Студопедия — Біржові індекси
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Біржові індекси






Крім наведених вище показників, що використовуються для оцінки акцій та облігацій окремих корпорацій, у статис­тичній практиці використовуються біржові індекси, які застосо­вуються для характеристики ситуації на ринку цінних паперів. При продажу і покупці акцій на фондових біржах вони є основ­ними показниками, що визначають активність фондового ринку. Реєстрація курсів цінних паперів і публікація їх у курсовому бю­летені є однією з функцій біржі.

Публічність курсів полегшує емітентам цінних паперів вирішення питань умов і доцільності нових випусків, дає мож­ливість власникам паперів швидше орієнтуватися у кон'юнктурі фондового ринку. Крім публікації середніх курсів кожного виду цінних паперів, які мають обіг на біржі, вираховуються і публіку-


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

югься середні курси акцій певних груп компаній, а також усіх компаній, зареєстрованих на біржі. Серед цих показників найвідомішими є: на біржі в Нью-Йорку - індекс Доу-Джонса, у Токіо індекс Ніккей, у Франкфурті-на-Майні - індекс ФАЦ, у Лондоні - "Файненшл Тайме" і "Рейтер":*7.

Більшість біржових індексів характеризує середню ціну окремого набору акцій. При побудові індексу Доу-Джонса і ряду інших біржових індексів застосовується принцип рівноваги акцій поза залежністю від їх числа і вартості. Такі індекси є простим се­реднім арифметичним, тобто це частка відділення суми цін акцій компаній, що розглядаються, на їх кількість. У деяких індексах використовується зважування курсів акцій різноманітних за тим чи іншим принципом. Для характеристики динаміки цін акцій використовують різницю індексів за два періоди (поточний і ба­зисний) у пунктах, а також темпи їхнього зростання - відношен­ня індексу поточного періоду до індексу базисного.

Промисловий індекс Доу-Джонса було запропоновано ще в 1897 році. Він характеризує на певну дату курс акцій ЗО амери­канських ведучих промислових корпорацій, що котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі:

Індекс Доу-Джонса (промисловий) = Сумарна ціна акцій ЗО промислових корпорацій / К, (8.25)

де К - коригуючий коефіцієнт, який змінюється із зміною переліку корпорацій і при роздрібленні акцій.

Крім індексе Доу-Джонса в США публікуються індсл^-і, які характеризують курси акцій, що котируються на фондовій біржі Нью-Йорка, Американській і регіональних біржах, а також позабіржового ринку.

У Канаді на Торонтській фондовій біржі розраховується комбінований індекс, який визначає щоденно акції близько 300 корпорацій, поділених на 14 груп і 41 підгрупу. Ці групи пред­ставляють різні сектори канадської економіки, включаючи і фінансовий.сектор. Аналогічні індекси розраховуються і в інших

j Індекси Доу-Джонса - це середні показники за цінами акцій найбільших компанііі, зареєстрованих на Нью-Йоркській фондовій біржі (ЗО промислових компаній. 20 транспортних 4)ірм, 15 фірм паливно-енергетичної і комунальної інфраструктури) та агреіатний показник усіх 65 компаній. Най­важливіший з них - індекс акцій промислових компаній. Він надзвичайно попу­лярний серед вкладників і використовується біржами інших країн.


Ходаківська В. II., Беляєв В. В

країнах, де функціонують біржі, в тому чис.ті і на Україні.

Курсова ціна акцій прямо залежить від доходу, який вони приносять, і від співвідношення пропозиції та попиту на них. У період економічного піднесення і пожвавлення курс акцій зро-сіас, а в період депресії та кризи - падає. Тому за зміною загаль­ної о курсу акцій можна судити про економічну кон'юнктуру в країні. При цьому курс акцій має здатність передбачати тенденції щодо змін у стані економіки.

Особливо чутливо він реагує на спад виробництва, що наближається, перші симптоми якого спричиняють "скидання" акцій на біржі власниками, які мають найоперативнішу інфор­мацію про стан виробництва і ринку в країні. Курс акцій починає падати, біржу охоплює паніка. Всі ці процеси, що відбуваються на фондовій біржі, роблять її барометром, який реєструє зміни у діловій активності економічного життя країн. Ця здатність біржі дозволяє державі вживати заходів, які дещо пом'якшують наслідки циклічності виробництва.

Для кількісного опису співвідношень загальноринкової динаміки та динаміки цін окремих акцій світова інвестиційна практика застосовує такі показники як "альфа" та "бета".

У практиці біржової статистики показник "бета" викори­стовується для оцінки якості акцій, що визначається як відношен­ня темпу зміни курсу акцій розглянутої компанії до темпу зміни загального біржового індексу. "Бета"; акції характеризує інтен­сивність зв'язку зміни її прибутковості при зміні загальноринко­вої прибуткоє:;сті.

Якщо курс акцій деякої компанії змінюється (росте або падає) швидше зміни (зростання або падіння) середнього біржо­вого індексу, коефіцієнт "бета" для таких акцій буде більше оди­ниці, якщо повільніше - меншим одиниці. Значення "бета", рівне одиниці, означає, що темп зміни курсу акцій компанії співпадає з темпом зміни середнього біржового індексу. Якщо "бета" більше нуля, то при зростанні фондового індексу зростає і прибутковість акції, і навпаки. Якщо '"бета" більше одиниці, то прибутковість акції зростає швидше прибутковості ринку в цілому.

Оскільки зміна курсу акцій визначає ризик їх придбання, коефіцієнт "бета" використовується для оцінки ризику операцій з акціями. Вважається, іцо при "бета", рівному одиниці, акція бу­де маги такий же ризик, як і "середня" акція, при "бета", більшо­му одиниці, акція буде більш ри икована, а при "бета", меншому


Ринок фінансових послуг; теорія і ирлкгикл

одиниці, - менш ризикована, ніж "середня" акція.

"Альфа" показує, наскільки повинна змінитись прибут­ковість акції порівняно із середнім значенням за певний період при гіпотетичній реалізації середньої за період заі альноринкової прибутковості. Тобто, цей коефіцієнт характеризує здатність акції виявити надлишкову прибутковість у типових умовах.

У багатьох випадках знання "бети"; акції є для інвестора більш важливим, ніж "альфи";, оскільки для прогнозування серед­ньої очікуваної прибутковості індивідуальних акцій існує ряд ме­тодів фундаментального аналізу. Дані ж про "бету"; акцій унікальні в тому відношенні, що дозволяють інвестору диверсифікувати портфель акцій і, таким чином, отримувати слабку залежність при­бутковості від ринкової кон'юнктури. При обчисленні даних ко­ефіцієнтів дані про результати торгів з конкретними акціями об­робляються за допомогою стандартних статистичних методів.

Приклад 8.4. У відділі цінних паперів комерційного банку ведеться аналіз котировок акцій на фондовій біржі з визначенням власного біржового індексу, що розраховується як середнє ариф­метичне зважене курсів акцій п'яти найбільших емітентів, поділе­не на 1000. В якості ваги беруть обсяг угод за акціями кожного емітента (кількість проданих акцій). У таблиці наведені підсумки торгів на біржі на початок і кінець тижня.

   
Емітент   Початок тижня   Кінець тижня  
Курс аКЦІЙ, ТИС. гр.од   Об'єм угод,тис. штук   Курс акцій, тис. І2°Д.   Об'єм угод, тис. штук  
ГІАКБ   20,0   3,4   22,0   3,8  
AT "Тама"   48,0   1,6   48,0   1,8  
AT "Рубін"   2,6   30,5   2,9   33,5  
АЛЕ   3,3   1,6   3,4   1.4  
AT "Веселка"   1.8   7,0   2,3   8.8  

 

Визначити: біржові індекси на початок і кінець тижня, темп зростання біржового індексу, темпи зростання курсів акцій кожного емітента і коефіцієнт "бета" для акцій кожного емітента.

Розв'язання. Біржовий індекс на початок тижня був рівний:


Темп зростання біржового індексу за тиждень дорівнював: -

ібі= 5,93/5,49= 1,08.

Темпи зростання курсів акцій компаній, що розглядають­ся за тиждень склали:

ПАКБ: 22/20 = 1,1; AT 'Тама":. 48/48 = 1;

AT "Рубін":. 2,9/2,6 =1,12; АПБ: 3,4/3,3 = 1,03;

AT "Веселка": 2,3/1,8 = 1,28.

Значення коефіцієнтів "бета" для акцій, що розглядають­ся рівні:

ПАКБ: 1,1/1,08= 1,02; AT -Тама": 1/1,08=0,93;

AT "Рубін": 1,12/1,08 = 1,04; АПБ: 1,03/1,08 = 0,95;

AT "Веселка". 1,28/1,08 = 1,19.

Індекси українського фондового ринку

українські фондові індекси почали розповсюджуватись на початку 1997 року38. Компанії, що публікують свої індекси, на^ магаються не обмежуватись одним тільки значенням, а ще й аналізувати причини його зміни та стану ринку, давати прогнози розвитку ринку та рекомендації інвесторам. Ця інформація є про­образом майбутніх інформаційних агенцій, аналогічних тим, що діють на світових фінансових ринках. Порівняльний опис ук­раїнських біржових індексів наведено у табл. 1.

Методики розрахунку індексів дуже схожі. Головні розбіж­ності криються у джерелах отримання інформації про ринкову ціну акцій, що викликано відсутністю єдиного центру котирування.

Проблемою є відносно невеликий обсяг ринку та його за­лежність від руху коштів іноземних портфельних інвесторів. Фак­тично українські фондові індекси є індикатором руху коштів іно­земних інвесторів на українському ринку. Іноземний капітал іде на Україну - і фондові індекси починають рости.

Збіг у поведінці індексів може служити доказом ана­логічності підходу до цієї проблеми з боку різних створювачів


Ринок фінансових послу?': теорія і практика

індексів. Як видно з табл. 2 кореляції різних індексів, відповід­ність між деякими з них досить висока, тобто вони "рухаються в одному напряму".

Таблиця 8.1 Порівняльний опис українських фондових індексів

            х                  
            S                  
S   3. .5^ s c   В; її А ^   я я ••?, '5S S ^ 5 я   „І? § S.   s-<; a а Й ІЯ х еа "   - ІІ s >>   ^ g ^  
u V   й Й a e   ?і "а   '5'S.   ^1   IIй   ч х о се   s *<; в s  
•J   І & У §.   іч 5 Я 0 (-1 tt   л u ч а SS   Sc- M §0 0.   ся s >^ ЯІІ   '5. & " 3 й §.   V &• Д 3 В а.  
Business   Business   Загальний   4-8   зважене   ПФТС   щотижня   1.08.97  
Partners   Partners           середнє              
INDEX-   Societe   Загальний   Близь­   зважене   ПФТС та   щотижня   1.08.97  
SGU   Generate       ко 15   середнє   власні          
    Ukraine               угоди          
ProU-50   Prospect   Загальний     зважене   ПФТС,   до серпня   1.01.97  
    Iliwet-           середнє   телефон­   щотижня,      
    ments               ний   потім      
                    ринок -   щоденно      
Wood-   Wood&C   Загальний     зважене   ПФТС   щоденно   13.06.97  
  ompany           середнє              
KAC-   Альфа-   Металург   3-Ю   зважене   ПФТС   щоденно   29.08.97  
галузеві   Капітал   ійна, хімі -       середнє              
індекси       чна, енер -                      
        готична,                      
        нафтога­                      
        зова, ма -                      
        шинобуді-                      
        вна відпо -                      
        відно                      
КАС-   Альфа-   Загальний     середнє   ПФТС   щоденно   1.01.97  
20(s)   Капітал           арифме­              
                тичне              
КАС-   Альфа-   Загальний     зважене   ПФТС   щоденно   9.06.97  
20(w)   Капітал           середнє              
ПФТС-   ПФТС   Загальний   Близь­   зважене   ПФТС   щоденно   1.10.97  
інделс           ко 20   середнє              

 


Ходаківська В.11., Бсляєв В.В

Індекси ProU-50, Wood-15, KAC-20(w) настільки сильно корелюють між собою, що, маючи інформацію про зміну одного з трьох, можливо сміливо робити передбачення щодо зміни двох інших. З цими трьома добре корелюють ПФТС -індекс та індекс Business Partners, які з'явилися пізніше. Це призводить до цікавих висновків: для оцінки поведінки фондового ринку України до­статньо бази в 4 - 8 компаній, яка використовується при розра­хунку індексу Business Partners (початкове значення індексу: 100).

Таблиця 8.2 Кореляція між біржовими індексами

Індекси   ProU -50   KAC- 20(w)   Wood-15   ПФТС   ВР   KAC- 20(s)   INDEX-SGU  
ProU-50       0,98   0,92   0,94   0,90   0,93   0,47  
KAC-20(w)   0,98       0.98   0.96   0,85   0,92   0.35  
Wood-15   0,92   0,98       0.94   0.91   0-94   0,60  
ПФТС   0.94   0,96   0,94       0.97   0.94   0,83  
ВР   0,90   0.85   0,91   0.97       0,88   0,70  
KAC-2U(s)   0,93   0.92   0,94   0,94   0,88       0,78  
DNDEX-SGU   0,47   0,35   0,60   0,83   0,70   0,78      

 

Менше корелює з перерахованими індексами індекс КАС-20(s) з огляду на те, що це єдиний індекс, що базується не на зва­женому середньому, а на середньому арифметичному між вартістю акцій різних компаній. Такий же принцип використо­вується при розрахунку популярних індексів агенції Dow-Jones. INDEX-SGU слабо корелює з іншими індексами та одночасно є найбільш оптимістичним серед них.

На фондовому ринку України, починаючи з 01.01.1997 ро­ку офіційно розраховується дві модифікації фондового індексу КАС-20 - простий і зважений. Методика його розрахунку відповідає світовим стандартам розрахунку фондових індексів і базується на зміні ринкової капіталізації компаній, які входять у базу індексу. Індекс КАС-20 простий розраховується для порт­фельних інвестицій, за базу для розрахунку індексу приймаються котировки на купівлю та продаж акцій у ПФТС.

KAC-20(s)

Формула розрахунку індексу:

KAC-20(s) = І.,(Рь» + Pask), ї.о(Рь,а + Рпл}. (8.26) де So — сума котировок на купівлю та продаж у базисному періоді;


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

Si- сума котировок на купівлю та продаж на поточний час;

Р bid- котировки на купівлю акцій підприємств;







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 735. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия