Студопедия — Використання стрінгів і множин у Паскаль-програмах.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Використання стрінгів і множин у Паскаль-програмах.






Мета роботи: Навчитись використовувати вбудовані типи і засоби мови Турбо Паскаль, а також бібліотечні функції і процедури для роботи з текстовою інформацією та символьними даними.

Завдання лабораторної роботи: ; 1. Повторити форми оголошення стрінгів і множин у Паскаль-програмах, операції над цими типами даних та підпрограми модуля  System, призначені для опрацювання символьних рядків і множин.

2. Уважно прочитати умову задачі індивідуального завдання, продумати алгоритм її розв’язку.

3. Зобразити блок-схему алгоритму розв’язку поставленої задачі.

4. Відповідно до запропонованого алгоритму написати Паскаль-програму опрацю­вання і/або створення текстових рядків. У міру можливості розробити дві версії програми: в одній використати стандартні бібліотечні підпрограми, а в другій – всі операції над рядками (або більшість) запрограмувати самостійно. Введення вхідних даних і виведення результатів у програмах супроводити відповідними заголовками і підказками.

5. Ввести текст програми, звертаючи увагу на читабельність стилю запису. Зберегти програму у файлі в особистому каталозі.

6. Відкомпілювати програму і, виправивши всі помилки, запустити її на виконання. Здійснити декілька реалізації програми для різних випадків вхідних даних. Занести у звіт результати кожного виконання програми.

7. Якщо розроблено альтернативний варіант програми (без стандартних підпрограм модуля  System для перетворення символьних рядків), то п.п. 5 і 6 виконати також для альтер­нативної версії.

8. Оформити звіт з лабораторної роботи, дотримуючись вимог щодо його змісту.

Варіанти індивідуальних завдань:

1. З клавіатури ввести два речення. Визначити, чи друге слово першого речення зустрічається в другому. Якщо так, то надрукувати це слово, інакше вивести повідом­лення. Можна вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску (розділові знаки відсутні).

2. З клавіатури ввести речення. Утворити з нього нове речення з інверсним (зворотнім) порядком слів. Надрукувати сформоване інверсне речення. Можна вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску (розділові знаки відсутні).

3. З клавіатури ввести українське речення (крім літер у реченні можуть бути й інші символи). Надрукувати введене речення заголовними літерами. Підказка: у програмі скористатись додатковими масивами (або стрінгами/стрінгом) великих і малих літер української абетки.

4. Введений з клавіатури символьний рядок містить вісімковий код довгого цілого числа (з можливими символами пропуску перед числом і після нього). Визначити і надрукувати десяткове значення цього числа.

5. З клавіатури ввести речення. Надрукувати всі слова даного речення, які складаються більше, ніж з трьох літер. Можна вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску (розділові знаки відсутні).

6. З клавіатури ввести символьний рядок, який є фрагментом Паскаль-програми. Перевірити, чи у введеному рядку є директиви компілятору. Якщо так, то вилучити їх з даного рядка, інакше – вивести повідомлення про відсутність у рядку директив компілятору.

7. Введений з клавіатури символьний рядок крім слів містить одноцифрові числа. Вилучити всі цифрові символи з рядка. Надрукувати результуюче речення. Підказка: для виділення чисел скористатись множиною цифрових символів.

8. З клавіатури ввести ціле беззнакове число. Сформувати і надрукувати символьний рядок, який буде відповідати коду цього числа в 7-ій системі числення.

9. З клавіатури ввести речення. Вилучити з нього слово, задане своїм порядковим номером (якщо слова з таким номером немає, то речення не змінюється).

10. З клавіатури ввести р. Сформувати нове реченя із слів у яких є вказана літера. Можна вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску.

11. З клавіатури ввести речення. Поміняти місцями два перших слова введеного речення. Надрукувати результат перестановки.

12. З клавіатури ввести два речення. Перевірити, чи останнє слово першого речення зустрі­чається в другому реченні. Якщо так, то вилучити це слово з другого речення і надруку­вати результуюче речення. Інакше вивести повідомлення про відсутність такого слова.

13. З клавіатури ввести символьний рядок, в якому має бути записаний вираз типу:  A Å B, де  A і  B – два довільних цілих числа,  Å;– знак арифметичної операції. Визначити і надрукувати значення введеного виразу. Підказка: для виділення компонент виразу скористатись множиною символів цифр і множиною знаків арифметичних операцій.

14. З клавіатури ввести речення. Вилучити з нього всі слова, які містять заданий символ. Можна вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску. Надрукувати результуюче речення.

15. Перевірити, чи введений з клавіатури символьний рядок є правильним записом беззнакового цілого числа у системі числення з основою 5 (з можливими символами пропуску перед числом і після нього). Якщо так, то визначити і надрукувати десяткове значення цього числа. Підказка: для перевірки скористатись множиною цифрових символів чисел у системі числення з основою 5.

16. З клавіатури ввести речення. Сформувати масив стрінгів зі слів введеного речення. Надрукувати отримані слова.

17. З клавіатури по одному ввести чотири речення, сформувавши з них масив стрінгів. Надрукувати літери, які зустрічаються в усіх введених реченнях (незалежно від того велика чи мала літера є даному реченні).

18. З клавіатури ввести символьний рядок, який є фрагментом Паскаль-програми. Перевірити, чи у введеному рядку є коментарі. Якщо так, то вилучити з даного фрагмента всі коментарі та надрукувати його, інакше вивести повідомлення про відсутність коментарів.

19. З клавіатури ввести речення. Визначити і надрукувати найдовше слово з введеного речення. Можна вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску (розділові знаки відсутні).

20. З клавіатури ввести символьний рядок, в якому крім слів повинні бути розділові знаки. Вилучити з цього рядка всі розділові знаки. Надрукувати результуюче речення.

21. З клавіатури ввести речення, записане латинськими літерами. Надрукувати перше та передостаннє слова з введеного речення.

22. З клавіатури ввести символьний рядок та кодову комбінацію символів. Визначити, скільки разів дана комбінація повторюється у введеному рядку або вивести повідомлення про її відсутність. Надрукувати введений рядок після заміни.

23. З клавіатури ввести довге ціле число. Сформувати і надрукувати символьний рядок, який буде відповідати запису цього числа в системі числення з основою 16.

24. У введеному з клавіатури реченні визначити середню довжину слова у літерах (розділові знаки, апостроф, дефіс та інші небуквенні символи не враховувати). Вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску. Підказка: для перевірки символів скористатись множиною великих і малих літер української абетки.

25. З клавіатури ввести речення. Сформувати нове речення з тих слів заданого, в яких немає вказаної літери. Можна вважати, що між словами у реченні є тільки один символ пропуску (розділові знаки відсутні).

26. З клавіатури по одному ввести послідовність речень, сформувавши з них масив стрінгів. Надрукувати літери, які не використовувались в кожному з введених речень незалежно від того, яка це літера велика чи маленька. Підказка: зробити всі літери речень великими або малими.

27. Перевірити, чи введений з клавіатури символьний рядок є правильним записом двійкового коду цілого беззнакового числа. Якщо так, то визначити і надрукувати десяткове значення цього числа.

28. З клавіатури по одному ввести набір слів, з яких сформувати масив стрінгів. Відсортувати введені слова в порядку спадання їх довжин.

 

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 655. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия