Студопедия — Місцеві ініціативи та громадські слухання: процедурні аспекти реалізації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Місцеві ініціативи та громадські слухання: процедурні аспекти реалізації






Відповідно до ст. 9 Закону України «Про місцеве самоврядуван­ня в Україні» члени територіальної громади мають право ініціюва­ти розгляд у раді (у порядку місцевої ініціативи) будь-якого питан­ня, віднесеного до відання місцевого самоврядування. Це можуть бути питання соціально-економічного і культурного розвитку ад­міністративно-територіальних одиниць, управління комунальною власністю, будівництва, регулювання земельних відносин, охоро­ни навколишнього природного середовища, соціального захисту населення тощо. Порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради визначається представницьким органом місцевого самовря­дування або статутом територіальної громади з урахуванням ви­мог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Положення «Про місцеві ініціативи в місті Харкові», що є додат­ком № 2 Статуту територіальної громади міста Харкова встанов­лює, що місцева ініціатива — це офіційна письмова пропозиція з питань, що мають важливе значення для територіальної гро­мади міста Харкова та віднесені до відання місцевого самов­рядування, яка в порядку, передбаченому цим Положенням, внесена Харківській міській чи районній у місті Харкові раді для обов'язкового розгляду та прийняття відповідного рішен-

ня в межах їхньої компетенції. У м. Харкові місцева ініціатива має оформлюватися у вигляді проекту нормативного чи іншо­го акта у формі рішення відповідної ради.

Зазвичай місцева рада визначає, яка кількість підписів членів територіальної громади необхідна для підтримки міс­цевої ініціативи. Приміром, у Харкові для реєстрації місцевої ініціативи, що вноситься на розгляд міської ради, необхідно не менше 10 000 підтримувальних підписів. Збір підписів здій­снюється ініціативною групою, яка утворюється на зборах членів територіальної громади і реєструється в порядку, визначеному місцевою радою.

Місцева ініціатива, внесена на розгляд ради в установленому порядку, підлягає обов'язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціа­тиви. Порядок розгляду місцевої ініціативи може регулюватися також регламентом місцевої ради. Місцева ініціатива, як правило, попередньо розглядається постійними комісіями та виконавчими органами місцевої ради.

Рішення ради, прийняте з питання, внесеного на її розгляд шля­хом місцевої ініціативи, обнародується в порядку, встановленому представницьким органом місцевого самоврядування або стату­том територіальної громади. Сьогодні за наявності відповідних ресурсів рішення ради оприлюднюється шляхом опублікування в офіційному друкованому засобі масової інформації місцевої ради, а також розміщуються на офіційному сайті місцевої ради в мережі Інтернет. Разом із тим, більшість місцевих рад не має такої мож­ливості, тому це питання потребує окремого законодавчого регу­лювання.

Громадські слухання є формою безпосередньої участі членів те­риторіальної громади в здійсненні місцевого самоврядування. Від­повідно до ст. 13 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальна громада має право проводити громадські слухання - зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадо­вими особами місцевого самоврядування, під час яких члени тери­торіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що нале­жать до відання місцевого самоврядування.

Предметом обговорення на громадських слуханнях можуть бути: а) проекти нормативних та ненормативних актів місцевих рад, їх виконавчих органів, посадових осіб місцевого самовряду­вання; б) чинні рішення органів та посадових осіб місцевого са­моврядування; в) питання місцевого значення, що належать до ві­дання місцевого самоврядування; г) звіти депутатів міської ради, районних у місті рад, міського голови, голови районної в місті ради та інших посадових осіб місцевого самоврядування Пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухані, підлягають обов'язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

На законодавчому рівні встановлюється періодичність прове­дення громадських слухань - не рідше одного разу на рік. Однак, як показує практика, ця норма не завжди виконується. Бажано, щоб при затвердженні статуту територіальної громади місцева рада, за­безпечуючи регулярність слухань, визначала строки для проведен­ня щорічних чергових громадських слухань, а також окремо, в разі необхідності, позачергових громадських слухань.

Порядок організації громадських слухань визначається стату­том територіальної громади. На локальному рівні насамперед має бути врегульовано порядок ініціювання, підготовки і проведення громадських слухань. Окремо має визначатися порядок розгляду органами місцевого самоврядування пропозицій, які вносяться за результатами громадських слухань.

Так, відповідно до п. 10 Положення «Про громадські слухання в місті Харкові», що є додатком № 3 Статуту територіальної громади міста Харкова, ініціатором проведення громадських слухань може бути: а) ініціативна група кількістю не менше 20 осіб, обрана на зборах, на яких присутні не менше 50 членів громади; б) 1/3 (тре­тина) депутатів загального складу ради; в) міський голова (голова районної в місті ради); г) виконавчий комітет міськоїчи районної в місті ради (далі - виконавчий комітет відповідної ради). Громадсь­кі слухання, ініціатором проведення яких виступає міський голова чи виконавчий комітет відповідної ради, оголошуються безпосе­редньо шляхом видання або прийняття відповідного розпорядчого документа (розпорядження, рішення). Про проведення громадсь­ких слухань, що скликаються за ініціативою інших суб'єктів, ці суб'єкти мають повідомити секретаря міської ради, який реєструє

це повідомлення в Книзі реєстрації місцевих ініціатив, загаль­них зборів, громадських слухань у місті Харкові.

Місцеві ради визначають, яка кількість підписів членів те­риторіальної громади необхідна для проведення громадських слухань. У Харкові для реєстрації ініціативи щодо проведення загальноміських громадських слухань, необхідно зібрати не менше 500 підписів, а для проведення громадських слухань у районах міста - 56 підписів.

Підготовка громадських слухань здійснюється місцевою владою разом із ініціатором слухань. Для цього, як правило, приймаєть­ся документ розпорядчого характеру про призначення громадсь­ких слухань, у якому визначається: а) вид громадських слухань; б) тема слухань (проблему, питання та проекти нормативно-пра­вових актів); в) дата, час і місце їх проведення; г) відомості щодо ініціатора проведення слухань; ґ) перелік виконавчих органів та посадових осіб органів місцевого самоврядування, відповідальних за вчасну і якісну підготовку громадських слухань; д) склад по­садових осіб, які будуть брати участь у громадських слуханнях; е) склад підготовчого комітету, відповідального за підготовку слу­хань; є) відомості щодо осіб, які запрошуються на слухання.

Громадські слухання проходять у відкритому режимі, за необ­хідності може проводиться їх аудіо- або відеозапис. Головуючий по черзі надає слово для виступу учасникам слухань та запроше­ним особам. Загальний час громадських слухань установлюється регламентом громадських слухань у кожному конкретному випад­ку залежно від значущості теми громадських слухань. За результа­тами громадських слухань складається протокол, який підписуєть­ся головуючим і секретарем зборів.

Питання, пропозиції, ухвалені на громадських слуханнях, по можливості, мають оприлюднюватися в офіційному друкованому засобі масової інформації місцевої ради та розміщуватися на сай­ті місцевої ради в мережі Інтернет або оприлюднюються в інший спосіб, прийнятний для громади. Рішення органів місцевого само­врядування за результатами розгляду питань, пропозицій громад­ських слухань також мають обов'язково оприлюднюватися.

Отже, слід зазначити, що заінтересованість населення в розвит­ку місцевого самоврядування в Україні на дуже низькому рівні.

Які мотиви здатні спонукати населення до активної участі в місце­вому самоврядуванні? Мотивація як сукупність сил.що спонука­ють людину до діяльності, базується на двох категоріях - потре­ба і винагорода. Сьогодні для більшості людей не є пріоритетним розвиток місцевого самоврядування, адже результат, який, на їх думку, може бути отриманий ними в цій сфері, порівно із зусил­лями, їх не задовольняє. Участь у місцевому самоврядуванні пе­реважної більшості населення зводиться лише до участі у виборах органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Більш-менш пристойна активність громадян на місцевих виборах забезпечуєть­ся завдяки їх одночасному проведенню з виборами де парламенту України. Явка виборців під час обрання окремо сільського, селищ­ного, міського голови коливається в середньому від 20 % до 40 %, що свідчить про апатію й байдужість громадян до виборів та їх результатів. Адже населення не розглядає місцеве самоврядування як інструмент (інститут) необхідний для задоволення інтересів і потреб, як групових, так і особистих.

Отже, гальмування в Україні процесу розвитку місцевого са­моврядування значною мірою визначається психологічним ас­пектом: неготовністю значної частини чиновників та громадян до сприйняття таких основних принципів, як його правової, органі­заційної та матеріально-фінансової самостійності й автономності у вирішенні всіх питань місцевого життя. Після десятиліть пану­вання тоталітарного режиму населення України ще не набуло на­вичок, менталітету свідомого суб'єкта місцевого самоврядування. Для подолання такого психологічного бар'єру потрібні не тільки якісне нормативне регулювання безпосередніх форм участі членів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, а й широка, систематична просвітницька робота та потужне інфор­маційне забезпечення розвитку місцевого самоврядування.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 2334. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия