Студопедия — Потенціальна енергія і класифікація вільних механічних систем.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Потенціальна енергія і класифікація вільних механічних систем.






 

У фізиці часто доводиться розглядати рух часток у силових полях найрізноманітнішої фізичної природи. Під силовим полем ми будемо розуміти частину простору, у кожній точці якої на поміщену туди матеріальну частинку діє сила, величина й напрямок якої залежать або тільки від координат цієї точки, або від координат і часу (у першому випадку силове поле називається стаціонарним, а в другому - нестаціонарним).

Розглянемо рух матеріальної точки в деякому силовому полі. Мірою дії силового поля на цю точку є робота силового поля по її переміщенню, що згідно (3.17) дорівнює

.

Хоча в загальному випадку силових полів цей криволінійний інтеграл залежить від конкретного вигляду кривої, що з'єднує точки А и В, однак існує такий клас силових полів, для яких робота не залежить від форми шляху. Цей останній випадок можливий тоді, коли елементарну роботу можна представити у вигляді повного диференціала деякої скалярної функції координат :

. (7.1)

Умова (7.1) дозволяє представити роботу сили по кінцевому переміщенню точки у вигляді, що явно не залежить від форми шляху:

. (7.2)

Силові поля, що задовольняють умові (7.2) або (7.1), називають потенціальними силовими полями, а скалярну функцію - потенціальною енергією матеріальної точки в зовнішньому потенціальному силовому полі. Беручи невизначений інтеграл від лівої й правої частини (7.1), одержуємо вираз через задану силу :

. (7.3)

Звідси видно, що матеріальної точки визначена з точністю до адитивної довільної сталої С. Тому, перш ніж працювати з функцією як з потенціальною енергією, її необхідно попередньо прокалібрувати (пронормувати), вибравши довільним чином нульовий рівень потенціальної енергії. Наприклад, вважаючи в деякій фіксованій точці В , з (7.2) одержуємо:

. (7.4)

Звідси видно фізичний зміст : потенціальна енергія матеріальної точки, яка поміщена в довільній точці А силового поля, дорівнює роботі силового поля по переміщенню матеріальної точки з А в таку фіксовану точку В, у якій .

Для подальшого зручно мати диференціальну ознаку потенційності силового поля. Для цього зазначимо, що (7.2) еквівалентно умові:

(7.5)

рівності нулю роботи по замкненому шляху L. Застосовуючи до (7.5) математичну теорему Стокса

, (7.6)

де - довільне неперервне векторне поле, S – поверхня, натягнута на замкнутий контур L, - елемент поверхні S, одержуємо:

звідки в силу дозвілля S маємо диференціальну ознаку потенціальності:

. (7.7)

Таким чином, потенціальне силове поле – це безвихрове поле (силові поля, для яких , називаються вихровими).

З огляду на тотожність , з (7.7) одержуємо зв'язок між й :

, (7.8)

де - векторний диференціальний оператор набла (у декартових координатах .

Зауваження. Нестаціонарні силові поля також можуть бути потенціальними, якщо задовольняє умові потенціальності (7.7). У цьому випадку й також зв'язані між собою співвідношеннями вигляду (7.3) і (7.8).

Розглянемо тепер вільну систему n - взаємодіючих матеріальних точок, поміщених в зовнішнє потенціальних силове поле (стаціонарне або нестаціонарне). З вище сказаного слідує, що кожна i-а точка системи має потенціальну енергію в зовнішньому полі, тому можна ввести поняття потенціальної енергії системи в зовнішньому силовому полі по формулі:

. (7.9)

Далі, будемо припускати, що сили взаємодії між точками системи: 1) задовольняють третьому закону Ньютона й, отже, є потенціальними і центральними; 2) не залежать явно від часу (це наслідок однорідності часу й знехтування релятивістськими ефектами). Виявляється, що в цьому випадку можна ввести поняття енергії взаємодії матеріальних точок системи (або внутрішньої потенціальної енергії системи)

(7.10)

таким чином, що зв'язок між і рівнодіючої внутрішніх сил , які діють на i-у точку системи, запишеться у вигляді:

, (7.11)

повністю аналогічному (7.8).

Внутрішня потенціальна енергія системи (7.10) залежить від взаємного положення матеріальних точок і не є адитивною на відмінність від (див. формулу (7.9)). Тому є енергетична характеристика всієї системи в цілому.

Величину

(7.12)

називають повною потенціальною енергією системи.

Систему рівнянь руху (6.1'), для вільної системи, що перебуває в зовнішньому потенціальному силовому полі, будемо далі записувати у вигляді:

(7.13)

з урахуванням (7.11) і аналогічної формули:

, (7.14)

яка є наслідком (7.8) і (7.9).

Тепер, користуючись поняттям повної потенціальної енергії, вся нескінченна множина вільних механічних систем може бути розбита на наступні чотири класи:

1) Замкнуті, або ізольовані, системи. Для таких систем повна потенціальна енергія зводиться до внутрішнього:

, (7.15)

тому її зміна з часом обумовлена тільки зміною положення часток і для повної похідної за часом від U маємо (з врахуванням )

. (7.16)

2) Системи, що перебувають у зовнішніх стаціонарних й потенціальних силових полях. Для таких систем і для повної потенціальної енергії маємо

, (7.17)

а її повна похідна за часом визначається виразом (7.16).

3) Системи, що перебувають у зовнішніх нестаціонарних потенціальних силових полях. Для систем цього класу також можливе введення функції повної потенціальної енергії, однак вона буде явно залежати від часу:

, (7.18)

і тому її повна похідна за часом буде визначатися виразом:

. (7.19)

4) Всі інші вільні механічні системи. До цього класу ми віднесемо системи, що перебувають у вихрових силових полях; системи, піддані впливу сил тертя й т.д. Для таких систем неможливо ввести функцію повної потенціальної енергії і їхня поведінка підкоряється рівнянням руху загального вигляду (6.1'), у той час як поведінка систем класів 1) - 3) підкоряється рівнянням руху (7.13).

Зауваження. Поняття повної потенціальної енергії дозволяє ввести поняття про повну механічну енергію системи й описувати всі механічні властивості таких систем за допомогою обмеженого числа скалярних функцій – енергій (що значно простіше опису за допомогою векторних функцій – сил). Ця ідея одержує свій повний розвиток в аналітичній механіці.

Наведена класифікація вільних механічних систем здійснена тут за наступними двома ознаками: 1) можливо або неможливо для даного класу систем введення повної потенціальної енергії?; 2) залежить або не залежить явно від часу потенціальна енергія (при позитивній відповіді на перше питання)? Така класифікація істотно використовується при розгляді законів збереження (див. гл. 2) і багатьох інших проблем механіки.


 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1250. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия