Студопедия — ДОДАТКИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДОДАТКИ






· З якого часу функціонує категорія «українська культура як цілісна система»?

Відповідь: З початку демократичних перетворень у суспільному житті українського народу та з проголошенням державної незалежності України. Ця категорія найповніше виражає духовний світ українського народу.

· Чи завжди українська культура розвивалася і функціонувала як цілісна система?

Відповідь: Так. Це засвідчують історичні фактори розвитку, незважаючи на те, що в цьому процесі необхідно було переборювати різні ідеологічні, політичні, класові, соціальні, конфесійні та інші перепони.

· На скільки періодів поділена українська культура в сучасній українській культурології?

Відповідь: На сім періодів. Перший – охоплює часовий відрізок від її витоків і до прийняття християнства в Київській Русі. Другий – охоплює час існування княжої держави – Київської Русі та галицько-Волинського князівства. Третій – охоплює литовсько-польску добу в історії українського народу. Четвертий – охоплює козацько-гетьманську добу. П’ятий – охоплює період від часів зруйнування Гетьманщини і до початку ХХ ст. Шостий – охоплює період від початку ХХ ст. до кінця 80-х років ХХ ст. Сьомий – охоплює період Незалежності (Це нова концепція щодо періодизації української культури, яка відмінна від концепції як радянської, так і української народницької періодизації. В її основі об’єктивно-логічний, історико-філософський аналіз подій і явищ, що мали місце упродовж усієї історії української культури від її витоків і до сьогодення).

· Скільки і які духовні злами були в історії українського етносу, що набули масштабів загальнонародної та загальнонаціональної трагедії?

Відповідь: Три. Перший – стався на переломі Х-ХІ ст., коли відбулася примусова відмова від поганської культури. Другий – охоплює період поновлення України Російською Імперією, яка впродовж трьох століть примусово відривала український народ від традицій своєї культури. Третій – охоплює період соціалістичної культурної «революції», коли було знищено чимало культурних діячів і пам’яток української культури – національні духовно-моральні цінності.

· Що сприяло процесові поширення суспільних функцій української мови?

Відповідь:Декларація про державний суверенітет України (1990), Закон про мови в Україні (1989), Акт проголошення державної незалежності України (1991).

· Яка подія Х ст. історії Київської Русі відіграла вирішальне значення в історії розвитку держави?

Відповідь: Реформа князя Володимира щодо запровадження християнства.

· Як називалося головне християнське свято українського народу доби Київської Русі?

Відповідь:Великдень. У ті часи воно збігалося з поганським святом весняного воскресіння природи.

· Як називається весняне свято українського народу доби Київської русі, котре святкували 6 травня за старим стилем?

Відповідь:Св.Юрія. (За народним календарем Юрій – це первісна персоніфікація зрілої та розвиненої весни).

· Навколо яких трьох свят групувалися жниварські звичаї та обряди?

Відповідь:Св.Іллі, Маковея та Спаса, що після запровадження християнства перебрали на себе ролі Велеса й Перуна.

· Чи означала християнізація повний розрив з традиціями народного язичництва?

Відповідь:Ні. Християнство сприймалося у мирському середовищі крізь призму традиційного світогляду, воно було піддане переробці відповідно до принципів язичництва.

· Що характерне для мистецтва ХІ ст. в Київській Русі?

· Відповідь:Те, що зображення не маскують масив стіни, не стирають його, а органічно зливаються з поверхнею склепінь, арок, стовпів, виявляючи їх тектоніку.

· Як називався перший осередок церковного співу в Київській Русі? Відповідь:Києво-Печерська лавра. (Звідси церковний спів поширився на церкви і монастирі всієї Русі).

· Чи у всіх руських землях був однаковий політичний устрій?

· Відповідь:Ні. У кожній руській землі були свої особливості політичного устрою. (Новгородська і Псковська землі — боярські республіки; Володимиро-Суздальська земля — сильна княжа влада; Галицько-Волинська земля — симбіоз вла­ди — сильне боярство і авторитетна сильна княжа влада).

· Коли і на основі чого утворилося Галицько-Волинське князівство? Відповідь:У 1199 році на основі об'єднання Галицької і Волинської земель, яке здійснив Роман Мстиславич.

· Якими великими містами славилась Галицько-Волинська земля? Відповідь:Перемишлем, Звенигородом, Галичем, Теребовлем, Белзом, Володи­миром, Луцьком, Кременцем, Берестем, Пересопницею, Дорогобужем, Львовом.

· До чого привів розвиток феодальної власності у Галицько-Волинському суспільстві?

· Відповідь:До соціального розшарування.

· Як називали селян на всіх землях Давньої Русі?

· Відповідь:Смерди. (Переважна частина з них була вільними, що мали власні господарства).

· Які соціальні прошарки складали «простий люд», основну масу населення Русі?

· Відповідь:Соціальні групи, які мали назви: «паробок», «слуги князя», «дворові слуги», «проста челядь», «городяни». (Літописні джерела подають дуже мало відомостей про простих людей).

· Хто завершив процес об'єднання галицьких земель у єдину державу?

Відповідь:Володимирко і Роман Мстиславич. (Могутність об'єднаної Галицько-Волинської держави посилилась за князя Данила (Галицького) Романовича.

· Коли в Україні впливи Реформації стають найбільш відчутними?

· Відповідь:В 50-х роках XVI ст. (Як наслідок, у Галичині, на Вінниччині, Брацлавщині, Київщині, Житомирщині утворюються громади кальвіністів, атитрині-таріїв, соціан та ін.

· Чи мав реформаційний рух в Україні вагомий вплив на пробудження націо­нальної свідомості й культури українського народу? Відповідь: Так. Хоча і не набув масштабів Західної Європи.

· Коли в Україні розпочав свою діяльність орден єзуїтів?

· Відповідь:В 1568 році. (Орден було засновано в Парижі в 1534 році і затвердже­но папою Павлом під назвою «Товариство Ісуса». В Україні орден провадив по­лонізацію та окатоличення населення через посередництво місіонерської та пе­дагогічної діяльності — школи в Перемишлі, Фастові, Острозі, Львові, Вінниці.

· Скільки єзуїтських колегій діяло в Україні в період активної місіонерської і педагогічної діяльності ордену єзуїтів?

· Відповідь:23. (Крім освіти, вони акцентували увагу на пропаганді католицько­го віровчення. Найбільшими були колегії у Ярославі (1574), де навчався Богдан Хмельницький, Львові (1608), Луцьку (1614), Києві (1647), Кам'янці-Подільсь-кому, Вінниці, Перемишлі та ін.

· Якою мовою велося навчання в єзуїтських колегіях? Відповідь:Латинською.

· Що спричинило до підписання Берестейської церковної унії в жовтні 1596 року?

· Відповідь:Соціально-економічні умови, історичні обставини. (її підписанню пе­редувало чимало подій. Не останню роль в її підписанні відіграла частина пра­вославних ієрархів, яка ще в 1590 році вступила у таємні переговори з польсь­ким королем Сигизмундом III і висловила бажання приєднатися до католицької церкви. А в 1595 році прихильники унії (за підтримки королівського уряду) на­правили своїх посланців — єпископа Луцького Кирила Терлецького та єпископа Володимирського Іпатія Потія в Рим, де вони в присутності папи Климента VIII прийняли зверхність від імені всього православного народу).

· З якого часу католицизм став активно поширюватися на теренах України?

· Відповідь:3 1595 року, коли прихильники унії (за підтримки королівського уряду) направили своїх посланців — єпископа Луцького Кирила Терлецького та єпис­копа Володимирського Іпатія Потія в Рим, де вони в присутності папи Климента VIII прийняли зверхність від імені всього православного народу.

· Чи сприяла польсько-литовська доба розвитку культури в Україні? Відповідь:Вона істотно позначилася на розвитку української культури. По-перше, українські землі відновили економічні й культурні зв'язки з західними

державами, які були зруйновані в період татаро-монгольської навали. По-друге, українська культура зазнала істотного впливу ідей європейського Відродження, зокрема поширення гуманізму. По-третє, культурний процес в українських зем­лях тривав в умовах гострої релігійно-політичної боротьби між сходом і заходом за сфери впливу.

· Чи була шкільна освіта частиною загальнодержавної і церковної політики за князювання Володимира Великого і Ярослава Мудрого? Відповідь:Так. (Було утворено три типи шкіл (проіснували до XVI ст.):палацова школа підвищеного типу, що утримувалася за рахунок князя — це прототип державного навчального закладу; школа «книжного вчення», основною метою якої була підготовка священиків і ченців; світська школа домашнього навчан­ня, де навчалися діти ремісників і купців. (Школи організовувалися за грецьким зразком).

· Що вивчали в давньоруських школах?

· Відповідь:Основи письма, читання, арифметику, спів, музику, поетику, ритори­ку, іноземні мови, переважно латинську й грецьку. Якою мовою велося навчання в давньоруських школах?

· Відповідь:Церковнослов'янською.

· Яка культурна пам'ятка «Острозької академії» вважалася найважли­вішою?

· Відповідь:Це видання повної художньо ілюсторваної Біблії слов'янською мовою в 1581 році, текст якої вживався при богослужінні у православних церквах.

· Де і коли в Україні були створені вищі школи на зразок «Острозької ака­демії»?

· Відповідь:У Турові — 1572 році, Володимирі-Волинському — 1577 році, Слуцьку — 1580 році, Львові — 1586 році. (Навчання в цих школах було доступне убогим і багатим. їх основним завданням було релігійне і моральне виховання молоді).

· У якому західноукраїнському місті функціонував відомий осередок розвит­ку ренесансно-гуманістичного світогляду в Україні?

· Відповідь: В Острозі.

· На котрий період припадає найактивніша діяльність Острозького культур­но-освітнього центру?

· Відповідь:На період підготовки Берестейської церковної унії. (Як наслідок — по­являються талановиті полемічні твори, у яких на основі розвитку реформаційних ідей викристалізовується оновлена релігійна доктрина острозьких книжників).

· Що стояло в центрі гуманістичного світогляду в Україні наприкінці XVI ст.?

· Відповідь: Ідея людини, її самоцінності.

· Яку функцію в Україні, крім, навчальної, виконували протестантські і ка­толицько-єзуїтські школи в кінці ХУІ-першій половині XVII ст.? Відповідь:Пропагандистсько-виховну функцію.

· Яку назву в 1864 році дістали всі початкові школи?

· Відповідь:Початкові народні училища.

· На базі якого навчального закладу було засновано Новоросійський універ­ситет в Одесі в 1865 р.?

· Відповідь:На базі Рішельєвського ліцею.

· Яку офіційну назву мав акт, який накладав заборони на ввезення українсь­ких книг із-за кордону і діяв з 1876 року (впродовж 30 років, хоч так і зали­шився таємним).

· Відповідь:Емський акт.

· У котрому році і де було створене Літературне товариство імені Т. Г. Шев­ченка для поглиблення науково-літературної діяльності?

· Відповідь:У 1873 р. у Львові.

· Хто з відомих культурних діячів України редагував «Записки Наукового то­вариства імені Т. Г. Шевченка» протягом 1895-1913 рр.?

· Відповідь:Михайло Грушевський.

· Кому з українських діячів культури на святкуванні столітнього ювілею Хар­ківського університету вручили дипломи докторів і відзначили їхні заслуги на ниві української історії та історії літератури?

· Відповідь:М. Грушевському та І.Франку.

· Скільки газет (з 275), що виходили в Україні в XIX ст., видавалися українсь­кою мовою?

· Відповідь: Одна.

· Що призвело в середині 50-х р. XIX ст. до завмирання, на певний час, розвит­ку живопису, а образотворче мистецтво обмежується виконанням офіційних замовлень і портретів?

· Відповідь:Розгром Кирило-Мефодієвського товариства.

· Як називається документ, котрий із 1863 р. наклав важкі пута на українську культуру взагалі і освіту, зокрема?

· Відповідь:Валуєвський циркуляр.

· Що входило в навчальну програму початкових народних училищ, які були проголошені безстановими?

· Відповідь:Закон Божий, письмо, читання, 4 дії арифметики, церковний спів. Які два типи гімназій було створено в 1864 р.?

· Відповідь: Класичні і реальні (ланки середньоосвітньої загальної школи були проголошені безстановими і загальнодоступними, хоч за навчання треба було платити).

· Який історичний журнал стає справжнім науковим і культурним центром в останній чверті XIX ст. — початку XX ст.?

· Відповідь: «Києвская Старина» (1882-1907), заснований на фонд В.Симиренка, частково В. Тарнавського.

· У котрому році Літературне товариство імені Т.Г.Шевченка було перейме­новане в Наукове товариство імені Т. Г. Шевченка і якою була його мета?

· Відповідь:У 1892 році. Мета — сприяти піднесенню української словесності, розробляти науку українською мовою.

· За які заслуги Т.Г. Шевченка наприкінці 1860 року було обрано академіком Санкт-Петербурзької імператорської академії мистецтв. Відповідь:За майстерність і знання у гравірувальному мистецтві.

· З діяльністю якого товариства пов'язана активізація художнього життя в Україні?

· Відповідь:3 діяльністю «Товариства пересувних виставок» (1870).

· Назвіть майстрів українського живопису, графіки і скульптури, що попов­нювали ряди художників-передвижників?

· Відповідь:М.Кузнецов, І.Похитонов, К.Костанді, О. Мурашко, І.Крамський, І. Рєпін, А. Куїнджі та ін.

· Де і коли були організовані перші виставки «Товариства пересувних виставок»?

· Відповідь:У 1872 році (Київ, Харків).

· Хто з українських художників впливає в II половині XIX ст. на процес фор­мування української національної школи пейзажного живопису? Відповідь:В.Орловський, К.Крижицький, ІПохитонов, С.Васильківський та ін.

· Чиї монументальні художні роботи, що створені в Києві, стали кроком упе­ред на шляху розвитку тенденцій філософського узагальнення та релігійно­го романтизму у мистецтві?

· Відповідь:М. Врубеля, В.Васнецова, М.Нестерова.

· Назвіть час київського періоду творчості Михайла Врубеля (1856-1910). Відповідь: 1884-1889рр.

· Над чим працював М.Врубель у Києві, за рекомендацією Санкт-Петербурзької імператорської академії мистецтв Чистякова?

· Відповідь:Над оновленням стінопису XII ст. у Кирилівській церкві, що був роз­початий у 1881 році, створенням орнаментів для розпису Володимирського со­бору (1885-1896).

· Де з середини XIX ст. в Україні поступово формуються центри живопису? Відповідь:Київ, Львів, Харків, Одеса.

· Що сприяло створенню місцевих творчих об'єднань, значним поширенням виставочної діяльності в Одесі, Києві, Харкові, Львові, які чітко окреслю­ють особливості місцевих художніх шкіл?

· Відповідь: Активний розвиток культурних центрів.

· Назвіть відомі творчі об'єднання художників, які були створені в кінці XIX-початку XX ст.

· Відповідь:«Товариство південноросійських художників» (1809-1993), «Київське товариство художніх виставок» (1893), «Харківське товариство художніх виста­вок» (1896), «Товариство розвою руської штуки» (1896).

· Назвіть найбільш відомі роботи художника Олександра Мурашка (1875-1919).

· Відповідь:«Портрет дівчини у червоному капелюсі» (1902-1903), «Паризьке кафе» (1903), він був учнем І.Рєпіна в Петербурзі.

· Чого вимагав український театр у її половині XIX ст.?

· Відповідь:Вимагав остаточного відокремлення від російського і польського те­атру, формування власного самобутнього репертуару.

· Як називається указ російського царату, що заборонив сценічні вистави і друкування текстів до нот українською мовою?

· Відповідь:Емський акт 1876 року.

· Що стало причиною заборони з 1863 року в Україні польських вистав? Відповідь: Польське повстання.

· Хто з 1881 року, граючи в театрі Ашкаренка в Кременчуці, здобув дозвіл на українські вистави і створив Товариство українських акторів? Відповідь:Марко Кропивницький (1840-1910).

· Кого вважають «батьком» українського театру?

· Відповідь:Марка Кропивницького (1840-1910).

· Які твори Марка Кропивницького і сьогодні входять у репертуар теат­рів в Україні?

· Відповідь:«Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Олеся» та ін.

· Які твори Володимира Винниченка мали велике значення для драматургії початку XX ст.?

· Відповідь:«Дисгармонія», «Великий Молох» та ін.

· З ім'ям якого українського драматурга початку XX ст. передові театральні сили пов'язували надію на вихід українського театру на європейську сцену?

· Відповідь:3 ім'ям В.Винниченка.

· Яким був український театр у першому десятиріччі XX ст.?

· Відповідь:Етнографічним, романтично-сентиментальним, водевільно-розва­жальним. Він переживав стагнацію. Формування відбувалося в межах побутової тематики.

· Як називався театр в Україні, поява якого засвідчувала неухильний куль­турний прогрес, сприяла формуванню естетичних смаків, художніх уподо­бань певної частини тогочасного суспільства, а факт його існування заохо­чував до роботи в оперному жанрі українських композиторів? Відповідь:Міський (оперний) театр, заснований у 1867 р. Він був першим у Російській імперії провінційним закладом такого типу, мав високий професійний рівень, працював у політичному й художньому руслі Петербурзького і Московсь­кого імператорських театрів. На межі ХІХ-ХХ ст. у його репертуарі з'являються нові твори П.Чайковського, М.Римського-Корсакова, Р.Вагнера та ін. Проте операм українських композиторів М.Лисенка, П.Сокальського, Б.Підгорецько-го, М.Аркаса та ін. тут практично не було місця.

· У якому театрі, з поглибленням утисків щодо культури під час револю­ції 1905-1907 рр., належала провідна роль у розвитку української музич­ної культури, де було запроваджено регулярне сценічне втілення оперних творів українською мовою?

· Відповідь:У театрі М.Садовського.

· Назвіть опери, які знайшли сценічне втілення в театрі М. Садовського? Відповідь:«Запорожець за Дунаєм» С.Гулака-Артемовського, «Чорноморці», «Різдвяна ніч», «Утоплена», «Енеїда» М.Лисенка, «Продана наречена» Б.Сме­тани та ін.

· Що перешкоджало театру М.Садовського забезпечити успішний розвиток українського оперного мистецтва?

· Відповідь:Перешкоджала політика царського уряду, постійна потреба коштів, приватний характер ведення справи.

· Назвіть українських оперних співаків, які досягли високого становища в мистецькому світі в перші десятиріччя XX ст.

· Відповідь:А. Нежданова, С. Крушельницька, О. Мишугата ін.

· Як можна характеризувати розвиток української культури XX ст.? Відповідь:Як період національно-державного відродження, започаткований демок­ратичними перетвореннями 1917 року, що має відносно різні за змістом етапи.

· Назвіть етапи розвитку української культури XX ст. та їхні хронологічні рамки.

· Відповідь: 1) етап національного відродження (1917-1933); 2) етап тоталітарного панування «соцреалізму» (1933-1956); З) етап стихійного піднесення духу національного опору (1956-1987); 4) етап національно-духовного оновлення (з 1987).

· З чим пов'язаний етап національного відродження початку XX ст., який був логічним продовженням процесу, започаткованого наприкінці XIX ст.?

· Відповідь: Ізутворенням державності.

· Які слова Першого Універсалу (23.07.1917) визначають сутність національ­ного відродження, що їх задекларував новоутворений український парла­мент — Центральна Рада?

· Відповідь:Сутність національного відродження була задекларована словами «Віднині самі творитимемо наше життя».

· Коли сформувались соціально-політичні та національно-духовні вартості, які протягом усього XX ст. визначали тенденцію розбудови національної де­ржавності та культури?

· Відповідь:1917-1921 рр.

· Як називається нова хвиля українського відродження, що бере початок з 1923 року?

· Відповідь:Вона відома під назвою «українізація».

· Хто був серед головних ідеологів і організаторів процесу «українізації»? Відповідь:Українські націонал-комуністи О.Шумський та М.Скрипник.

· Як тлумачили українізацію її організатори та ідеологи?

· Відповідь:Як прилучення широких мас до національної освіти та культури, як «дерусифікацію пролетаріату».

· Які театри діяли в Києві в 1918 р. і під чиїм керівництвом?

· Відповідь:Державний драматичний, під керівництвом О.Загарова і В.Кривецького; Державний народний П.Саксаганського; «Молодий театр» Леся Курбаса і Гната Юри.

· Хто створив у 1919 р. театр імені І. Франка в Києві?

· Відповідь: Гнат Юра, відокремившись із групою акторів від «Малого театру».

· Які тенденції було покладено в основу театральної естетики «Молодого
театру»?

· Відповідь:Західноєвропейські модерністські тенденції.

· Як називалось новаторське об'єднання, яке створив у 1922 р. Лесь Курбас на основі «Молодого театру»?

· Відповідь:Театр «Березіль».

· У якому місті протягом 1926-1933 рр. працює театр «Березіль»?

· Відповідь:уХаркові.

· Назвіть прізвища відомих українських акторів, які пройшли театральну школу «Березолю»?

· Відповідь:А.Бучма, В.Василько, Й.Гірняк, І.Мар'яненко, М. Крушельницький. О. Добровольська.

· Хто був найближчим помічником Л.Курбаса в модернізації українського театру?

· Відповідь:Драматург М. Куліш.

· Драматичні твори якого з українських письменників стали широко відомі в Західній Європі з 20-х рр. XX ст.?

· Відповідь:В. Винниченко (1880-1951).

· Як називається п'єса Винниченка, яка в 1921 р. була екранізована в Берліні?

· Відповідь:«Чорна пантера і Білий ведмідь», у якій йшлося про трагічний розрив між високими ідеалами мистецтва і нужденною реальністю богеми. Хто з українських драматургів уперше вивів на сцену українську інтеліген­цію, українське місто?

· Відповідь: В.Винниченко.

· Які твори М.Куліша стали широко популярними у 30-х роках XX ст. і ста­вилися в театрах Москви і Берліна?

· Відповідь:Психологічна драма «97», комедія, «Мина Мазайло», лірична драма «Патетична соната».

· Як називається установа, що сприяла пожвавленню новаторського пошуку в галузі образотворчого мистецтва?

· Відповідь:Українська Академія Мистецтв, утворена в 1917 р.

· Хто був першим ректором Української Академії Мистецтв?

· Відповідь:Видатний художник-графік Г. Нарбут (1886-1920).

· Під впливом чиїх ідей та традицій формувався творчий стиль художника-графіка Г.Нарбута?

· Відповідь:Під впливом ренесансових ідей А. Дюрера, традицій неокласицизму та модернізму.

· Хто з художників стояв біля витоків українського авангардизму? Відповідь:О. Богомазов (1880-1930); Б.Екстер (1882-4949).

· Хто з художників кінця ХІХ-першої половини XX ст. зробив значний внесок у розвиток культури на західноукраїнських землях?

· Відповідь:Художник, громадський діяч І.Труш (1869-1941).

· Чи був період національного відродження в Україні початку XX ст. довгот­ривалим? Вкажіть роки цього періоду, а також рік перших наступів на на­ціональну культуру, що супроводжувався переслідуванням, а далі знищен­ням кращих сил творчої інтелігенції. Відповідь:Так (1917-1933 рр.); із 1926 р. початок наступу.

· Під якою назвою увійшов наступ на національну культуру, що почався ще в період першого етапу національно-державного відродження? Відповідь: Розстріляне відродження.

· Що було характерною рисою для другого етапу національно-державного відродження XX ст. в Україні і до чого це призвело?

· Відповідь:Характерною рисою був монопольний диктат соціалістичної інфор­мації, що призвело до приниження і морального занепаду духовної культури в її різних формах.

· Який основний наслідок другого етапу національно-державного відродження?

· Відповідь:Фізичне і духовне знищення найяскравіших представників національ­ної інтелігенції.

· У які роки відбулася відносна лібералізація політики КПРС щодо націо­нальних культур і як цей період називають?

· Відповідь:У 1956-1961 рр.; період «політичної відлиги».

· Назвіть громадських і політичних діячів- «шістдесятників».

· Відповідь:І.Світличний, В.Стус, Л.Костенко, В.Симоненко, І.Драч, М.Вінграновський, М.Руденко, В.Марченко, Є.Гуцало, В. Мороз, В.Чорновіл, М.Осад­чий, П.Заливаха та ін.

· З чим пов'язане оновлення національної культури у другій половині 80-років XX ст.?

· Відповідь:Із протестом проти ідеології регламентації культурного життя, з орієнтацією на загальнолюдські вартості світової культури, із запереченням штучних догм соціалістичного реалізму та космополітичних вартостей комерційної культури.

· Хто був призначений першим президентом Української АН?

· Відповідь:В.Вернадський (1863-1945), вчений (у той час член партії кадетів).

· Хто був незмінним секретарем Української Академії (УАН)?

· Відповідь:А.Кримський (1871-194), вчений зі світовим іменем, сходознавець, славіст, письменник, котрий знав понад 60 мов.

· Назвіть вчених, котрі зробили значний внесок в організацію УАН.

· Відповідь:Д.Багалій, П.Тутковський, Є.Тимченко, М.Петров, М.Туган-Баргновський, С.Єфремов, С.Смаль-Стоцький, М.Сумцов, М.Холодний, М.Бійшевський, В.Липинський, Н.Перетц та ін.

· Із чим пов'язане загальне піднесення національної культури?

· Відповідь:3 розвитком літературного процесу (у 1918-1921 рр. виникає велика кількість літературних об'єднань).

· Хто з українських поетів у 1901 р. опублікував у «Літературно-науковому віснику» лист програмного характеру, де закликав письменників до участі в альманасі, який би змістом і формою наближався до нових форм і напрямів сучасних європейських літератур?

· Відповідь:М.Вороний (1871-1940); театрознавець, перекладач, поет.

· Назвіть прізвище відомого українського поета, що був одним із засновніків Національного зразкового театру 1917 р., засновником і керівником Українських віщих драматичних курсів (1918-1919).

· Відповідь:М. Вороний.

· Традицію якого стилю продовжують українські поети початку XX ст., виробляючи новий необароковий стиль у формі символізму?

· Відповідь:Традиції української барокової культури.

· Хто з українських поетів початку XX ст. здобув собі славу «глибоко національного поета» після виходу збірки поезій «Сонячні кларнети» (1918).

· Відповідь:П. Тичина (1891-1967).


 

Навчально-методичне видання

 

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 1975. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия