Студопедия — Глава 22. ПРАВОВІДНОСИНИ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО КРЕДИТУ... 597
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глава 22. ПРАВОВІДНОСИНИ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО КРЕДИТУ... 597






ми даними державної статистики на час ухвалення рішення про здійснення запозичень. Слід зазначити, що в Україні лише шість міст мають таку кількість населення і, відповідно, мають право па зовнішні запозичення.

У ст. 74 Бюджетного кодексу України регламентовано поря­док запозичень до місцевих бюджетів. їх здійснюють із певною метою, вони підлягають обов'язковому поверненню. Запозичен­им до відповідних бюджетів можна здійснювати лише до бюдже­ту розвитку, крім узяття позики на покриття тимчасового касо­вого розриву. Видатки на обслуговування боргу здійснюють за рахунок коштів загального фонду бюджету.

Відповідно до ст. 73 Бюджетного кодексу України, для по­криття тимчасових касових розривів, що виникають під час ви­конання загального фонду місцевого бюджету, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за рішенням Верховної Ра­ди Автономної Республіки Крим чи відповідної ради можуть отримувати короткотермінові позички у фінансово-кредитних установах на термін до трьох місяців, але в межах поточного бюд­жетного періоду. Порядок отримання таких позичок визначає

Мінфін України. Надавати позички з одного бюджету і................. ому

заборонено.

Порядок здійснення запозичень до місцевих бюджетів уста­новлює Кабінет Міністрів України відповідно до умов, визначе­них Бюджетним кодексом. У межах поставлених цим кодексом завдань уряд регламентував порядок здійснення запозичень до місцевих бюджетів, і муніципалітети офіційно дістали можли­вість робити місцеві позики. Кабмін затвердив постанову «Про затвердження Порядку здійснення запозичень до місцевих бю­джетів» від 24.02.2003 р. № 2072 (до якої пізніше було внесено зміни).

Відповідно до п. З Порядку здійснення запозичень до місце­вих бюджетів, останні можна провадити у формі: 1) випуску об­лігацій місцевих позик; 2) укладення угод про отримання позик, кредитів, кредитних ліній у фінансових установах.

Державна комісія з цінних паперів та фондової!) ринку за­твердила Положення про порядок випуску облігацій внутрішніх місцевих позик (у редакції від 11.12.2007 р. № 2285). Згідно з Положенням, емітент має право на розміщеним облігацій після реєстрації їх випуску в реєстру вальному органі за умови отри-


598 Модуль 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ДОХОДІВ ТА ВИДАТКІВ

мання висновку Міністерства фінансів України про відповід­ність проекту рішення про здійснення запозичень вимогам, уста­новленим бюджетним законодавством. Рішення про здійснення запозичень у формі розміщення (випуску) облігацій приймає місцева рада відповідно до законодавства. При цьому сукупний обсяг запозичень до місцевого бюджету у формі розміщення (випуску) облігацій не може перевищувати обсягу дефіциту бюд­жету розвитку, наявного в місцевому бюджеті на відповідний рік. Кошти від розміщення облігацій, що їх отримує емітент, за­лучають до фінансування лише бюджету розвитку відповідного місцевого бюджету.

Розміщення облігацій можна здійснювати як відкрито (пуб­лічно), так і закрито (приватно). Можуть випускатися іменні облігації й облігації на пред'явника; відсоткові та дисконтні об­лігації; звичайні (незабезпечені) й забезпечені. Як забезпечення можна укладати договори поруки, страхування ризиків, гаран­тії. Облігації на пред'явника можна розміщувати лише відкрито (публічно). Облігації розміщують у документарній або бездоку-ментарній формі. Номінальну вартість облігації визначають у національній валюті або, якщо це передбачено умовами розмі­щення, в іноземній валюті.

Термін погашення облігацій не має перевищувати одного ро­ку віддати початку погашення.

Прикладом регламентування місцевих запозичень на рівні лока­льного правового акта може бути Статут територіальної громади міс­та Львова1.

Розділ VI. Участь членів територіальної громади у здійсненні міс­цевого самоврядування

Ст. 40. Місцеві запозичення як інструмент фінансового управ­ління

1. Місцеві запозичення — операції, пов'язані з отриманням місь­ким бюджетом коштів па умовах повернення, платності та строковос-ті, за якими виникають боргові зобов'язання міської ради перед кре­дитором.

Місцеві запозичення здійснюються шляхом:

1) укладення договорів щодо отримання позик, кредитів;

2) випуску облігацій внутрішніх або зовнішніх місцевих позик.

1 Статут територіальної громади міста Львова [Електронний ресурс]. — Режим доступу: Ьйр://'№\¥\¥.сіг,у-аат.1уіу.иа/


 

599

Глава 22. ПРАВОВІДНОСИНИ У СФЕ РІ ПУБЛІЧНОГО КРЕДИТУ...

2. Рішення про отримання кредиту чи випуску облігацій місцевої позики приймається міською радою щодо кожного випадку окремо. Рішенням про отримання кредиту надасться згода міської ради на укладення кредитного договору уповноваженим органом (підприєм­ством), а також указуються розмір, валюта, термін, па який здійсню­ється запозичення, і мета запозичення. Рішенням про випуск обліга­цій затверджуються умови випуску, якими визначаються загальний обсяг випуску, номінальна вартість однієї облігації, валюта, в якій деномінуються облігації, термін виплати та розмір доходу, термін по­гашення тощо.

3. Перед укладенням угоди про місцеве запозичення міська рада зобов'язана оприлюднити проект рішення про здійснення місцевого запозичення з метою одержання зауважень і пропозицій від членів територіальної громади. Проект рішення про здійснення місцевого запозичення оприлюднюється шляхом розміщення його на офіцій­ній сторінці міської ради в мережі Інтернет. Проект рішення може бути опублікований у визначених міською радою друкованих засо­бах масової інформації. Усі зауваження й пропозиції щодо проекту рішення підлягають обов'язковому розгляду профільним виконав­чим органом міської ради чи профільною постійною комісією.

4. Обов'язковою умовою здійснення місцевих запозичень є ці­
льове спрямування залучених коштів па реалізацію затверджених
радою інвестиційних проектів, що мають відповідне технічне обґрун­
тування, терміни окупності або визначені джерела відшкодування
коштів.

Рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи міської ради про здійснення запозичення має містити відомості про: 1) суттєві умови запозичення; 2) форму здійснення запози­чення; 3) мету запозичення. Зміни до рішення можна вносити за письмовою згодою кредитора (кредиторів).

Про наміри здійснити запозичення або реструктуризацію боргових зобов'язань за ним чи іншу операцію Верховна Рада Автономної Республіки Крим або міська рада надсилає Мінфі­ну письмове повідомлення, до якого додає перелік визначених законодавством документів, серед яких має бути обґрунтування відповідності запозичення (реструктуризації) боргових зобов'я­зань за ним чи іншої операції вимогам, установленим бюджет­ним законодавством, щодо здатності в повному обсязі та у ви­значений термін виконати свої боргові зобов'язання. Потрібно надавати й висновок рейтипгового агентства щодо здатності Верховної Ради Автономної Республіки Крим чи міської ради


600 Модуль 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНИХ ДОХОДІВ ТА ВИДАТКІВ

своєчасно і в повному обсязі здійснювати розрахунки за борго­вими зобов'язаннями.

При цьому рейтинговим агентством вважають юридичну особу (резидента або нерезидента), що спеціалізується лише на наданні по­слуг із визначення кредитного рейтингу та інформаційно-аналітич­них послуг, пов'язаних із забезпеченням діяльності з визначення кредитних рейтингів, та має розроблену шкалу, що забезпечує одно­значне тлумачення кредитного рейтингу; методологію визначення кредитного рейтингу, тобто систему принципів і прийомів, що вико­ристовуються у процесі визначення рейтингу; інформаційну інфра­структуру, достатню для ефективного збирання, обробки й аналізу даних; засоби поширення інформації, достатні для належного опри­люднення визначеного кредитного рейтингу, — і проводить моніто­ринг подій, які можуть змінити кредитний рейтинг (відповідно до методології) будь-якого об'єкта. Відповідність юридичної особи цим ознакам має бути підтверджена експертним висновком або Світового банку, або Міжнародного валютного Фонду, або Європейського бан­ку реконструкції та розвитку.

У разі здійснення зовнішнього запозичення крім інформації та документів, зазначених у цьому пункті, подають також довід­ку Держкомстату про чисельність населення міста на момент прийняття Верховною Радою Автономної Республіки Крим та міською радою рішення про запозичення.

Мінфін протягом 20 робочих днів після отримання інфор­мації та визначених законодавством: документів розглядає їх і перевіряє відповідність обсягу видатків на обслуговування міс­цевого боргу межам, установленим законом. Якщо обслугову­вання місцевого боргу за запозиченням чи іншою операцією здійснюватиметься у наступних бюджетних періодах, під час проведення зазначеної перевірки беруть до уваги обсяг видат­ків загального фонду відповідного місцевого бюджету за ре­зультатами звіту про його виконання за рік, що передував тому, в якому прийматиметься рішення про здійснення запозичення чи проведення іншої операції. Якщо зобов'язання за такими запозиченнями виражене в іноземній валюті, їх суму перерахо­вують за офіційним обмінним курсом НБУ па день проведення перевірки.

За результатами розгляду та перевірок роблять висновок про відповідність або невідповідність проекту рішення про здій­снення запозичення чи проведення іншої операції вимогам, уста-








Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 347. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия