Студопедия — Зовнішньополітичні доктрини КНР у 1950-х – першій половині 1960-х рр.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зовнішньополітичні доктрини КНР у 1950-х – першій половині 1960-х рр.






У 50-ті роки бурхливо розвив. співробітництво КНР з ін. країнами соціалізму. За 1950—1956 рр. обсяг торгівлі з ними збільшився у 20 разів, на їхню частку припадало більш ніж 22% зовнішньо торг. обороту КНР.

В умовах загострення рад.-кит. відносин, відносини КНР із країнами соціалістичного блоку почали змінюватися. Китай став на бік Албанії в її конфлікті з радянським керівництвом. Після 1960р. більшість європейських країн соц. сис­теми разом з СРСР зменш. масштаби співробітництва з КНР.

Уже на початк. етапі свого існування КНР вда­лося прорвати амер. блокаду в Пд-Сх та Пд Азії. В 1949—1955 рр. були встановлені дипломатичні відносини КНР з Бірмою, Індією, Па­кистаном, Цейлоном, Афганістаном, Індонезією. Незважаючи на це, суттєві суперечки виникали з Індією щодо територіаль­них питань, політики Китаю в Тибеті. З'явилася потреба в уточненні кит.-бірман. кордону.Таїланд та Філілпіни не визнали новий китайський уряд.

Країни Азії і США створили військ.-політ. блоки СЕАТО, АНЗЮС, що значною мірою були спря­мовані проти Китаю. Успіхові політики США сприяв той факт, що кит. комуністи намагалися стимулювати революційний рух у сусід­ніх азіатських країнах. Проте ЗП можли­вості Пекіна в Азії суттєво обмежувала його участь у корейському конфлікті, що її Вашингтон кваліфікував як вияв «китайської загрози». З підписанням угоди про припинення війни в Кореї (1953) ситуація для КНР дещо поліпшилася. Зміцненню довіри до Китаю сприяла гнучка політика китайської делегації на Женев. на­раді з питань Кореї та Індокитаю (1954). Зусилля ки­тайської дипломатії спрямовувалися на те, щоб запобігти прямій воєнній конфронтації з США та забезпечити без­пеку південних кордонів країни.

Важливою віхою в ЗП діяльності КНР стала бандунзька конференція 1955 р. де кит.представник виступив із закликами боротися за цілковите знищення колоніалізму та запевнив молоді держави, що КНР не має до них територіальних або будь-яких інших претензій. Після цієї конференції Пекін пож­вавив відносини з Індонезією, Бірмою, Єменом, Іраком. Наприкінці 50—60-х років він установив дип. відносини з великою групою нових африкан. дер­жав (Алжир, Гвінея, Конго). Тоді ж Китай налагодив дружній діалог з Латинською Америкою.

КНР для розбудови власної економіки намагався вийти з ізоляції та нормалізувати відносини з США. Вашингтон розгля­дав Китай як продовження радянської могутності, як комуністичну загрозу Азії.

Дружні відносини з Індією не склалися. Незважаючи на інтенсивний політ. діалог територ.суперечки поглиблювалися. Китай відмовився зайняти чітку позицію в інд.-пакист. конфлікті. Серйозні прикордонні сутички, що від­булися 1959—1962 рр., підірвали й надовго за­гальмували розвиток китайсько-індійських відносин.

Великобританія визнала КНР, побоюючись за долю Гонконгу. Вста­новили офіц. віднос. з Китаєм скандин. дер­жави, Нідерланди, Японія пішла на певний розвиток торг-екон. та культур. зв'язків. Японія підтримувала Тайвань.

ЗП КНР у 60-ті рр. здійснювалася під гаслом «Завдавати ударів обома руками», тобто висту­пати одночасно проти «ревізіонізму й імперіалізму», які втілювали СРСР і США відповідно. Рад.-кит. відносини стали стрімко погіршуватися після відкликання з Китаю в 1960 р. рад.спеціалістів. Після цього суттєво скоротилися торгівля та екон. спів­робітництво між СРСР і КНР.

Дедалі непримиреннішого характеру набирали ідеоло­гічні протиріччя. Розгорнулося кит.-рад.е су­перництво в країнах, що розвиваються, посилювалися розбіжності в підходах Москви й Пекіна до проблем роз­зброєння, регіональних конфліктів. Китай усіляко пере­шкоджав участі СРСР у різних форумах країн Азії, Африки та Латинської Америки, звинувачуючи його в змові з Заходом. З 1960 р. по­чалися прикордонні інциденти. В 1966 р. КПК відмовилася направити пар­тійну делегацію на XXIII з'їзд КПРС, міжпартійні зв'язки припинилися. Водночас було припинено зв'язки по лінії комсомолу, товариств дружби, органів інформації та ін.. Почастішали інциденти на кордоні. В середині 60-х років китайські лідери звели СРСР у статус ворога разом зі США Увійшла у вжиток теза про «загрозу з Півночі».

Це під­штовхнуло Пекін до пошуку нових партнерів — еко­н., політ., ідеологіч. Активізувалося на­магання зняти гостроту конфронтації зі США. Через різноманітні канали китайське керівництво да­вало зрозуміти Вашингтонові, що не бажає зіткнення та триматиметься осторонь від війни в Індокитаї. КНР установила непрямі екон.контакти з США, зокрема купуючи нафтопродукти та хімічні товари через Гонконг і Макао.

Досить успішно розвивалася торгівля Китаю з західно­європейськими державами, зокрема з ФРН, суттєво поглибилися неофіційні контакти з Японією.

Китай підтримував «третій світ» у його боротьбі за політичні та економічні права, закликав молоді держави до проведення курсу неприєднання, досягнення єдності та згуртованості, вирішення суперечок мирним шляхом.

Китайське керівництво почало розвивати концепцію революційних воєн. Але практика довела її нежиттєздатність, найкращим свідченням чого стала індонезійська трагедія 1965 р. Зірвалися спроби КПК розпалити партизанську війну в Малайзії, Бірмі, на Філіппшах, у деяких районах Латинської Америки.

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 470. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия