Студопедия — Термінологічний словник. Антикризове управління – це управління, що спрямовано на передбачення небезпеки кризи, аналіз її симптомів та усунення загроз появи кризових ситуацій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Термінологічний словник. Антикризове управління – це управління, що спрямовано на передбачення небезпеки кризи, аналіз її симптомів та усунення загроз появи кризових ситуацій






Антикризове управління – це управління, що спрямовано на передбачення небезпеки кризи, аналіз її симптомів та усунення загроз появи кризових ситуацій, а в разі їх появи – аналіз і прийняття швидких заходів ліквідаційного характеру з най­мен­шими втратами й негативними наслідками.

Антикризове фінансове управління – це система прийомів і методів управління фінансами, спрямована на попередження фінансової кризи та банкрутства підприємства.

Банкрутство – це визнана господарським судом нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через засто­су­вання ліквідаційної процедури.

Банкрутство – це неспроможність підприємства своєчасно розраховуватися за своїми боргами перед кредиторами й бюд­жетом у результаті недостатньої кількості активів у ліквідній формі.

Банкрутство – це процес, що характеризує реалізацію ка­та­строфічних ризиків підприємства під час здійснення фінансової діяльності, внаслідок чого воно нездатне задовольнити в пе­ред­бачені терміни висунуті з боку кредиторів вимоги й виконати зобов’язання перед бюджетом.

Добровільна ліквідація підприємства-боржника – це про­це­дура ліквідації неспроможного підприємства, що здійснюється позасудовими органами, на підставі рішення власників або уго­ди, укладеної між власниками даного підприємства та креди­то­рами й під контролем останніх.

Корпоративна реструктуризація (реорганізація) – пов’я­зана з реорганізацією підприємства; її наслідки: повна або част­кова зміна власника статутного капіталу; створення нових юри­дичних осіб та (або) організаційно-правової форми органі­за­ції бізнесу.

Навмисне банкрутство – характеризує умисне створення (чи збільшення) керівником чи власником підприємства його не­платоспроможності; нанесення ними економічної шкоди підпри­ємству у власних інтересах або в інтересах інших осіб; свідомо некомпетентне фінансове управління.

Негативні грошові потоки – це приріст інвестицій (витрат) на належне утримання основних засобів та чистий робочий ка­пітал (придбані сировина й матеріали за рахунок власного капі­талу).

Оперативний механізм фінансової стабілізації – базується на принципі «відсіку зайвого», а це означає, що підприємство за рахунок аварійних (захисних) заходів повинно будь-якими методами скоротити власні боргові зобов’язання та віднайти додаткові грошові кошти.

Основне завдання фінансового менеджменту під час санації підприємства – правильне визначення потреби в капі­талі для проведення санації та мобілізація фінансових джерел санації підприємств.

Позитивні грошові потоки – це всі можливі надходження власного капіталу підприємства.

Політика антикризового фінансового управління – це час­тина фінансової стратегії підприємства, що полягає у своєчасній діагностиці фінансового стану підприємства та розробці спе­ці­альних заходів і механізмів щодо уникнення банкрутства.

Примусова ліквідація підприємства – це процедура лікві­дації неспроможного підприємства, що здійснюється за рішен­ням Господарського суду (як правило, у процесі провадження справи про банкрутство).

Реальне банкрутство – характеризує повну неспроможність підприємства відновити у прогнозованому періоді свою фінан­сову стійкість і платоспроможність внаслідок реальної втрати власного капіталу.

Реорганізація – це повна або часткова зміна власників кор­поративних прав підприємства, зміна організаційно-правової фор­ми організації бізнесу, ліквідація окремих структурних під­розділів або створення на базі одного підприємства декількох, наслідком чого є передання, прийняття його майна, коштів, прав та обов’язків правонаступникам.

Реструктуризація – це структурна перебудова з метою забезпечення ефективного розподілу й використання всіх ре­сурсів підприємства (матеріальних, фінансових, трудових, землі, технології), що полягає у створенні комплексу бізнес-одиниць на основі поділу, об’єднання, ліквідації (передачі) чинних та організації нових структурних підрозділів, приєднання до підприємства інших підприємств, придбання визначальної част­ки у статутному капіталі або акцій сторонніх організацій.

Реструктуризація – це сукупність заходів щодо комп­лекс­ного приведення умов функціонування компанії у відповідність із динамічними умовами ринку та розробленою стратегією її розвитку.

Реструктуризація активів – включає в себе заходи, резуль­татом яких є зміни у структурі та складі активної сторони ба­лансу.

Реструктуризація виробництва – передбачає внесення змін в організаційній та у виробничо-господарській сфері підпри­єм­ства з метою підвищення його рентабельності та конкуренто­спроможності.

Реструктуризація підприємства – це здійснення органі­за­ційно-господарських, фінансово-економічних, правових, техніч­них заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зміну форм власності, управління, організаційно-правової форми, що сприятиме фінансовому оздоровленню підприємства, збіль­шен­ню обсягів випуску конкурентоспроможної продукції, підви­щен­ню ефективності виробництва та задоволенню вимог кре­ди­торів.

Реструктуризація управління – передбачає внесення змін в організаційній та в управлінській сфері підприємства з метою підвищення його конкурентоспроможності.

Санаційна спроможність – це наявність у підприємства, що знаходиться у фінансовій кризі, фінансових, організаційно-тех­нічних і правових можливостей, які визначають його здатність до успішного проведення фінансової санації.

Санаційна спроможність – це наявність у підприємства, що перебуває у фінансовій кризі, фінансових, організаційно-тех­ніч­них і правових можливостей, які визначають здатність до ус­піш­ного проведення його фінансової санації.

Санаційний аудит – проводиться аудиторськими компа­нія­ми на замовлення власників підприємства, потенційних сана­торів, кредиторів та інших осіб, які можуть взяти участь у фі­нансуванні санації. Основна його мета полягає в оцінці сана­ційної спроможності підприємства на основі аналізу фінансово-господарської діяльності, наявної санаційної концепції та плану санації.

Санація – це зовнішня допомога підприємству з метою уник­нення його банкрутства, що набуває форми його часткової реор­ганізації.

Санація – це комплекс послідовних взаємозв’язаних заходів фінансово-економічного, виробничо-технічного, організацій­но­го, соціального характеру, спрямованих на виведення суб’єкта господарювання з кризи та відновлення або досягнення ним прибутковості й конкурентоспроможності.

Санація – це система заходів щодо фінансового оздо­ров­лення підприємства, що реалізується за допомогою юридичних і фізичних осіб із зовні, які спрямовані на недопущення об’яви підприємства-боржника банкрутом та його ліквідації.

Система раннього попередження та реагування – це осо­блива інформаційна система, що сигналізує керівництву про потенційні ризики та шанси, які можуть насуватися на під­приємство як із зовнішнього, так із внутрішнього середовища.

Стратегія – це узагальнена модель дій, необхідних для до­сягнення поставлених цілей через координацію та розподіл ресурсів компанії. Кінцева мета санаційної стратегії полягає в досягненні довгострокових конкурентних переваг, що забез­пе­чили б компанії високий рівень рентабельності, а суть самої стра­тегії – у виборі найкращих варіантів розвитку фірми та в оп­тимізації політики капіталовкладень.

Тактичний механізм фінансової стабілізації – базується на принципі фінансової рівноваги, а це означає, що позитивні гро­шові потоки підприємства повинні дорівнювати його нега­тив­ним грошовим потокам.

Технічне банкрутство – характеризує стан неплато­спро­мож­ності підприємства, що викликаний суттєвим про­стро­чен­ням його дебіторської заборгованості.

Фіктивне банкрутство – це дії окремих осіб щодо залу­чен­ня капіталу із зовнішніх джерел із метою власного збагачення, а потім здійснення самоліквідації підприємства, щоб не спла­чу­вати за борговими зобов’язаннями.

Фінансова криза – це фаза розбалансованої діяльності під­приємства й обмежених можливостей впливу його керівництва на фінансові відносини, що виникають на цьому підприємстві.

Фінансова реструктуризація – пов’язана зі зміною струк­тури та розмірів власного й позичкового капіталу, а також зі змінами в інвестиційній діяльності підприємства.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 604. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия