Студопедия — Мікрокосм і макрокосм. Світське і священне 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мікрокосм і макрокосм. Світське і священне 4 страница






Отже, можемо виділити за мовни­ми критеріями не три, а чотири зо­ни: (1) «україно-руський» південь з культур но-політичним центром в Києві, (2) «північновеликоруську» зону з центром в Новгороді, про­міжні зони — (3) майбутню Беларусь і (4) майбутню Московську зону.

Вимір культури побуту

Ця концепція підтверджується фольклорио-етнографічн йми ма­теріалами, зокрема аналізом зимо­вої святочної обрядовості. Особли­вий інтерес становлять такі без-


' Полной собрание русских летописей

ІЛаЛІПСРЛ).—

Т. II: Ипатьевская летопись. — СПб.,

1843— с. зэ;—

В цитатах із літописів тут і надалі «ять» передається через «і»,

як воно ні півдні і звучало, «ерн»

II КІПЦІ СЛІВ

опускаються, крім шн-тичннх тексті її.


Ця обставина давно відзначена фольклористами та етнографами і ставилася у зв'язок з тим, що сім'я у великоросійській традиції була дес­потичною, з необмеженою владою домовладики. Влада домовладики в Північно-Східній Русі була набагато більшою, ніж на півдні, так само, як влада домовладики у стародавньому Римі — набагато більшою, ніж влада батька у Греції. Щодо російської Півночі, то звичаї там були м'якши-ми, ніж на Північному Сході, що можна ілюструвати численними ма­теріалами, особливо щодо сватання і подружнього життя. Далі будуть розглянуті суто госпо­дарські відмінності півночі і півдня: на півночі довго трималося підсічно-вогневе землеробство, на півдні ж «вогняна ляда» в часи Русі витіс­няється трипіллям. На півдні панува­ла напівземлянка, яку лише впро­довж Київського періоду витісняє північний наземний дерев'яний бу­динок, але зберігається властивий для напівземлянки звичай обмазу­вання стін білою глиною. На півночі металургія ґрунтується на західній (германській) традиції наварювання або вварювання лез чи тришарового пакету, на півдні — на майстерності цементації металевих виробів та їх загартовування, що продовжує кельтську традицію. І так далі. Мабуть, все ж найістотнішою ви­явилась та різниця в статусі домовла­дики, яка відбилася в структурі коля­док. Владні, гютестариі. відносини кожного народу мають за зразок ті відносини підпорядкування, модел­лю яких £ сім'я. Римляни говорили, що жоден народ не знає такої суво­рої влади батьків, як вони, і що це — підґрунтя їх дисциплінованості і си­ли. Можливо, вони мали рацію.

умовно дохристиянські, архаїчні твори народної культури, як коляд­ки. За своїми поетичними характе­ристиками і колядки, і щедрівки на­лежать до пізнього часу, вони явно витримали вплив пізнішої поетики. Тому не можна ставитися до них не­критично, як до прямих свідчень глибокої давнини. Але, як показує їх дохристиянська образність, коляд­ки і щедрівки пережили радше ре­дакцію, згідно з новими умовами, ніж змістовну переробку.

Характерна різниця між північчю та півднем виражена в символіці ко­лядок.

Колядки прийшли в слов'янський світ з провінційно-римського півдня, від календ, що свідчить про розвиток не лише церковної, а й традиційної культури під греко-болгарським впливом. Ні в межиріччі Волги і Оки, ні на російській півночі колядок, власне, немає. Колядки на російсько­му півдні та в Бєларусі явно походять з української території. В межиріччі Волги і Оки їм відповідає так званий «овсень», а на Півночі — «виногра-дье». «Виноградье» засадово — зви­чайні вірші, сакралізовані завдяки додаванню приспівочки «виноградье красно, зеленое». Ця літературна, християнська за походженням і об­разністю приспівка розкриває міський характер самого обряду в північному краї. «Овсеиь» більше пов'язаний з архаїчним ритуалом, а його відмінність від українських ко­лядок надзвичайно характерна: тут відсутнє виділення в складі сім'ї по­ряд з батьком жінки і дітей. В колядці співаки звертаються до усіх трьох елементів сім'ї, кожен із яких мас свій космічний символ. У велико­російському овсені наявний лише владика.


Етноси й землі

Впродовж цього періоду на півдні Русі утворюються три «землі», віднос­но самостійні Київське, Чернігівське та Галицько-Волинське князівства.

Київська земля займала терито­рію, обмежену зі сходу Дніпром (хо­ча вузька ділянка на лівому березі Дніпра контролювалась Київськими князями, а Переяславське князів­ство являло собою південний фор­пост Київської землі). На півдні ме­жею Київської землі було Поросся, хоча князі виїжджали на лови знач­но південніше, в район сучасних Черкас, отже, цю територію кочови­ки не контролювали. Західна межа Київської землі — так звана Погори-на, територія вздовж річки Горинь, з містами Бужеськ, Шумськ, Тихомль, Вигошів, Дорогобуж, Гнойниця. За Погорину боролися Волинське і Київське князівства, взагалі це ко­рінна Волинська земля, але бувало, що вона ставала «волостю» київ­ською. Нарешті, північні межі Київської землі проходили приблиз­но по Прип'яті, але фактично в сфе­ру впливу Київських князів входило все Полісся; так, князівство Турово-Пінське впродовж половини всього розглядуваного періоду знаходилось У формальній залежності від Києва.

Територію Київської землі насе­ляли два етноси; поляни і древляни. Древляни розселилися і далі на Захід, на Волинь, де жили впереміж з волиняиами, і на північ від Прип'яті, на дреговицьку землю. Поляни-русь покорили древлян ще в часи княгині Ольги і врешті-решт асимілювали їх, але в часи Русі різниця між цими двома етносами була ще відчутною. Полянин Нестор у літописі характеризує древлян як варварів, «живущих скотсько». Як-


що поляни в цей період були ґрун­товно християнізовані, ховали своїх небіжчиків хоч і в курганах, але за християнським обрядом, без кос­трищ, та не клали їжу в домовину, то древляни залишили характерні кур­гани без ям, із слідами ритуальних вогнищ.

Неоднорідним з етнічного погляду було й населення Чернігівської землі. Русь-поляни займали південь її і луки вздовж Десни аж до Новгород-Сіверського. Головна територія кня­зівства населена була сіверою, яка за­лишила, зокрема, кургани вздовж ріки Сули і на схід аж до Курська. Північними межами землі сівери бу­ли лісові простори аж до Дворянська (нинішній Брянськ). Влада Чернігів­ських князів сягала далеко на північ­ний і південний схід — від Рязані до Причорномор'я (Тьмутаракань).

Можна думати, що піднесення Га­лицької землі чималою мірою стало наслідком її колонізації з півночі, з боку Волині. У будь-якому разі, якщо назва «Червона Русь» («червенські городи») має просторову символіку, то вона означає території на південь від основної землі, отже, в цьому ви­падку — Волині. За антропологічни­ми і культурними ознаками прикар­патське населення різко виділяється із слов'янського масиву галичани і гірці менші на зріст, темніші, гра-цильніші, їх музичний і танцю­вальний фольклор дуже різниться від загальноукраїнського. Радше за все, це наслідки змішування прийш­лого слов'янського населення з місцевими нащадками кельтського або фракійського етносу. Так чи інакше, дуже рано після заселення слов'янами Волинської землі почи­нається активне будівництво міст по верхів'ю Дністра і в прилеглих


 


Ы:



гірських районах. Галич побудовано, за даними археологи, в X ст.; місто стояло далі вглиб, у гори, на південь від нинішнього райцентру, на узвиш­шях над Дністром, що тече тут у гли­боких каньйонах. На заході Пере­мишль, Сянок, Ярослав стають цент­рами гірської «Перемишляи'■ землі». На сході землі, що їх об'єдна­ло Галицьке князівство, сягали в су­часну придністровську Буковину і в Поділля аж до Ушиці. Незважаючи на різницю між Волинню та Галичи­ною з Поділлям, ці дві землі, час від часу об'єднуючись у одному кня­зівстві, мали багато спільного в істо­ричній і культурній долі.

Ці три південноруські землі розта­шовані на території найдавнішого слов'янського розселення, базовій території для наступної слов'янської колонізації лісової півночі Східної Європи та її південного лісостепу, а згодом і степу. Відстані тут, як на той час, величезні, землі неосяжні, зв'яз­ки між землями і всередині них слабкі, — хіба що соляний шлях з Підкарпаття на схід ніколи не завми­рав. І все ж, незважаючи на неком-пактність території, вона являє со­бою певне ціле, центром якого є ве­личний Дніпро. Як два крила, прими­кають до нього Прип'ять і Десна з численними притоками в піщаних і болотистих, порослих сосновими та мішаними лісами берегах. Навіть звірина орієнтувалась на Дніпро як на вісь цієї території: восени водо­плаваюче птаство летить на південь вздовж Дніпра, до багатих рибою плавнів біля його гирла.

Галицько-Волинська, Київська та Чернігівська землі охоплюють воло­гу і достатньо родючу лісову смугу, що поступово переходить в чорно­земний лісостеп. Рубіж із барвис-


тим трав'яним степом — історична межа України, край поля, який завжди притягував охочого до землі хлібороба, край загрози і свободи.

Культурно-політичний сенс роздрібненості

В історіографії, як російській само­державній, так і в радянській, закрі­пилось уявлення про «період фео­дальної роздрібненості» як про сум­ний час у нашій історії, своєрідний за­непад Руської держави. Та факти не підтверджують уявлення про якийсь занепад Київської Русі в період, що настав після смерті Ярослава чи при­наймні Володимира Мономаха. Як і всі «варварські королівства», як слов'янські держави на заході, Київська Русь виявляє здатність зібрати величезну військову потугу і стати грозою для сусідів, але ця поту­га не може бути довготривалою. Не можна ототожнювати її з держав­ністю взагалі. Перші кроки до ство­рення правових засад Руської дер­жавності зроблені якраз після смерті Ярослава його синами («Руська Прав­да» першої редакції). Встановлення реального державного контролю над територією Русі могло бути досягнуте тільки шляхом послаблення цент­ральної влади, передачі її функцій землям та удільним князям.

Роздрібненість Русі не може бути оцінена однозначно на тій підставі, що стала причиною безсилля перед лицем монгольської навали. Муси­мо бачити всі сторони справи.

Розпад держави на дрібніші фраг­менти може мати різний характер. Він може супроводжуватися зане­падом та аграризацією міст, загаль­ним зниженням культурного рівня. В Київській Русі відбувався інший


процес: падіння влади Києва над регіонами супроводжувалось роз­квітом міст, посиленням регіонів, загальним піднесенням культури. В останню третину XII і першу поло­вину ХШ ст. і Київська земля, і пери­ферійні князівства знаходяться у мані найвищого розквіту культури.

В соціальній, політичній та куль­турній історії Київської Русі при­близно всередині XII ст. проходить рубіж, який відд^яє епоху, де діяла інерція централізованої держави, де відбулася перша рецепція христи­янської культури, від нової епохи, коли всі регіони східної Слов'янщи­ни набувають свого неповторного кулмурио-політичпого обличчя.

Політично різниця між регіонами східної Слов'янщини стає дедалі оче­виднішою. Північ (Новгород, Псков та зеті їх колонізації аж до Білого моря) підпорядковує князівську владу місту, висуваючи на перший план постать церковного владики як «президента» міської республіки, і перетворюючи князя на головнокомандуючого та на­чальника поліції. Північний Схід (Москва, Московська Русь) грун­тується на необмеженій владі велико­го князя, побудованій за моделлю дес-пота-домовладики. Південь, ядром якого була Русь у власному значенні слова, або, як ми будемо говорити з великою часткою умовності і орієнту­ючись на сьогоднішні реалії, Україна-Русь, — зберігає нерівноважиий, кон­сенсусний характер влади, з певною мірою залежності князівської влади від віче, але без юридичного оформ­лення процедури і форм залежності, із змаганням князів за владу над тери­торією Русі загалом, яка тепер зво­диться до змагань між трьома землями за прикордонні міста і за династичні права на Київський престол.


Цілісність території підтримувалась і її релігійною інтеграцією, і книжною культурою, і полісною структурою — взаємними- стосунками між містами, де велику роль відігравав престиж міста, і близькістю народних вірувань та діалектів.

Цілісність соціального і культурно­го комплексу, який ми звемо «Київська Русь», трималась на взає­модії різних правових, економічних і культурних світів. Можна, як і в Європі, говорити про співіснування в Київській Русі кількох світів:

(1) світу села, незалежних мужів, що вели своє господарство на рівні, який протримався вісім — десять століть;

(2) світу міста, де жили ремісники, що працювали безпосередньо на ри­нок або в системі найманої праці, торгівці та інший люд;

(3) світу церкви та монастирів,
який юридично залежав від грецько­
го, Константинопольського владики;

(4) світу князівського двору з його
дружиною та челяддю.

В кожному світі були свої структу­ри, свої потестарні відносини, що розвивалися на архаїчних засадах автономно від економічних.

§ 3. СОЦІАЛЬНІ СВІТИ РУСІ

Світ села

У культурі села і в сільськогоспо­дарському виробництві в цей період відбуваються серйозні зміни. Пе­редусім це стосується південного краю Східної Слов'янщини, саме України-Русі. Тут на зміну «вог­няній ляді», підсічно-вогиевому зем­леробству скрізь, за винятком


 


Т


 




Українські туги:

а) традиційний
український;

б) кустарний

Українські рала: і) однозубе їезполозове; ')) і полозом; і) граблеподібне; ') бороноподібне


Полісся, приходить землеробство на постійно оброблюваних землях, відповідно — життя на сталих довго­тривалих поселеннях. У X ст. по всіх слов'янських землях поширене при­близно однакове знаряддя об­робітку ґрунту — дерев'яне рало з залізним наконечником, яким земля розорювалась досить неглибоко і з великими труднощами. Водночас набуває поширення плуг, знаряддя, вдвічі продуктивніше за рало, яке не просто «розпорює» землю, але й, ріжучи її лемешем ш череслом, потім відвалює і перевертає так зва­ною полицею.

Плуг цей, що називається україн­ським, панував у нас до XVIII століггя. Це була велика і важка конструкція з металевими частинами; орати плугом


можна було тільки двома парами волів або коней, а потім все одно тре­ба було культивувати землю ралом чи бороною. Цея цієї конструкції зане­сена, за висновком фахівців, з Бал­кан, де вона жила з часів римського «плуга». Але власне плугом це знаряд­дя стаю тільки після того, як на основі балканської конструкції наші ви­нахідники зробили рішучий крок до техніки відвалювання.

На Русі діяла система мір, що під іншими назвами збереглась майже до нашого часу. Міра довжини, лікоть (44,5—46,6 см), залишилась незмінною, а замість києво-руського, старого сажня у три лікті в XVII ст. в Росії введено «новий сажень». Проте верста (1067 м) з 500 нових саженів точно дорівнювала поприщу часів Київської Русі із 750 старих саженів. Зернові і всі сипучі тіла мірялися об'ємами. Кадь (з XVT ст. на Україні вона називалась бочка) — два полов­ники (відповідно дві копи) — чотири четверті (корці) — вісім осьмип; ось­мина точно відповідала римському медшну.

Обчислення продуктивності се­лянської праці впираються в те, що не було точних відомостей про оди­ницю оброблюваної площі — плуг. її вираховують таким чином. Сім'я з 6—7 чоловік могла обробити за 20— ЗО днів весняних і стільки ж — осін­ніх робіт близько 8 десятин (ця міра з'явилась у XV ст., вона трохи більша гектара). Головний час витрачався на оранку (40 днів). Ми знаємо, яким був врожай із «плуга». А подальші обчислення залежать від того, якою була система землеробства. Якщо двопілля — тоді плуг буде більший, якщо трипілля — менший.

Археологічні дослідження показа­ли, що в одному й тому ж госпо-


дарстві сіяли і озимину, і ярину. От­же, сівооборот був трипільний. А, отже, плуг був менший (бо части­на площі гуляла під парами) і вро­жай був сам-6.2, тобто до 50. пудів з десятини (до 8 центнерів з гектара). Ця обставина, у з'ясування якої вирішальний внесок зробив В.Й. Дов-•к, має величезне значення д>\я розуміння етану нашої агрокультури. Вона означає, що в часи Київської Русі на території України склалася ка і система господарювання на селі, яка засадово не змінилася до XIX століття.

Велика кількість поселень цього часу складається з одного будиночка десь у глибині лісу. Це, власне, тим­часове приміщення, в якому жила сім'я за умов «вогняної ляди», коли через кілька років місце посіву міня­лося. Але й сталі поселення були не­великі — по дві-чотири хатинки, рідко по десятку і більше. Праця бу­ла надзвичайно важкою і виснажли­вою. Особливо важко було косити «горбушею» — косою, яка, на відмі­ну від пізнішої «литовки», не різала, а підсікала траву ударом (хліб з цієї причини косою-горбушєю не коси­ли, тільки жали серпами). В сінокіс (горбуша дожила до нових часів) ду­же боліли шия, поперек, сухожилля; спина і руки вкривалися виразками, від напруги люди хворіли животами. Але внаслідок важкої праці сім'я ма­йї близько 200 пудів (3,2 тонни) ози­мого хліба і могла частину його про­давати в місті.

Про діяльність сільської громади («верв») відомо лише те, що вона не­сла відповідальність перед князів­ською владою за злочини, вчинені на її терені, за податки та повинності. Про спільне користування землею, перерозподіли, «розклад громади» і


виділення багатіїв тощо даних немає. Всі міркування щодо цього є суто умоглядними.

Світ міста

Міста виникають з різних причин. Одні, як Київ або Чернігів, об'єднува­ли в одне ціле навколо княжого двору різні «кінці» — окремі поселення. Інші, як Холм, засновані князями або, як більшість невеличких міст на По-россі, виростають із сторожових фортець, або були колись племінни­ми центрами, як Вручій (Овруч), або стольними містами удільних кня­зів, як Севськ, Трубчевськ чи Де-брянськ... Хоч би як воно було, до­сить з'явитись міському центру, щоб почався немовби процес криста­лізації навколо нього, який включає утворення ринку, а пізніше — будів­ництво церков, монастирів, розрос­тання ремісничих посадів.

Шведи називали Русь «країна міст» — Gardarika. Слід було б сказати точніше, країна градів, бо шведи розрізняли у себе gard — град і borg — місто західноєвропейського типу. Щоправда, це радше було даниною традиції, бо Новгород-Гольмґард і Кнїв-Кенуґард на\ежали до гардів так само, як найбільше місто Європи — Константинополь-Міклаґард.Але різ­ниця між градом і європейським містом дійсно існувала. На заході місто мало два цеіпри — князівський замок і міський ринок з ратушею. Слов'янські гради мали один центр — кремль або дитинець, що до нього тяг­нулись всі інші забудови. Град не так щільно забудований, як «бурґ»-«борґ», бо на сході не було такої око номії землі: в містах Русі були великі площі під городами і садами, були пе-забудовані простори — болота, луки,


 






Київ, кінець X ст. Макет

Забудова

київського Подолу. K-XR ац.


пустища. Дерев було достатньо, а от кам'яні споруди — велика рідкість.

Центр граду розташовувався на ви­сотці, як правило, — на мису, витяг­нутому до річки, де знаходилась при­стань. Обгороджений трикутником, він з XJI ст. набував форм, більш відповідних до вимог фортифікації, геометрично правильних. Тут пану­вало купчасте планування — всі спо­руди групувалися навколо княжого двору та собору. До стін тулився тор­говельно-ремісничий посад. У кня­жому місті його вулиці орієнтувалися на княжий центр, у інших містах — на дороги, що вели до сусідніх міст та на пристань. Доріг було тоді дуже ма­ло, користувалися переважно річко­вими шляхами.

Ш

Чим займалися городяни? Спочат­ку землеробством у містах займа­лась більшість населення, і пізніше в містах тримали городи, худобу, відтак раненько треба було вигнати


худобу на пашу через міські ворота, в полудень подоїти, увечері знов пригнати через міські ворота, доки їх. на ніч не закривали. Важко сказа­ти, чим спочатку відрізнявся городя­нин від селянина, але різниця, як ви­явили антропологи, була навіть у фізичному обрисі: городяни належа­ли до того ж етносу, що й навко­лишнє населення, проте були вищи­ми, довше росли, мали тендітніший вигляд, тонший кістяк. Те, що нази­вається «повітрям свободи», ширше кажучи — міський спосіб життя — впливало і на фізичні, і па духовні характеристики.

На території лісостепу і близькій до неї лісовій території Півдня пере­важали напівземлянки. Уже в ГХ— X ст. в Києві і навколо нього, а в на­ступному — все далі на південь по­ширюється з північних слов'ян­ських районів наземний зрубний дім із соснового або ялинового дере­ва, а з XII ст. такий дім витісняє напівземлянку по всій лісостеповій території. Відсутність європейської тісноти спричиняє до того, що забу­дова була невисокою, рідко які князівські споруди сягали трьох по­верхів. Багаті будівлі мали сіни — відкриту терасу на другому поверсі, а ще й терем — немовби башту, в якій знаходились кімнати. Садиби розміщувалися так, щоб їх компо­зиції були мальовничими, не було монотонності і скупченості буді­вель, між дворами був «прозор» не менше, ніж 12 стоп (4 м).

Кінці були заселені торгово-про­мисловим людом. Князь міг спеціально селити ремісників у по­саді. На посадах до середини ХШ ст. майже в кожному домі була май­стерня — дереводіла, тесляра, го­родника, мостника, коваля, тесляра,


гвіздочиика, оловолля теля і гак далі. Вулиці заселялися за професіями, адміністративною одиницею була сотня. Люди одного ремесла мали систему учнівства, складали іспити [побили «урочні вироби»), влашто­вували «братчини» — колективні ил свята з пережитковими по-жил вами. Інакше кажучи, існувала напівсакральна, напівпрофанна ор­ганізація типу цеху або братства. Згодом з'явилися і посадські церк­ви, посвячені покровителям рі ремесел.

Грошова одиниця — гривна — як одиниця ваі'и вела родовід через арабський Схід від давньовавилон-ської міни. Давня міна золота йшла па аекан ку 96 арабських динарів, доб­ре знайомих на Русі. Руська золота гривна як міра ваги дорівнювала міні і важила 409 г. Пізніше в Росію при-йшов німецький фунт, 'Який важив рівно стільки ж і був, таким чином, спадкоємцем київської гривни. Спроби карбувати власну монету робили князі Володимир, Святополк Окаянний і Ярослав Мудрий; їх «златниці» більш-менш дорівнюва­ли динару і становили 1 /96 частину гривни (1 золотник). Гривна срібла була, як і на Сході, важчою (128 зо­лотників), з неї карбувались 192 зо­лотники — по 2/3 золотника на один срібний диргем в арабському світі і на одну срібну монету Володимира і Святополка Окаянного. Проте в Ук­раїні не було родовищ срібла і золо­та, і карбувати власну монету не вда­лося. Коли різко скоротилася торгівля зі Сходом, як грошова оди­ниця використовувалась гривни куп, тобто розраховувались шкурками куниці. В X—XI ст. гривно кун дорів­нювала 20 ногатам, 25 кунам, або 50 різаним (різана — на відміну від


печати — шкурка з відрізаними ніж­ками). Впродовж наступного сто­ліття купа знецінилася вдвічі. Вико­ристання шкурок замість грошей мало великі незручності — так, на будівництво Георгіївської церкви Ярослав Мудрий надіслав «зарпла­ту» майстрам на двох підводах. А проте гроші-шкурки були в обігу, і наймані робітники одержували за­робітну плату.

Центром торговельно-ремісничої частини був торг, біля якого спору­джувались, як правило, церкви св. Миколи або св. Параскеви. Через торг проходило майже все, що спо­живав городянин, і багато з того, що необхідне було селянину. Так, горо-дяни майже ніколи не носили ли­чаків. Найбідніші носили поршні (постоли), зшиті з простого шматка сиром'ятної шкіри, або черевики, дещо складніші, зшиті з черев'я — м'якої шкіри з черева тварин, що підтримувалися шкіряними ж пово­розками. Але і бідні, і багаті городя­ни переважно носили чобота (годі їх називали по-тюркськн сшюги, слово чоботи з'явилося в наступну епоху й означало щось на зразок сучасних черевиків). Чоботи-еаіюги бували і прості, і з кольорової сап'янової шкіри, і розшиті багатим шитвом, навіть перлинами; майстер-усмо-швець сам і виробляв шкіри, і шив. Кожум'яка був майже такою ж ле­гендарною постаттю як і коваль. До XII ст. ніколи не знаходимо в се­лянському майні решток чобіт, нато-


литися десь у лісовій хащі (степняки не влаштовували довгих осад вели­ких міст, але й не заходили далеко вглиб лісу). Князівський світ Слово «князь» утвердилося в по­буті досить пізно — воно має гот­ське походження і в цій літера­турній формі прийшло на Русь із Болгарії. Перед цим київського кня­зя називали каганом. Каган, хагаи, хан — термін тюркський, потрапив він із хазарського середовища. Сама по собі інституція військового державця існувала у слов'ян і до термінологічних впливів зі сходу і заходу, проте невідомо, які саме бу­ли у давніх слов'ян його функції. Князь-каган називається в літопи­сах «самодержцем», що є калькою з грецького «автократор», тобто пра­витель, від іншої влади не залежний. Князі були багатими. їх виділяв і ба­гатий одяг — плащ-корзно, застіб-нутий на плечі дорогою фібулою, особлива кругла обшита хутром шап-

мість майстерні по плетінню личаків розкопано в міських поселеннях: се­ляни часом купували в місті личаки! Вже на початок розглядуваного періоду шкіра, лико, кора відступили як матеріал для одягу всіх східних слов'ян перед домотканними ткани­нами з льону і полотна. Самі ткали шерсть і льон, грубе полотно з ниток, самі ж кроїли і шили, в багатших до­мах це робили слуги. В місті десь на


українській території було зроблено важливий винахід — тягарець для ве­ретена з рожевого шиферу, прясли­це, що замінило аналогічні шгаяні та кістяні. Пряслиця з Овруча й Києва розносились торговцями по всій без­межній території східної Слов'янщи­ни. Універсальний одяг слов'янина — порти, тобто полотняна сорочка і такі ж вузькі штани — гачі. Жінки й дівча­та поверх довгої сорочки вдягали ще й запаски з грубої тканини. У плащі з грубого полотна — вотолі — ходили як у місті, так і в селі. Носили поверх портів свиту, довшу або коротшу, теж із вотоли. Але згодом — передусім у місті — білі порти стають спіднім одя­гом. Верхня сорочка з розрізом біля ворота защіпається бронзовим ґудзи­ком або зав'язується шнурочком, прикрашаються вишивками комір, зап'ястя, поділ. Взимку і городяни, і селяни носили кожухи. Але в містах серед багатшого люду поширюється звичай покривати кожух різними тканинами, по змозі і багатими при­красами. Характерною рисою мі­ського вбрання були різнокольорові тканини, у зв'язку з чим стає необ­хідною професія красильника.

Хоч на продаж вироблялось бага­то всього в хатках-майстернях горо­дян, торгувати на дому не годилося, все виносилося на торгові ряди. Торг був також місцем, де можна почути всі новини. Спеціальна уря­дова особа, бирич, ходив тю торгу із своїм жезлом та сурмою, вигукуючи розпорядження влади та різні по­шти.

Тільки у великих містах стояли прекрасні кам'яні церковні споруди. Престиж міста визначався кількісно церков, їх багатством, кількістю мо­настирів, що тулилися до міських стій.


І чи не найголовніше в місті в ту неспокійну пору — міські укріплен­ня. Вони зберегли традиційний для слов'ян характер. Стіни, що захища­ли місто, являли собою дубові зру­би — городні, кожен зруб — із 12 комірок 3 на 3 м, засипаних грун­том. Городні робилися в три ряди, зверху йшли забороли, бруствери із отворами для стрільби. Будівництво, утримання і ремонт міських укріп­лень покладалися на городян, до робіт залучалися також навколишні селяни. Доки не з'явилися спеці­альні стрільці, пушкарі і воротники, тобто фахівці з воріт, обов'язки за­хисту міста також покладались на городян.

Населення Києва за найбільш обе­режними підрахунками (П.П. Толоч-ко) налічувало не менше 45 тис. чо­ловік. Судячи з площі міста, ненаба­гато меншим був Чернігів. До розмі­рів Києва (за площею) наближалися Білгород (нині с Білогородка під Києвом), Галич, дещо меншим був Переяслав. За тодішніми європей­ськими мірками це були великі міста (в Парижі в кінці ХНІ ст. жило 24тис. чоловік, у Тулузі, Марселі. Барсе­лоні —12—15 тисяч).

Вважається, що у всій Київській
Русі на час монгольської навали
налічувалося близько 300 міст. От­
же, може йти мова лише про кілька
відсотків міського населення по всій
східній Слов'янщині, хоча, безумов­
но, частка міського населення була
вищою на півдні, на нинішній ук­
раїнській території, та на півночі,
біля Новгорода. Почім почали роз-
ітиея міста в Заліссі, в ме­
жиріччі Волги і Оки. При цьому в
більшості своїй міста були малеиь-
а найнадійніші! т за-







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 798. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.05 сек.) русская версия | украинская версия