Студопедия — Лабораторна робота № 12
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота № 12






Тема роботи: ; Застосування процедур і функцій у Паскаль-програмах.

Мета роботи: Оволодіти основами структуризації програм, навчитись розробляти і використовувати власні функції та процедури, закріпити знання щодо роботи з файлами.

Завдання лабораторної роботи: ; 1. Перед написанням програми ще раз переглянути теоретичний матеріал і приклади програм, що ілюструють особливості застосування функцій та процедур у Паскаль-програмах. Окрему увагу звернути на способи переда­вання даних у підпрограми та повернення результатів їх роботи.

2. Уважно прочитати умову задачі індивідуального завдання, продумати алгоритм її розв’язку. Якщо для роботи програми потрібний текстовий файл певної структури, то необхідно попередньо створити відповідний файл або вибрати його серед існуючих (можна підготувати кілька альтернативних файлів). Найкраще, щоб всі файли зберігалися в поточному особистому каталозі.

3. Обов’язковою для оформлення у вигляді підпрограми є функція або процедура, вказана в індивідуальному завданні. В програмі можна використати й інші функції чи процедури, якщо це сприятиме кращій структуризації програми. Визначити: які дані і яким способом передаються у кожну підпрограму; яким чином підпрограма повертає у головну програму (чи викликаючу підпрограму) результати виконання.

4. Розробити задану процедуру або функцію (чи декілька підпрограм), звертаючи увагу на типи і форму оголошення формальних параметрів, зокрема тих, через які повертаються результати роботи даної підпрограми.

5. Написати головну частину програми, використовуючи в ній звертання до розроблених функцій і/або процедур. Перевірити, щоб типи фактичних параметрів і порядок їх запису строго співпадали з відповідними формальними параметрами.

6. Сформувати повний файл програми, в якому всі функції і процедури мають бути записаними послідовно (або вкладено), відповідно до вибраної структури Паскаль-програми в розділі підпрограм.

7. Відкомпілювати програму і виконати її. Зафіксувати результати кожної реалізації.

8. Якщо результатом роботи програми є файл (текстовий або типізований), то навести основні характеристики цього файлу: ім’я, розмір, структуру, особливості заповнення та інші. Для текстових файлів слід навести декілька базових рядків.

9. Оформити звіт з лабораторної роботи, дотримуючись вимог щодо його змісту.

Варіанти індивідуальних завдань:

1. Розробити процедуру, яка міняє у символьному рядку кожен цифровий символ на одну з великих латинських (наприклад: 0ÞK, 1ÞD, 2ÞY, …, 9ÞF). Параметр процедури – сим­воль­ний рядок, в якому виконується заміна цифр. Задано текстовий файл. Використовуючи розроблену процедуру, закодувати в цьому файлі всі цифрові символи. Вказівка: для заміни цифр у процедурі скористатись масивом кодових літер.

2. Розробити функцію, яка за заданою датою визначає і повертає порядковий номер дня року (вважати, що рік невисокосний). Параметр функції – запис, що містить дату: < День >, < Місяць >. З клавіатури ввести декілька дат. Використовуючи розроблену функцію, визначити порядкові номери днів у році, що відповідають кожній з цих дат. Результати вивести на екран і записати у текстовий файл  daynumber.res.

3. Розробити процедуру, яка формує вектор зі заданої кількості цілих випадкових чисел, що потрапляють у вказаний діапазон (параметри процедури: границі діапазону, кількість елементів та ім’я результуючого вектора). Серед елементів сформованого вектора не повинно бути однакових. Використовуючи розроблену процедуру, сформувати вектор заданого розміру, всі елементи якого є різними. Елементи вектора вивести на екран і записати у типізований файл  randnumb.dat.

4. Розробити функцію, яка здійснює заміну в заданому англомовному реченні j літери кожного слова на відповідну заголовну літеру і повертає отримане речення (параметр функції – сим­воль­ний рядок, що перетворюється). Задано текстовий файл. На основі розробленої функції надруку­вати перші три рядки даного файлу так, щоб усі слова починались заголовними літерами.

5. Розробити процедуру, яка здійснює циклічний зсув уліво на одну позицію елементів заданого одновимірного масиву цілих чисел (перший елемент стає останнім). Параметри процедури – ім’я масиву та кількість елементів. На основі розробленої процедури циклічно зсунути вліво на 3 елементи введений з клавіатури масив цілих чисел. Надрукувати результат зсуву.

6. Розробити функцію, яка формує і повертає символьний рядок, що відповідає двійковому коду заданого цілого числа (параметр функції – число, двійковий код якого треба знайти). З клавіатури ввести послідовність цілих чисел. Використовуючи розроблену функцію, знайти двійковий код кожного числа. У текстовий файл  dec‑bin.rst  записати таблицю результатів. Роздрукувати створений файл.

7. Розробити процедуру, яка формує з заданого речення нове – з інверсним (зворотним) порядком слів (параметри процедури – змінні заданого та нового (інверсного) сим­воль­них рядків). На основі розробленої процедури вивести на екран перші 6 рядків заданого текстового файлу, переставивши їх слова в зворотному порядку.

8. Розробити функцію, яка вилучає зі заданого символьного рядка всі цифрові символи і повертає кількість вилучених цифр (параметр функції – сим­воль­ний рядок, що перетворюється). Задано текстовий файл. Використовуючи розроблену функцію, створити новий файл з рядків заданого, вилучивши з них усі цифри. Вказівка: для перевірки символів у функції скористатись множиною цифр.

9. Розробити процедуру, яка формує символьний рядок, що є двійковим кодом заданого цілого числа (параметри процедури – десяткове число і результуючий рядок коду). Згенерувати і занести в масив 30 випадкових цілих чисел з проміжку 100..5000 (вико­рис­тати стандартні підпрограмами модуля System длягенерації випад­ко­вих чисел). На основі розробленої процедури обчислити двійкові коди згенеро­ваних чисел. Таблицю десяткових чисел та їх двійкових кодів занести в текстовий файл  dec_bin.cnv.

10. Розробити функцію, яка зі заданого беззнакового цілого числа формує суму його цифр Параметр функції – число, суму цифр якого треба знайти. Є текстовий файл (його необхідно попередньо створити засобами одного з текстових редакторів), у якому записана послідовність натуральних чисел. На основі розробленої функції знайти суму цифр кожного з цих чисел. Результат надрукувати у формі таблиці.

11. Розробити процедуру, яка здійснює заміну в заданому реченні всіх малих українських та латинських літер на відповідні заголовні літери (параметр процедури – сим­воль­ний рядок, що перетворюється). На основі розробленої процедури вивести на екран заголовними літерами перші 5 рядків заданого текстового файлу. Підказка: у процедурі скористатись масивами великих і малих літер української абетки та бібліотечною функцією Upcase.

12. Розробити функцію, яка визначає і повертає віддаль від початку координат до заданої просторової точки (параметр функції – запис, що містить координати (x, y, z) просторової точки). Задано текстовий файл (його необхідно попередньо створити засобами одного з текстових редакторів), кожен рядок якого містить три числа, що є координа­тами однієї точки. Послідовно зчитуючи ці значення у запис, визначити на основі розробленої функції точку, найбільш віддалену від початку координат.

13. Розробити процедуру, яка вилучає з речення всі слова, що починаються заданою літерою (параметри процедури: сим­воль­ний рядок, що опрацьовується, і задана літера). Використовуючи розроблену процедуру, створити новий текстовий файл із рядків заданого файлу, вилучивши з них всі слова, перша літера яких співпадає з введеною з клавіатури ключовою літерою.

14. Розробити процедуру, яка міняє у заданому символьному рядку всі слова, що містять вказану літеру, на відповідну кількість символів '*' (параметри процедури: сим­воль­ний рядок і ключова літера). Використовуючи розроблену процедуру, надрукувати перші 20 рядків заданого текстового файлу, "засекретивши" в них усі слова, в яких зустрічається вказана літера.

15. Розробити функцію, яка вилучає з символьного рядка всі входження заданої комбінації символів і повертає кількість вилучень (параметри функції – сим­воль­ний рядок та задана ключова комбінація). Задано текстовий файл. Використовуючи розроблену функцію, надрукувати результат вилучення для тих рядків файлу, які містили задану ключову комбінацію. Після кожного рядка вказати кількість вилучень.

16. Розробити процедуру, яка здійснює циклічний зсув управо на одну позицію всіх елементів заданого вектора дійсних чисел (останній елемент стає першим). Параметр процедури повинен мати тип відкритого масиву. На основі розробленої процедури циклічно зсунути вправо на 5 елементів введений з клавіатури масив дійсних чисел. Надрукувати результуючий масив.

17. Розробити функцію, яка визначає і повертає найдовше слово зі заданого речення (параметр функції – речення, що опрацьовується). Задано текстовий файл. На основі розробленої функції визначити і надрукувати найдовше слово з перших 10-и рядків цього файлу.

18. Розробити функцію, яка перевіряє, чи серед цифр заданого цілого числа є такі, що повторюються (параметр функції – число, яке перевіряється). У головній програмі згенерувати, вико­ристовуючи стандартні підпрограмами модуля System, 100 випадкових цілих чисел з проміжку 1000..9000. Створити типізований файл, у який занести ті з чисел, що складаються з усіх різних цифр (застосувати розроблену функцію для перевірки числа). Роздрукувати вміст створеного файлу.

19. Розробити функцію, яка визначає і повертає з заданого символьного рядка перше слово, що містить вказану літеру (якщо слово відсутнє – функція повертає пустий рядок). Параметри функції: заданий сим­воль­ний рядок і ключова літера. Використовуючи розроблену функцію, визначити і надрукувати перше слово з кожного рядка заданого текстового файлу, в якому зустрічається вказана літера.

20. Розробити процедуру, яка формує символьний рядок, що є 16-м кодом заданого довгого цілого числа (параметри процедури – десяткове число і результуючий сим­воль­ний рядок). Ввести з клавіатури і занести в масив 20 довгих цілих чисел. На основі розробленої процедури визначити 16-й код кожного з цих чисел. Таблицю введених десяткових чисел і їх 16-х кодів записати в текстовий файл  dechex. tbl.

21. Розробити функцію, яка з заданого довгого цілого числа формує нове число зі зворотним порядком цифр (параметр функції – число, цифри якого треба переставити). З клавіатури ввести вектор довгих цілих чисел. На основі розробленої функції поміняти значення всіх елементів введеного вектора. Надрукувати результат заміни.

22. Розробити процедуру, яка визначає у заданому текстовому рядку загальну кількість символів (без пропусків) і окремо кількість цифрових символів (параметри процедури: сим­воль­ний рядок і результуючі значення загальної кількості символів і кількості цифрових символів). Задано текстовий файл. На основі розробленої процедури визначити відсоток цифр серед усіх символів даного файлу. Підказка: в процедурі скористатись множиною цифрових символів.

23. Розробити функцію, яка вилучає з заданого масиву беззнакових цілих чисел всі елементи, що є кратними до першого і повертає кількість вилучених чисел (параметри функції – ім’я масиву та початкова кількість елементів). Вилучення полягає у зсуві всіх наступних елементів масиву вліво. З клавіатури ввести масив цілих чисел. Використовуючи розроблену функцію, вилучити з нього всі елементи, кратні до першого. Надрукувати результуючий масив і вказати, скільки елементів вилучено.

24. Розробити функцію, яка обчислює площу прямокутника за заданими координатами (x,y) двох протилежних вершин (сторони всіх прямокутників є паралельними до осей координат). Параметри функції – два записи, що містять координати протилежних вершин прямокутника. З клавіатури ввести послідовність даних з координатами вершин набору прямокутників, введені дані занести у запис, а сформований запис занести в типізований файл з іменем  rectang.dat.  Читаючи записи з файлу, визначити номер прямокутника з найменшою площею.

25. Розробити процедуру, яка з заданого довгого цілого числа формує нове число шляхом заміни кожної цифри наступною більшою (0Þ1, 1Þ2, …, 9Þ0). Параметр процедури – число, цифри якого треба збільшити. З клавіатури ввести вектор довгих цілих чисел. На основі розробленої процедури поміняти значення всіх елементів введеного вектора. Надрукувати результат заміни.

26. Розробити функцію, яка визначає і яка повертає кількість голосних літер у заданому україномовному реченні (параметр функції – символьний рядок, що аналізується). Використовуючи розроблену функцію, визначити і надрукувати рядок заданого текстового файлу, в якому найбільше голосних літер. Підказка: у функції скорис­татись множиною голосних літер української абетки.

27. Розробити процедуру, яка здійснює шифрування текстового рядка, міняючи кожен символ на інший, ASCII код якого відрізняється від коду даного на сталу величину K (K – ключ шифрування). Зчитати і надрукувати з заданого текстового файлу перші 6 рядків, здіййснити їх шифрування і вивести зашифрований текст.

28. Розробити функцію, яка обчислює кількість входжень заданого символа у рядок (параметри функції – символьний рядок, що аналізується і заданий символ). Задано текстовий файл. Зчитати перших 4 рядки файлу. Для кожного символа зі зчитаного тексту вказати скільки разів він зустрічається в тексті.

 

 








Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1092. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия