Студопедия — Словникова робота
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Словникова робота






 

Трагедія — це драматичний твір, в основу сюжету якого покладений особливо гострий конфлікт між прагненнями людини та неможливістю їх втілення в реальності. Основна форма конфлікту класицистичної драми — це конфлікт між особистими почуттями людини та її громадянським обов'язком. Саме для жанру трагедії теорією класицизму були розроблені жорсткі вимоги, які чітко диктували правила її художньої побудови. Основу цих вимог становив так званий закон трьох єдностей: єдності місця, єдності часу і єдності дії. Це означало, що всі події п'єси мають відбуватися в одному місці, упродовж однієї доби і зосереджуватися навколо головного героя в одній сюжетній лінії. Головну сюжетну лінію не можна було ускладнювати паралельними діями та епізодами. Інтрига, покладена в основу сюжету, повинна була починатися відразу, стрімко розгортатися і логічно завершуватись.

Класицистична драма, як правило, складалася з п'яти дій, кожна з яких чітко виконувала відведену їй у сюжеті функцію: перша дія — сюжетна зав'язка; друга дія інформувала про ті конфліктні обставини, навколо яких був зав'язаний сюжет драми; третя — максимально загострювала та ускладнювала конфлікт з тим, щоб довести його до кульмінаційної межі у четвертій дії і в той або інший спосіб розв'язати його в останній, п'ятій дії. Кожна дія ділилася на кілька (до шести-восьми) яв, у межах кожної з яких певним чином деталізувалася та чи інша сюжетна ситуація, а склад одночасно задіяних у ній героїв до кінця яви не змінювався. Поява на сцені нових героїв означала закінчення попередньої і початок нової сюжетної яви. Пригадайте, що іспанська драма, на відміну від французької, ділилася не на 5, а на 3 частини — хорнади (буквально — день, денний цикл), дія кожної з яких не перевищувала доби, що в сумі давало три доби (зав'язка, розвиток дії, розв'язка), а із законів єдності іспанські драматурги дотримувались лише єдності дії.

 

8. Цікаво знати!

Куточок допитливого

Класицизм — літературний напрям, який найяскравіше виявився у французькій літературі XVII ст. Поява класицизму ознаменувала початок чергового зміщення літературних полюсів європейської словесності. Якщо в античну епоху в царині літератури владарювали Стародавня Греція та Стародавній Рим, в епоху середньовіччя — латиномовна словесність, в епоху Відродження — Італія, в епоху бароко (першої половини XVII ст.) — Іспанія, то з середини XVII ст. законодавцем європейських художніх смаків стає Франція, література якої майже до початку XX ст. ініціюватиме зародження всіх основних художніх напрямів у літературах Європи.

Класицизм став естетичним виразом абсолютистської монархії, що її уособлював король Людовік XIV (1643—1715), який заявив: «Держава — це я». Політичні основи монархічної ідеології започаткував кардинал Рішельє (1585—1642), який першим почав використовувати слово «батьківщина» в тому його високому політичному сенсі, що його нині вкладає в це поняття ввесь світ.

Саме Рішельє виступив основним ініціатором створення знаменитої Французької Академії, яка чітко і суворо стежила за тим, щоб митці не порушували у своїх творах правила, визначені законами класицистичного мистецтва. Рішельє був пристрасним шанувальником театру, дбав про розвиток науки та мистецтва, але в пам'ять нащадків він увійшов не в надто привабливому образі підступного інтригана, багато в чому завдячуючи Олександру Дюма, в романах якого історична доба класицизму відбилась чи не найбільш яскраво та колоритно.

3 дитинства нам знайомі казки Шарля Перро, але далеко не всі знають про те, що цей письменник був одним з найвизначніших представників французького класицизму, як і про те, що насправді багато з його знаменитих казок мають дещо інший вигляд, ніж той, у якому ми їх звикли сприймати. Наприклад, казка «Червона Шапочка» закінчується в Перро тим, що вовк з'їдає дівчинку, в казці «Спляча красуня» є ще частина, в якій розповідається про стосунки пробудженої принцом дівчини з його матір'ю... людожеркою. Кришталевий черевичок Попелюшки насправді не був кришталевим: він був прикрашений хутром, а через те, що в окремих французьких виданнях слово vair — «хутро для прикраси» було помилково замінено схожим словом verre — «скло», в перекладах казок Перро іншими мовами з'явився 43 вишуканий, але незрозумілий образ кришталевого черевичка.

Знаменитий закон трьох єдностей, що став непорушним правилом побудови класицистичної трагедії, в античні часи не був сформульований, проте логічно випливав із особливостей античної драми. В ній глядацька увага була сконцентрована на одному героєві, що, у свою чергу, мотивувало введення в сюжет лише таких подій, які мали безпосереднє відношення до його долі — обставина, яка започатковувала єдність дії. Життя героя в античній драмі, як правило, простежували з моменту, близького до розв'язки, що автоматично зумовлювало єдність часу, оскільки всі критичні злами в долі такого героя відбувались переважно в межах однієї доби. Єдність місця зумовлювалася технічними особливостями античного театру, не пристосованого для частої та різкої зміни декорацій.

Цікаво, що в найвідомішій трагедії французького класицизму, яка стала свого роду еталоном жанру, — трагедії П'єра Корнеля «Сід» — були порушені майже всі його правила: замість доби дія відбувається близько тридцяти годин (єдність часу); замість палацу, який зазвичай забезпечував класицистам єдність місця, дія відбувається в межах цілого міста; єдність дії перебивається введенням епізодичного персонажа, не зв'язаного з головною дією, а ще Корнель порушував звичну для трагедії форму віршового мовлення.

Сформуйте власні запитання до наведеного інформаційного матеріалу.

__________________________________________________________

__________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________

 

9. Накресліть і заповніть таблицю «Бароко і класицизм». Скористайтесь матеріалом підручника

Художній напрям Хронологічні межі Країни Основні риси
Бароко ______________   ______________   ______________  
класицизм ______________   ________________   ________________  

Оцініть себе: ______ балів

10. Назвіть уточнювальні ознаки до поняття класицизм:

* Англія, Німеччина, Франція;

* Версаль, Рим, Мадрид;

* Буало, Ришельє, Людовик XIV, Людовик XVI, Наполеон;

* Вірші, проза;

* Трагедія, ода, роман, повість;

* Розум, обов’язок, почуття, пристрасть, вічність, динамічність

 

Оцініть себе: ______ балів

Мольєр – видатний драматург доби.

Місце комедії «Міщанин - шляхтич»

у творчому доробку Мольєра.

(Робоча картка уроку)

…Я люблю Мольєра не лише за довершеність його художніх прийомів,ав головним чином, за його чарівну природність…

Йоган Вольфган Гете

  1. Відгадайте кросворд!
1                
  2      
  3            
  4              
  5            
  6          
                             

1 - Один із напрямків французької літератури.

2–Головний теоретик класицизму

3 – Французький король, який стверджував «Держава – це я!»

4 – Драматург, представник французького класицизму.

5 – засновник Французької Академії

6 – Класицисти вважали, що..? людини повинен перемагати пристрасті.

Оцініть себе: ______ балів

  1. Відновіть таблицю

* Класицизм (від лат. classicus – зразковий)

* За зразки взяті твори літератури і мистецтва ________________

* Класицизм – напрям у __________________________________

* Опора на _____________________________________________

* Прагнення до __________________________________________

* Теоретик класицизма - __________________________________

* Культ розуму;

* Зображення типового характеру;

* Герой__________________________________;

* Характери персонажів – є втіленням однієї риси;

* Чітке авторське ставлення;

* Імена і прізвища, що говорять

Естетичні принципи класицизму
1) ________________________________________________ 2) ________________________________________________ 3) ________________________________________________  

Оцініть себе: ____балів

  1. Заповніть таблицю «Мольєр: час, події»
15.01.1622 рр. ________ 1645-1658 рр. ________ 1672-1673 рр. ________ 1658 р. _________ 1643 р. _________
1636 р. _______ 1641 р. ________ 17.02. 1673р. _________ 21.02. 1673р. _________ 1658-1673 рр. ____________

Оцініть себе: ____балів

  1. Підготуйте виступ за матеріалами інформаційної таблиці «естетичні погляди Мольєра»

 


* ____________________________________________________

* ____________________________________________________

* ____________________________________________________

* ____________________________________________________

* ____________________________________________________

Оцініть себе: ____балів







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 193. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия