Студопедия — Рекомендовано до друку 3 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рекомендовано до друку 3 страница






 

3.3. Інформаційне забезпечення ефективної взаємодії елементів логістики

Необхідність в інформаційному забезпеченні логістики зумовлена бурхливим розвитком і впровадженням в усі сфери діяльності інформаційно-комп'ютерних технологій. Значення інформаційного забезпечення логістичного процесу настільки важливе, що багато фахівців виділяють особливу, інформаційну, логістику, яка має самостійне значення в бізнесі та управлінні інформаційними потоками і ресурсами*34.

 

*34: {Альбеков А.У., Федько В.П., Митько O.A. Логистика коммерции. — Ростов и/Ц.: Феникс, 2001. — 512 е.; Бажин И.И. Логистика: Компакт-учебник. — X.: Консум, 2003. — 239 е.; Гаджинский A.M. Логистика: Учеб. для высших и средних спец. учеб. заведений. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Информационно-внедренческий центр "Маркетинг", 2000. — 375 с.; Леншин И.А., Смольников Ю.Й. Логистика: В 2 ч. — Ч. 1. — М.: Машиностроение, 1996. — 246 с.}

 

Інформаційна логістика організовує потік даних, який супроводжує матеріальний потік і є тією суттєвою ланкою для підприємства, що пов'язує постачання, виробництво та збут.

 

Інформаційний потік – це сукупність циркулюючих як у самій логістичній системі, так і між логістичною системою та зовнішнім середовищем повідомлень, необхідних для управління і контролю за логістичними операціями*35.

 

*35: {Гаджинский A.M. Логистика: Учеб. для высших и средних спец. учеб. заведений. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Информационно-внедренческий центр "Маркетинг", 2000. — С. 162.}

 

Різноманітні інформаційні потоки, які циркулюють усередині і між елементами логістичної системи, між логістичною системою і зовнішнім середовищем, утворюють логістичну інформаційну систему.

 

Логістична інформаційна система (ЛІС) – це певним чином організована сукупність взаємопов'язаних засобів обчислювальної техніки, різних довідників і необхідних засобів програмування, що забезпечує вирішення тих чи інших функціональних завдань із управління матеріальними потоками. Так само, як і будь-яка інша система, інформаційна система має складатися із упорядковано взаємозалежних елементів і характеризуватись певною сукупністю інтегративних ознак. Інформаційні системи поділяють на дві підсистеми: функціональну і забезпечувальну (рис. 3.1)*36.

 

*36: {Гаджинский A.M. Логистика: Учеб. для высших и средних спец. учеб. заведений. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Информационно-внедренческий центр "Маркетинг", 2000. — С. 165—169.}

Рис. 3.1. Структура ЛІС

 

Інформаційні системи в логістиці можуть створюватися з метою управління матеріальними потоками як на мікро-, так і на макрорівні.

 

На рівні окремого підприємства інформаційні системи поділяють на три групи:

 

– планові;

 

– диспозитивні (або диспетчерські);

 

– виконавчі (або оперативні)

 

Планові інформаційні системи створюються на адміністративному рівні управління і служать для прийняття довгострокових рішень стратегічного характеру. Серед розв'язуваних завдань можуть бути такі:

 

– створення й оптимізація ланок логістичного ланцюга;

 

– управління стійкими даними;

 

– планування виробництва;

 

– загальне управління запасами;

 

– управління резервами та інші завдання.

 

Плановим інформаційним системам властивий найвищий рівень стандартизації під час вирішення завдань, що дозволяє з найменшими труднощами адаптувати стандартне програмне забезпечення.

 

Диспозитивні інформаційні системи створюються на рівні управління складом або цехом і служать для забезпечення налагодженої роботи логістичних систем. За допомогою них можуть вирішуватися такі завдання:

 

– детальне управління запасами (місцями складування);

 

– управління внутрішньоскладським або внутрішньозаводським транспортом;

 

– відбір вантажів за замовленнями та їх комплектування, облік вантажів, які відправляються, та інші завдання.

 

У диспозитивних інформаційних системах можливість пристосувати стандартний пакет програм нижча. Це викликано рядом причин, наприклад:

 

– історичний процес на підприємствах зумовлюється історично і важко піддається суттєвим змінам заради стандартизації;

 

– структура оброблюваних даних істотно відрізняється в різних користувачів. Виконавчі інформаційні системи створюються на рівні адміністративного або оперативного управління. Обробка інформації в цих системах здійснюється в темпі, зумовленому швидкістю її надходження на ЕОМ. Це так званий режим роботи в реальному масштабі часу, який дає змогу отримувати необхідну інформацію про переміщення вантажів у поточний період вчасно видавати відповідні адміністративні та керуючі впливи на об'єкт управління. Цими системами можуть вирішуватися різноманітні завдання, пов'язані з контролем матеріальних потоків, оперативним управлінням обслуговування виробництва, управлінням переміщеннями і т. ін.

 

НАВЧАЛЬНИЙ ТРЕНІНГ

 

Короткі методичні рекомендації до вивчення теми

 

Основні терміни: елементи логістики, розподіл, транспортування, складування, теорія ефективності, логістичні витрати.

 

Матеріал, який мають засвоїти студенти

 

Студенти повинні знати, що логістика пов'язана з просуванням продукції від місця її виробництва до споживача, що зумовлює відповідно перелік елементів логістики. До їх числа входять: постачання, управління запасами та складування, розподіл, транспортування та вантажопереробка, інформаційне забезпечення.

 

Ефективне функціонування елементів логістики забезпечується методологічною базою логістики. Методологія логістики включає кібернетичний підхід, дослідження операцій, теорію ефективності.

 

Слід знати, що логістичні системи як цілеспрямовані динамічні системи належать до категорії кібернетичних систем і використовують методи дослідження операцій.

 

Кібернетична система – цілеспрямована система, щодо якої прийняте припущення про відносну ізольованість в інформаційному відношенні й абсолютну проникність у матеріально-енергетичному відношенні.

 

У логістиці об'єктом дослідження операцій є оптимізація логістичних систем, у тому числі процесів прийняття логістичних рішень, а предметом – завдання прийняття найкращих рішень у керованій логістичній системі на основі оцінки ефективності її функціонування.

 

Ефективність логістичної системи – це показник (або система показників), який характеризує якість роботи логістичної системи за заданого рівня логістичних витрат *37.

 

*37: {Пономарьова Ю.В. Логістика: Навч. посіб. — К.: ЦНЛ, 2003. — 189 с.}

 

Зауважимо, що найбільш придатними для оцінки ефективності логістичних систем є рекомендації з оцінювання результатів логістичної діяльності американських спеціалістів, які пропонують багатокритеріальну оцінку функціонування логістичної системи*38, що складається з внутрішніх і зовнішніх показників.

 

*38: {Бауэрсокс Дональд Дж., Клосс Дейвид Дж. Логистика: интегрированная цепь поставок: Пер. с англ. — М.: ЗАО "Олимп-Бизнес", 2001. —640 с.}

 

Мета логістичного менеджменту полягає у встановленні балансу між рівнем витрат та рівнем логістичного сервісу, вигідного як споживачу, так і генератору матеріального потоку.

 

Мінімізація витрат є одним із основних критеріїв ефективності функціонування логістичної системи, тому саме цьому питанню має бути приділена найбільша увага в процесі вивчення цієї теми.

 

Логістичні витрати – це витрати, пов'язані з виконанням логістичних операцій. До складу логістичних витрат входять: фактичні витрати і витрати втрачених можливостей (навіяні). Крім того, логістичні витрати можуть бути класифіковані за такими ознаками: за елементами згідно з планом рахунків; за формами та місцем виникнення; за логістичними функціями; за сферами переміщення матеріального потоку; за характером змінності; за джерелом переміщення; за логістичними функціями.

 

Семінарське заняття

 

Питання до семінарського заняття

 

1. Склад та характеристика елементів логістики.

 

2. Методологічне забезпечення ефективного функціонування елементів логістики.

 

3. Роль дослідження операцій та кібернетики в логістичному управлінні.

 

4. Теорія ефективності та управління логістичними витратами підприємств.

 

Тематика рефератів

 

1. Економічна ефективність: показники та методики визначення.

 

2. Дослідження операцій як засіб обґрунтування логістичних рішень.

 

3. Логістичні витрати і логістичне обслуговування.

 

4. Механізм функціональної взаємодії елементів логістики.

 

Практичне заняття

 

Завдання для самостійного виконання

 

Виконати тестові завдання.

 

1. До елементів логістики належать:

 

а) транспортування;

 

б) вантажопереробка;

 

в) складування;

 

г) управління запасами;

 

д) менеджмент;

 

е) управління кадрами.

 

2. До елементів логістики не належать:

а) транспортування;

 

б) вантажопереробка;

 

в) складування;

 

г) управління запасами;

 

д) менеджмент;

 

е) управління кадрами.

 

3. До елементів логістики належать:

 

а) постачання;

 

б) вантажопереробка;

 

в) складування;

 

г) управління маркетинговою діяльністю;

 

д) менеджмент;

 

е) управління кадрами.

 

4. До елементів логістики не належать:

 

а) постачання;

 

б) вантажопереробка;

 

в) складування;

 

г) управління маркетинговою діяльністю;

 

д) менеджмент;

 

е) управління кадрами.

 

5. До принципів організації логістичної інформації не належать:

 

а) повнота і придатність інформації для користувача;

 

б) точність;

 

в) своєчасність;

 

г) вільний формат даних.

 

6. Досконале замовлення — це організація роботи, яка відповідає таким нормативам:

 

а) повна доставка всіх виробів за всіма замовленими товарними позиціями;

 

б) доставка в необхідний споживачам строк із допустимим відхиленням один день;

 

в) мінімальні адміністративні витрати;

 

г) повне й акуратне ведення документації щодо замовлення;

 

д) бездоганне дотримання погоджених умов постачання (якісна установка, правильна комплектація, готовність до використання і відсутність пошкоджень).

 

7. Об'єкт вивчення кібернетики – це:

 

а) динамічні системи;

 

б) інформаційні процеси, пов'язані з управлінням динамічними системами;

 

в) фінансові процеси, пов'язані з управлінням динамічними системами;

 

г) статичні системи.

 

8. Предмет вивчення кібернетики – це:

 

а) динамічні системи;

 

б) інформаційні процеси, пов'язані з управлінням динамічними системами;

 

в) фінансові процеси, пов'язані з управлінням динамічними системами;

 

г) статичні системи.

 

9. У логістиці об'єктом дослідження операцій є:

 

а) оптимізація логістичних систем, у тому числі процесів прийняття логістичних рішень;

 

б) завдання прийняття найкращих рішень у керованій логістичній системі на основі оцінки ефективності її функціонування;

 

в) динамічні системи;

 

г) інформаційні процеси, пов'язані з управлінням динамічними системами;

 

д) статичні системи.

 

10. У логістиці предметом дослідження операцій є:

 

а) оптимізація логістичних систем, у тому числі процесів прийняття логістичних рішень;

 

б) завдання прийняття найкращих рішень у керованій логістичній системі на основі оцінки ефективності її функціонування;

 

в) динамічні системи;

 

г) інформаційні процеси, пов'язані з управлінням динамічними системами;

 

д) статичні системи.

 

11. Ефективність (рішення, операції та т. ін.) – це:

 

а) ступінь досягнення поставлених цілей;

 

б) корисний ефект від логістичної діяльності;

 

в) загальна сума витрат на логістичну діяльність;

 

г) різниця між сумою надходжень та витрат від логістичної діяльності.

 

12. За сферами переміщення матеріального потоку виділяють витрати:

 

а) фізичного потоку;

 

б) інформаційних процесів;

 

в) запасів;

 

г) обслуговування замовлення;

 

д) транспортування;

 

е) складування;

 

є) управління запасами;

 

ж) пакування;

 

з) обслуговування споживачів.

 

13. За функціональними сферами логістики виділяють витрати:

 

а) фізичного потоку;

 

б) інформаційних процесів;

 

в) запасів;

 

г) обслуговування замовлення;

 

д) транспортування;

 

е) складування;

 

є) управління запасами;

 

ж) пакування;

 

з) обслуговування споживачів.

 

14. За джерелом переміщення виділяють:

 

а) власні витрати;

 

б) витрати логістичного аутсорсингу;

 

в) матеріальні витрати;

 

г) витрати на оплату праці;

 

д) відрахування на соціальні заходи;

 

е) амортизацію;

 

е) інші операційні витрати.

 

15. За операційними елементами згідно з планом рахунків виділяють:

 

а) витрати запасів;

 

б) витрати логістичного аутсорсингу;

 

в) матеріальні витрати;

 

г) витрати на оплату праці;

 

д) відрахування на соціальні заходи;

 

е) амортизацію;

 

є) інші операційні витрати.

 

Вписати пропущені слова, закінчити речення.

 

1. До елементів логістики належать

 

2. Мета логістичного менеджменту полягає у встановленні балансу між рівнем та рівнем логістичного, вигідного як, так і генератору потоку.

 

3. Завдання постачання

 

4. Є три методи здійснення порівняльного аналізу (з закордонного досвіду):

 

5. Кібернетична система – система, щодо якої прийняте про відносну в відношенні й абсолютну в відношенні.

 

6. Об'єкт вивчення кібернетики –

 

7. Предмет вивчення кібернетики –, пов'язані з управлінням.

 

8. У кібернетиці прийняття будь-якого рішення відбувається за такою схемою:

 

9. Дослідження операцій – методологія застосування методів для обґрунтування та оцінки їх у всіх областях людської.

 

10. Ефективність (рішення, операції та т. ін.) – цілей.

 

11. Логістичні витрати – це, пов'язані з виконанням

 

.

 

12. Процедура дослідження операцій включає наступні етапи:

 

.

 

13. Завдання інформаційного забезпечення логістичних процесів:

 

 

Підібрати відповідні терміни (позначені літерами) кожному з наведених нижче положень (позначених цифрами),

 

A. Інформаційні системи.

 

Б. Логістичні витрати.

 

B. Витрати втрачених можливостей.

 

Г. Ефективність (рішення, операції та т. ін.).

 

1. Характеризують втрачену вигоду, яка пов'язана з тим, що обмежений обсяг ресурсів може бути використаний тільки певним чином, що виключає застосування іншого можливого варіанта отримання прибутку.

 

2. Показник (або система показників), який характеризує якість роботи логістичної системи із заданим рівнем логістичних витрат.

 

3. Витрати, пов'язані з виконанням логістичних операцій.

 

4. Ступінь досягнення поставлених цілей.

 

Знайти правильні твердження.

 

1. Одним з елементів логістики є транспортування.

 

2. До елементів логістики належать: постачання, управління запасами та складування, транспортування та вантажопереробка, інформаційне забезпечення.

 

3. Ефективність рішення – це показник (або система показників), який характеризує якість роботи логістичної системи за заданого рівня логістичних витрат.

 

4. Ефективність логістичної операції – це показник (або система показників), який характеризує якість роботи логістичної системи за заданого рівня логістичних витрат. Досконале замовлення – це найвищий критерій якості логістичних операцій, оскільки "досконале замовлення" виступає мірилом загальної ефективності всієї інтегрованої діяльності фірми, а не окремих функцій.

 

5. Вантажопереробка є одним із елементів логістики.

 

6. Нетипові показники ефективності управління логістичними активами:

 

– рентабельність обігового капіталу;

 

– рентабельність основного капіталу;

 

– рентабельність інвестицій та т. ін.

 

8. У логістиці об'єктом дослідження операцій є завдання прийняття найкращих рішень у керованій логістичній системі на основі оцінки ефективності її функціонування.

 

9. Ефективність (рішення, операції і т. ін.) – ступінь досягнення поставлених цілей.

 

10. Ефективність операції (рішення) може бути однозначно охарактеризована трьома показниками:

 

1) величиною очікуваного корисного ефекту (результату);

 

2) імовірністю досягнення корисного ефекту;

 

3) витратами ресурсів на досягнення корисного ефекту з заданою імовірністю.

 

11. До складу логістичних витрат входять: фактичні витрати і витрати втрачених можливостей (навіяні).

 

12. Калькуляція логістичних витрат за видами діяльності повинна бути призначена для того, щоб співставити всі відповідні витрати з виконаними роботами, які створюють додану вартість.

 

Питання для самоконтролю

 

1. Охарактеризуйте елементи логістики.

 

2. Визначте роль кібернетичного підходу, теорії ефективності та дослідження операцій в забезпеченні ефективного функціонування елементів логістики.

 

3. У чому суть концепції досконалого замовлення? Чи є можливим її застосування в практичній діяльності українських підприємств?

 

4. Питання для самоконтролю. З чого складається зовнішня система оцінки результатів діяльності логістичної системи?

 

5. Дайте визначення логістичних витрат, витрат втрачених можливостей.

 

Проаналізуйте наявні в літературі класифікації логістичних витрат. Чим відрізняються класифікації у вітчизняній і зарубіжній літературі?

 

Кросворд

 

По горизонталі: 1. Комплексна логістична активність. 2. Вид систем оцінки ефективності логістичної діяльності. 3. Витрати втрачених можливостей. 4. Ступінь досягнення поставлених цілей. 5. Вид витрат залежно від рівня досягнення поставлених цілей. 6. Вид аналізу, що ґрунтується на зіставленні однотипних продуктів, товарів, робіт, послуг і використовується для оцінки ефективності логістичної діяльності. 21. Один з об'єктів аналізу ефективності логістичної діяльності, що за економічною сутністю становить ресурси підприємства. 22. Методи, що застосовуються в теорії дослідження операцій. 23. Визначення собівартості продукції. 24. Група логістичних витрат, пов'язаних із закупівлею виробничих запасів. 25. Критерій ефективності логістичного сервісу. 26. Інформаційні системи, що створюються на адміністративному рівні. 27. Елемент логістики. 28. Критерій, який покладено Ю.В. Пономарьовою в основу класифікації логістичних витрат. 29. Логістичні витрати, що можуть бути віднесені на собівартість конкретного виробу. ЗО. Вид логістичних витрат і водночас елемент операційних витрат. 31. Елемент логістичної інфраструктури. 38. Назва логістичних центрів, що створюються за кордоном як на регіональному, так і на національному рівнях. 39. Вони можуть виникати між різними видами логістичних витрат. 40. Витрати, що не можуть бути без відповідного розподілу на конкретний продукт. 41. Сукупність теоретичних положень методологічного характеру, що дає змогу мінімізувати загальні логістичні витрати. Нетиповий показник ефективності управління логістичними активами. 43. Категорія, на основі якої визначають ціну.

 

По вертикалі: 7. Показник, що з погляду логістики вимірюється відношенням між кінцевим результатом роботи системи "на виході" (тобто обсягом виготовлених продуктів або послуг) і обсягом ресурсів "на вході", які використовує система для отримання цього результату. 8. Показник ефективності логістичної діяльності, пов'язаний з обслуговуванням. 9. Один із показників ефективності логістичної діяльності. 10. Процеси, що вивчаються кібернетикою. 11. Функціональна сфера логістичної діяльності, що охоплює процеси руху продукції від виробника до споживача. 12. Закінчена дія (захід) об'єднана єдиним задумом, спрямована на рішення певного завдання та досягнення певної мети. 13. Наука про управління, зв'язок та обробку інформації. 14. Системи, що є об'єктом вивчення кібернетики. 15. Група логістичних витрат, що включає витрати на завантажно-розвантажувальні роботи, оплату вартості транспортування продукції сторонніми організаціями. 16. Елемент операційних витрат. 17. Вид логістичних витрат. 18. Витрати, пов'язані з виконанням логістичних операцій. 19. Процес, якого потребує організація логістичної діяльності. 20. Витрати, що залежать від обсягу виробництва. 32. Витрати, що визначаються в розрахунку на тонну, кілограм тощо продукції. 33. Систематизований перелік логістичних витрат. 34. Вид потоків, що визнаються лише деякими логістами. 35. Спосіб компонування витрат. 36. Витрати, що не залежать від обсягів виробництва. 37. Загальна сума витрат на одиницю продукції. 44. Елемент логістики. 45. Група показників ефективності управління логістичними активами.

 


 

Розділ 4. ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ТА УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ ПОТОКАМИ

 

4.1. Логістика технологічних процесів.

 

4.2. Поняття матеріального потоку, його параметри та характеристики.

 

4.3. Класифікація матеріальних потоків. Поняття про управління матеріальними потоками.

4.1. Логістика технологічних процесів

 

Фундамент логістики становлять чотири головні складові: економічні та технологічні основи, технічне та математичне забезпечення*39. Технологічна складова пов'язана з економічною і визначає технічну складову.

 

*39: {Калъченко А.Г. Логістика: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2003. — С. 44.}

 

Для того щоб реалізувати основоположний принцип логістики – доставку вантажів "точно у строк", згідно з яким надається перевага споживачу і створюється високоефективна система, має бути розроблений і здійснений єдиний технологічний процес усієї виробничо-транспортної системи на основі інтеграції виробництва, транспортування та споживання. Він є комплексною технологією, у межах якої, керуючись системним підходом, здійснюється чітка взаємодія усіх елементів логістичної системи.

 

Єдиний технологічний процес є сукупністю послідовно виконуваних робіт та операцій разом із методами, технікою та умовами їх виконання, які забезпечують безперервність і ритмічність технології основного виробництва*40.

 

*40: {Там же.}

 

Єдиний технологічний процес у логістиці визначається певними техніко-організаційними вимогами. До них належать: складські і транспортні.

 

Складські вимоги передбачають спрощення й здешевлення складських операцій за рахунок ефективного використання складських площ, обладнання та робочої сили. Складські операції включають такі види робіт:

 

1) розвантаження з транспорту матеріалів та виробів, їх сортування, розпаковування, підготовка до прийняття;

 

2) розміщення матеріалів на місцях їх зберігання;відбір, комплектування замовлень для відпуску матеріалів споживачам, пакування та розміщення у контейнерах для відправлення;

 

3) навантаження в транспортні засоби, доставка матеріалів споживачам.

 

Зазначені види робіт мають виконуватися у встановленій послідовності. Схема технологічного процесу складських робіт подана на рис. 4.1.

 

Принципи організації складських робіт містять такі положення*41:

 

*41: {Кальченко А.Г. Логістика: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2003. — 284 с.}

 

1) складські операції мають виконуватися у скорочений час із мінімальними витратами;

 

2) кожна операція має виконуватися на максимально обмеженому просторі, який не стримує швидкості та якості її виконання з якомога повним використанням складських площ;

 

3) операції мають виконуватися у чіткій послідовності, що забезпечує планомірний рух оперативного процесу в цілому та своєчасний перехід від однієї операції до іншої;

 

4) операції мають здійснюватися із використанням найсучаснішого обладнання і засобів механізації та автоматизації;

 

5) операції мають бути пов'язані з мінімальними втратами матеріалів при їх складуванні та переробці і не повинні призводити до погіршення якості продукції;

 

6) раціональна організація технологічного процесу має сприяти зниженню рівня складських витрат і підвищенню якості роботи підприємства в цілому.

 

Транспортні вимоги, які обумовлюють оптимальність видів та типів транспортних засобів, відповідність роду та характеру вантажів, що перевозяться, їх кількості та протяжності перевезень, використання прогресивних засобів перевезень вантажів пакетами, контейнерами, на піддонах і, виходячи з цього, застосування комплексної механізації та автоматизації вантажно-розвантажувальних робіт.

 

Технологічний процес вантажопереробки має здійснюватися, виходячи:

 

1) з вивчення технологічного процесу переміщення та аналізу номенклатури вантажів, що зберігаються;

 

Рис. 4.1. Схема технологічного процесу роботи складу

 

2) вивчення стандартів та технічних умов транспортування, зберігання, контролю, пакування й маркування вантажів.

 

При розробці технологічних процесів для конкретних умов уточнюються необхідні операції залежно від характеру вантажів.

 

Технологічні процеси оформлюються у вигляді: технологічних схем, технологічних карт, графіків роботи механізмів та підйомно-транспортного устаткування.

 

Технологічна схема визначає:

 

— напрями переміщення матеріалів;

 

— кількість технологічних операцій;

 

— характер механізації кожної з операцій;

 

— типи і види машин та обладнання, які використовуються під час виконання тих чи інших операцій.

 

Для технологічних схем і на їх основі розробляються технологічні карти, які дають змогу правильно організувати технологічний процес.

 

На відміну від технологічних схем технологічні карти, крім послідовності виконання технологічних операцій містять і стислий опис (характеристику) обладнання, норму часу на кожну операцію, вказівки з техніки безпеки.

 

Після розробки технологічних схем та технологічних карт розробляють контактний графік робіт механізмів і підйомно-транспортного устаткування.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 244. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия