Студопедия — Розділ VIII. Культура України в період
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розділ VIII. Культура України в період






__________ комуністичної диктатури

§ 1. Криза європейської цивілізації................

Війна і загроза цінностям Заходу................

Двадцяті роки: проблиски надії................

Фашизм........................................................

§ 2. Утвердження комуністичного тоталітаризму

Ленін і «диктатура пролетаріату».........

«Ленінський кооперативний план»...........

Тоталітарний поворот.............................

§ 3. Україна в епіцентрі трагедій...................

Українська інтелігенція в Громадянській війні

Непівський реформізм і «українізація»......

Терор і кінець «українізації»......................

§ 4. Культурне піднесення 20-х років............

Освіта і культура......................................

Всеукраїнська Академія наук......................

«Масовізм» і Хвильовий.............................

Український авангард.................................

Винниченко..................................................

Культурні орієнтації

українського націоналізму...........................

§ 5. Культура України в період

сталінського тоталітаризму......................

Сталінський тоталітарний режим............

Україна в системі тоталітаризму...........

Україна в Другій світовій війні:

культурно-політичні перспективи............

Культура України в повоєнній

тоталітарній імперії..................................

«Соціалістичний реалізм»...........................

§ 6. Розклад тоталітаризму.............................

Глобальний контекст історії.....................

Економічна стагнація СРСР........................

Політична культура епохи Хрущова..........

«Розвинутий соціалізм».............................

Політичний простір України...................

Культура повсякденного життя...............

Науково-технічна культура України..........

Гуманітарна культура України...................

Підсумки........................................................

Що таке Україна?.......................................


пам'яті якої час від часу не звучали б і ні фрази з творів великого німецького композитора. Прої­дає це підстави змішувати в кожній культурі своє і запозичене? Можна сформулювати характеристики влас­не української музичної культури і віднести до національної три, тільки ті твори, яким ці характеристи­ки властиві.

Але в такому разі можна навести каверзніший приклад: чи належить до української культури Біблія?

Заперечуючи належність Біблії до нашої національної культури, ми ри­зикуємо вилучити з неї всі ікони і храми, всю систему свят і обрядів, без яких немислима культура побу­ту нашого народу впродовж віків. Звичайно, народна свідомість прий­няла християнство з його віровчен­ням і обрядовістю далеко не у повній відповідності до канонічної книжне церковної норми. Та неможливо відокремити в культурному фонді нації «власне українське» від «набу­того християнського».

У подальшому викладі ми намага­тимемося не нав'язувати читачеві відповіді на питання, що для націо­нальної української культури ор­ганічне, а що не органічне. Право та­кого суду належить історії. Будемо розглядати в цілості все те, що вхо­дить АО культурного фонду ук­раїнського народу, по можливості як систему, і будемо пам'ятати, що різкі люди, соціально-культурні верстви, політичні течії завжди вибирали собі з цього фонду не все набуте, а лише те, що хотіли і на що були здатні.

І, нарешті, ще одна складність, ма­буть, найбільш серйозна: що вважа­ти нацією? З якого часу можна гово-


рити про українців як націю, а, от­же, який період і який культурний комплекс належать до української національної культурної традиції?

Одразу слід відкинути відповідь, що здасться найпростішою: спира­тися на українську мову як не­обхідну ознаку української культу­ри. По-перше, не вся культура втілюється в мові. По-друге, навіть такі сфери культури, як література, далеко не завжди спираються на національну мову. Нарешті, мова імінюється, і було б помилкою вилучати з історії української куль­тури якийсь період тільки тому, що мова тих наших предків відрізняла­ся від сучасної.

Якби перш, ніж писати про істо­рію української національної куль­тури, необхідно було знайти загаль­новизнану дефініцію нації, мета на­писання цієї киши була б без­надійною. Мабуть, і тут слід пошу­кати компроміси.

Аналогія, яка здається в цьому ви­падку корисною'г доцільною. — це аналогія між етносом (народом, нацією) та популяцією.

Все живе в природі поділяється на види, останні підрозділяються на популяції — групи особин певного виду, що живе на певній території. «Популяція», якого є етнос (нація, народність), має із тваринною попу­ляцією спільне тільки те, що групи людей розподілені на різні в куль­турному відношенні спільноти, які проживають на певних територіях. Ця різність, відносна відокремле­ність і територіальна прив'язаність соціально-культурних груп забезпе­чує інформаційну багатоманітність у суспільстві. Етнічна єдність нє-рід-


ко усвідомлюється як «кровна»,
іоріднеяість, але на­
справді є споріднен кffi і во культурі,
а не по крові. Людство культурно
дискретне, як біологічно дискрет­
ний вид у світі живого. І кожен ет­
нос с «кузнею культурної еволюції»
завдяки цій диск['. юдського

світу. Новації в культурі відбувають­ся в рамках певного етносу, пе­ребігають по етнічному культурно­му полю, взаємодіючи з іншим! лузями цієї культури. Так я;

загальнолюдський куль­турний прогрес, бо етноси культур­но не закрий" один для одного, куль­турне «схрещування» відбувається ерервно, якщо відносини між етносами не складаються особливо нещасливо.

Національна чи етнічна організа­ція є однією з структур, що нагро­маджують досвід і передають його новим поколінням. Як класифікува­ти етнічні спільноти, як відділити нації європейського типу від інших


видів етнічної спільності — це проб­лема соціології та філософії історії. Для курсу історії культури достатньо констатувати, що певна спільність — мqЯЩ) не така згуртована, може, над­то крихка, але спільність — існувала, в ЇЇ рамках жила культура.

Духовна культура українського суспільства розглядається в цьому посібникові у взаємозв'язку з полі­тичною та господарською. Увесь комплекс проблем розвитку ук­раїнської культури висвітлюється у зв'язку з світовим культурним процесом.

Посібник розрахований не тільки на викладачів і слухачів курсу історії української культури. Врахо­вувати широкий культурний фон доводиться при вивченні і літерату­ри чи окремих мистецтв, і загальної історії, Звичайно, запропонована в книзі концепція розвитку ук­раїнської культури не є абсолютною і безсумнівною і допускає альтерна­тивні точки зору.


 





§1. СЛОВ'ЯНИ В ГРУПІ НАРОДІВ

ІНДОЄВРОПЕЙСЬКОЇ МОВНОЇ СІМ'Ї

Індоєвропейська проблема

Слов'яни — мовні і культурні на­щадки стародавнього народу, який ми називаємо індоєвропейцями. От­же, історію України треба було б по­чинати не з нашої сучасної території, а звідки-небудь із Малої Азії, степів Алтаю, північного Причорномор'я чи іншого ареалу, де визначать, на­решті, лінгвісти і археологи пра­батьківщину індоєвропейців.

Можливий, щоправда, і дещо інший підхід, що його один із ук­раїнських політичних діячів наївно, але виразно визначив фразою: «ми жили тут вічно». Можна вважати, що ті, хто тут жив впродовж віків, ну, хоча б з неоліту, і є «ми».

Що таке взагалі в історії «ми»? До якої глибини віків, як далеко в часі правомірно говорити про народи-попередники «ми»? Що спільного у тих, хто обробляв українську землю примітивними мотиками тисячі років тому, з нами — сьогоднішніми жителями міст і сіл України?

Єдиної для всіх випадків відповіді на це питання немає. Зміна населен­ня може бути повною, супроводжу­ватись витісненням або винищен­ням аборигенів — і те, й інше бувало в історії людства. Вона може бути частковою і супроводжуватись аси­міляцією місцевого населення чи йо­го решток. Тоді залишається суб-стратний культурний вплив на за-войовників. Але й сліди місцевого, субстратного впливу не означають ще, що історія прийшлого народу Є


Дериваиіііна модель членування загально-індосвропейськоі мовної області та формування історичних діалектів (за Т. І'амкрелідж та Вяч.Вс. Івановимі

продовженням попередньої історії цієї землі. Можна твердо сказати: хибно вважати історію українського народу простим продовженням історії тих народів і культур, які ко­лись жили на нашій території.

Яке це мас значення сьогодні, в атомний та комп'ютерний вік? Ви­являється, має. Не тільки в дрібни­цях, але й в глибинних світоглядних структурах, що визначають напрям­ки культурного розвою, знаходимо сьогодні сліди найархаїчніших уяв­лень. Саме тому, а не з абстрактного прагнення відшукати втрачених фізичних праотців, необхідна ре­конструкція глибокої давнини.

На території України знаходяться сліди різноманітних культур далеко­го минулого, наприклад, так званої Трипільської культури V—ПІ тис. до н. є. Було чимало спроб подати історію цієї культури часів єгипет­ських фараонів як історію «пра­українців». Проте носії Трипільської культури аж ніяк не могли бути ані слов'янами, ані їх прямими поперед­никами. Загалом для істориків роз­шифрування етнокультурної прина­лежності «трипільців» є частиною проблеми Балкансько-Дунайських культур, які могли бути індоєвро­пейськими, а могли належати до-індоєвропейському населенню цьо­го регіону. Проте «трипільці» почас­ти могли передати свою культурну спадщину тим індоєвропейським предкам слов'ян, які прийшли на цю територію і їх витіснили або частко­во асимілювали.

Індоєвропейська проблема має ба­гато різних аспектів. Лінгвісти вста­новлюють риси давньої індоєвро­пейської мовної системи, групи діалектів, на які членувалися індо­європейські мови, генезу індоєвро-


пейських мов. Разом з істориками та археологами вони намагаються вста­новити територію первісної індо­європейської мовної спільноти, шля­хи міграції індоєвропейських на­родів, маршрути, за якими предки су­часних індоєвропейських народів прийшли на нинішні свої землі. Ре­конструюються риси культури, міфо­логії, суспільного устрою стародавніх індоєвропейців та їхніх нащадків.

Хоч би як було заманливо просте­жити маршрути руху наших предків по Євразії, їх взаємодію з доіидо-європейським населенням завойова­них територій, а потім і з іншими на­родами індоєвропейського мовного кореня, не все це істотно для істори­ка української культури. Нам важли­во сьогодні відшукати архаїчні уяв­лення, рештки яких дійшли до нас крізь пітьму століть, — незалежно від того, якими дорогами прийшли наші предки на землю України. Тому зупинимося лише на тому боці гіпо­тез про історичне минуле індоєвро­пейців, який має безпосереднє зна­чення для розуміння минулого і су­часного стану культури.

У середині минулого століття дослідникам здавалось, що характе­ристика індоєвропейського (раніше часто говорили «арійського») пра-народу — справа досить доступна кожному, хто знайомий з санскри­том, іранською, грецькою та ла­тинською мовами. Пізніше вияви­лось, що в таких реконструкціях все побудоване довільно, і вибрати се­ред конкуруючих гіпотез одну-єди-ну абсолютно неможливо.

Настав період спаду інтересу до індоєвропеїстики. Історики культу­ри зацікавились більш надій; здавалось би, працею — порівняль­ним аналізом міфів індоєвропей-


ських народів, а лінгвісти перейшли від історії мов (дісхрошюго мовного аналізу) до систематичного опису мовних структур (синхронний мов­ний аналіз, дескриптивна лінгвісти­ка). Дескриптивна лінгвістика після класичних праць фердінанда де Соссюра дала можливість зроби­ти точні класифікації мовних явищ, розгорнути типологічні досліджен­ня, особливо в фонології — аналізі звукового складу мови як системи.

Справа в тому, що відтворення стародавньої лексики індоєвро­пейської прамови є єдиним надій­ним способом реконструювати культуру індоєвропейців і навіть гео­графічне середовище, в якому вони жили. А відтворення праіндоєвро-пейських слів на підставі простої схожості слів сучасних індоєвро­пейських мов — справа безнадійна, оскільки збіг звучань і значень мо­же бути випадковим. Треба встано­вити закони, за якими з певної пра-форми конкретна комбінація звуків 'Преходить у різні мови, який ви­гляд вона буде мати в кожній мові-наступниці. Саме ці методики вда­лося розробити на підставі дескрип­тивної лінгвістики.

Однією з оригінальних рекон­струкцій індоєвропейського минуло­го, що охоплює максимум доступних на сьогодні лінгвістичних та істори-рних даних, є гіпотеза, за­пропонована Вяч.Вс. Івановим та Та-мазом Гамкрелідзе. Хоч би яким бу­ло ставлення до цієї гіпотези, будь-який дослідник сьогодні повинен зважати на факти, що їх ввели авто­ри в науковий обіг. Так, використо­вуючи новітні концепції лінгвістич-

• аналізу, Вяч.Вс. Іванов таТ крелідзе показали, що в прамові була лексика для позначення гірських


 

ікайХ ГермШс. Балю-слов'






Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 380. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия