Студопедия — Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 35 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 35 страница






Передусім держави-учасниці взяли на себе зобов'язання забез­печити на своїх територіях виконання міжнародних зобов'язань, що випливають із участі колишнього СРСР у Всесвітній конвенції про авторське право (1952 р.). Зазначені в Угоді держави-учасниці застосовують Всесвітню конвенцію про авторське право (1952 р.) у відносинах між собою як до творів, створених після 27 травня 1973 р., так і до творів, які за законодавством держав-учасниць охо­ронялися до цієї дати, на тих самих умовах, що встановлені зако­нодавством щодо своїх авторів. За національним законодавством держав-учасниць встановлюються строки охорони авторського пра­ва і суміжних прав.

Держави-учасниці взяли на себе зобов'язання вжити необхідних заходів щодо розробки і прийняття законопроектів, які мають за­безпечити охорону авторського права і суміжних прав на рівні ви­мог Бернської конвенції про охорону літературних і художніх тво­

57і

_ Міжнародні угоди у сфе рі інтелектуальної власності

37*4-414

рів, Женевської конвенції про охорону виробників фонограм від незаконного відтворення їх фонограм, Римської конвенції про охо­рону прав виконавців, виробників фонограм і організацій ефірного

мовлення.

Держави-учасниці зобов'язалися проводити сумісну роботу щодо боротьби з незаконним використанням об'єктів авторського права і суміжних прав і через свої компетентні органи сприяти роз­робці конкретних програм і заходів. Вони будуть також сприяти створенню і функціонуванню національних авторсько-правових ор­ганізацій у сфері управління авторськими правами на колективній основі, шляхом укладення цими організаціями між собою угод про співробітництво.

Держави-учасниці мають вирішити у відповідних угодах питан­ня про уникнення подвійного оподаткування авторської та іншої винагороди, визначити порядок взаємних розрахунків і сприяти їх своєчасному здійсненню. Цю Угоду підписали 11 держав СНД.

16.3. Міжнародно-правова охорона промислової власності

Результатом науково-технічної діяльності є промислова влас­ність, яка в сучасних умовах складає основу економіки. Тепер уже ні в кого не викликає сумніву, що там, де вищий рівень науково-технічної діяльності, там вищий рівень виробництва, там економіка країни потужніша.

Ці чинники зумовлюють необхідність удосконалення правової охорони об'єктів промислової власності не тільки на національно­му рівні, а й на міжнародному, оскільки ці об'єкти стали досить цінним товаром і на міжнародному ринку. Попит на цей товар постійно зростає, адже він зумовлюється інтенсивним розвитком промисловості і економіки в цілому.

Проблеми правової охорони промислової власності в кінці XIX ст. настільки загострилися, що змусили економічно розвинені країни Європи шукати нові і більш ефективні засоби міжнародно-право­вої охорони промислової власності.

Першим міжнародно-правовим документом стала Паризька кон­венція про охорону промислової власності від 20 березня 1883 р. На

РОЗДІЛ 16

сьогодні Паризька конвенція є основним міжнародно-правовим до­кументом, який визначає засади всіх інших міжнародно-правових документів, шо стосуються охорони промислової власності. Зазна­чена Конвенція переглядалася багато разів, останній раз у Женеві в лютому—березні 1984 р. Станом на 1995 р. учасниками Паризь­кої конвенції були 131 держава, у тому числі й Україна.

Об'єктами охорони Паризька конвенція проголосила об'єкти промислової власності в самому широкому значенні — це винахо­ди, корисні моделі, товарні марки і промислові зразки, комерційні найменування, географічні зазначення і найменування місць похо­дження товарів.

Основні засади Паризької конвенції можна умовно поділити на чотири групи: 1) національний режим; 2) право пріоритету; 3) за­гальні положення; 4) адміністративні повноваження Конвенції.

За першим принципом національного режиму Конвенція визна­чила правило, за яким патентовласнику однієї держави-учасниці в іншій державі-учасниці надається така сама правова охорона, як і власним громадянам. За загальним правилом патент, виданий в од­ній країні, має силу лише у межах цієї країни. Для одержання пра­вової охорони об'єкта промислової власності в іншій країні цей об'єкт треба там запатентувати. Якщо ж об'єкту промислової влас­ності потрібно надати охорону в кількох країнах, то в усіх цих країнах зазначений об'єкт треба запатентувати. Часто це потрібно було робити одночасно, що фізично просто неможливо. Процедура патентування об'єкта промислової власності в зарубіжних країнах досить трудомістка, копітка., тривала і дорога. Це була і є на сьо­годні одна із досить серйозних проблем правової охорони об'єктів промислової власності в міжнародному масштабі.

Паризька конвенція зробила лише перший крок у цьому напря­мі. Вона визначила національний режим, за яким іноземний патен-товласник в іноземній державі-учасниці користується тими самими правами, шо і її власні громадяни. Патент все ж залишається та­ким, що має територіальний характер. Для одержання правової охорони промислової власності її об'єкт необхідно запатентувати в країні, де передбачається одержати його охорону.

_ Міжнародні угоди у сфері інтелектуальної власності

37 4-414

Проте пошуки міжтериторіального патенту продовжуються і хо­ча повільно та все ж просуваються вперед. Уже зараз із загального правила про необхідність патентування в кожній країні, де перед­бачається одержати охорону, є 7 винятків. В Європі створене Євро­пейське патентне відомство (Мюнхен), шо видає патент, який є чинним на території 17 європейських держав. Це — Австрія, Бель­гія, Велика Британія, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Ліх­тенштейн, Люксембург, Монако, Нідерланди, Німеччина, Португа­лія, Франція, Швейцарія, Швеція.

Істотно полегшується реєстрація знаків. Відповідно до Мад­ридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків її перевагами мо­жуть користуватися 43 держави. Відомство Бенілюкс реєструє зна­ки з чинністю на території трьох держав — Бельгії, Нідерландів і Люксембургу. Гаазька угода про міжнародне депонування промис­лових зразків поширює свою чинність на територію 35 держав, а Відомство Бенілюкс у цій частині на три держави — Бельгію, Ні­дерланди і Люксембург.

Африканська організація промислової власності чинність своїх патентів і реєстрацій промислових зразків поширює на 11 африкан­ських держав (АРОПС, Хараре). Інша Африканська організація інте­лектуальної власності (АОІВ, Яунде) чинність своїх патентів і реє­страцій промислових зразків поширює на 14 африканських держав.

Отже, виникає все більше міжтсриторіальних патентів та реєст­рацій. Цю тенденцію слід визнати прогресивною.

Слід зазначити, що в Конвенції термін «громадянин» означає як фізичних, так і юридичних осіб. Принцип національного режиму відігравав і відіграє істотну роль у правовій охороні об'єктів про­мислової власності. Він є одним із наріжних каменів системи, яка гарантує охорону не тільки права іноземців, а й є надійним засло­ном проти будь-якої дискримінації. Без цієї норми буває просто неможливо одержати правову охорону об'єктів промислової влас­ності.

Другим важливим принципом Конвенції є право на пріоритети. Право пріоритету означає, що заявка іноземного заявника в країні-учасннці Конвенції на об'єкт промислової власності повинна роз­глядатися з пріоритетом раніше поданої заявки на цей самий об'єкт

РОЗДІЛ 16

у краіні-учасниці походження об'єкта. Право пріоритету зберігаєть­ся за заявником на винаходи протягом 12 місяців, для інших об'єк­тів промислової власності — протягом 6 місяців.

Наведемо такий приклад. Заявник України подав заявку на ви­нахід до патентного відомства України І березня цього року. До па­тентного відомства Франції 1 липня подав заявку громадянин Франції на такий самий винахід. У грудні цього самого року, а мо­же навіть у лютому наступного року до патентного відомства Франції на цей винахід подав заявку заявник України. При такому збігу заявок заявка громадянина Франції французьким патентним відомством буде відхилена за відсутністю новизни, а заявка ук­раїнського заявника буде прийнята до розгляду.

Право пріоритету, таким чином, дає можливість подавати заяв­ку на об'єкт промислової власності в будь-яку країну-учасницю Конвенції чи в кілька країн-учасниць одночасно чи протягом року і його заявка не може бути відхилена на тій підставі, що вона втра­тила новизну через раніше подану заявку. Проте заявка має бути подана у межах 12 місяців від дати першого подання заявки. Пра­во пріоритету позбавляє заявника необхідності подавати заявку на один і той самий об'єкт промислової власності одночасно в кілька країн, у яких заявник бажає одержати правову охорону своєму об'єкту. Це дає йому можливість зважити, де заявнику варто патен­тувати даний об'єкт, а де — недоцільно.

Загальні положення Конвенції, що стосуються патентів. Конвен­ція передбачає ряд загальних положень щодо патентів, які є обов'яз­ковими для країн-учасниць Конвенції. Першим таким положенням є положення про незалежність патентів, передбачене ст. 4м*. Воно означає, що патенти, видані на винахід в одній із країн-учасниць, повинні розглядатися як незалежні від патентів на винаходи, одер­жані на ті самі винаходи в інших країнах, включаючи країни-учас-ниці Конвенції.

Це положення має велике практичне значення, яке полягає у то­му, що патент, виданий в одній країні, ніяким чином не повинен впливати на видачу патенту на цей самий винахід в іншій країні. Звідси висновок — відмова у видачі патенту на винахід в одній країні не повинна бути підставою для відмови у видачі патенту на

_ Міжнародні угоди у сфері інтелектуально» власності

цей самий винахід в іншій країні. Визнання патенту недійсним за законодавством однієї країни не може бути підставою для визнан­ня патенту недійсним на цей самий винахід в іншій країні.

Стаття 4 Конвенції передбачає загальну норму про право ви­нахідника на згадування його імені у патенті на винахід.

Стаття 5(А) Конвенції передбачає обов'язкові норми шодо вве­зення об'єктів, невикористання або недостатнього використання, а також примусових ліцензій. Ввезення патентоволодільцем у краї­ну видачі патенту об'єктів, виготовлених у тій чи іншій країні Сою­зу, не спричинює втрати прав, що засновані на ньому.

Кожна країна-учасниця має право передбачити законодавчі за­ходи щодо видачі примусових ліцензій на винаходи, що не вико­ристовуються або використовуються навмисне недостатньо.

Конвенція передбачає ряд положень, обов'язкових для держав-учасниць, що стосуються пільг щодо сплати зборів за підтримання чинності патентів, використання винаходів у міжнародному транс­порті та щодо винаходів, експонованих на міжнародних виставках.

Зазначені загальні норми істотно посилюють ефективність пра­вової охорони об'єктів промислової власності.

Конвенція передбачає також ряд обов'язкових норм щодо товар­них знаків. Слід зазначити, що в міжнародному обігу товарні зна­ки посідають вагоме місце і тому інтерес до них зростає. Зростають також і зловживання товарними знаками, чим і зумовлені обов'яз­кові норми Конвенції щодо товарних знаків.

Реєстрація знака може бути анульована у разі його невикорис­тання або недостатнього використання протягом встановленого за­конодавством строку без поважних причин. Одночасне викорис­тання одного і того самого знака на однакових або схожих продук­тах промисловими чи торговельними підприємствами, що визна­ються як співволодільці знака відповідно до закону країни, де пе­редбачається просити його охорону, не є перешкодою до реєстрації знака і ніяким чином не обмежує охорону, що надана зазначеному знаку в будь-якій країні Союзу, якщо таке застосування не вводить громадськість в оману і не суперечить публічним інтересам. Кон­венція рекомендує країнам Союзу не реєструвати як знаки загаль­новідомі знаки, що вже використовуються в іншій країні Союзу.

РОЗДІЛ 16

Такі самі обов'язкові правила встановлені щодо промислових зразків, комерційних найменувань, найменувань місць походження і зазначень походження та недобросовісної конкуренції. Конвенція проголошує правило, за яким країни Союзу зобов'язані охороняти промислові зразки. Комерційне найменування також підлягає пра­вовій охороні в усіх країнах Союзу, але без обов'язкового подання заявки чи реєстрації незалежно від того, чи є воно торговельної марки чи ні. Паризька конвенція найменування місць походження і географічного зазначення походження відносить до об'єктів про­мислової власності. Обидва ці об'єкти традиційно належать до більш широкого поняття географічних зазначень, проте практика їх розмежувала. Зазначення походження товарів включають будь-яке найменування, вказівку, позначення або інший знак, що належить до даної країни або розташованого в ній місця, внаслідок чого створюється враження, що товари, марковані цим позначенням, походять із цієї країни або місця. Прикладами зазначення поход­ження є назви країн (наприклад, Німеччина, Японія тощо) або міст (наприклад, Гонконг, Париж тощо), коли вони використані у това­рах, щоб зазначити місце їх виготовлення чи походження.

Найменування місць походження мають більш вузьке значення і можуть вважатися спеціальним видом зазначення походження. Найменуванням місця походження є географічна назва країни, ре­гіону або місцевості, що позначають продукт, у ній створений, якості і характеристики якого зумовлені виключно або особливо оточуючою географічною обстановкою, включаючи природний і людський чинники.

Паризька конвенція до об'єктів промислової власності відносить і недобросовісну конкуренцію, оскільки остання тісно пов'язана з охороною цих об'єктів. Стаття 10Ь|Х зобов'язує країни Союзу забез­печувати громадянам країн-членів Союзу ефективний захист від недобросовісної конкуренції.

Конвенція недобросовісною конкуренцією визнає будь-яку дію, що суперечить чесним звичаям у промислових та торговельних справах. Відповідно до Конвенції мають бути заборонені:

1) усі дії, здатні будь-яким способом викликати помилку щодо підприємства, продуктів або промислової чи торговельної діяль­ності конкурента;

__ Міжнародні у годи у сфері інтелектуальної власності

2) неправдиві твердження при здійсненні комерційної діяль­ності, здатні дискредитувати підприємство, продукти або промис­лову чи торговельну діяльність конкурента;

3) вказівки або твердження, використання яких при здійсненні комерційної діяльності може ввести в оману громадськість щодо ха­рактеру, способу виготовлення, властивостей, придатності для за­стосування або якості товарів.

Група положень Паризької конвенції стосується її адміністра­тивних та фінансових функцій. Зокрема, положення визначають органи Паризького союзу, його фінанси, порядок внесення попра­вок до Конвенції та її перегляду, а також норми про спеціальні уго­ди, участь у Конвенції та порядок розгляду спорів.

Договір про патентну кооперацію (РСТ) підписаний у Вашингтоні 19 червня 1970 р., переглянутий 2 жовтня 1979 р. і 3 лютого 1984 р.

Держави-учасники цього Договору (Договірні Держави) утворю­ють Союз для співробітництва у галузі подачі заявок на охорону ви­находів, проведення за ними пошуку та експертизи, а також надан­ня спеціальних технічних послуг.

Договір про патентну кооперацію визначає спеціальну процеду­ру розгляду міжнародних заявок на охорону винаходів. Заявка на охорону винаходів у будь-якій договірній державі може подаватися відповідно до цього Договору як міжнародна заявка. Міжнародна заявка повинна містити заяву, опис винаходу, один або кілька пунктів формули винаходу, одне або кілька креслень (якщо це не­обхідно) і реферат.

Міжнародна заявка має бути складена встановленою мовою, відповідати встановленим вимогам щодо її оформлення, а також щодо єдності винаходу. Безперечно, заявка має бути оплачена вста­новленим збором.

Міжнародна заявка здебільшого подається до національно­го відомства, яке виступає як приймаюче відомство. У Західній Європі це — Європейське патентне відомство та інші регіональні відомства.

РОЗДІЛ 16

Після формальної перевірки і встановлення дати міжнародно подання одержуюче відомство пересилає один примірник міжг родної заявки до Міжнародного бюро ВОІВ («реєстраційний при­мірник»). Другий примірник («копія для пошуку»)надсилається до Міжнародного пошукового органу. Третій примірник залишається в одержуючого відомства, яке збирає всі передбачені Договором збори і переказує збір за пошук до Міжнародного пошукового ор­гану, а міжнародний збір — до Міжнародного бюро.

Подана міжнародна заявка стає об'єктом «міжнародного пошу­ку», який може здійснюватися одним із національних патентних ві­домств (Австралії, Австрії, Іспанії, Китаю, Російської Федерації, США, Японії), яким надано статус міжнародного пошукового ор­гану, а також Європейським патентним відомством.

Міжнародний патентний пошук має своєю метою виявити всі ві­домості, що стосуються міжнародної заявки на винахід, починаючи від 1920 р. Для цього мають бути використані всі доступні джерелі Результати міжнародного пошуку подаються у звіті про міжна­родний пошук, який передається заявникові через чотири-п'ять мі* сяців від дати подання міжнародної заявки. Звіт про цей пошук на­дає заявникові можливість правильно оцінити свої шанси.

Звіт про міжнародний пошук включається до міжнародної публі­кації міжнародних заявок. Міжнародна публікація служить двом ос­новним цілям: розкрити сутність винаходу науково-технічній гро­мадськості і встановити обсяг охорони, яку передбачається одержа­ти. Міжнародна публікація здійснюється Міжнародним бюро у формі брошури, шо містить титульний лист з бібліографічними да­ними, поданими заявником, а також присвоєний Міжнародним по­шуковим органом індекс Міжнародної патентної класифікації (МПК), реферат, опис, формули, креслення і звіт про міжнародний пошук. Якщо формули міжнародної заявки виправлені, то публіку­ються як заявлені, так і виправлені формули.

Після одержання заявником звіту про міжнародний пошук він має зважити, чи варто йому проводити міжнародну попередню ек­спертизу, яка проводиться лише за заявою заявника. Міжнародні органи попередньої експертизи призначаються Асамблеєю Союзу

к$уУ _ Міжнародні угоди у сфері інтелектуальної власності

РСТ з числа Міжнародних пошукових органів, за винятком іспан­ського відомства з патентів і товарних знаків.

Вибране відомство, яким є національне відомство держави чи національне відомство, що діє від імені держави, вибраної заявни­ком, одержує результати міжнародної попередньої експертизи через Міжнародне бюро. Після публікації міжнародної заявки, але не піз­ніше 19 місяців від дати пріоритету, Міжнародне бюро розсилає міжнародну заявку зазначеним відомствам. Подальший розгляд міжнародної заявки буде залежати від волі заявника. На підставі одержаних результатів міжнародної попередньої експертизи заяв­ник має вирішити питання про доцільність подальшого розгляду заявки. Адже система РСТ є тільки системою упорядкування по­дання міжнародної заявки, а не видачі патенту. Видача патенту є виключно функцією зазначених відомств, тобто національних ві­домств тих держав-членів Договору, в яких заявник передбачає одержати охорону свого винаходу.

Страсбурзька угода про Міжнародну патентну класифікацію

(1971 р.) (Угода про МПК).

Будь-який облік об'єктів промислової власності, зокрема винахо­дів, їх реєстрація чи патентування просто неможливі без певної кла­сифікації. Бурхливий розвиток науки і техніки щороку породжує все більше різноманітних науково-технічних досягнень. Тому виникла ідея всі ці результати науково-технічної творчості певним чином згрупувати, тобто класифікувати, щоб полегшити їх облік.

У 1971 р. 29 держав підписали Угоду про міжнародну патентну класифікацію у м. Страсбург. У 1979 р. до цієї Угоди були внесені поправки.

Зазначеною Угодою була заснована Міжнародна патентна кла­сифікація (МПК), відповідно якої галузь техніки була поділена на вісім основних розділів, шо містять у собі приблизно 67 тисяч дріб­них рубрик. Кожній рубриці присвоєно спеціальний символ, що складається з арабських цифр і літер латинського алфавіту.

Відповідним символом позначається будь-який патентний доку­мент. За останні 10 років кількість зазначених документів щорічно досягає одного мільйона.

РОЗДІЛ 16

Національні чи регіональні патентні відомства при публікації патентних документів проставляють на ньому відповідний символ.

Значення МПК важко переоцінити. Без неї в сучасних умовах просто не обійтися. МПК необхідна органам, що проводять патент­ну чи будь-яку іншу науково-технічну експертизу. Нею користу­ються розробники нової техніки, винахідники та інші творці науко­во-технічних досягнень, науково-дослідні, проектно-конструктор­ські та інші творчі установи, тобто всі, хто має справу із застосу­ванням і розвитком техніки.

Міжнародною патентною класифікацією, незважаючи на те, що Угоду про неї підписали лише 29 держав, насправді користуються понад 70 держав, три регіональних відомства і Міжнародне бюро ВОІВ.

Безперечно, з розвитком науки і техніки кількість рубрик МПК постійно зростає, тому МПК через кожні п'ять років переглядаєть­ся. Перегляд здійснює Комітет експертів, заснований Угодою. Усі держави-учасники є членами Комітету.

Угодою про МПК заснований Союз, який має Асамблею.

Гаазька угода про міжнародне депонування промислових зразків В останні десятиріччя споживачів усе більше інтересують не тільки якісні характеристики будь-якого промислового виробу, а й його художнє оформлення, зовнішній естетичний вигляд тощо. По­ступово зовнішня форма промислового виробу стала приваблювати споживачів не менше, ніж його сутність. Зовнішній вигляд промис­лового виробу став товаром, попит на який постійно зростає. Ви­никла необхідність у його правовій охороні не тільки на національ­ному, а й на міжнародному рівні. Дискусії з цього приводу точили­ся уже з початку XX ст. (1911 р.). Мета заснування міжнародної реєстрації промислових зразків була досягнута 6 листопада 1925 р. після підписання Гаазької угоди про міжнародне депонування про­мислових зразків, яка була прийнята у розвиток Паризької кон­венції.

Необхідність розробки і прийняття Гаазької угоди була зумовле­на потребою спростити охорону промислових зразків на міжнарод­ному рівні. Відповідно до цієї Угоди заявник позбавлений необ­

__ Міжнародні угод и у сфері інтелектуальної власності

гідності патентувати промисловий зразок у кількох країнах «до­часно з метою одержання там правової охорони — достатньо заяви­ти промисловий зразок.

За Гаазькою угодою особа, яка має право на здійснення міжіш родного депонування, може одержати охорону в договірних держа­вах шляхом депонування одного промислового зразка. Особою, яка має право на міжнародне депонування промислового зразка, може бути будь-яка фізична чи юридична особа, яка має громадянство однієї із договірних держав або місце проживання чи дійсне і не -фіктивне промислове або торговельне підприємство в одній із за­значених держав.

Міжнародне депонування здійснюється шляхом подання безпо­середньо до Міжнародного бюро ВОІВ заявки депозитором або йо­го повіреним на спеціальному бланку, шо видається безкоштовно Міжнародним бюро. Міжнародне депонування може бути здійсне­не і через національне відомство договірної держави за умови, шо це передбачено законодавством договірної держави. Договірна дер­жава має право вимагати, шоб міжнародне депонування було здійс­нене через її національне відомство і в тому разі, коли її законодав­ство не передбачає обов'язкового депонування через це відомство за умови, що ця держава є державою походження промислового зразка. Проте невиконання цієї вимоги не може бути перешкодою для міжнародного депонування в інших договірних державах.

Міжнародне депонування може бути здійснене і через націо­нальне відомство держави походження промислового зразка, якщо національне законодавство не передбачає іншого.

Дія міжнародного депонування має місце в кожній із договірних держав, де депозитор передбачає одержати охорону своєму промис­ловому зразку так, ніби промисловий зразок було депоновано в цій державі від дати міжнародного депонування.

Підстава для відмови у наданні охорони промисловому зразку в одній із договірних держав не може бути підставою для відмови у наданні міжнародного депонування. Проте кожна із договірних держав на підставі свого національного законодавства може відмо­вити у наданні правової охорони промисловому зразку.

РОЗДІЛ 16

Локарнська угода про заснування міжнародної класифікації промислових зразків

З розвитком техніки розвиваються форми виробів, удосконалю­ються їх зовнішні характеристики, а все це і є промисловими зраз­ками. Для їх певної систематизації необхідна була і класифікація. Тому 8 жовтня 1968 р. в Локарні була підписана Угода про засну­вання міжнародної класифікації промислових зразків. Зазначена Угода складається із трьох частин. У першій частині викладено пе­релік класів і підкласів, всього 31 клас і 211 підкласів. У другій ча­стині в алфавітному порядку наводиться перелік товарів, до якого включені промислові зразки. Цей перелік містить 6 тисяч наймену­вань. Третю частину складає пояснювальна записка.

Класи і підкласи Локарнської класифікації повинні включатися до всіх офіційних документів, що стосуються промислових зразків. Якщо здійснюються офіційні публікації про промислові зразки, то вони також мають супроводжуватися зазначенням класу і підкласу товару, форма якого є промисловим зразком.

Застосування Локарнської класифікації промислових зразків не є обов'язковим для будь-якої держави. Користування цією кла­сифікацією ні в якій мірі не повинне обмежувати обсяг правової охорони промислових зразків. Члени Локарнського союзу мають користуватися Локарнською класифікацією промислових зразків. Разом з тим держави-члени Локарнської угоди про міжнародну класифікацію промислових зразків можуть поряд з цією класифі­кацією користуватися і своєю національною, якщо вони визнають це за доцільне.

Локарнська угода про міжнародну класифікацію промислових зразків набагато полегшує їх реєстрацію, облік та користування. Кількість промислових зразків щорічно істотно зростає і без такої класифікації користуватися ними було б важко.

Міжнародна конвенція про охорону селекційних досягнень прийня­та 2 грудня 1961 р., переглянута в Женеві 10 листопада 1972 р. і 23 жовтня 1978 р.

Для економіки будь-якої країни розвиток селекційної діяльнос­ті — один із найбільш важливих чинників, оскільки він істотно

Міжнародні угоди у сфері інтелектуальної власності

впливає на розвиток економіки в цілому. Селекційні досягнення

давно стали цінним товаром, у тому числі і в міжнародній торгівлі, що й зумовило необхідність розробки і прийняття системи міжна­родної охорони селекційних досягнень. Для цього була розроблена і прийнята Міжнародна конвенція про охорону селекційних досяг­нень.

Метою зазначеної конвенції є визнання і забезпечення за се­лекціонерами, які вивели новий сорт рослини, та їх правонаступ­никами, права, зміст і умови якого визначаються нижче.

Держави-учасники цієї Конвенції утворюють Союз для охорони селекційних досягнень. Місцезнаходження постійних органів Сою­зу — Женева.

Кожна держава-член Союзу може визнавати за селекціонером та його правонаступниками (далі просто — селекціонери) право на новий сорт рослини, виведений ним, шляхом видачі охоронного документа або патенту. При цьому кожна держава-член Союзу мо­же обмежити застосування цієї Конвенції у межах того чи іншого сорту, який розмножується спеціальним способом або має певне кінцеве використання.

Конвенція проголосила принцип національного режиму. Щодо визнання та охорони прав селекціонерів фізичні і юридичні особи, місцепроживанням чи місцезнаходженням яких є будь-яка із дер­жав-учасниць, користуються в інших державах-учасницях таким самим правовим режимом, яким користуються її власні громадяни за умови, що іноземні громадяни дотримуються умов і формально­стей, яких зобов'язані дотримуватися власні громадяни.

Акт перегляду Конвенції 1978 р. є обов'язковим для всіх тепе­рішніх держав-членів Союзу. Він є основою для існуючої системи з охорони селекційних досягнень. У ст. 6 Акта 1978 р. міститься ви­мога до держав-учасниць Союзу використати як технічну основу охорони селекційних досягнень такі три критерії, як розрізню-вальність, однаковість і стабільність, а також дві додаткові вимо­ги — комерційну новизну і назву виведеного сорту.

Одним із необхідних критеріїв надання охорони сорту є його ко­мерційна новизна. Це означає, що до дати подання заявки даний сорт не повинен виставлятися для продажу або використовуватися

РОЗДІЛ 16

з комерційною метою, за згодою селекціонера, на території держа­ви, де була подана зазначена заявка.

Новий сорт повинен обов'язково мати свою назву, що має бути родовою назвою.

Умови охороноздатності сорту — розрізнювальність, однаковість і стабільність, а також комерційна новизна та назва є стандартни­ми умовами, що мають бути дотримані для надання сорту правової охорони.

Конвенція (ст. 5 Акта 1978 р.) визначає мінімальний обсят прав, який держави-члени Союзу повинні надавати селекціонерам. Се­лекціонер повинен мати виключне право виробництва матеріалу статевого або вегетативного розмноження виведених ним сортів з метою комерційного збуту, виключне право виставлення на продаж і комерціалізації такого матеріалу та його різновидів. Право селек­ціонера обмежене виробництвом і реалізацією матеріалу статевого чи вегетативного розмноження виведеного сорту. Селекціонер, на­приклад, має право продавати насіння зернової культури, але його виключне право не поширюється на врожай, вирощений з цього насіння.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 392. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия