Студопедия — Рекомендовано до друку 8 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рекомендовано до друку 8 страница






 

Система оперативного управління. Під час використання цієї системи через певні проміжки часу приймається оперативне рішення: "замовляти" або "не замовляти", а якщо замовляти, то яку кількість одиниць товару.

 

Найдієвішим інструментом управління запасами в логістичних системах є ЛВС і XYZ.

 

Залежно від концентрації вартості можна теж виділити певні групи матеріальних ресурсів. Цю залежність демонструє АВС-аналіз.

 

У загальному випадку АВС-аналіз є методом, за допомогою якого визначають ступінь розподілу конкретної характеристики (вартості) між окремими елементами якої-небудь множини. В основі методу ABC лежить так зване правило Парето. Відповідно до нього безліч керованих об'єктів поділяється на дві неоднакові частини (80/20). Дуже поширений у логістиці метод ABC пропонує глибший поділ – на три частини.

 

Щодо управління матеріальними запасами метод ABC – спосіб нормування і контролю за станом запасів, який полягає в розбитті номенклатури N реалізованих товарно-матеріальних цінностей на три нерівнопотужних підмножини А, В і С на основі деякого формального алгоритму.

 

Для проведення ABC-аналізу необхідно:

 

1) встановити вартість кожного з видів запасу (за закупними цінами);

 

2) розташувати запаси за зменшенням ціни;

 

3) знайти суму даних про кількість і витрати на придбання;

 

4) розбити запаси на групи залежно від їх частки в загальних витратах на придбання.

 

Залежно від витрат запаси поділяються на три групи – А, В, С за їх часткою в загальних витратах на придбання. Однак розподіл не обов'язково відбувається на три групи; число груп та їх межі вибираються довільно. Найбільш типовою є така класифікація:

 

1. Група "А": найбільш дорогі та коштовні товари, на частку яких припадає приблизно 75–80% загальної вартості запасів, але вони становлять лише 10–20% загальної кількості товарів, які знаходяться на зберіганні.

 

2. Група "Б": середні за вартістю товари, їх частка в загальній сумі запасів становить приблизно 10–15%, але у кількісному відношенні ці запаси становлять 30–40% продукції, яка зберігається.

 

3. Група "С": найдешевші. Вони становлять 5–10% від загальної вартості виробів, які зберігаються, і 40–50% від загального обсягу зберігання.

 

Аналіз ABC показує значення кожної групи товарів. Зазвичай на 20% усіх товарів, які знаходяться в запасах, припадає 80% всіх витрат. Виходячи з цього, для кожної з трьох груп товарів закладається різний ступінь деталізації під час планування та контролю.

 

XYZ-аналіз – це спосіб класифікації асортиментних одиниць залежно від рівномірності попиту і точності прогнозування*64.

 

*64: {Гаджинский A.M. Логистика: Учеб. для высших и средних спец. учеб. заведений. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Информационно-внедренческий центр "Маркетинг", 2000. — 375 е.; Леншин И.А., Смольняков Ю.Й. Логистика: В 2 ч. — Ч. 1. — М.: Машиностроение, 1996. — 246 с.}

 

Відповідно до XYZ-класифікації виділяють такі групи запасів:

 

– групу "X", що включає товари (або запаси для їх виготовлення), попит на які рівномірний, або може незначно коливатися. Обсяг реалізації за товарами, включеними у цю групу, добре передбачається;

 

– групу "У", що включає товари (або запаси для їх виготовлення), які споживаються в обсягах, що коливаються. Зокрема, в цю групу можуть бути включені товари із сезонним характером попиту. Можливості прогнозування попиту за товарами групи "Y" – середні;

 

– групу "Z", що включає товари (або запаси для їх виготовлення), попит на які виникає лише епізодично, будь-які тенденції відсутні. Прогнозувати обсяги реалізації товарів групи "Z" складно.

 

Методика здійснення XYZ-аналізу виглядає таким чином:

 

1) визначення коефіцієнта варіації попиту () як критерію, на основі якого конкретну позицію асортименту зараховують до групи X, Y або Z:

 

, (6.1)

 

де, – і-те значення попиту за оцінюваною позицією;

 

– середнє значення попиту за оцінюваною позицією за період п;

 

– величина періоду, за який зроблено оцінку.

 

Величина коефіцієнта варіації змінюється в межах від нуля до нескінченності;

 

2) здійснення поділу на групи X, Y і Z:

 

а) група X – інтервал;

 

б) група Y – інтервал;

 

в) група Z – інтервал.

 

Результатом спільного проведення аналізів ABC і XYZ є матриця, яка складається з дев'яти різних класів (табл. 6.1).

 

Таблиця 6.1. Матриця проведення аналізів ABC і XYZ

 

Група А В С
Х-матеріал Висока споживча вартість Середня споживча вартість Низька споживча вартість
Високий ступінь надійності прогнозу споживання Високий ступінь надійності прогнозу споживання Високий ступінь надійності прогнозу споживання
Y-матеріал Висока споживча вартість Середня споживча вартість Низька споживча вартість
Середній ступінь надійності прогнозу споживання Середній ступінь надійності прогнозу споживання Середній ступінь надійності прогнозу споживання
Z-матеріал Висока споживча вартість Середня споживча вартість Низька споживча вартість
Низький ступінь надійності прогнозу споживання Низький ступінь надійності прогнозу споживання Низький ступінь надійності прогнозу споживання

 

Низький ступінь надійності прогнозу споживання

 

Короткі методичні рекомендації до вивчення теми

 

Основні терміни: логістичні системи, матеріальні потоки, матеріальні ресурси, запаси, форми організації матеріально-технічного забезпечення і збуту в логістичних системах, система управління матеріальними запасами, АВС-аналіз, правило Парето.

 

Матеріал, який мають засвоїти студенти

 

Студент повинен знати, що матеріальні ресурси можуть перебувати в динамічному (у вигляді матеріальних потоків) та статичному (у вигляді запасів) станах. Тож управління має включати набір управлінських впливів та процедур з оптимізації матеріальних потоків і запасів. Це управління здійснюється у відкритих динамічних логістичних системах.

 

На підприємствах країн з розвиненою ринковою економікою застосовуються дві форми організації матеріально-технічного забезпечення і збуту у логістичних системах: централізована та децентралізована. Кожній з цих форм може бути властива згрупована або розкидана служба постачання і збуту.

 

Слід знати, що для розкиданої служби характерне розосередження лінійних підрозділів, які виконують окремі функції, по двох або більше спеціалізованих відділах.

 

При згрупованій службі всі її підрозділи, що виконують окремі функції (постачання, збут, збереження запасів, перевезення і т. ін.), перебувають у віданні одного відділу.

 

Матеріальні запаси – це продукція виробничо-технічного призначення, яка знаходиться на різних стадіях виробництва й обігу, вироби народного споживання та інші товари, що очікують на вступ у процес виробничого або особистого споживання.

 

У теорії управління запаси класифікуються за такими ознаками: 1) за місцем продукції в логістичному ланцюзі; 2) за фазами процесу відтворення; 3) залежно від комплексних логістичних активностей; 4) за функціональним призначенням; 5) залежно від ланки логістичного ланцюга або логістичних посередників; 6) за концентрацією вартості.

 

Належна увага має бути приділена вивченню питань, пов'язаних із застосуванням різних систем управління запасами.

 

Система управління запасами – сукупність правил і показників, які визначають момент часу й обсяг закупівлі продукції для поповнення запасів.

 

У логістиці застосовуються такі технологічні системи управління запасами:

 

– система управління запасами з фіксованим розміром замовлення;

 

– система управління запасами з фіксованою періодичністю замовлення;

 

– система зі встановленою періодичністю поповнення запасів до встановленого рівня;

 

– система "Мінімум-максимум";

 

– система оперативного управління.

 

Студенти повинні звернути увагу на можливість залежно від концентрації вартості виділяти певні групи матеріальних ресурсів. Цю залежність демонструє ABC-аналіз. XYZ-аналіз дозволяє виділяти групи запасів залежно від сталості потреби в них та можливості її прогнозування.

 

Семінарське заняття

 

Питання до семінарського заняття

 

1. Організаційні форми управління матеріальними потоками в логістичних системах.

 

2. Розкидана і згрупована служби постачання і збуту.

 

3. Матеріальні запаси, види, причини їх створення.

 

4. Системи управління матеріальними запасами.

 

Тематика рефератів

 

1. Характеристика дефініцій понять "матеріальні ресурси", "матеріальні запаси", "матеріальні потоки".

 

2. Класифікація матеріальних запасів.

 

3. Порівняльна характеристика систем управління матеріальними запасами.

 

4. Вітчизняна та зарубіжна практика застосування різних систем управління матеріальними запасами та організаційних форм управління матеріальними потоками.

 

5. Організаційні форми управління матеріальними потоками на промислових підприємствах.

 

Практичне заняття

 

Економічний алгоритм рішення логістичних задач: "Розрахунок дати замовлення", "ABC-XYZ-аналіз запасів"

 

Методичні вказівки

 

Контроль здійснюється за всіма марками матеріальних ресурсів, застосовуваних на підприємстві (щоправда, з різною періодичністю залежно від важливості розглянутого матеріалу), а на печать виводяться дані за тими позиціями, де має місце дефіцит, тобто рівень менше встановленої норми запасу за даним видом матеріалу. Наприклад, залишки матеріалів, що витрачаються щодня й у великих кількостях, повинні перевірятися з періодичністю один раз на тиждень, а малоцінні і швидкозношувані предмети – один раз на місяць або на два місяці. Для рішення потрібно за кожним видом матеріалу визначити середній залишок запасу, що витрачається, за визначений проміжок часу (наприклад, за 90 або 60 попередніх днів) і порівняти його з установленою нормою запасу за даним матеріалом. Можлива сума мобілізації оборотних коштів визначається як добуток понаднормативних запасів та вартості їх одиниці (кг, т, м і т. ін.)

 

В усіх системах управління запасами використовується параметр, названий точкою замовлення – датою замовлення. Це найнижчий рівень запасів марки матеріалу, по досягненню якого необхідно організувати чергове замовлення на постачання даного матеріального ресурсу. Цей рівень має бути достатнім для задоволення попиту в період заготівельного циклу, тобто часу на оформлення й оплату договору на постачання, виготовлення матеріалу в постачальника і його доставку підприємству. Кількість днів, на які вистачить залишку матеріалу, дорівнює відношенню залишку матеріалу на складі до середньодобової витрати матеріалу. Резерв оборотних коштів – добутку транзитної норми відвантаження та договірної ціни на постачання.

 

Методика ABC, XYZ-аналізів наведена в темі 6.

 

Матриця ABC-XYZ-аналізу виглядає так:

 

АХ AY AZ
ВХ ВY ВZ
СХ СY СZ

 

Наприклад, у комірку АХ записуються номери продуктів, які ввійшли до групи А при здійсненні ABC-аналізу та до групи X при здійсненні XYZ-аналізу.

 

Задачі

 

Задача 6.1

 

Визначити: середній запас і-ї марки матеріалу на складі, за попередні 90 днів (Z сер. І) і порівняти його з нормативом запасу цієї марки матеріалу. Якщо: 1) установлена норма запасу по і-й марці матеріалу в натуральному вираженні Vі = 300 т; 2) індекс розглянутої марки матеріалу і; 3) залишок і-ї марки матеріалу на 01.03.2006 становив – 210 т, на 01.04.2006 – 225 т, і на 01.05.2006 – 255 т.

 

Задача 6.2

 

Дати оцінку запасів цементу марки 300 на складі. Визначити можливу суму мобілізації оборотних коштів, використовуючи такі вихідні дані:

 

1) установлена норма запасу по марці цементу 300 в натуральному вираженні Vj = 500 т;

 

2) індекс розглянутої марки матеріалу і;

 

3) середній запас j-ї марки цементу на складі за 90 попередніх днів 750 т;

 

4) договірна ціна поставленого матеріалу С. = 400 грн/т.

 

Задача 6.3

 

Визначити витрати на зберігання однієї групової упаковки мінеральної води за місяць. Якщо відомі такі вихідні дані:

 

1) на склад мінеральна вода надходить партіями по 4 вагони;

 

2) у кожен вагон постачальник навантажує по 6000 групових упаковок води (по 12 скляних пляшок кожної);

 

3) нова партія прибуває після повного використання попередньої. Страховий запас не передбачений;

 

4) статті витрат на утримання мінеральної води на складі за попередній місяць становили: заробітна плата персоналу – 92 480 грн/міс.; витрати на інвестований в запаси капітал – 10 000 грн/міс.; витрати на утримання споруд та обладнання – 30 000 грн/міс.; витрати на охорону – 10 000 грн/міс.; страхування ризиків – 16 000 грн/міс.

 

Задача 6.4

 

Вихідні дані:

 

– середньодобова витрата матеріалу Р1 = 2 т/доба;

 

– індекс розглянутої марки і;

 

– дата контролю інформації 20-те число;

 

– час заготівельного періоду Тзаг.і=18 діб;

 

– залишок матеріалу на складі Zі = 58 т;

 

– договірна ціна на постачання Сі = 8500 грн/т;

 

– транзитна норма відвантаження Фтр= 68 т.

 

Визначити:

 

1) дату наступного замовлення;

 

2) резерв оборотних коштів.

 

Задача 6.5

 

Здійснити ABC-аналіз запасів та розробити схему їх розміщення на складі за такими даними:

 

Таблиця 6.2. Вихідні дані для здійснення АВС-аналізу

 

 

Вид запасів Обсяг запасів, тис. гри
А  
Б  
В  
Г  
Д  
Е  
Є  
Ж  
З  
І  

 

Задача 6.6

 

Здійснити ABC-аналіз за такими вихідними даними:

 

Таблиця 6.3. Вихідні дані і таблиця для здійснення АВС-аналізу

 

№ з/п Назва напою (соку) (соку) Річний обсяг продажу, грн Частка в   продажу, % Акумульована частка, % Клас (група)
  Апельсиновий 8888,57      
  Яблучно-полуничний   4586,71      
  Вишневий 4491,83      
  Морквяно-яблучно-банановий 4365,24      
  Ґрейпфрутовий 3165,07      
  Томатний 258,63      
  Абрикосовий 2245,49      
  Екзотичний напій   2233,11      
  Напій із білого винограду 2062,25      
  Чорна смородина   1745,06      
  Яблучний 1158,44      
  Сливовий 1167,48      
  Мультифрукт 682,04      
  Грушевий 573,20      
  Усього        

 

Задача 6.7

 

Здійснити XYZ-аналіз. Вихідні дані наведено в табл. 6.4. Задача 6.8

 

Побудувати матрицю ABC-XYZ-аналізу, використовуючи такі дані:

 

Результати ABC-аналізу Результати XYZ-аналізу  
№ товару Група № товару Група  
  А   Х  
     
  В  
   
     
   
   
   
  У  
   
   
     
     
     
  С  
    Z  
     
   
     
   
   

 

Таблиця 6.4. Вихідні дані для XYZ-аналізу

№ з/п Назва напою (соку)  
річний, грн І кв. II кв. ІІІ кв. IV кв. середнє квартальне значення
  Апельсиновий   2134,58 2274,5 2040,7 2133,8  
  Яблучно-полуничний   2245,71 1031,4 557,7 342,11  
  Вишневий   1324,08 1224,0   655,1  
  Морквяно-яблучно-банановий   1132,45 1246,9 1323,8 664,15  
  Ґрейпфрутовий   1134,31 344,5 677,0 1008,06  
  Томатний   635,8 721,01 645,8 586,93  
  Абрикосовий   613,4 625,7 567,7 402,54  
  Екзотичний напій   612,4 641,7 537,51 409,55  
  Напій із білого винограду   466,91 545,9 475,3 603,4  
  Чорна смородина   346,72 734,6 121,4 452,47  
  Яблучний   324,5 302,15 289,7 345,24  
  Сливовий   307,25 567,82 234,3 59,82  
  Мультифрукт   123,34 11,35 145,6 402,75  
  Грушевий   122,1 67,8 167,9 320,5  
  Усього            

 

Ситуаційна задача "Організація управління запасами на фірмі" "Електропровід""

 

На ринку електротехнічних товарів функціонує фірма "Електропровід", яка виробляє дроти, розетки, вимикачі і т. ін. Здебільшого її клієнтами є будівельні компанії.

 

Для більш ефективного управління діяльністю фірми було створено відділ логістики. Спеціалісти з логістики проаналізували обсяг продажу за кількома номенклатурними позиціями. В результаті дослідження виявилося, що за системи обліку, яка наявна на фірмі, спрогнозувати запаси не можливо. Так, за підсумками минулого року виявилося, що в перші три тижні січня взагалі не було продажу. Збут поступово налагоджувався з невеликими коливаннями. Потім раптово виникало двократне зростання продажу, після чого все поверталося до попереднього рівня, а згодом знову значне підвищення продажу. У кінці року загальний рівень замовлень зріс у 4–5 разів. У цілому річна амплітуда коливань обсягів реалізації за тиждень від мінімальної величини до максимальної відрізнялась у шість разів.

 

Завдання

 

Запропонуйте варіант оптимального ведення політики запасів.

 

Завдання для самостійного виконання

 

Виконати тестові завдання.

 

1. Мотиви створення матеріальних запасів:

 

а) імовірність порушення встановленого графіка постачань;

 

б) можливість коливання попиту;

 

в) сезонні коливання виробництва деяких видів товарів;

 

г) знижки за покупку великої партії товарів;

 

д) можливість рівномірного здійснення операцій з виробництва і розподілу;

 

е) заповнення складських площ;

 

є) цього вимагають нормативні акти.

 

2. Мотивами створення матеріальних запасів не є:

 

а) імовірність порушення встановленого графіка постачань;

 

б) можливість коливання попиту;

 

в) сезонні коливання виробництва деяких видів товарів;

 

г) знижки за покупку великої партії товарів;

 

д) можливість рівномірного здійснення операцій з виробництва і розподілу;

 

е) заповнення складських площ;

 

є) цього вимагають нормативні акти.

 

3. За місцем продукції в логістичному ланцюзі запаси поділяються:

 

а) на запаси матеріальних ресурсів;

 

б) запаси незавершеного виробництва;

 

в) запаси готової продукції;

 

г) запаси тари;

 

д) запаси зворотних відходів;

 

е) запаси в постачанні; є) запаси у виробництві;

 

ж) запаси у дистрибуції.

 

4. За фазами процесу відтворення запаси поділяються:

 

а) на запаси матеріальних ресурсів;

 

б) запаси незавершеного виробництва;

 

в) запаси готової продукції;

 

г) запаси тари;

 

д) запаси зворотних відходів;

 

е) запаси в постачанні;

 

є) запаси у виробництві;

 

ж) запаси у дистрибуції.

 

5. Щодо ланки логістичного ланцюга або логістичних посередників запаси поділяються:

 

а) на запаси в постачальників;

 

б) запаси у споживачів;

 

в) запаси в торгових посередників;

 

г) запаси в посередників у фізичному розподілі;

 

д) складські запаси;

 

е) транспортні запаси;

 

є) запаси вантажопереробки.

 

6. Стосовно комплексних логістичних активностей запаси підрозділяються:

 

а) на запаси в постачальників;

 

б) запаси у споживачів;

 

в) запаси в торгових посередників;

 

г) запаси в посередників у фізичному розподілі;

 

д) складські запаси;

 

е) транспортні запаси;

 

є) запаси вантажопереробки.

 

7. Основна частина виробничих і товарних запасів, які призначені для забезпечення неперервності процесу виробництва і збуту між двома черговими постачаннями – це:

 

а) поточні запаси;

 

б) страхові запаси;

 

в) підготовчі запаси;

 

г) сезонні запаси.

 

8. Запаси, призначені для безперервного постачання споживачеві за непередбачених обставин – це:

 

а) підготовчі запаси;

 

б) страхові запаси;

 

в) запаси просування;

 

г) сезонні запаси.

 

9. Згідно з ABC-аналізом до групи "А" зараховують:

 

а) найдорожчі товари, на частку яких припадає приблизно 75—80 % загальної вартості запасів, але вони становлять лише 10—20 % загальної кількості товарів, які знаходяться на зберіганні;

 

б) середні за вартістю товари, частка яких у загальній сумі запасів становить приблизно 10—15 %, але у кількісному від- ношенні ці запаси становлять 30–40% продукції, яка зберігається;

 

в) найдешевші товари, які становлять 5–10% від загальної вартості виробів, які зберігаються, і 40–50% від загального обсягу зберігання.

 

10. Диференціація запасів за XYZ-методом проводиться на основі:

 

а) витрат на придбання запасів;

 

б) ступеня рівномірності попиту і точності прогнозування;

 

в) конкурентноспроможності товарної позиції;

 

г) життєвого циклу товарів.

 

11. Згідно з XYZ-аналізом товари із сезонним характером попиту можуть бути зараховані до групи:

 

а) X;

 

б) Y;

 

в) Z.

 

12. До категорії "виробничий запас" належать:

 

а) товари на шляху від постачальника до споживача;

 

б) товари на складах оптових баз;

 

в) товари на складах сировини підприємств промисловості;

 

г) товари на складах готової продукції підприємств-виробників.

 

13. До основних систем управління запасами не належить:

 

а) система управління запасами з фіксованим розміром замовлення;

 

б) система управління запасами з фіксованим часовим інтервалом між замовленнями;

 

в) система з встановленою періодичністю поповнення запасів до встановленого рівня;

 

г) "трибункерна" система управління запасами.

 

14. До регулюючих параметрів системи управління запасами з фіксованим розміром замовлення належать:







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 469. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия