Студопедия — Приклади розрахунку крос-курсів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Приклади розрахунку крос-курсів






Приклад 6.3. Банк у проголосив наступне котирування ва­лют: долар США/гр. од. - 2,112 - 2,132; німецька марка/гр. од. -1,628 - 1,635. Визначити крос-курс долара США до німецької марки.

Розв'язання. Якщо клієнт хоче купити долари США за ні­мецькі марки, йому спочатку треба продати марки за гр. од. за курсом 1,628. Отже, при цій операції

Після цього на отримані гр. од. потрібно купити долари США за курсом 2,132. У цій операції 1 дол. США =2,132 і p. од. Отже:

Таким чином, крос-курс долара до німецької марки (курс продажу) буде дорівнювати 1,3096.

Якщо клієнт хоче продати долари США за німецькі мар­ки, йому спочатку треба продати долари за гр. од. за курсом 2,112. При цьому

Ідол. США =2,11 гр.од.

Потім на отримані гр. од. потрібно купити німецькі мар­ки за курсом 1,635. При цьому


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

Таким чином, крос-курс долара США до німецької марки (курс покупця) буде дорівнювати 1,2917.

У міжнародних валютних розрахунках при визначенні крос-курсів валют у якості третьої валюти, як правило, викорис­товується долар США.

Приклад 6.4. Швейцарський банк дає наступні котируван­ня: долар США/німецька марка - 1,8183 - 1,8193, долар США/ швейцарський франк - 1,6627 - 1,6637. Визначити крос-курс німецької марки до швейцарського франка.

Розв'язання. Якщо клієнт хоче купити німецькі марки за швейцарські франки, йому спочатку необхідно обміняти швей­царські франки на долари США за курсом 1,6637. У цій операції:

1 дол. США = 1,6637 швейцарського франка.

Після цього на отримані долари треба купити німецькі марки за курсом 1,8183. У цій операції:

1 марка = 1/1,8183 дол. США

Отже, 1 німецька марка = 1/1,8183 х 1,6637 = 0,9150 швей­царського франка. Таким чином, крос-курс німецької марки до швейцарського франка буде дорівнювати 0,9150 (курс продавця).

Якщо клієнт хоче продати німецькі марки за швейцарські франки, йому спочатку слід продати марки за долари США за курсом 1,8193. У цій операції:

1 німецька марка = 1 /1,8193 дол. США. Потім на отри­мані долари треба купити швейцарські франки за курсом 1,6627. У цій операції 1 дол. США = 1,6627 швейцарського франка. От­же, 1 німецька марка = І/ 1,8193 х 1,6627 = 0,9139 швейцарського франка. Таким чином, крос-курс німецької марки до швейцарсь­кого франка буде дорівнювати 0,9139 (курс покупця).

6.2. Форвардні операції. Операції опціон і своп

Термінова або форвардна (англ. forward transantions -термінова угода) операція є угодою, при якій платежі проводять­ся у встановлений термін (від одного тижня до п'яти років) за курсом, зафіксованим на час укладення угоди за контрактом, тобто це угоди, в яких сторони домовляються про поставку пев­ної суми валюти через конкретний період часу після укладання угоди за курсом, зафіксованим в угоді.


Ходаківська В.П., Беляєв В. В

Форвард-курс (форвардний курс) визначає очікувану вартість валюти через певний період часу і є ціною, за якою дана валюта продасться або купується за умови її постачання на пев­ну дату в майбутньому.

Теоретично форвардний курс валюти може дорівнювати її курсу спот, однак на практиці він завжди виявляється або вище, або нижче курсу спот. Якщо форвардний курс вище курсу спот, він є сумою курсу спот і відповідної різниці (форвардної маржі), що в даному випадку називається премією. Якщо форвардний курс нижче курсу спот, він с курсом спот, від якого віднята фор­вардна маржа, що називається в цьому випадку дисконтом.

Отже. форвардний курс відрізняється від курсу спот на ве­личину форвардної маржі. Маржа може бути у вигляді премії, тоді форвардний курс вище курсу спот, або у вигляді дисконту (скид­ки). У такому випадку форвардний курс нижчий ніж курс спот.

Форвардна валютна угода застосовується, головним чином, для страхування платежів. Ціни на форвардному ринку в умовах стабільної економіки та вільного переміщення капіталу пов'язані з різницею в процентних ставках. Форвардний (розрахунковий) курс повинен дорівнювати відношенню процентних ставок за міжбанківським кредитом, помноженому на курс спот.

Форвардні операції діляться на два види: угоди аутраит і угоди своп. Операція аутраит означає, що продавець зобо­в'язується продати, а покупець - купити валюту в установлений строк за зафіксованим наперед курсом. Угоди своп - комбінація двох протилежних конверсійних операцій з різними датами ва­лютування.

Теоретичний беззбитковий форвардний курс може бути визначений з урахуванням процентних ставок за валютами, з яки­ми проводяться форвардні операції. При цьому форвардний курс валюти А до валюти В при прямій котировці буде дорівнювати:

А


Приклад 6.5. Курс долара США до гр. од. певної країни рівний 1880 гр. од. Процентні ставки на грошовому ринку до­рівнюють 200°'о за операціями в гр. од. і 15% за операціями в до­ларах США. Визначити теоретичні 90-дений і 180-дений фор­вардний курси долара США до гр. од., якщо тривалість процент­ного року становить за і ротовими одиницями 365 днів, а за до­ларами США - 360 днів.

Разе 'язання. При терміні форвардної угоди 90 днів:


Ходаківська В. 11., Беляєв В. В

Форвардна маржа, що є в даному випадку премією, буде дорівнювати:

Премія = 2706 - 1880 = 826 гр. од. за дол. США. При терміні форвардної угоди 180 днів

Форвардна маржа (премія) буде дорівнювати:

Премія = 3474 - 1880 = 1594 гр. од. за дол. США. Реально форвардні курси не котируються як такі. Валютні дилери працюють лише з форвардними маржами (преміями або дис­контами), причому значення форвардної маржі даються для курсу покупки і курсу продажу. Оскільки курс покупки повинен бути завжди нижче курсу продажу, за значеннями форвардної маржі можна відразу визначити, як котирується валюта - з премією або дисконтом. Якщо значення форвардної маржі для курсу покупки будуть більше її відповідних значень для курсу продажу, валюта котирується з дисконтом, якщо менше - з премією. Форвардний курс буде дорівнювати курсу спот плюс премія або курс спот мінус дисконт.

Приклад 6.6. На валютному ринку наступні дані котиру­вання валют для форвардних угод:

Термін   Долар / гр. од.   Долар/німецька марка  
Спот   1860-1890   1,7550-1,7560  
1 місяць   90-125   5-3  
2 місяці   185-225   17-15  
3 місяці   310-340   28-25  

 

Визначити, як котирується долар США до гр. од. і німець­кої марки та його форвардний курс до гр. од. і німецької марки для 3-місячних угод.

Розв 'язання. Для курсу долара до гр. од. форвардна маржа для курсу покупки менше, ніж для курсу продажу. Отже, долар США котирується до гр. од. з премією і його форвардний 3-мі-сячний курс буде дорівнювати:


Для курсу долара до марки форвардна маржа для курсу покупки більше, ніж для курсу продажу. Отже, долар США коти­рується до німецької марки з дисконтом і його форвардний 3-місячний курс буде дорівнювати:

у якості основи для визначення форвардної маржі на практиці звичайно використають її значення, які одержуються з урахуванням близького форвардного курсу, що визначається ви­ходячи з наступних міркувань. Вважається, що сума у валюті В, яка котирується, еквівалентна відповідній сумі у валюті А, яка котирується, - перерахована за наближеним форвардним курсом для прямої о котирування, буде дорівнювати сумі у валюті В за курсом спот, збільшеній (зменшеній) на суму відсотків, що була б отримана для суми у валюті В за курсом спот, розміщеній на термін форвардної угоди за ставкою процентів, яка дорівнює аб­солютній величині різниці процентних ставок за валютами А і В для тривалості процентного року, рівній 360 дням.

З наведеного раніше виразу для теоретичного беззбитко­вого форвардного курсу можна зробити висновок: якщо ставка відсотків за валютою А буде вище ставки відсотків за валютою В, що котирується, - форвардний курс валюти А буде меншим її спот-курсу, тобто валюта А буде котируватися з дисконтом. У цьому випадку сформульоване припущення можна записати ма­тематично в такому виг.ляді:


Якщо ставка відсотків за валютою А, що котирується, бу­де нижче ставки відсотків за валютою В, що котирується, фор­вардний курс валюти А буде більшим її курсу спот і приблизно буде дорівнювати:

Приклад 6.7. Визначити наближену форвардну маржу і форвардний курс для умов прикладу 6.5.;

Розв 'язання.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 1011. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия