Студопедия — НДРуШТИШГ,. ЛЛРОЙІ'ЛЗАКИЕС
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

НДРуШТИШГ,. ЛЛРОЙІ'ЛЗАКИЕС






тутом. 1921 p. при ІНО створено «ро­бітничі факультети» («робітфаки») для підготовки до вступу у вищі навчальні заклади вихідців із робітни­чого класу та селянської бідноти. Па­ралельно розгорнулася широка кам­панія по ліквідації неписьменності: 1923 р. створено організацію «Геть неписьменність!» на чолі з самим го­ловою ВУЦВК Г.І. Петровським. За десять років через систему ліквідації неписьменності пройшло два мільйо­ни чоловік, переважно селян. Кіль­кість неписьменних серед людей ві­ком від 9 до 49 років зменшилась з 48 відсотків у 1920 р. до 36 відсотків у 1926 р., у тому числі серед чоловіків — до 18 відсотків.

Рисою освітніх реформ була їх «робітничо-селянська» орієнтація. Українську Академію мистецтв біль­шовики перетворили на Київський художній інститут, ліквідувавши та­ким чином автономію цього закладу; натомість на «гетьманську» Академію наук вони зважали й обмежилися прийняттям Положення про Всеук­раїнську Академію наук постановою


уряду від 14 червня 1921 p., яке так ніколи в повному обсязі й не було впроваджене в життя. Зрештою, нар­ком Гринько намагався проводити політику в дусі постанови уряду від 1921 p., щоб «вищу школу і всю на­укову працю зробити посередником для визволення пролетарських мас від темноти і нужди»*.

Наслідком культурного розвитку України в перші роки комуністичної диктатури було, з одного боку, різке розширення соціальної бази ук­раїнської культури, залучення до освіти та творчості найширшого за­галу вчора ще малописьменних мас, переважно молоді, а, з іншого боку, неминуче при цьому різке знижен­ня «планки» мінімуму культурності, можна сказати, орієнтація на посе­редній рівень.

Діяли, проте, і протилежно спря­мовані сили. Зберігалась і зберігала вплив стара еліта, навіть заангажова-на політично в роки революції в ан­тибільшовицьку діяльність; вузівська молодь з пристрастю увірвалась до культурного життя, створювала нав­коло його болючих питань атмосфе­ру щирого ентузіазму і швидко вису­нула нові яскраві імена. Характер­ною рисою умонастрою молодих культурних сил була слабка їх по­в'язаність з традицією, гостра потре­ба пошуку абсолютно нових форм життєвої поведінки і загальних цін­ностей. Ознакою тієї епохи була зне­вага до так званих «умовностей», де­монстративна простота поведінки, яка виявляла потребу в створенні за­ново всього культурного світу. Однією з ознак такого антитра-диційного укладу повсякденого жит­тя є завжди відносна свобода у сфері шлюбних відносин. Україна давала тоді найвищі по радянських рес-


публіках показники розлучень: на 100 шлюбів припадало розлучень

місто село разом

1923 р. 16,4 9,9 10,8

1924 р. 19,4 11,9 12,8 1925р. 32,2 15,1 16,4*

Столицею Української Соціалістич­ної Радянської Республіки тоді був Харків. Київ залишався у багатьох відношеннях своєрідною культурною столицею. Тут працювала Академія наук, тут був центр українського ма­лярства — Київський художній інсти­тут, Київська консерваторія і музич­но-драматичний інститут ім. М.В. Ли­сенка (1925 p. консерваторію пере­творено на музичний технікум, де за­лишились лише виконавські факуль­тети, інші увійшли до музично-драма­тичного інституту). В Києві діяли 5 ук­раїнських театрів: Державний імені Шевченка, Народний (з 1922 р. — ім. Заньковецької), 3 районних, а та­кож російські — ім. Леніна, Держав­ний і Червоноармійський театр, Ук­раїнська експериментальна студія (пізніше театр ім. Гната Михайличен­ка) та єврейський «Оноіб». У березні 1922 р. Курбас створив театр «Бе­резіль».

Театр ім. І. Франка 1923 р. переве­ли до Харкова урядовим рішенням; 1925—1926 р. до Харкова з Києва пе­реведено й «Березіль». Крім них, тут працювали театри «Веселий проле­тар», Народний, дитячий, три росій­ських, єврейський. В Харкові 1925 р. створено і перший український те­атр опери та балету (наступного ро­ку—в Києві та Одесі, 1928 р. — в Полтаві, 1929 — у Вінниці, 1931 р. — в Луганську).

Столичний Харків був центром літературного життя України. У приміщенні ВУЦВИК знаходилась


скромна кімнатка-кабінет члена ЦК партії і члена ВУЦВИК, головного редактора газети «Вісті», душі і ор­ганізатора всіх починань в галузі но­вої української культури і особливо літератури Василя Еллана-Блакит-ного. Серед численних письмен­ницьких організацій і груп створе­ний Елланом «Гарт» і контрольова­ний ним «селянський» «Плуг» з од­нойменними часописами стали най­більш сильними письменницькими осередками, доки в конкуренцію з ними не вступила ВАПЛІТЕ («Всеук­раїнська асоціація пролетарської літератури») М. Хвильового. В Хар­кові знаходились провідні видав­ництва і редакції журналів, де могли


друкуватися українські літератори і культурні діячі (головний громад­сько-літературний журнал «Черво­ний шлях» заснований 1923 p., ре­дактором його тоді був Г. Гринько).

Для характеристики ідеології ук­раїнських інтелігентів, які пройшли через різні ідейні пошуки і обрали ко­муністичну орієнтацію, краще просто навести велику цитату з напівпрози, напіввірша, напівзвіряння Василя Ел-лана, написаного в лютому 1917 p.:

«Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі. Я сію слова на нивах твоїх — посію слова, хай з них виростуть трави і квіти розквітнуть; а онуки на чоло тобі по­кладуть із них вінок...

А я — вже щасливий, що можу кропити рубінами крові тернистий твій шлях в ім'я Будучини твоєї, — бо бачу тебе, Україно моя, в Будучині.

Щасливий я ще і тому, що — як крила могутні — Минуле твоє наді мною.

О, як я люблю його! Як я його ненавиджу!


Запоріжжя...Коліївщина... Моря крові, небосхил у червоних загравах пожеж...Смерть і банкет, що спле­лися у гаслі «повстання за волю»,що це за іскра у порох душі!

А що це за хрест, нестерпимий тя­гар на душі у народу — Минуле твоє!

Нас тягне воно до землі — і не вільно шугнути в Майбутнє.

Вогню ж!

Динаміту!

Хай зникне Минуле в ім'я Будучи­ни.

Церкви старовинні — в повітря!

Вишневі садки — під сокиру!

Прорвати Карпати тунелем!

Динамітом — пороги Дніпрові!


Гей, Сивий, вже бачу тебе я

у шорах камінних, у шлюзах.

О степе! О Луже Великий! Ти бу­деш лиш море пшениці і жита, прорізане стрілами колій, блискав­ками експресів розкраяне.

Криворіжжя! Донеччина! Ви два смоки гігантські, що смокчуть з підземних глибин блискучу і чорну кров огнедавчу, і вона розливається в жилах заводів і фабрик; а ті, нена­жерні, дихають важко і списами своїх димарів погрожують небу.

...О Україно моя, це гордість, надія твоя — Пролетарі, твої діти!

...Чи чуєш, моя Україно! То доля кується твоя на ковадлі — твоя Бу­дучим кується».

Хоча Громадянська війна прокла­ла межу між «червоними» та «жов­тоблакитниками», культурне життя в Радянській Україні проходило в тісному зв'язку з культурним жит­тям українського зарубіжжя.

Еміграція з України заторкувала, можна сказати, мало не всю україн­ську націонал-демократичну еліту. Спочатку культурні сили переважно зосереджувалися у Відні. Тут опи­нився М. Грушевський ще 1919 р. і організував Український соціоло­гічний інститут. Того ж року у Відні на базі Українського пресового бю­ро, що існувало при парламенті ще в цісарські часи, та його друкованих органів засновник цього бюро В. Кушнір і поет Олександр Олесь створюють Союз українських жур­налістів. 1921 р. уряд Чехословаччи-ни за ініціативою президента Т. Ма-саріка здійснив надзвичайно важли­вий для еміграції захід — «Російську акцію», що полягала в допомозі й фінансуванні спочатку «взагалі ро­сійських», потім і окремо україн-


ських культурних зусиль з метою надання емігран­там можливостей для постійної культурної та наукової роботи і навчан­ня емігрантської молоді (Чехословаччина була єдиною країною, де виз­навались свідоцтва про освіту, видані в Росії та в Україні).

В рамках «російської акції» Союз українських журналістів Олеся і Кушніра, Ук­раїнський соціологічний інститут Грушевського та Товариство при­хильників освіти виступили заснов­никами Українського вільного уні­верситету в Празі. Грушевський неза­баром вступив у конфлікт з керівни­ками університету з приводу системи навчання і відійшов від справ. Пер­шим ректором університету був Олександр Колесса, відомий львів­ський філолог, старший брат музи­кознавця Філарета Колесси. Велику роль у роботі університету відігравав Д. Антонович. Важливо підкреслити,


В. Еллан


що тоді це був єдиний україн­ський університет — в Україні існували тільки ІНО, у Львові в перші роки панування польської націонал-демократії української освіти не було, був створений.ли­ше підпільний український університет, який, звичайно, нор­мально працювати не міг.

До керівних кіл Чехословаччи-ни близький був за політичними спрямуваннями Микита Шапо-вал, який організував у Празі Україн­ський високий педагогічний інститут ім. Драгоманова. Під Прагою, в Подє-брадах, створено також Українську господарську академію, яка давала можливість українським емігрантам, головно воякам армії УНР та Ук-


раїнської Галицької армії, здобути освіту агронома, економіста-коопера-тора, лісового інженера й одержати роботу в Карпатській Русі. В Ужго­роді організував «Руський театр това­риства Просвіта» Микола Садов-ський, там працював видатний ук­раїнський актор Олександр Загаров.

Коли серед чільних політичних і культурних діячів української емігра­ції почали поширюватися настрої на користь повернення в червону Ук­раїну, безкомпромісним борцем за перетворення діаспорних центрів на справжні осередки української куль­тури залишався Микита Шаповал. Крім політичної (як керівник Голов­ного політичного комітету УПСР за кордоном), педагогічної та науково-організаційної роботи, Шаповал про­водив соціологічне дослідження важ­кого досвіду визвольної боротьби. 1924 р. він організував у Празі Ук­раїнський інститут громадознавства, що був важливим осередком соціоло­гічних штудій. Підсумком його науко­вої діяльності стала «Загальна соціо­логія», опублікована в Празі 1929 р. і перевидана 1934 p., вже після його смерті.

Соціологією Шаповал цікавився ще перед війною; в його праці відчу­вається вплив класичної на той час книги з соціології Максима Кова-левського. 1922 р. він написав листа в Петроград до Питирима Сорокіна, який був тоді відомий як автор книги з передмовою самого Ковалевського і викладав соціологію в Петроград­ському університеті. Шаповал ціка­вився працями Сорокіна й обіцяв до­помогу. З висланням Сорокіна на «філософському пароплаві» між ни­ми встановились творчі зв'язки, тим більше, що обом надавали підтримку урядові кола Чехословаччини. Піз-


ніше Сорокін виїхав до США, де за­снував перший у США факультет соціології в Гарвардському універси­теті — осередок, з якого пішла амери­канська соціологія. Стосунки між ни­ми охололи через повне неприйняття Сорокіним ідеї української незалеж­ності. Створений Шаповалом 1922 р. журнал «Нова Україна» припинив існування 1928 p., а після його смерті 1932 р. від серцевого нападу розпався й Інститут громадознавства.

Становище наукових та культур­них центрів на західноукраїнських землях та в еміграції різко погірши­лось у кінці 20-х років у зв'язку з Ве­ликою депресією та зміною політи­ки щодо СРСР. Але вже з середини 20-х років стало очевидно, що доля українського культурного та науко­вого життя вирішується все ж у ра­дянській Україні.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 347. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия