Студопедия — Місце події як джерело пізнавальної інформації. Психологія огляду місця події
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Місце події як джерело пізнавальної інформації. Психологія огляду місця події






Огляд місця події - виявлення і безпосереднє дослідження матеріальних об'єктів, їх ознак і взаємозв'язків, що мають істотне значення для розслідування події і знаходяться в просторі, в якому воно відбулося або були виявлені його сліди.

Місце події виступає для слідчого як інформаційний комплекс - матеріалізований джерело інформації про механізм події злочину, особистості злочинця і потерпілого, динаміці їх взаємодії і мотивах поведінки.

Залежно від характеру речових доказів, виявлених на місці події, можна виділити чотири типи місця події, що визначають спрямованість і структуру пізнавальної діяльності:

1) злочин вчинено в даній обстановці на предметах залишені його явні сліди;

2) злочин вчинено в даній обстановці, але вона не зазнала у зв'язку з цим явних змін;

3) злочин зі верше в іншому місці, а на місці події виявлено лише його сліди;

4) сліди злочину інсценовані (подія не могла відбутися з даної штучно створеної схемі).

В результаті огляду місця події слідчий повинен отримати інформацію про особу злочинця.

Окремі фізичні та особистісні особливості злочинця характеризуються:

1) слідами, результатами, знаряддями і способами його дії;

2) сукупністю об'єктів, залучених до сфери події злочину;

3) предметами, що належать злочинцю.

Ця "особистісна" інформація в одних випадках може бути достовірною, в інших - ймовірнісної.

Так, проникнення злочинця до приміщення через невеликий отвір в стіні або стелі, через кватирку або вузький створ вікна свідчить про найбільш ймовірний скоєнні крадіжки підлітком.

Про стать злочинця, як правило, свідчить характер злочину: грабежі, розбої, згвалтування відбуваються переважно особами чоловічої статі.

Вбивство новонароджених дітей, деякі види шахрайства в більшості випадків - жінками. Сейф може бути зламаний фізично сильним чоловіком, що володіє певними технічними навичками.

Залишені на місці події шпильки, сліди губної помади на недопалках свідчать про те, що в групі злочинців була жінка. Гаманець, тростина, великий носовичок, трубка, мундштук швидше за все належать чоловікові.

Нерідко злочинець використовує предмети професійної діяльності. Характер вчиненого злочину, викрадені речі свідчать про вікові особливості, спрямованості інтересів злочинця.

Так, дорослі злодії викрадають найбільш цінні речі, підлітки - речі, найбільш для них привабливі.

Дії підлітків супроводжуються бешкетництвом, нецелеустремленно, нетранзитивну.

Інформацією про мотиви злочину служать дані про зникнення цінностей, сліди злому сховищ, вивернуті кишені і т. п. Поза і стан білизни потерпілої можуть свідчити про спряженості вбивства із згвалтуванням.

Виявлення трупа при відсутності пограбування дозволяє припустити про вбивство з хуліганських мотивів або в бійці. При цьому слідчий враховує і можливі інсценування мотивів злочину.

(Так, вбивство з помсти може інсценувати як вбивство з метою пограбування. Відомий випадок, коли злочинниця, убивши жертву з корисливих мотивів, створила обстановку, характерну для згвалтування.)

Заздалегідь підготовлене знаряддя вбивства, як правило, свідчить про навмисне вбивство. У пре-ступнях діянні виявляються і риси характеру злочинця - зухвалість, агресивність, боягузтво, обачність, обережність і ін

Слід мати на увазі, що зв'язок доказів з предметом доказування може носити багатоступінчастий опосередкований характер.

Складний випадок огляду місця події - ситуація пізнавального дисонансу, коли явища конкурують між собою.

Обгрунтовано висунута версія раптом несподівано спростовується суперечить їй фактом. У багатьох випадках це буває пов'язано з різними прийомами приховання злочину.

Психологічна особливість дій з приховування злочину - вчинення їх, як правило, в умовах дефіциту часу і підвищеної психічної напруженості, в результаті чого ці дії відрізняються неповнотою, недбалістю, алогічністю.

Так, інсценування самогубства через повішення може бути викрита на основі відсутності підставки, без якої не можна піднятися до петлі, і т. д.

 

 

Для викриття інсценування злочину істотні не тільки відсутність, а й наявність слідів, ко-торих за логікою речей не повинно було бути.

Наприклад, при імітації крадіжки з магазину шляхом вчинення пролому в стіні злочинці (продавці магазину) роблять не зовні, а зсередини приміщення.

Інсценування крадіжки шляхом проникнення через вікно викривається на основі того, що вікно було відкрито зсередини.

Огляд місця події в більшості випадків - огляд місця злочину певного виду.

У цьому випадку аналітична діяльність слідчого повинна бути спрямована на виявлення тих слідів злочину, які характерні для конкретного виду злочину.

Тут істотне знання слідчим системи елементів криміналістичної характеристики даного виду злочину.

Так, особливість огляду місця події, пов'язаного з пограбуванням і розбоєм, полягає в тому, що первинна інформація значною мірою обумовлена показаннями потерпілого.

З його свідчень слідчий виокремлює найбільш суттєві елементи злочину: шляхи підходу злочинця до місця події та відходу від нього; обставини нападу, ознаки зовнішності злочинця; предмети і сліди, що належать злочинцю і потерпілому (камінь, лом, палиця, предмети одягу, їх деталі та ін.).

Пояснення потерпілого про обставини нападу зіставляються з обстановкою місця події.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 1339. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия