Студопедия — Висновки. Проаналізувавши на сучасного стані характерні ознаки банківського права та сутність банківського права в системі фінансового права мною було розглянуто та
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Висновки. Проаналізувавши на сучасного стані характерні ознаки банківського права та сутність банківського права в системі фінансового права мною було розглянуто та






 

Проаналізувавши на сучасного стані характерні ознаки банківського права та сутність банківського права в системі фінансового права мною було розглянуто та обґрунтувано шляхи подальшого розвитку банківського права і зроблені наступні висновки, що банківське право є важливим інститутом сучасної системи фінансового права, оскільки:

– предметом банківського права є суспільні відносини, які володіють певною єдністю і виникають у сфері фінансової діяльності;

– при регулюванні відносин, які складаються у сфері банківського права, використовуються диспозитивний метод, який відповідає принципові юридичної рівності сторін і є надбанням періоду незалежності України в контексті банківського права, та імперативний метод правового регулювання;

– власний нормативно-правовий масив (банківське законодавство) має в складі своїх нормативно-правових актів фінансові, адміністративні та цивільні норми, а в основній своїй частині відноситься до фінансового права.

Стосовно шляхів подальшого розвитку банківського права, то я пропоную здійснити такі заходи:

1) узгоджувати норми банківського законодавства з нормами інших галузей національного законодавства, тобто враховувати норми актів суміжного законодавства як основу концептуального характеру;

2) відображати в чинному законодавстві міжнародні норми і звичаї, що застосовуються в банківській практиці;

3) чіткіше розмежовувати повноваження законодавчих та виконавчих органів у банківській сфері;

4) обмежити до мінімуму втручання держави в банківську сферу і намагатись ліквідувати монополізацію НБУ в управлінні кредитно-банківською системою;

5) систематично розробляти й видавати центральним банком методичні вказівки та роз’яснення щодо деталізації застосування банківського законодавства чи регулятивних правил;

6) створити централізований банк даних, де б накопичувалась інформація про фінансовий стан позичальників, попередню діяльність суб’єктів господарювання, про міжнародних партнерів, що дало б змогу зменшити кредитний ризик комерційних банків;

7) здійснювати реформування бухгалтерського обліку в поєднанні з удосконаленням аудиторських стандартів та аудиторської практики (зокрема, розробити нормативні документи щодо реорганізації банківського обліку та звітності в банківській системі);

8) законодавче врегулювати порядок організації та функціонування електронних платіжних систем, створити Єдину платіжну систему під захистом Національного банку України;

9) створити спеціальне агентство з питань реструктуризації банківських активів, яке б організувало оперативну роботу з реструктуризації системи управління банками та їх активами.

Важливу роль у розвитку національного банківського законодавства має відіграти процес міжнародного співробітництва в сфері правового регулювання банківської діяльності, адаптації його до відповідного законодавства Європейського Союзу, поступового приведення нормативних актів України до європейських стандартів.

На відміну від провідних країн з ринковою економікою, в яких сутність банківського права як найважливішої самостійної галузі права (що становить собою систему правових норм, які регулюють банківську діяльність, а саме: порядок організації та функціонування банків і банківської системи конкретної держави, тобто публічні відносини банків, а також порядок здійснення ними банківських операцій, їх приватноправові відносини з клієнтами) – це визначення правового статусу банків та здійснення ними на постійній професійній основі банківських операцій.

В Україні сутність банківського права – це сутність важливого інституту фінансового права: це система правових норм, що регулюють порядок організації та діяльності банків України, їх взаємовідносини з клієнтами (юридичними й фізичними особами), що обслуговуються банками, а також порядок здійснення банківських операцій. Така сутність відповідає теперішнім завданням правового регулювання банківської діяльності як запоруки ефективності функціонування банківської системи України, яка входить до визначальних факторів проведення економічних реформ в нашій державі.

Вітчизняною наукою досліджені особливості норм банківського права (загальнообов’язкових правил поведінки, які встановлюють і регулюють публічні відносини, пов’язані з організацією та функціонуванням банків, з порядком здійснення ними банківських операцій, а також приватні відносини банків з клієнтами), які залишаючись фундаментальною основою банківського права як важливого інституту фінансового права України, володіють потенціалом для створення перспективи виокремлення банківського права в самостійну галузь права. Так, імперативний (обов’язковий) характер норм банківського права, забезпечений примусовою силою держави; можливості використання норм банківського права диспозитивного характеру при домінуванні імперативу; застосування для регулювання банківських правовідносин, крім норм банківського права, норм фінансового, адміністративного, цивільного, господарського права, а також (в окремих випадках) звичаїв ділового обороту та банківських звичаїв; особливості структури норм банківського права (гіпотеза, диспозиція, санкція); особливості класифікації норм банківського права (за функціональною спрямованістю – регулятивні та охоронні; за змістом – матеріальні і процесуальні; за призначенням – загальні та пруденційні) – все це в своїй сукупності забезпечує спрямованість банківського права на забезпечення виконання завдань держави у фінансовій сфері її діяльності.

Зміст і значення імперативного методу правового регулювання для оптимізації практики застосування банківського права визначається тим, що зазначений метод є домінантним в сфері дії банківського права, а також тим, що імперативний метод правового регулювання – це фактор особливого значення в сенсі усвідомлення теперішнього статусу банківського права як важливого інституту фінансового права України. Разом з тим, вмотивовано значне поширення імперативних норм для регулювання банківської діяльності шляхом, зокрема, кодифікації банківського права є об’єктивною передумовою його оптимізації без термінового виділення в окрему галузь права, що водночас не суперечить перспективі виділення банківського права в окрему галузь права, якщо для цього в Україні складуться належні передумови.

Взаємодія між банківським і цивільним правом у межах системи фінансового права України найбільш переконливо в сенсі ефективності прослідковується на сьогодні в контексті особливостей банківських договорів як правового інституту, який доводить актуальність питання про гармонізацію цивільно-правового, фінансово-правового і суто банківсько-правового підходів до проблеми удосконалення системи банківського права в Україні.

Отже на мій погляд, виділення банківського права як галузі права здається передчасним і теоретично недостатньо обґрунтованим, а відокремлення законодавчого та науково-практичного матеріалу, присвяченого банківській системі, доцільне тільки з точки зору формування навчальної дисципліни.

 

 


Список використаних джерел

1. Агарков М.М. Основы банковского права. Курс лекцій. Учение о ценных бумагах: научное исследование: 3-е издание, стереотип. – М.: Волтерс Клувер, 2005. – 336 с.

2. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Общие положения. – М.: Статут, 1997. – 848 с.

3. Братусь С.Н. Предмет и система советского гражданского права. – М.: Госюриздат, 1963. – 197 с.

4. Ващенко Ю.В. Банківське право. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 344 с.

5. Гетманцев Д.О., Шукліна Н.Г. Банківське право України. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 344 с. // http://ebk.net.ua/Book/law/getmantsev_bpu/part1/101.htm.

6. Кирилюк Д. До питання про необхідність розробки та прийняття Банківського кодексу в Україні. // Юридичний журнал. – 2006. – № 12. // http://www.justinian.com.ua/article.php?id=2484.

7. Кириченко О. Модернізація організаційно-правового забезпечення реформування банківської системи України. // http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Nzizvru/2010_3/p3_30.html.

8. Конституція України. Закон. Конституція від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР. // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 30. – Ст. 141. В редакції від 04 лютого 2011 року. // http://zakon.rada.gov.ua.

9. Костюченко О.А. Банківське право: Банківська система. Національний банк. Комерційні банки. Розрахунки і кредитування. Ринок цінних паперів. Національне валютне законодавство. Банківські системи зарубіжних країн. Інститут банківської таємниці. Підручник. – 3-тє видання. – К.: Видавництво А.С.К., 2003. – 198 с. – (Економіка. Фінанси. Право).

10. Майоров В. Проблема галузевої належності банківських договорів. // Юридичний журнал. – 2007. – № 5. http://www.justinian.com.ua/article.php?id=2657

11. Мацелик М.О., Мацелик Т.О., Пригоцький В.А. Фінансове право. Навчальний посібник. / За ред. В.К. Шкарупи. – К.: Знання, 2011. – 815 с.

12. Новий курс: Реформи в Україні 2010–2015. Національна доповідь. – К.: НВЦ Національної бібліотеки України імені В.І. Вернацького, 2010. – 225 с.

13. Орлюк О.П. Банківське право. Навчальний посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 392 с.

14. Орлюк О.П. Теоретичні питання банківського права і банківського законодавства. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 104 с.

15. Пахомов И.Н. Финансовое право. Учебник.. Издание третье, с изменениями и дополнениями. – Х.: Одиссей, 2007. – 328 с.

16. Про банки і банківську діяльність. Закон України від 07 грудня 2000 року № 2121 ІІІ. // Відомості Верховної Ради. – 2001. – № 5-6. – Ст. 30.

17. Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України: Збірник наукових праць. Т. 15. – Суми: УАБС НБУ, 2006. – 336 с.

18. Про Національний банк України. Закон України від 20 травня 1999 року № 679-XIV. // Відомості Верховної Ради. – 1999. – № 29. – Ст.238. В редакції від 16 червня 2011 року. // http://zakon.rada.gov.ua.

19. Про усунення зловживань у процесі залучення суб’єктами підприємницької діяльності грошових коштів громадян. Постанова Верховної Ради України від 22 грудня 1995 року № 491/95-ВР. // http://zakon.rada.gov.ua.

20. Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг. Закон України від 12 липня 2001 року № 2664-ІІІ. // Відомості Верховної Ради. – 2002. – № 1. Ст. 1.

21. Тосунян Г.А., Викулин А.Ю., Экмалян А.М. Банковское право Российской Федерации. Общая часть: Ученик. М.: Юристь, 2003. – 448 с.

22. Цивільний кодекс України. Закон, Кодекс від 16 січня 2003 року № 435- IV. // Відомості Верховної Ради. – №№ 40-44. – Ст. 356.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 374. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия