Студопедия — Біржові операції
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Біржові операції






Біржові операції за своєю суттю - це купівля і продаж цінних паперів. Вони здійснюються з різними цілями. Цінні папе­ри купують для одержання доходів від них у вигляді дивідендів або процентів. У цьому випадку покупцями є інвестори. Вони мо­жуть продавати свої цінні папери з метою придбання акцій та облігації!, які приносять вищий дохід, або коли відчувають по­требу у і ротах.

Крім того, купівлею-продажем цінних паперів займають­ся для одержання доходів у вигляді курсової різниці. Основний об'єкт таких біржових операцій - звичайні акції, оскільки їх курс найбільше зазнає коливань. Для торговця цінними паперами не­має значення, у якому напрямі змінюється їх курс. Для нього важ­ливо передбачити цей напрям. Якщо він передбачає, що курс цінних паперів підніметься, то він скуповує їх з тим, щоб пізніше перепродати за вищою ціною і навпаки.

Операції (торговельні угоди) з цінними паперами на біржі здійснюються за певними правилами. Найчастіше цінні папери продаються і купуються стандартними пакетами.

На фондовій біржі продаються і купуються, як правило, раніше випущені папери відкритих корпорацій33 за умови, що во­ни допущені для обігу на біржі. Цінні папери нового випуску, як правило, за передплатою розміщуються в інвестиційних дилерів і спочатку реалізуються через позабіржовий ринок. Тільки після цього компанія може спробувати одержати допуск для своїх цінних паперів па фондову біржу, тобто домогтися включення їх у список паперів, які котируються на біржі34.

До біржового обігу за рішенням біржового комітету допу­скаю і і.ся цінні папери лише великих і відомих компаній. Щоб бу­ти вк;почсною у цей обіг, корпорація повинна відповідати суво­рим кількісним і якісним критеріям та дати згоду на дотримання правил операцій, які існують на цій біржі. На біржах існують різні критерії допуску цінних паперів до обігу. Важливим з них є:

порівняно великий випуск цінних паперів, публічне їх розміщен­ня серед широкого кола власників, наявність у корпорації емітен­та робочого капі галу у певному мінімальному розмірі, прибутко­ва діяльність цієї корпорації протягом кількох останніх років.

Обмежений допуск цінних паперів /тля обігу на біржі спри­чинив створення на початку 80-х років па основних фондових біржах окремих секцій, що дістали назву других ринків35. До

-''•'' На деяких біржах на визначених умовах може здіііснюватися про­даж ноипх шпіускін цінних паперів (первинне розміщення), але він не є харак­терним для фондової біржі.

7 Л

-''ч Процедура допуску цінних паперів на біржу називається лістпнгом.

-''3 На деяких біржах уже функціонують треті для наііменш надійних


паперів.

 

 


Ходаківська В. II-, Беляєв В. В

цінних паперів, які допускаються біржею на цей ринок, висувають­ся не такі суворі вимоги, як до паперів, що включаються до основ­ного біржового списку. Другий ринок дає можливість новим, неве­ликим, венчурним компаніям підняти ліквідність їх цінних паперів.

Крім других ринків, при деяких фондових біржах функці­онують ринки вторинних відносно акцій та облігацій цінних па­перів - опціонів, ф'ючерсів36. Як на фондових біржах світу, так і у практиці українських біржових операцій (правда частково) при угодах із цінними паперами допускаються до виконання наступні

види операцій:

• операції з готівкою (касові операції);

• операції на строк;

• операції з премією;

• операції з опціоном.

Суть операцій з готівкою полягає в тому, що оплата куп­лених цінних паперів проводиться негайно чи, виходячи з технічних причин, у встановлені біржею строки (наприклад, за облігаціями - на наступний день, а за акціями - на п'ятий робо­чий день) за курсом для здійснення угоди.

Операція продажу цінних паперів на строк носить ана­логічний характер. Суть операцій на строк полягає в тому, що кінцевий грошовий розрахунок за угодою, здійснюваною на біржі в день X, проводиться в день У, визначений клієнтами (зви­чайно до місяця).

Суть операцій з премією і опціоном полягає в тому, що во­ни побудовані за принципом угод на строк, проте дають мож­ливість відмовитися від своїх зобов'язань, виплативши клієнту попередньо обумовлену суму (премію чи опціон).

Операції з премією та опціоном відрізняються одна від од­ної, головним чином, тривалістю відстрочки кінцевих розра­хунків. У першому випадку відстрочка дається на строк 1-3 міся­ці, в другому - 1-9 місяців.

Операції з премією дають "страховку" лише покупцям цінних паперів, тому що продавати їх відповідно до цієї процеду­ри не можна. Ціна акцій при операціях з премією складається з котирування їх при угодах на строк плюс спеціальне котируван­ня плюс величина премій.

^,f_

• У деяких країнах створені спеціалізовані біржі для операцій з вто­ринними паперами, наприклад НІФЕ (Нью-Йорк), ЛІФФЕ (Лондон). МАТІФ (Париж).


ринок фінансових послуг: теорія і практика

Операції з опціоном дозволяють здійснювати угоди з цін­ними паперами як для покупця, так і для продавця, використову­ючи більш довгу відстрочку для прийняття кінцевого рішення.

Існує метод продажу з опціоном, при якому продавець, що запропонував цінні папери, може відмовитись від їх продажу, поступившись грошовою сумою у вигляді опціону на користь по­купця, який не втримав у результаті угоди свою покупку.

Будь-яка гра, а тим більше на курсах цінних паперів, є ри-зиковою химерою для її учасників. Проте якщо ці угоди можливі, то головною є умова, щоб вони проходили в рамках встановле­них правил, не носили масового характеру і цим істотно не впли­вали на поведінку біржі.

З цією метою на ринках цінних паперів створені ор­ганізаційні умови і передбачені технічні можливості здійснювати такі, часто суто спекулятивні, угоди, як покупка акцій частково на залучені засоби, продаж позичених у брокерів акцій, а також операції на ринку опціонів.

Зміст типової угоди з маржею полягає в тому, що клієнт може придбати акції певних корпорацій, лише взявши борг у брокерській конторі чи іншій фінансовій установі. Спекулятивні угоди з маржею здійснюються з акціями корпорацій, ймовірність підвищення курсу яких досить велика.

Опціон є двосторонньою угодою про передачу права на покупку або продаж певного базисного активу (цінних паперів, валюти й ін.) за визначеною ціною на певну дату. При цьому по­купець опціону набуває права на покупку або продаж активу. Продавець опціону бере на себе зобов'язання продати або купи­ти актив на вимогу покупця.

За умовами опціону на покупку, наприклад акцій, власник (утримувач) опціону має право придбати акції у особи, що виписа­ла контракт, за обумовленою ціною. Це право діє протягом обу­мовленого обмеженого терміну. Продавець опціону на покупку бу­де зобов'язаний продати акції, якщо того зажадає покупець опціону. За умовами опціону на продаж власник (утримувач) опціону має право продати акції особі, що виписала опціон, за обу­мовленою ціною в обмовлений термін. Продавець опціону буде зо­бов'язаний купити ці акції, якщо того зажадає власник опціону.

І; При угодах з опціонами їхні учасники розраховують на Ц протилежні тенденції. Покупець опціону при покупці розраховує

І на підвищення курсу акцій, а продавець - на його пониження. Я-к-


Ходаківська В. 11., Беляєв В. В

що курс акцій виявиться вищим від зазначеного в опцюні на по­купку, його покупець отримає зиск за рахунок курсової різниці (за винятком премії продавцю опціону), а продавець матиме збитки. Якщо ж курс акцій знизиться, збережеться або підвищиться несут­тєво, покупцю опціону буде невигідно його реалізовувати, і він по­несе збитки в розмірі премії, виплаченої продавцю при випису­ванні опціону. Продавець же опціону на покупку в цьому випадку без всякого вкладення своїх засобів отримає зиск у розмірі премії.

Фінансові ф 'ючерси, що є також контрактом на операцію з цінними паперами у чітко встановлений час у майбутньому, відрізняються від опціонів тим, що вони передбачають зо­бов'язання, а не право на проведення тієї або іншої операції, яке

бере на себе покупець ф'ючерсу.

В операціях із цінними паперами беруть участь посеред­ники, що поділяються на брокерів та дилерів. Брокер зводить продавця з покупцем, одержуючи за посередництво комісійні. Дилер купує цінні папери від свого імені та за свій рахунок з ме­тою їх перепродажу. У ролі посередників виступають як окремі зсоби, так і цілі фірми, інтегруючи у своїй роботі брокерські та дилерські операції, а також комерційні банки. Спеціалізовані по­середницькі фірми не мають єдиної загальноприйнятої назви. Найчастіше їх називають інвестиційними дилерами (банками, до­мами), біржовими, дилерськими фірмами.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 492. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия