Студопедия — Глава. 2. Закони збереження й принцип симетрії.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глава. 2. Закони збереження й принцип симетрії.






§ 8. Перші інтеграли рівнянь руху й закони збереження.

Стан руху вільної механічної системи, що складається з n -матеріальних точок, як було показано в § 6, повністю визначається в кожен момент часу t набором величин:

(8.1)

Хоча в процесі руху системи величини (8.1) змінюються, проте можна вказати такі функції цих змінних й, у загальному випадку, часу t, які при русі системи зберігають сталі значення , обумовлені початковими умовами:

. (8.2)

Функції (8.2) називають першими інтегралами диференціальних рівнянь руху (або, коротше, інтегралами руху). Те, що такі функції існують, видно із загального ходу розв’язок основної задачі динаміки (див. § 6): в якості функції можна взяти сталі інтегрування Ск, розглянуті як розв’язок системи рівнянь (6.3) і (6.4); у якості беруться значення Ск0 цих сталих Ск у початковий момент часу t 0:

, , (8.3)

де

. (8.4)

Це просте схематичне обговорення не повинне «затемнити» той факт, що проблема пошуку всіх інтегралів руху – це найскладніша (у загальному випадку) математична задача, що далеко не завжди вирішується в явному вигляді. Дійсно, як показується в теорії звичайних диференціальних рівнянь, знання сукупності 6n -незалежних перших інтегралів (8.2) еквівалентно знаходженню загального розв’язку системи (6.1') у явному вигляді, а знання яких-небудь r<6n перших інтегралів дає можливість понизити порядок r рівнянь руху й тим самим істотно спростити розв’язок динамічної задачі. Одержати ж закони руху (6.3) – (6.4) і їх розв’язок (8.3) у явному вигляді можна тільки для такої системи рівнянь (6.1'), для якої можливий повний розподіл змінних. Тому при розв’язку нетривіальних задач механіки звичайно задовольняються вже тим і тоді, коли вдається порівняно просто одержати хоча б декілька перших інтегралів руху загального типу (8.2) і полегшити тим самим задачу інтегрування рівнянь руху.

Важливо відзначити, що далеко не всі перші інтеграли мають однакову «цінність» у механіці (і в інших розділах фізики). Серед них є кілька таких інтегралів руху, сталість яких істотно пов'язане з постулатами про простір і час, особливо із симетріями простору й часу (їхньою однорідністю й ізотропністю). Ці інтеграли руху, що мають загальний вид:

, (8.5)

виділяють в особливу групу й називають законами збереження.

Існування зазначених інтегралів руху, їхня кількість, явний вигляд і зв'язок із симетріями простору й часу встановлюється так званою теоремою Нетер.

Крім зв'язку із властивостями простору й часу, величини, що зберігаються типу (8.5) мають наступні чудові властивості:

1) адитивності: значення цих фізичних величин для системи, що складається з не взаємодіючих між собою матеріальних точок, дорівнює сумі значень тих же величин для кожної точки окремо, тобто:

; (8.6)

2) про виконання для будь-якої механічної системи законів збереження (8.5) можна судити по найбільш загальним ознакам цієї системи, не прибігаючи до аналізу її рівнянь руху - досить тільки з'ясувати, до якого з перерахованих наприкінці § 7 класу вільних механічних систем відноситься розглянута система. Цією властивістю інтеграли руху загального виду (8.2) не володіють - інформацію про їх можна одержати тільки шляхом попереднього аналізу диференціальних рівнянь руху.

Відзначені особливості інтегралів руху (8.5) зводять їх у ранг найбільш фундаментальних законів природи – законів збереження. Усього існує сім таких фізичних величин, що зберігаються: енергія, три компоненти імпульсу й три компоненти момент імпульсу.

Зауваження. Глибокий зв'язок між перерахованими законами збереження й симетріями простору та часу був усвідомлений фізиками тільки в ХХ-му столітті. Роль законів збереження й симетрій (як згаданих, так й інших) в розвитку сучасної фізики настільки велика, що вони в цей час зведені в ранг методологічних принципів фізики – принципу збереження й принципу симетрії. Особливо велика роль цих принципів при дослідженні таких фізичних об'єктів, закони руху яких ще не відкриті.

§ 9. Закон збереження енергії і його зв'язок з однорідністю часу.

У формулюванні будь-якого закону збереження головним є вказівка такого класу механічних систем, для якого та або інша фізична величина зберігається. Для вільних механічних систем головною виявляється їхня класифікація за допомогою поняття повної потенціальної енергії, наведена наприкінці § 7. Дійсно, як ми переконаємося нижче в цій главі, саме поняття повної потенціальної енергії можна використати в якості основної фізичної величини, здатної адекватно характеризувати інваріантні (відносно перетворень простору й часу) властивості вільних механічних систем (величиною, що найбільше повно описує інваріантні властивості як вільних, так і зв'язаних механічних систем, є функція дії).

Розглянемо такі вільні механічні системи, для яких можна ввести поняття повної потенціальної енергії . Запишемо повну похідну по часом від U (див. (7.19)):

. (9.1)

Далі, з однорідності часу випливає, що існують такі механічні системи, повна потенціальна енергія яких від часу явно не залежить, тобто

, (9.2)

або, що те ж саме,

 

. (9.2')

 

Дійсно, однорідність часу означає фізичну рівноправність всіх моментів часу для таких систем, тобто інваріантність (незмінність) рівнянь руху (7.13), а отже й потенціальної енергії U при будь-яких, у тому числі й нескінченно малих, «зсувах» у часі, тобто перетвореннях часу вигляду:

 

, (9.3)

 

де δt – довільний нескінченно малий інтервал часу. Формальне збільшення U потенціальної енергії при «трансляції» у часі (9.3) можна записати у вигляді:

 

. (9.4)

 

Однак насправді внаслідок однорідності часу ніякої зміни потенціальної енергії системи не відбувається, тобто δU = 0, тому в силу дозвілля δt з (9.4) одержуємо (9.2). Враховуючи тепер результати § 7, дійдемо висновку, що умова (9.2) і, отже, (9.2’) виконується тільки для замкнутих механічних систем і систем, що перебувають у стаціонарних потенціальних силових полях (див. (7.15) – (7.17)).

Покажемо тепер, що наслідком (9.2) або (9.2') є деякий закон збереження. Для цього перетворимо (9.2') за допомогою рівнянь руху (7.13)

, . (9.5)

 

Помножуючи i-е рівняння системи (9.5) скалярно на вектор та враховуючи очевидну рівність:

, (9.6)

 

одержуємо систему рівнянь:

 

, , (9.7)

 

рівносильну системі (9.5). Складаючи почленно рівняння (9.7), одержуємо рівняння:

 

. (9.8)

 

За допомогою (9.8) умову (9.2') можна тепер переписати в остаточному вигляді:

 

. (9.9)

 

Рівняння (9.9) показує, що в процесі руху розглянутих систем зберігається скалярна величина:

 

, (9.10)

 

яку називають повною механічною енергією системи; вона складається із двох істотно різних членів: кінетичної енергії системи (див. § 3)

, (9.11)

 

залежної від швидкості матеріальних точок, і потенціальної енергії U (див. § 7), що залежить від їхніх координат. Неважко бачити, що Е має властивість адитивності: для систем не взаємодіючих між собою часток маємо (див. (8.6))

; , (9.12)

 

де Еiповна механічна енергія окремої матеріальної точки. Механічні системи, у яких повна енергія зберігається, називаються консервативними, а (9.2) називають умовою консервативності вільної системи.

Таким чином, закон збереження механічної енергії можна сформулювати так: наслідком однорідності часу є збереження механічної енергії в замкнутих механічних системах і системах, що перебувають у стаціонарних потенціальних силових полях.

Зауваження 1. З викладеного легко бачити, що для систем, що перебувають у нестаціонарних потенціальних силових полях, повна механічна енергія змінюється за законом (див. § 7)

 

. (9.13)

 

Зауваження 2. Для дослідження енергетичних перетворень у системах, підданих дії не потенціальних сил, використають теорему про зміну кінетичної енергії, обговорення якої ми тут опускаємо.

Зауваження 3. Закон збереження (9.10) для консервативної системи варто розуміти і як закон перетворення механічної енергії, тому що в процесі руху такої системи відбувається безперервне перетворення її кінетичної енергії в потенціальну і навпаки. В цьому відношенні (9.10) є окремим випадком загального закону збереження й перетворення енергії різних форм руху матерії.

 

§ 10. Закон збереження імпульсу і його зв'язок з однорідністю простору.

 

Розглянемо замкнену механічну систему n- взаємодіючих між собою матеріальних точок.

У силу однорідності простору рівняння руху (9.5) повинне бути інваріантне (незмінне) при будь-якому паралельному переносі замкнутої системи як одного цілого в просторі. Ясно, що при цьому не повинно бути й ніякої зміни потенціальної енергії системи , що суттєво визначає форму рівнянь (9.5). Ця інваріантність U накладає сильні обмеження на її явний вигляд: може бути тільки функцією взаємних положень точок системи, тобто функцією змінних вигляду .

Математично паралельний перенос (зсув) системи в просторі на довільний нескінченно малий вектор записується у вигляді:

 

, . (10.1)

 

Зміну U при цьому перетворенні координат формально можна записати в такий спосіб:

. (10.2)

 

Однак,через те, що ніякої зміни U насправді не відбувається, то ; тому з огляду на те, що , з врахуванням (10.2) одержуємо для замкнутої системи:

 

. (10.3)

 

Далі, записуючи рівняння руху (9.5) у вигляді:

 

, . (10.4)

 

і сумуючи їх почленно, маємо рівняння:

 

. (10.5)

 

За допомогою (10.5) перепишемо умову (10.3) у наступному остаточному вигляді:

 

. (10.6)

 

Рівняння (10.6) показує, що в процесі руху замкнутої системи зберігається її імпульс (див. § 3)

. (10.7)

 

Так як (10.7) – векторна рівність, еквівалентне трьом скалярним:

 

(10.8)

 

то можна сказати, що з однорідністю простору зв'язані три перших інтеграли руху замкнутої механічної системи. Адитивність вектора імпульсу системи очевидна з його визначення; важливо відзначити, що на відміну від енергії імпульс системи дорівнює сумі імпульсів

; (10.9)

окремих матеріальних точок незалежно від того, можна або не можна знехтувати їхньою взаємодією між собою.

Таким чином, закон збереження імпульсу можна сформулювати так: наслідком однорідності простору є збереження імпульсу замкнутої механічної системи.

Зауваження 1. Закон збереження механічного імпульсу (10.7) є частковим випадком загального закону збереження й перетворення імпульсу різних форм руху матерії. Отже, щоразу, коли ми зіштовхуємося з незбереженням імпульсу замкнутоїмеханічної системи, то причину зникнення механічного імпульсу варто шукати в перетворенні деякої його частини в імпульс інших форм або видів руху матерії (або в помилковості нашого припущення про замкнутість системи в більш широкому, фізичному змісті).

Зауваження 2. Незбереження імпульсу в незамкнутій системі не виключає можливість збереження окремих складових імпульсу. Більше того, з викладеного ясно видно, що якщо зовнішнє силове поле має трансляційну симетрію вздовж деякого напрямку в просторі, то потенціальна енергія системи не змінюється при паралельному переносі цієї системи як цілого вздовж (тобто ), тому в такій системі зберігається проекція вектора імпульсу на зазначений напрямок (тобто або ).

 

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 653. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия