Студопедия — Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 40 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 40 страница






будь-яким способом для публічного розповсюдження, а також ре­трансляція радіотелепередач без відповідного дозволу.

Плагіат — недозволене запозичення, відтворення чужого літера турного, художнього або наукового твору (чи його частини) під своїм іменем або псевдонімом, не сумісне як з творчою діяльністю, так і з нормами моралі та закону, що охороняє авторське право

Плагіат переслідується законом.

Позивач — особа, яка подає позов; сторона, яка скаржиться або

подає позов у цивільному судочинстві.

Позов — подана в судовому або арбітражному порядку вимога, що випливає з належного позивачеві права відповідно до договору

або інших передбачених законом підстав.

Поняття авторського права. Авторське право в об'єктивному ро­зумінні становить сукупність правових норм, що регулюють відно­сини щодо створення і використання творів літератури, науки і ми­стецтва. Авторське право в суб'єктивному розумінні — це ті осо­бисті немайнові та майнові права, що належать особам, які створи­ли твори літератури, науки і мистецтва.

Посягання на твір — усі форми обходження з твором або його використання, що завдає шкоди художній цінності твору або репу­тації Його автора. Подібні дії є порушенням особистих немайнових

прав.

Походження товарів — приналежність товарів до певного місця, з якого вони походять, тобто місця їх виготовлення, видобування або перероблення. Походження товарів може бути географічним і негеографічним. Зокрема, географічне походження — це країна, регіон або певна місцевість, а негеографічне походження товару В це пряме відношення (приналежність) товару до певного виробни­ка (підприємства), що його виробляє, видобуває або переробляє.

Права автора. Відповідно до авторсько-правового законодавства всі наявні компоненти авторського права на твір, що стосуються різних способів або аспектів використання твору. Вони визначають

Короткий термінологічний словник

дії, від яких правоволодідець повинен бути захищений. Здійснюю­чи ці права, він може використовувати твір сам або давати на те дозвіл іншим особам. Крім власне майнових і особистих немайно­вих прав, існують також права, що належать до обох цих категорій, наприклад, права на переробку і переклад, що відображають мо­ральні інтереси, пов'язані з цілісністю оригінального твору, і май­нові інтереси, що стосуються використання твору у видозмінених формах.

Право післякористування — це право на вільне використання у межах визначеної території винаходу, якщо його використання по­чалося або були зроблені необхідні приготування для його викори­стання в період тимчасового припинення дії патенту на цей об'єкт. Якщо відповідний річний збір за підтримку чинності патенту не сплачено у строк чи в межах пільгового строку, патент втрачає чин­ність з моменту закінчення пільгового строку. Але у разі, коли не­своєчасна сплата збору була неминучою, тобто мала місце з неза­лежних від патентовласника причин, патент може бути визнаний чинним. Патент, дію якого збережено внаслідок сплати збору після закінчення пільгового строку, не обмежує права осіб чи їх правона­ступників, які виготовляли, продавали або використовували у своїй підприємницькій діяльності об'єкт, що охороняється патентом, після закінчення пільгового періоду, але до фактичної сплати збо­ру. Право післякористування одержують також особи, які в цей пе­ріод зробили суттєві виробничі приготування чи капіталовкладен­ня, пов'язані з промисловим освоєнням об'єкта, що охороняється.

Право попереднього користування. Згідно з чинним законодавст­вом України право попереднього користування - це право будь-якої фізичної або юридичної особи, яка до дати подання заявки до патентного відомства або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріо­ритету, в інтересах своєї діяльності добросовісно використовувала чи зробила необхідні приготування для використання заявленого винаходу, корисної моделі, промислового зразка на безоплатне продовження такого використання або на використання, передба­чене зазначеною підготовкою. Право попереднього користування може бути передано будь-якій особі разом з підприємством чи діло­вою практикою або тією частиною підприємства чи ділової практи­

_ Короткий термінологічний і л. ПШИК.

ки, де було використано заявлений об'єкт чи відносно якою було

зроблено значну і серйозну підготовку для такого використання

Промислова власність — це вид інтелектуальної власності, шо охоплює права на такі об'єкти промислової власності, як винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслуго­вування, фірмові найменування та зазначення про походження чи найменування місця походження товарів, а також припинення не­добросовісної конкуренції.

Правонаступництво — це перехід прав та обов'язків від однієї

особи до іншої.

Пріоритет — першість у часі при здійсненні будь-якої діяльності

Програма — сукупність живого виконання і (або) запису, шо складаються із зображень і (або) звуків, втілених у сигнали, і ви­промінюються з метою наступного розповсюдження.

Програмне забезпечення — детальний опис комп'ютерної програ­ми, яка визначає набір інструкцій, відповідних даній програмі, та всі види допоміжних матеріалів, призначених для забезпечення ро­зуміння або застосування комп'ютерної програми. Вихідна інфор­мація з програмного забезпечення розглядається як твір, шо охоро­няється авторським правом.

Продюсер — особа, яка організовує і (або) фінансує театральні постановки, постановки кінематографічних творів, передачу твору по радіо або виробництво фонограм, відеограм. Як правило, про­дюсер несе відповідальність за дотримання авторського права і суміжних прав на твори та інші об'єкти, використовувані для по­становки.

Промисловий зразок. Законом України «Про охорону прав на промислові зразки» промисловий зразок визначається як результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання.

Прототип — це найближчий за суттєвими ознаками до об'єкта винаходу аналог, відомий з існуючого рівня техніки. При виборі прототипу з кількох аналогів беруть до уваги кількість суттєвих оз­нак, що збігаються або близькі до ознак об'єкта винаходу, та тех-

Короткий термінологічний словник

нічний результат при використанні обох об'єктів. Ознаки прототи­пу використовуються при складанні формули винаходу, де вони визначаються спільними з ознаками винаходу родовими поняттями.

Р_

Раціоналізаторська пропозиція — пропозиція, що є новою і ко­рисною для підприємства, організації, установи, міністерства, ві­домства, до якої вона подана, і передбачає зміну або удосконален­ня: конструкції виробу; технології виробництва; складу матеріалу.

Репрографічне відтворення (репродукування) — факсимільне від­творення у будь-якому розмірі (у тому числі збільшеному чи змен­шеному) оригіналу письмового чи іншого графічного твору або йо­го примірника шляхом фотокопіювання або іншими подібними способами, крім запису в електронній (у тому числі цифровій), оп­тичній чи іншій формі, яку зчитує комп'ютер.

Роялті — періодичний платіж; виплата ліцензійної винагороди протягом чинності ліцензійного договору, починаючи від моменту випуску готової продукції: або у вигляді відрахувань від вартості творів за ліцензією продукції, або у формі відсотка від суми обігу щодо продажів чи від суми прибутку, або у вигляді зборів від оди­ниці виготовлюваної за ліцензією продукції; особливий різновид авторської винагороди, що становить частку автора в доходах, одер­жаних від використання його твору.

Рукопис — оригінальний примірник письмового твору в тому ви­гляді, в якому його зафіксував автор. У більш широкому розумінні рукопис іноді розглядається як категорія, протилежна опублікова­ним примірникам письмового твору, шо містить усі неопубліковані примірники оригіналу.

С_

Свідоцтво про реєстрацію знака для товарів і послуг — охоронний документ, шо засвідчує право його володільця на використання

Короткий термінологічний словник

знака для товарів і послуг і розпорядження ним. а також заборону

його використання іншими способами.

Службовий винахід — винахід, створений у зв'язку з виконанням службових обов'язків або за дорученням роботодавця винахідника.

Сорт рослин — це окрема група рослин (клон, лінія, гібрид пер­шого покоління, популяція) у рамках нижчого із відомих ботаніч­них таксонів, шо, незалежно від того, задовольняє вона повністю або ні умови надання правової охорони:

— може бути визначена ступенем прояву ознак, шо є результа­том діяльності даного генотипу або комбінації генотипів;

— може бути вирізнена від будь-якої іншої групи рослин ступе­нем прояву принаймні однієї з цих ознак;

— може розглядатися як єдине ціле з точки зору її придатності для відтворення в незмінному вигляді цілих рослин сорту.

Співавторство — створення об'єктів інтелектуальної власності в результаті спільної праці двох або більше фізичних осіб.

Спотворення твору — будь-які внесені до твору зміни, що спо­творюють справжнє значення або форму його вираження і є пору­шенням особистих немайнових і майнових прав.

Строк охорони — передбачений законом строк правової охорони

об'єктів інтелектуальної власності.

Суміжні права. Поряд з охороною прав авторів творів науки, лі­тератури і мистецтва національні законодавства охороняють права виконавців, виробників фонограм, виробників відеограм і орга­нізацій мовлення (суміжні права). Істотною особливістю більшості суміжних прав є їх похідність і залежність від прав авторів творів. Лише в тих випадках, коли виконується, записується на фоногра­му, відеограму або передається в ефір чи по кабелю твір, що не охо­роняється законом, або об'єкт, який не є результатом творчої діяльності, суміжні права мають самостійний характер. Охорона об'єктів суміжних прав здійснюється без шкоди охороні творів ав­торським правом. Суб'єкти суміжних прав мають, як і автори, ви­ключні права на використання своїх об'єктів у будь-якій формі.

Короткий термінологічний словник

т_

Твір — будь-який твір науки, літератури, мистецтва, шо відпо­відає вимогам авторського права.

Товарний знак (знак для товарів і послуг) — це один із засобів ідентифікації товарів або послуг, тобто позначення, здатне відріз­няти товари або послуги однієї особи від товарів або послуг іншої особи.

Топографія ІМС — зафіксоване на матеріальному носії просто­рово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними.

Ф_

Фірмове найменування — це позначення, що належить до роз­різняльних знаків. Належить до об'єктів промислової власності від­повідно до ст. 1 Паризької конвенції про охорону промислової власності, слугує для розпізнавання підприємства, виділення його серед інших.

Форма чи спосіб вираження твору — метод, за допомогою якого можливе сприйняття твору, наприклад, виконання, декламування, фіксація, створення матеріальної форми тощо.

Формула в заявці на патент або в патенті — патентні домагання; стисла характеристика, що містить сукупність істотних ознак вина­ходу (корисної моделі), достатню для досягнення зазначеного заяв­ником технічного результату. Формула служить для визначення об­сягу правової охорони, що надається патентом.

Франчайзинг —у широкому розумінні особливе право, спеціаль­ний привілей, пільга.

Цивільно-правові способи захисту прав — передбачені законодав­ством матеріально-правові заходи примусового характеру, за доло-

Могою яких здійснюється визнання або відновлення порушених або оспорюваних прав та штересів авторів, об'єктів авторського права і суміжних прав або володільців на них, припинення порушень, а та­кож майновий вплив на порушників. Основна мета цивільно-пра­вової відповідальності — відшкодування завданої шкоди.

Ш_

Штам — сукупність клітин, що мають загальне походження і ха­рактеризуються однаковими стійкими ознаками.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 379. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия