Студопедия — Власна давньоруська книжність 2 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Власна давньоруська книжність 2 страница






В середній' XVI ст. здавалось навіть,
що така мета близька, і Священна
Римська імперія Габсбурга, об'єдна­
на під (.•днин) кореною з Іспанією
Карлом V, ось-ось встановить пану-
•Hfiyr/r в.н. ваиня Риму над континентом, Ці пла­
ни виявилися ефемерними, імпера-
- м ism тор після їх провалу подався до монас-

І2-І


ченто до сеісченто в європейському деивописі, архітектурі, музиці, — все це було реалізоване в соціально-культурному просторі католицького світу. Недарма Еразм Роттердам-ський писав: «Там, де перемагають лютеранці, занепадаютьиауки».

Прогрес humanitas супроводжу­вався все новими спробами церкви взяти культуру під контроль, спираю­чись на найтемніші інстинкти мас. Папа Сікст IV, жадібний і жорстокий інтриган, суперничав із сім'єю Медічі і готував навіть убивство Лоренцо, саме він 1481 р. створив перший іпквізищщ-шй суд в Іспанії, в Севільї. Він же заснував і знамениту Сікстинську капелу для папської літургії. 1484 р, його наступник папа Іннокентій VIII видав буллу проти відьом, слідом за якою з'явилась зна­менита книга Інсісторіса та Шпрен-ґера «Молот відьом», з чого почи­нається всеєвропейська істерія по­лювання на відьом. Між іншим, папа був бабієм і п'яницею, мав сина, яко­го вигідно одружив з дочкою Медічі, ще й заклав свою тіару за 100 тисяч дукатів.., Наступником Іниокентія був папа Олександр VI, знаменитий свої ю иечуваною навіть у тодішньо­му Римі розпустою Родріго Борджіл, а після нього на престол св. Петра прийшов папа Юлій II, відомий і своєю жорстокістю, і скандальним продажем посад писців-архівістів. Але, між іншим, це його малює Рафа-ель на фресці у Ватиканському музеї, його зображує Мікеланджело в ста­туї Мойсея, при ньому Рафаель роз­писує Сікстинську капелу, а Брамаи-те починає будувати собор святого Петра...

Біблійні сюжети і персонажі пере­стали бути предметом сакрального мистецтва: всі ці страждання муче-


ників, бенкети і зцілення багаторазо­во зображуються на цілком світських за стилістикою полотнах. Художник користувався великою свободою у виборі засобів зображення, і духовні пастирі, самі будучи людьми з доб­рим смаком і до життя, і до мис­тецтва, вміли оцінити справжню ро­боту, якщо це не було небезпечно.

Коли інквізиція вже пильно сте­жила за всім, що відбувалося в куль­турі, Паоло Веронезе опинився на допиті у зв'язку зі своєю черговою «Таємною вечерею», де, згідно з до­носом, «блюзнірськи» було зобра­жено німців-алебардників та всіля­ких блазнів. Показові його пояснен­ня інквізиторам.

«Він сказав: Ми, художники, доз­воляємо собі користуватися свобо­дою, якою користуються і поети, і бе­зумці. І тому я зобразив двох але-бардників, один із них п'є, а другий їсть коло «мертвих східців», і я роз­ставив так їх фігури, бо вважав, що доцільно показати їх в домі людини заможної, багатої, якій, як мені каза­ли, годиться мати таких слуг. — Йому сказано: А з якою метою ви зобрази­ли на картині людину, одягнену блаз­нем, з папугою в руці? — Він сказав: Для краси, бо це заведено». І далі: «коли його запитали, чи доцільи' його думку, на картині, що зображає Таємну вечерю Господа нашого, на­малювати блазнів, п'яниць, собак і іншу гидоту, він відповів: Ні, ваші ви-сокороддя. — Його запитали; Чому ж ви тоді їх намалювали?' Він відповів: Я вчинив так тому, що вони знахо-. дяться за межами того місця, де про­ходить вечеря»'.

Відбулася деса кралі за ція мите­цької діяльності: художник і п

уподібнені блазням, належать таким ^ _

чином не до сакрального, а до межі

.iff К


що кінець XV ст. був для Європи ча­сом величезного релігійного підне­сення, справжньою «епідемією по­божності», супроводжуваною масо­вими переслідуваннями євреїв, відьомськими процесами, безконеч­ними релігійними процесіями і роздмухуванням релігійного фана­тизму. Серед Книг, які друкуються в Європі, більше двох третин присвя­чено релігійним сюжетам, причому переважає література, що тлума­чить зовнішній бік релігії. Єдиний письменник XVст., якого можна на­звати великим релігійним мислите­лем, —- Миколай Кузаиський, — за­лишився одинаком у богоо\овській літературі, не справивши на неї серйозного впливу. Критичне ставлення до вад като­лицької церкви не породжус в країнах Середземноморської культу­ри прагнень до релігійного оновлен­ня. Натомість на північ від Альп, у германській землях історії з прода­жем індульгенцій, моральною нечп-стоплотністю кліриків, прагненнями церкви стати вище за державу ви­кликають страшенне роздраіування і стають причиною глибоких роз­колів у суспільстві та його деста­білізації. В якому напрямі розгортається критика католицизму Лютером, Бу-цером, Цвінглі. Кальвіном, Соціні та іншими, менш впливовими заснов­никами нових релігій чи релігійних течій? Не кажучи про політичну критику церкви, про викривання морального занепаду кліру, відірва­ності церкви від потреб віруючих, зосередженості и на зовнішньому, ритуальному боці культу, загальним напрям© реформ прямував до підновлення «справжньої»! забутої природи християнства, Засобом для

«нижнього», карнавального світу, і тому наділені правом говорити те, що вважають за потрібне. В старому сакральному мистецтві увесь прос­тір був організований за власними сакральними мірками, що виражали небесну гармонію. Грубе, «нижнє», сміхове можна було вміщувати на полях навіть сакральної книги, на марґінезі, де чеиці-переписувачі ма­лювали часом чортиків і непристой­ності, не впадаючи у гріх. У рене­сансному мистецтві маргінальним є певне місце вже не на марґінезі, а в самому світі, в самій картині, поруч із сакральним місцем, в якому відбу­ваються священні події. Поза цим місцем можна зображувати «ниж­ній світ» з його блазнями, папугами і п'яними ландскнехтами. «Нижній світ» вривається в сакральний простір як гріх у Град земний.

Реформація і Контрреформація

Мартін Лютер проголосив свої 95 тез 31 жовтая 1517 року. 1534 р. Ігнасіо Лойола організував новий орден, що згодом одержав назву ор­ден єзуїтів. 1545 р. розпочався Трі-дентський собор, що з перервами продовжувався до 1563 р. і заклав ос­нови католицької кояірреформації. 1557 р. започатковано список забо­ронених книг, який Ватикан з того часу вів і поновлював безперервно. Ніч на 24 серпня 1572 р. — це знаме­нита Варфоломіївська піч. XVI— XVII ст. для Європи — століття ката­строф, нещасть та релігійних війн.

Склалось певне уявлення про період релігійного вільнодумства, виразом якого нібито і була Рефор­мація як визвольна раціоналістична критика католицизму. Проте без­сторонні дослідження показують,


цього мало бути рипуче скорочення суто ритуальної сфери, зниження церковної ієрархії до рівня міської громади, спрощення культової від­прави та переведення її на «просту мову» (ліквідація не тільки диглосії, а и сакрально-позасакральної куль­турної двомовності). Лютер при цьому залишав два таїнства — хре­щення і причастя, а Кальвіи був більш радикальним.: для нього при­частя залишилося не більш, ніж спогадом про смерть Ісуса Христа. Відповідно лютеранство залишило середній рівень кліру — проповід-ників-пресвітерів, натомість кальві-візм вимагав виборності священика громадою і права громади відклика­ти негідного проповідника.

Протестанти визнавали лише Святе Письмо — Біблію, при цьому насамперед Старий Заповіт, і служ­ба у них зводилася до співу исалмів та читання і коментування біблійно­го тексту. Протестантизм заперечує за церквою роль посередника між особистістю і Богом, наполягаючи на безпосередньому звертанні віру­ючого до Бога. Відсутність церков­ної організації як посередника між віруючими і Богом свідчить про иле-бейськи-демократичну фундамен-талістську орієнтацію протестан­тизму. Поява перших форм релігій­ного критицизму була тільки перед­вісником розгортання все більш ліворадикальної критики, аж до по­яви містичних напрямів, у яких довіру викликають передусім екста­тичні явища (квакери в Англії), і до радикального соціального крити­цизму комуністичного напряму [Мкищер у Німеччині, «польські

І

брати» в Польщі). Оспівані марк­систською літературою криваві се­лянські революції цього період


лишили жахливі спогади і були при­душені з ще більшою жорстокістю. Можливий був і інший спосіб виз­волення від диктатури католицизму, і він був реалізований якраз у одній із найбільш буржуазних країн — Англії. А саме: Англія в добу Єлиза­вети проголосила главою своєї церкви короля, але догматику та об­ряд залишила майже без змін. Тим самим політична боротьба перено­силася на політичний же грунт. Що­правда, в часи англійської революції політичні партії конституювались саме як релігійні секти — індепен-денти, левеллери, квакери, пурита­ни (кальвіністи) тощо. Проте рево­люція залишилась епізодом. Більш пов'язана з середземноморською культурою Франція врешті не. прий­няла ніяких форм протестантизму, але фактично підпорядкувала церк­ву державним інтересам, не зупиня­ючись перед підтримкою протес­тантів та ісламу.

Перемога протестантизму була небезпечною з точки зору перспек­тив культури тим, що ламала вже ус­талені межі між вірою і наукою, вірою і мистецтвом, вірою і морал­лю, і це могло призвести до втручан­ня невігласів із мирян у справи, в яких вони були некомпетентні. Так, власне, і сталося на перших порах. Прикладом протестантського фун-даменталізму є факт спалення Каль­віном видатного вченого Сервета на повільному вогні. Але прогресив­ним виявилося втручання світської моралі в релігійні справи — воно закріпило в західноєвропейському суспільстві дух буржуазної працьо­витості й економності.

Орієнтація на просту відправу і народну мову й поезію не скоро да­ло високі культурні наслідки.


 


Реальних і швидких результатів протестантські течії досягай в шкіль­ництві. Протестантські школи, в то­му числі високого типу, залежали, щоправда, від покровителя, і тому во­ни не одразу стали тривалими. Силь­ним їх боком була орієнтація на здо­ровий глузд, спроби вийти за межі застарілої схоластичної системи, яка поступово заводила у безвихідь кращі європейські університети. Ад­же університетська освіта була орієнтована на теологію, особливо після того, як керівництво нею опи­нилось у домініканців та фран­цисканців.

У Польщі кількість протестації в була досить великою, переважали тут послідовники італійця Соціпі, що переїхав до Польщі. Соцініани були досить радикальними протес­тантами, заперечували божествен­ну природу Христа, що зближувало їх з аріанською єрессю початку н. є. і дало підставу називати їх аріанами, що дуже неточно. В Україні протес­тантизм виступав найбільше в соцініанській формі.

Успіхи реформації спочатку були грандіозними, відхід від католицизму в Центральній Європі — масовим. Так, в Австрії в деяких провінціях частка лютеран наприкінці XVI ст. до­сягала 90 відсотків загалу віруючих. У наступному столітті католики вже ста­новили 70—80 відсотків населення.

Чим викликаний успіх контрнас­тупу католицизму в Центральній і Східній Європі? Певною мірою і зовнішньополітичними, ВОЄННИМИ обставинами.

Саме католицька церква була ор­ганізатором численних спроб сгвори-ти єдиний фронт європейських дер­жав проти загрози турецького завою­вання. З воєнпо-дипломати'шої точки


зору, віссю європейської історії в XV—XVII ст. був саме конфлікт хрис­тиянство — іслам, але не дуже оче­видний, оскільки Європу в ці часи роздирали війни між католиками і протестантами. З падінням Констаїь тішополя (1453 p.), коли султан Мох-мед II заприсягся, що годуватиме, вівсом свого коня на престолі святого Петра в Римі, до перемоги над туре­цьким військом під Віднем 1684 р. — два з половиною століття майже без­перервних війн, у яких вирішувалася доля європейської цивілізації.

Чималою мірою успіхи контрнас­тупу католицизму були і наслідком боротьби церкви проти морального розкладу в лавах католицького клі-ру, за повернення до «чистого хрис­тиянства», посилення ідеологічного впливу католицької церкви внаслі­док широкого використання засобів культури.

Аж до XVIII ст. в Європі головним джерелом художнього формотворен­ня залишалося релігійне життя і, кон­кретно, християнська культова від­права. В критичний період релігійних війн католицький світ вирішував, чи повернути йому назад, до безпосеред­ньої єдності художнього відчуття і релігійного почуття в слові проповіді і співу, чи використати для посад релігійного почуття увесь той світ­ський театр, ту розкіш словесної, зву­кової і пластичної самволікйі яка на­була вже суто художнього значення. Контрреформація означала перемогу другої позиції.

У другій половши XVI ст. з'явля­ються нові явища в архітектурі і му­зиці, що одержали — спочатку у Франції — назву «бароко». В архітек­торі це були пишність і^театральність побудов, де прикраси нерідко закри­вали конструкцію цілого, буйні, не-


стримні, суто театральні композиції викликали відчуття піднесення і схви­льованості, де доводилося поєднувати в цілісний «великий порядок» окремі іенти. Так, пілясгри, що почали айво широко використовувати­ся, членували площина фронтону, який сприймався як складне ціло. В музиці передвісником бароко було захоплення монодією (на проти­лежність поліфонії) у Флорентійсько­му' гуртку кінця XVI ст., душею якого був Віченцо Галілей, батько великого вченого. Флорентійці прагнули, грун­туючись на засадах естетики Плато­на, до особливої виразності слова. Звідси — витоки італійської опери, народженої геніальним Клаудіо Мон-теверді. В церковному співі з опертям на слово використовується як техніка багатоголосся, розвинута Палестрі-иого, так і поліфонія на основі фран-ко-фламандської школи. Спільне у різних мистецьких форм бароко — їсть несполучних, здавалося б, ментів, що досягається охоплен­ням їх з висоти, так би мовити, пташи­ного лету. Неначе вищою NtyApicno, охоплює і поєднує барочну кон­струкцію задум митця, досягаючи цим ефекту напруженої театральності.

В справі освіти особливу енергію проявив новостворений орден єзуїтів, що стан найбільш активним провідни­ком ідей контрреформації. Єзуїти не тільки переслідували єретиків — вони ' іалагодили найкращу за того часу сис­тему'шкільної і вищої освіти, створю­ючи школи під керівництвом монас­тирів із сгрогаю дисципліною, проте не нав'язуючи там відкрито своїх релігійних принципів (до єзуїтських шкіл приймалися і представники інших християнських конфесій, але в середні і вищі школи — обов'язково шляхетного походження),

.1»


Протестантський світ вибирав між наївною плебейською просто­тою культу і багатством культурних фирм, вироблених у полі католи­цької культури, і вибрав останнє. Витворений для піднесення на ви­щий щабель світовідчуття позакуль-товий художній простір, простір світського мистецтва, використову­вався для посилення позицій віри.

Імперія Османів

Туркменські кочовики, які завою­вали Анатолію під прапором ісламу, З нечуваною легкістю розгромили і рештки Візантії, і арабо-єпшетську імперію мамлюків. Наведемо харак­теристику мамлюкської держави з книги М.О. Іванова, опублікованої на рубежі перебудови і явно націле­ної на «розвинутий соціалізм»;

«В XI—XV ст. населення арабських країн скоротилося принаймні на три чверті. Матеріальні збитки, що прирікали людей на тваринну бороть­бу за існування, постійно порушували соціальну рівновагу східнофеодаль-ного суспільства. Вони ж породжува­ли ненаситну жадобу «правди», спо­конвічну мрію про загальну соціальну гармонію, яка була засадовою стосов­но всіх релігійно-політичних рухів у арабському світі. В свідомості мас ця мрія втілювалась у вченні Мухамме­да, в небесно керованому халіфаті, влаштованому за істинним заповітом Божим. Проте правлячі кола араб­ських країн, на думку народу, давно вже відійшли від «пакту Аллаха». 1 справді, вони повністю втратили довіру мас і були зовсім нездатні вес­ти їх за собою. Новаторство, сміливі рішення давно вже відступили перед ііггелектуальиим застоєм і консерва­тизмом. Покликані служити фунда-


' Иванов НА. Османское завоевание арабских гіраи. 1516—1574 — М„ 1984, — С. 4


ментальним принципам ісламу, прав­лячі кола арабських країн були абсо­лютно байдужі до офіційно сповіду­ваних цінностей. В глибині душі вони найбільше боялись звинувачень у відступництві і сліпою відданістю тра­диції прикривали відсутність у себе якихось вищих ідеалів. Інерція, а та­кож глибоко вкорінена боязнь нового ще більше сковували ініціативу пра­вителів і прирікали наслідників Салах ад-Діна і альмохадського Махді на дріб'язкову і безпринципну боротьбу за владу»*.

Імперська система була організо­вана досить просто. Від знайомого Сходові приватного володіння — «мулька» — Османи майже нічого не залишили, повернувшись до звично­го для військових режимів земельно­го та іншого пожалуваиня за службу, Підлеглий одержував землю, за що мусив вийти на війну сам і вивести кілька кінних воїнів, але без жодних передач йому владних прерогатив щодо місцевих селян (імунітетів).

Армія спочатку була просто народ­ним ополченням, кінним і пішим; пізніше організоване «нове вій­сько» — єні чари, загальновідомі «яничари», і такі ж кіннотники — сіїїагі. 1 ті, й інші служили за грошову винагороду і відрізнялись від євро­пейських найманців лише тим, що на­бирали їх із християнських хлоп­чиків, переважно вірмен, греків, бол­гар, сербів, виховували в суворих умовах — у турецьких селянських сім'ях, на будівництві, переважно у Стамбулі (так почали називати заво­йований Константинополь, спочатку Ісламбул, потім Стамбул). Суворе життя на важкій роботі, а потім у стамбульських казармах було підго­товкою до війни, де яничар, як і ко­жен правовірний, мусив виказати


якомога більшу хоробрість і жорс­токість — безмірна, садистська жорс­токість прирівшовалась до військової доблесті.

В імперії Османів не склалось ста­нове суспільство. Ніхто (чи майже ніхто) не мав власності на землю: всі, в тому числі селяни, свій наділ, роз­рахований на пару волів [чіфтлік], одержували умовно, все розподіляв султан. Досягти високих державних посад міг теоретично кожен хороб­рий воїн або хитрий і улесливий придворний слуга незалежно від по­ходження. Головними везірами бу­вали і колишні раби, і яничари, й інші незнатні люди, та й саме понят­тя «знать» важко вживати щодо ви­щого прошарку турецького суспіль­ства. Раб відрізнявся від звичайного придворного тільки тим, що після смерті його майно переходило влас­никові; придворний же вважався теж кулом, рабом, тільки не особис­то султана як людини, а султана як посади.

Звичайно, різниця між яким-но-будь яничаром-тавукчі (потрошите­лем курей для казарми) і яничар­ським агою (командуючим) була ко­лосальною. Вищі сановники, які ма­ля право носити високий червоний головний убір, розширений вгору, входили до складу найвищої ради при султані — діван-і-хумшон, і пе­ред ними тремтіли всі жителі султа­нату: султан не прощав, якщо ко­мусь із його слуг не корилися. Але всі вони все одно були слугами.

Головне поняття для характерис­тики державного і суспільного уст­рою імперії — капу кулу, «слуги, які знаходяться ари дверях». Словом капу («двері», «ворота») позначала­ся будь-яка установа, що мала слу­жителів, у тому числі й султанський


двір. Звідси «Порта» в європейськії! Традиції — італійський переклад nftany»; '.гадаймо семантику порога, дверей — межа між священним, об­житим, своїм і зовнішнім, чужим значуща в різних цивілізаціях, «Двір» і був цією межею. Члени дво­ру були хіба що біАЬШ гідними слу­гами, бо ставали ближчими до і >соби «султана двох континентів, хаіш двох морів, слуги двох священних міст». Тому, скажімо, придворний •пі!і Хранителя Султанських Тюр­банів був більш значущим, ніж поса­да будь-якого провінційного адмі­ністратора.

В ті часи слово «тюрк» означало не наїпональність, а соціальний статус;: «турок» — селянин з Анатолії. Імперія була не етнічною, а релігійною, і при цьому турки були як на ті часи дуже віротерпимі. Іновірці жили за систе­мою райя, що нагадувала пізнішу «культурно-національну автономію». Громади віруючих, що визнавали Біблію («люди книги»), тобто христи­яни і євреї, а пізніше — фактично всі більш-менш впливові релігії, мали самоврядування і покровительство султана, сплачуючи державі додатко­вий податок — джі.и.є, і не одразу ця: порилася на апартеїд.

У центрі ісламу — осмислення по-тестариого, владного відношення «залежний — покровитель», Іслам виникав як релігія абсолютної влади, як ідеологія теократично-тоталітар-иа; він не визнавав відділення сфери іої від сфери ідей і вірувань. і через це не знає церкви як ок­ремої інституції, повноважної утвер­джувати релігійну догматику. Це призвело до парадоксальних наслід­ків — громада правовірних, умна ісламійа. розпадається на множину шкіл — течій — напрямів (неможли-


во підібрати відповідне «західне» сло­во!), де по-різному тлумачаться релігійно-юридичні проблеми. Проте скрізь освячене відношення «залеж­ний — покровитель», скрізь поза пи­танням ідея абсолютного послушен­ства, поділу громади віруючих на об­раних {шь-хасса) і натовп (аль-амма).

Культурі ісламу властива здатність до граничного спрощення проблем, зведення суспільної багатосклад-ноєті до елементарних і загальнодос­тупних відповідей. Рухи за соціальне оновлення в світі ісламу найчастіше зводилися до пошуку таких струк­тур, де в центрі був би порядний, совіслйвий і чесний трудівпик-віру-ючий, що живе за заповітами Кора­ну. В країнах Магрібу та Близького Сходу завжди були розкіш і злидні, деспотія і рабство, проте їм прита­манна і велика вертикальна мобіль­ність, завдяки якій простий мумін-правовірний міг зробити приголом­шливу кар'єру. Фундаментализм природно пов'язапий з ідеологією, що виростає з ісламу.

Інший бік цієї риси — велика сила ісламської солідарності. Всі віруючі творять громаду умма, і до неї, а не до нації чи класу, належить вірний.

Для європейського світу турки бу­ли карою Божою і мечем Про­видіння, розплатою за пороки, в яких погрузло суспільство. При цьо­му ісламські народи чекали турок як визволителів від арабського гніту, самі араби не мали ніякої полі до опо­ру, а християнські народи нерідко співчували туркам і чекали від них якоїсь справедливості. І італієць 7о-мазо Кампаиелла, і росіянин Іван І (Є-ресветов пишуть про султана Мех-меда II як про справедливого прави­теля, жорстокого до неправедних юж і надійного захисника бід-


 




них. Можна навести чимало імен гу-маністів-утопістів Ренесансу, які не бачили іншої можливості для реа­лізації своїх ідеалів, крім рішучої жорстокої дії на турецький кшталт. У свою чергу, султани засуджували ка­толицизм і підтримували Рефор­мацію в своїх посланнях до «люте­ранських беїв Фландрії та інших іспанських вілайєтів», закликали до солідарності протестантів з усіма, хто боровся проти «папи і його маз-хабу». А Сулейман Чудовий (1520— 1566 pp.) вимагав від вельмож так поводити себе зі своїми селянами, щоб селяни сусідніх країн заздрили їх долі. До речі, це той самий Сулей­ман, улюблена дружина якого Хур-рем Султан, або Роксолана, була ук­раїнкою, захопленою в полон татара­ми і проданою в султанський гарем.

У кінці XIV і протягом наступного XV ст. Османи досягають найбільших успіхів. 1389 р. битва на Косовому полі вирішила долю сербів; найдовше, до кінця XV ст., протрималася Чорно­горія. 1475 р. турки оволоділи Багда­дом. Протягом XVI ст. продовжувався наступ на Балканах і в Подунав'ї, час­тина Угорщини була завойована, про­тестантська частина — Трансільва­нія — стала васалом Порти, як і ру-мунські князівства. Із завоюванням Тунісу в 70-ті роки XVI ст. заверши­лось встановлення влади турецьких правителів над Магрібом,

Але уже в XVI ст. Османська імперія виявляє явні ознаки розкла­ду і ослаблення. Дефіцит бюджету неможливо було поправити держав­ною фальсифікацією срібних мо-нет-акче, яничарам погано платил» заробітну платню, і вони тримали в страхові султанів; почалися махіна-іомельними наділами, які слуги султана з охотою таємно здавали ба-


гатим скупннкам-аянам. Аяии здо­були навіть право давати яничарам, які служили в провінції, довідки про хворобу, що звільняли їх від походу! Система «відняти і поділити», яка викликала стільки бажань насліду­вання, виродилась у систему нечу-ваного насильства, хабарництва і взасмообману. Імперія Османів де­далі більше нагадувала свою араб ську попередницю.

Порті дедалі важче було добивати­ся воєнних успіхів, а, отже, звужу­валися її можливості годувати сіпагі та яничарів за рахунок воєнної здо­бичі. І в цьому чималу роль відіграла дедалі енергійніша організація опо­ру держав Центральної та Східної Європи.

Татари

Через одне-два покоління після розгрому Русі монголів, власне ка­жучи, в Європі вже не було. Біль­шість повернулася в рідні степи, час­тина монгольських родів залишала­ся в складі кочових тюркомовних орд на становищі найбільш шанова­них, але вони вже говорили по-кип-чакськи і ставили юрти входом на схід, а не на південь, як годилося за монгольськими звичаями, Всіх — і кочовиків, і тих, хто осів на старих культурних землях Поволжя, і на­щадків місцевого фіномовного на­селення, які перейшли на кип-чакські діалекти і мусульманську віру, — стали називати татарами. Між тим «татари» представляли для руських земель Схід у різному куль­турному сенсі і при цьому зовсім іншому, ніж імперія ісламу.

Північна Русь мала справу пере­важно з Золотоординською держа­вою, організація якої значною


мірою наслідувала далекосхідну, ки­тайську деспотичну владну культу­ру. В Золотій Орді існували чіткі по­рядки, яких не знала тодішня Євро­па; регулярно проводилися перепи­си населення, злагоджено працюва­ла пошта і транспортна ямська служба, справно діяла канцелярія. Ординські власті підтримували пра­вославну церкву. З упокореними народами Золотоординєька держа­ва спілкувалась як з васалами, зо­крема через систему баскаків, що пали податі відповідно до да­них переписів. Навколо державного центру — міста Сарай — поширю­валась кипчакомовна культура, ісламська теля того, як за хана Уз­бека в XV ст. Золота Орда прийняла іслам. Волзькі татари — це ісламізо-вані етноси, що змінили фінські діалекти на кипчакські, зберігати традиційну аграрну культуру.

У Золотій Орді чим далі, тим сильніше виявлявся антагонізм між войовничими ватажками кочових орд та правителями держави. Фак­тично незалежними від держави ста­ли кипчакські кочовики, що їх вивів ай, темник із монгольського арис­тократичного роду, в південні степи від Яїку до Дігіпра. Цих степовиків шали иогаяки або ногайськими татарами, степ, де вони кочували, вався Кипчак.

Конфлікти між Золотоординськи-ИИ державцями та вождями кочо­виків у фольклорі останніх відобра­жали,!, як боротьба підступних Жорстоких ханів проти їх. чесних і мужніх васалів. Можливо, за цим стояли реалії протиборства азіат-го державницького деспої новиками, з їхньою архаїчною "атирською мораллю, Принаймні і Московська Русь, і Русь-Україна


страждали від розбійницьких набі­гів кочівницьких загонів більше, ніж від податкового гніту і образ ор­динських властей. Одним із леген­дарних вождів кочових батирів був на початку XV ст. Єдіґе, чесний без­страшний лицар епосу тюркомовно­го степу, кривавий і хитрий ворог слов'ян у їх епічній пам'яті. Між іншим, до потемків Єдіґе належать і російські аристократичні роди Юсупових і Урусових.

Окремі татарські групи проникали в Крим, кочували в його степовій час­тині й осідали на землю. Центром та­тарського населення Криму спочатку було м. Крим (нині Старий Крим), звідки починалися татарські шляхи на північ. У середині XV ст. Крим повністю підпадає під владу татар­ської держави, очолюваної динас­тією Ґіреїв. Столиця, Бахчисарай, розбудовується біля центру колиш­нього Маиґупського князівства. Пер­ший хан, Хаджі-ґірей, принаймні певний час жив у Литві у Вітовта; в кінці XIV ст. він захопив владу на півострові і над кочовиками і здобув повну незалежність від ослабленої Орди. 1454 р. турки взяли Константи­нополь, а 1475 р. їхній флот завдав нищівної поразки італійським ко­лоніям на південному узбережжі Криму. Татарська держава в Кри­му — Кримське ханство — стала ту­рецьким васачич

Місцеве кримське населення було дуже етнічно строкате: на південно* му узбережжі жили колоністи — італійці, греки, вірмени, в Криму побутувала готська мова аж до XVIII ст, Татари панували спочатку в степовій частині, поступово осіда­ючи на землю і асимілюючи чи-Сельніше місцеве землеробське на-ііія. В Кримському ханстві



Покровська церква-фортеця, с. Сутківці на Поділлі. J 467 р.


 

позначається на цій системі; сюзе­рени змінюються, а князі зі своею кіннотою та панцерними слугами залишаються; замки будуються і ре­монтуються, як і раніше; служать на баштах і воротях правнуки тих са­мих міщан, які служили в київські часи. Історія замикається в просторі навколо невеличких міст і князів­ських замків,

 

Шлюб литовського Великого князя Ягайла з. дванадцятирічною поль­ською королевою Ядвігою — Крев-ська унія 1385 р. — не перетворили Польщу і.Литву на одну державу: тільки особиста унія монархів об'єд­нувала обидва утворення з їх різними політичними, юридичними, соціаль­ними та релігійним? умовами існу­вання. Після Люблінської унії 1569 р... коли було створено тгольсько-ли-


товську конфедерацію, українські землі увійшли до складу Польщі, але зберегли ті правові підстави свого житгя, які було закладено в час і бування їх у складі Литви.

Влада Великого князя Литовського встановлювалася почасти внаслідок завоювань, почасти шляхом укладан­ня угод з місцевою руською знаттю, Чисто через шлюбні союзи. В усіх ви­падках передача влади здійснюва­лась за принципом «старовини не рухаємо», тобто на підставі збере­ження відносин, що склалися в пра­давні часи. Перехід влади від Рюри­ковичи} до Гєдимінокичт нерідко по­лягав у простому вкоріненні литов­ського куніґайштіса в князівську ро­дину, відтак не тільки діти, а й сам зять ставали за культурно-побутови-ми рисами справжніми русинами. Литовська адміністрація користува­лась «руською мовою», аристократія формально була католицькою, а по суті — иапівязичницькою, і на зем­лях Русі литовські князівські роди швидко стали частішою русинського правлячого класу.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 415. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия