операції), складається з кількох підсистем і має широкі зв'язки із зовнішнім середовищем*54.

 

*54: {Кальченко А.Г. Логістика: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2003. — С. 33.}

 

Логістична функція – це укрупнена група логістичних операцій, спрямованих на реалізацію мети логістичної системи. Слід зауважити, що основні логістичні функції включають:

 

1) постачання;

 

2) виробництво;

 

3) збут.

 

Функції, що мають підтримувальний характер:

 

1) транспортування;

 

2) управління запасами;

 

3) складування;

 

4) інформаційно-комп'ютерна підтримка;

 

5) підтримка стандартів обслуговування споживачів та ін.

 

Вивчаючи цю тему, слід засвоїти, що логістичні системи класифікуються за такими ознаками:

 

1) за ознакою просторового обмеження – поділяються на два типи*55: макрологістичні, мікрологістичні;

 

*55: {Альбеков А.У., Федько В.П., Митько O.A. Логистика коммерции. — Ростов н/Д.: Феникс, 2001. — 512 е.; Бауэрсокс Дональд Дж., Клосс Дейвид Дж. Логистика: интегрированная цепь поставок: Пер. с англ. — М.: ЗАО "Олимп-Бизнес", 2001. — 640 е.; Кальченко AS. Логістика: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2003. — 284 е.; Пономарева Ю.В. Логістика: Навч. посіб. — К.: ЦНЛ, 2003. — 189 с.}

 

2) залежно від виду логістичних ланцюгів логістичні системи поділяються на*56: логістичні системи з прямими, ешелоновані (багаторівневі) та гнучкі.

 

*56: {Гаджинский A.M. Логистика: Учеб. для высших и средних спец. учеб. заведений. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Информационно-внедренческий центр "Маркетинг", 2000. — 375 с.}

 

Логістичні системи можуть бути сформовані з використанням одного з двох підходів: класичного або системного.

 

Класичний підхід означає перехід від часткового до загального (індукція). За такого підходу формування системи проходить шляхом злиття її компонентів, які розробляються окремо.

 

Системний підхід передбачає послідовний перехід від загального до часткового, коли в основі розгляду лежить кінцева мета, задля якої створюється система.

 

Семінарське заняття

 

Питання до семінарського заняття

 

1. У чому полягає сутність системного підходу?

 

2. Дайте визначення логістичної системи. У чому полягає головна мета її функціонування?

 

3. Охарактеризуйте властивості логістичних систем та етапи їх формування.

 

Тематика рефератів

 

1. Логістичні операції, їх класифікація.

 

2. Поняття та види логістичних систем, їх характеристика.

 

3. Проблема контролю в логістичних системах.

 

4. Основні і підтримувальні логістичні функції.

 

5. Підходи та принципи формування логістичних систем.

 

Практичне заняття

 

Логістична задача "Алгоритм формування логістичної системи підприємства"

 

Мета: формування навичок прийняття рішень у певних ситуаціях; поглиблення знань із навчального матеріалу.

 

Хід роботи:

 

1) студентам пропонується розробити алгоритм формування логістичної системи з використанням класичного підходу;

 

2) розробити алгоритм формування логістичної системи з використанням системного підходу;

 

3) представити схематично своє бачення структури логістичної системи;описати складові, функції та операції спроектованої логістичної системи;

 

4) навести приклади підприємств, галузей економіки, які могли б використовувати запропоновану студентом схему логістичної системи.

 

Ситуаційна задача "Організація транспортної складової логістичної системи фірми "Обрій"

 

Мета: формування навичок прийняття рішень щодо питань транспортування та упакування готової продукції підприємств.

 

Вихідні дані

 

Фірма "Обрій" створювала і встановлювала світильники різних форм, у тому числі і круглі. У травні цього року фірма "Обрій " виграла конкурс на встановлення в щойно зведеній громадській будівлі (в Туреччині) у цілому 5400 однакових світильників. За умовами продажу потрібно було доставити товар в іноземний порт, де покупець повинен був вступити в права володіння товаром.

 

Але перешкодою до цього могли стати витрати на транспортування. Спочатку планувалося, що світильники – це циліндри висотою і діаметром приблизно по 28 см. Передбачалося упаковувати їх у коробки розміром 30x30x30 см. Ці коробки коштували по 3 грн і важили приблизно 0,5 кг кожна. Світильникам присвоїли назву "Тип А", і виробництво кожного з них коштувало 20 грн. Світильник важив близько 4,5 кг, а з упакуванням – 5 кг.

 

Світильники потрібно було доставити в порт Одеси. Тариф за перевезення до Одеси по суші становив 1000 доларів за 12-метровий контейнер (незалежно від ваги), але кожен завантажений контейнер не міг важити більше 22 т через обмеження, що накладаються на вантажоперевезення по автомагістралі. Внутрішні розміри контейнера, призначеного для перевезення різними видами транспорту, становили 2,4 м у ширину, 2,5 м у висоту і 12 м у довжину.

 

Тарифи за морське перевезення від Одеси до закордонного порту становили 22 дол. за 1 т за умови, що кожен кубометр обсягу дорівнює 1 т у випадку, якщо маса вантажу не перевищує 1 т на 1 куб. м. Іншими словами, перевезення вантажу, що важить, скажімо, 65 кг і займає 2 куб. м, буде коштувати стільки ж, скільки перевезення 2 т вантажу. Вартість страховки дорівнює 2% від вартості вантажу, готового для навантаження на борт судна в Одесі. Вартість вантажу включає усі витрати фірми на товар до моменту навантаження.

 

Оскільки замовлення було дуже великим, на фірмі вирішили, що можна змінити дизайн світильника, надавши йому замість циліндричної форми конічну. Перевага такого варіанта полягала в тому, що конічні світильники можна вкладати один в один. Звичайно, між світильниками потрібно передбачити якісь прокладки, але натомість при упакуванні вони забезпечать додатковий захист. З іншого боку, при розкрої матеріалу під конічні форми виходить багато втрат, у результаті чого вартість виробництва зростає. Були запропоновані дві альтернативні моделі світильників конічної форми, що позначили типами В і С.

 

Виробництво кожного світильника типу В обходиться в 25 грн. Ці світильники можна транспортувати вкладеними один в один, в упакуваннях по 6 штук. Розміри тари – 30x30x120 см і, якщо в ній 6 світильників, то упакування важить 31 кг. Одиниця тари коштує 10 грн (включаючи вартість прокладок між світильниками).

 

Виробництво кожного світильника типу С коштує 30 грн. Ці світильники також можна транспортувати вкладеними один в один, але в упакуваннях по 10 штук. Розміри упакування – 30x30x125 см і, якщо в ній 10 світильників, то упакування важить 50 кг. Одиниця тари коштує 15 грн (включаючи вартість прокладок між світильниками).

 

Визначити:

 

1. Скільки світильників типу А можна завантажити в контейнер?

 

2. Скільки світильників типу В можна завантажити в контейнер?

 

3. Скільки світильників типу С можна завантажити в контейнер?

 

4. Скільки усього буде коштувати доставка світильників типу А в порт призначення?

 

5. Скільки усього буде коштувати доставка світильників типу В у порт призначення?

 

6. Скільки усього буде коштувати доставка світильників типу С у порт призначення?

 

7. Який тип світильників ви порекомендували б виробляти та транспортувати фірмі "Обрій"?

 

Завдання для самостійного виконання

 

Виконати тестові завдання.

 

1. Наявність великої кількості елементів (ланок), складний характер взаємодії між окремими елементами, складність функцій, виконуваних системою, наявність складноорганізованого управління, вплив на систему великої кількості стохастичних факторів зовнішнього середовища становить таку її властивість, як:

 

а) складність;

 

б) ієрархічність;

 

в) цілісність;

 

г) структурованість;

 

д) рухливість;

 

е) унікальність, непередбачуваність і невизначеність поведінки;

 

є) адаптивність.

 

2. Підпорядкованість елементів нижчого рівня (порядку, рангу) елементам вищого рівня у контексті лінійного чи функціонального логістичного управління становить таку її властивість, як:

 

а) складність;

 

б) ієрархічність;

 

в) цілісність;

 

г) структурованість;

 

д) рухливість;

 

е) унікальність, непередбачуваність і невизначеність поведінки;

 

є) адаптивність.

 

3. Властивість системи виконувати задану цільову функцію, реалізована тільки логістичною системою в цілому, а не окремими її ланками або підсистемами, становить таку її властивість, як:

 

а) складність;

 

б) ієрархічність;

 

в) цілісність;

 

г) структурованість;

 

д) рухливість;

 

е) унікальність, непередбачуваність і невизначеність поведінки;

 

є) адаптивність.

 

4. Наявність певної організаційної структури логістичної системи, яка складається із взаємопов'язаних об'єктів і суб'єктів управління, що реалізує задану мету, становить таку її властивість, як:

 

а) складність;

 

б) ієрархічність;

 

в) цілісність;

 

г) структурованість;

 

д) рухливість;

 

е) унікальність, непередбачуваність і невизначеність поведінки;

 

є) адаптивність.

 

5. Макрологістична система:

 

а) є великою логістичною системою управління потоковими процесами за участю декількох і більше незалежних суб'єктів господарювання, не обмежених у територіальному розташуванні;

 

б) створюється для забезпечення взаємодії різногалузевих структур на глобальному рівні;

 

в) є високоінтегрованою інфраструктурою економіки регіону, країни або групи країн;

 

г) усе вищеназване правильне.

 

6. Ешелонованою логістичною системою є система, в якій:

 

а) матеріальний потік доводиться до споживача без участі посередників, на основі прямих господарських зв'язків;

 

б) на шляху матеріального потоку є хоча б один посередник;

 

в) доведення матеріального потоку до споживача продукції здійснюється як прямими зв'язками, так і через посередників;

 

г) логістичні операції здійснюються тільки з інформаційним потоком.

 

7. Логістичний ланцюг, який складається з постачальника і споживача характерний для логістичної системи:

 

а) із прямими зв'язками;

 

б) зі зворотними зв'язками;

 

в) ешелонованої;

 

г) гнучкої.

 

8. Адаптивність логістичної системи – це:

 

а) підпорядкованість елементів нижчого рівня елементам вищого рівня у контексті лінійного чи функціонального логістичного управління;

 

б) наявність певної організаційної структури, яка складається із взаємопов'язаних об'єктів та суб'єктів управління, що реалізують поставлену мету;

 

в) здатність змінювати свою структуру і вибирати варіанти поведінки відповідно до нових цілей і під впливом зовнішнього середовища;

 

г) здатність виконувати задану цільову функцію, реалізовану тільки логістичною системою в цілому, а не окремими її ланками або підсистемами.

 

9. Залежно від виду логістичних ланцюгів виділяють логістичні системи:

 

а) макрологістичні та мікрологістичні;

 

б) регіональні, національні, міжнаціональні;

 

в) із прямими зв'язками, ешелоновані, гнучкі;

 

г) зовнішні, внутрішні.

 

10. За переходом права власності на товар логістичні операції бувають:

 

а) односторонні;

 

б) двосторонні;

 

в) прямі;

 

г) зворотні;

 

д) ешелоновані;

 

е) прямі.

 

11. До логістичних функцій, що мають підтримуючий характер, належать:

 

а) транспортування;

 

б) управління запасами;

 

в) складування;

 

г) інформаційно-комп'ютерна підтримка;

 

д) підтримка стандартів обслуговування споживачів;

 

е) виробництво;

 

є) збут;

 

ж) постачання.

 

12. Логістичні операції за природою потоку бувають:

 

а) логістичні операції з матеріальним потоком;

 

б) логістичні операції з інформаційним потоком;

 

в) зовнішні;

 

г) внутрішні;

 

д) прямі;

 

е) односторонні;

 

є) двосторонні;

 

ж) зворотні.

 

13. Основні логістичні функції:

 

а) транспортування;

 

б) управління запасами;

 

в) складування;

 

г) інформаційно-комп'ютерна підтримка;

 

д) підтримка стандартів обслуговування споживачів;

 

е) виробництво;є) збут;

 

ж) постачання.

 

14. Логістичні системи можуть бути сформовані з використанням таких підходів:

 

а) класичного;

 

б) системного;

 

в) стратегічного;

 

г) тактичного.

 

15. Класичний підхід означає:

 

а) перехід від часткового до загального (індукція), при такому підході формування системи проходить шляхом злиття її компонентів, які розробляються окремо;

 

б) послідовний перехід від загального до часткового, коли в основі розгляду лежить кінцева мета, задля якої створюється система;

 

в) обидва варіанти відповіді правильні.

 

16. Системний підхід означає:

 

а) перехід від часткового до загального (індукція), при такому підході формування системи проходить шляхом злиття її компонентів, які розробляються окремо;

 

б) послідовний перехід від загального до часткового, коли в основі розгляду лежить кінцева мета, задля якої створюється система;

 

в) обидва варіанти відповіді правильні.

 

Вписати пропущені слова, закінчити речення.

 

1. Логістична система (на думку А.Г. Кальченко) – це _____________

 

__________________________ зі _____________________________________,

 

яка _________________ ті чи _________________________________________

 

(________________________), ____________ з _________________________

 

_______________ і має ____________________________________________ із

 

_________________________________________________________________.

 

2. Властивостями логістичних систем є _______________________

 

3. Така властивість логістичної системи як складність означає

 

_________________________________________________________________

 

4. Залежно від логістичної системи логістичні операції бувають

 

__________________________________________________________________

 

5. Логістична функція – це __________________________________

 

6. До основних логістичних функцій належать: _________________

 

7. Функція транспортування належить до групи _________________

 

_________________ логістичних функцій.

 

8. Функція виробництва належить до групи ____________________

 

_________________ логістичних функцій.

 

9. Макрологістична система – це _____________________________

 

10. Мікрологістична система – це _____________________________

 

11. При формуванні логістичних систем слід враховувати такі фактори, як _______________________________________________________

 

12. Ешелоновані (багаторівневі) логістичні системи – це __________

 

__________________________________________________________________

 

13. Логістичні системи з прямими зв'язками – це ________________

 

14. Системний підхід до формування логістичних систем передбачає

 

__________________________________________________________________

 

15. Доповнити рисунок.

 

 

Рис. 5.5. Етапи формування логістичної системи при системному підході

 

16. Гнучкі логістичні системи – це ____________________________

 

17. Залежно від виду логістичних ланцюгів логістичні системи поділяються на ____________________________________________________

 

18. До принципів формування логістичних систем належать

 

__________________________________________________________________

 

Доповнити таблицю.

 

Таблиця 5.2. Зв'язок основних логістичних функцій з логістичними операціями

Логістична функція Основні логістичні операції
? Координація з планом маркетингу, прогнозування попиту, сервіс, оперативно-календарне планування транспортування готової продукції, управління запасами готової продукції, оброблення замовлень клієнтури, складування готової продукції, завантажувально-розвантажувальні і транспортні складські роботи з готовою продукцією, постачання готової продукції, облік запасів готової продукції
? Координація з планом фізичного розподілу, оперативно-календарне планування переміщення незавершеного виробництва, внутрішньозаводські переміщення матеріалів, завантажувально-розвантажувальні й транспортно-складські роботи з незавершеним виробництвом, оперативне забезпечення виробничих підрозділів сировиною, матеріалами, напівфабрикатами, комплектуючими виробами, складування незавершеного виробництва, облік незавершеного виробництва
? Координація з оперативно-календарним планом виробництва, вибір і проведення переговорів із постачальниками, планування потреб у матеріалах, складання оперативно-календарного плану постачання, транспортування сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, складування виробничих запасів, завантажувально-розвантажувальні й транспортно-складські роботи з предметами постачання

 

Підібрати відповідні терміни (позначені літерами) до кожного з наведених нижче положень {позначених цифрами).

 

A. Системний підхід.

 

Б. Логістична система.

 

B. Макрологічна система.

 

Г. Мікрологічна система.

 

Д. Закупівля.

 

Е. Збут.

 

Є. Логістична система з прямими зв'язками.

 

Ж. Ешелонована логістична система.

 

З. Гнучка логістична система.

 

I. Логістичний канал.

 

К. Логістичний ланцюг.

 

1. Підсистема підприємства, яка забезпечує надходження матеріального потоку в логістичну систему.

 

2. Система, у якій матеріальний потік доставляється споживачу за участю як мінімум одного посередника.

 

3. Лінійно упорядкована множина учасників логістичного процесу, які здійснюють логістичні операції з доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої за умови виробничого споживання або до кінцевого споживача за умови особистого невиробничого споживання.

 

4. Методологія наукового пізнання, в основі якої лежить розгляд об'єктів як систем, що дає змогу побачити досліджуваний об'єкт як комплекс взаємопов'язаних підсистем, об'єднаних спільною метою, розкрити його інтегративні властивості, а також внутрішні та зовнішні зв'язки.

 

5. Велика логістична система управління потоковими процесами за участю декількох і більше незалежних суб'єктів господарювання, не обмежених у територіальному розташуванні.

 

6. Підсистема підприємства, яка забезпечує вибуття матеріального потоку з логістичної системи.

 

7. Частково упорядкована множина різних посередників, які здійснюють доведення матеріального потоку від конкретного виробника до його споживачів.

 

8. Адаптивна система зі зворотним зв'язком, яка виконує ті чи інші логістичні функції (операції), складається з підсистем і має розвинуті внутрішньосистемні зв'язки та зв'язки із зовнішнім середовищем.

 

9. Система, у якій матеріальний потік доводиться до споживача без участі посередників, на основі прямих господарських зв'язків.

 

10. Логістична система, яка охоплює внутрішньовиробничу логістичну сферу одного підприємства або групи підприємств, об'єднаних на корпоративних засадах.

 

11. Система, у якій доведення матеріального потоку до споживача здійснюється як за прямими зв'язками, так і за участю посередників. Знайти правильні твердження,

 

Знайти правильні твердження.

 

1. Чим вищий ресурсний потенціал будь-якої підсистеми, тим менше вона у своїй діяльності повинна орієнтуватися на стратегію логістичної системи.

 

2. Логістична діяльність спрямована на постачання продукції в необхідній кількості, у зазначений час і місце з заданою якістю (станом), за мінімальних витрат.

 

3. У сферу досліджень мікрологістики включаються процеси, які протікають на регіональному рівні.

 

4. Глобальна логістична стратегія, яка проводиться не однією, а групою країн, може формуватися у вигляді найважливіших політичних рішень.

 

5. Мікрологістика займається комплексом питань з управління матеріальними, інформаційними та іншими потоками, ґрунтуючись на інтересах окремої країни.

 

6. Системний підхід передбачає послідовний перехід від часткового до загального.

 

7. Будь-яка логістична система складається із сукупності елементів.

 

8. Внутрішньосистемні зв'язки є менш міцними, ніж зв'язки із зовнішнім середовищем.

 

9. Межі логістичної системи визначаються циклом обігу засобів виробництва.

 

10. Створення макрологістичних систем обумовлене необхідністю забезпечити чітку взаємодію різногалузевих структур з метою поліпшення економічного стану на глобальному рівні.

 

11. Під час створення макрологістичних систем не приділяють увагу взаємопогодженню інтересів кожного учасника незалежно від його ролі у створюваній системі.

 

12. Цілі створення макрологістичних систем можуть значною мірою відрізнятися від цілей і критеріїв синтезу мікрологістичних систем.

 

13. Найчастіше критерії формування макрологістичних систем визначаються екологічними, соціальними, військовими, політичними та іншими цілями.

 

14. Множина є частково впорядкованою до тих пір, поки не обрано конкретних учасників процесу просування матеріального потоку від постачальника до споживача.

 

15. Як будь-яка економічна система, логістична система мають свою структуру і зміст, що особливо яскраво виявляються на рівні макрологістики.

 

16. Незважаючи на комплексність та єдину цілісність множини різнорідних складових, логістична система, проте, може бути умовно розділена на певні функціональні області.

 

Питання для самоконтролю

 

1. На які типи поділяються логістичні системи за принципом просторового обмеження?

 

2. Розкрийте сутність макрологістичних систем.

 

3. Охарактеризуйте мікрологістичну систему та її підсистеми.

 

4. Як класифікуються логістичні системи залежно від виду логістичних ланцюгів?

 

5. Чи є відмінності в процесі формування логістичних систем із використанням системного і класичного підходів?

 

6. Чим відрізняються основні логістичні функції від підтримуючих?

 

7. Які ознаки класифікації логістичних систем та логістичних операцій?

 

8. Охарактеризуйте види логістичних систем.

 

9. Дайте характеристику порядку, підходам та принципам формування логістичних систем.

 

Кросворд

 

По горизонталі: 4. Наука про планування, організацію, управління контроль і регулювання рухом матеріальних, інформаційних потоків у просторі та часі від їх первинного джерела до кінцевого споживача. 5. Підсистема підприємства, яка забезпечує вибуття матеріального потоку з логістичної системи. 7. Велика система управління матеріальними потоками, що охоплюють підприємства та організації промисловості, посередницькі, торговельні і транспортні різних відомств, розміщених у різних регіонах країни або в різних країнах. 9. Потік, що належить до одного рівня ієрархії логістичної системи. 14. Система, яка складається з декількох і більше розподільчих центрів, що знаходяться на території товарних ринків, поблизу споживачів. 17. Запаси продукції, які знаходяться на складах різного типу і рівня певних ланок логістичної системи, як внутрішньо фірмових, так і логістичних посередників. 18. Сукупність функціонально віднесених елементів, що знаходяться у відносинах і зв'язках один із одним, утворюють певну цілісність, єдність і визначають її призначення. 20. Запаси, які є об'єктом оптимізації логістичного управління з погляду загальних витрат і містять у собі запаси у постачанні, виробничі запаси та товарні запаси. 21. Система організації виробництва, у якій деталі і напівфабрикати подаються на наступну технологічну операцію з урахуванням попередньої в міру необхідності. 22. Потік, який виходить з логістичної системи і надходить у зовнішнє для неї середовище. 24. Ключова комплексна активність, пов'язана з переміщенням матеріальних ресурсів. 25. Лінійно впорядкована множина учасників логістичного процесу, які здійснюють логістичні операції з доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої за умови виробничого споживання або до кінцевого споживача за умови особистого невиробничого споживання. 26. Склад, який забезпечує збереженість та захист складових виробів. 27. Запаси, призначені для безперервного постачання до споживача за умови непередбачених обставин. 28. Логістична система, де рух матеріального потоку від виробника продукції до її споживача може здійснюватись як прямо, так і через посередника. 31. Показник, який характеризує якість роботи логістичної системи із заданим рівнем логістичних витрат. 32. Підхід, що означає перехід від часткового до загального (індукція) при такому підході формування системи проходить шляхом злиття її компонентів, які розробляються окремо. 33. Підхід, що дозволяє побачити досліджуваний об'єкт як комплекс взаємопов'язаних підсистем, об'єднаних загальною метою, розкрити його інтегративні властивості, внутрішні та зовнішні зв'язки. 36. Певна дія, що приносить користь споживачу. 37. Логістика, яка організовує потік даних, що супроводжує матеріальний потік та є тією суттєвою ланкою для підприємства, яка пов'язує постачання, виробництво і збут. 38. Будинок, споруда, призначена для приймання, розміщення і зберігання товарів, які надійшли, підготовки їх до споживання і відправки споживачу. 39. Система, у якій розподільчий центр направляє товари, виготовлені підприємством-виробником, кінцевим або проміжним споживачам у різні регіони країни.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 232. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия