Студопедия — Врахування національних стереотипів поведінки у міжнародному менеджменті. Заключним етапом аналізу культурного зовнішнього середовища є аналіз стереотипів поведінки [21].
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Врахування національних стереотипів поведінки у міжнародному менеджменті. Заключним етапом аналізу культурного зовнішнього середовища є аналіз стереотипів поведінки [21].






Американський національний стереотип (США). Жителя США можна вважати продуктом змішання різних національних культур, причому умови життя і багаторічний “клімат демократії” дозволили певною мірою взяти все найкраще від різних націй і сформувати із нащадків емігрантів образ типового американця, що характеризується такими рисами:

1. Жорсткий прагматизм, орієнтація на реальну, що приносить користь справу, повага і прагнення до матеріального достатку і заробляння грошей.

2. Цільовий динамізм: американець завжди бачить життєві, ділові та інші цінності, яких хоче досягти, і постійно спрямований на їх досягнення. Прогрес і постійне прагнення до оновлення (“ціль - дія - досягнення - нова ціль”) стали ідолом, якому поклоняється вся нація.

3. Американець з повагою відноситься до часу як найважливішого ділового ресурсу.

4. Визначальні особисті риси типового американця - це глибокий індивідуалізм і впевненість у тому, що лише ти сам можеш все зробити для себе, і, відповідно, виняткова самостійність у прийнятті і реалізації рішень, так само як і повна готовність нести за них всю відповідальність. Саме з цією рисою американського характеру пов’язано вкрай скептичне ставлення їх до допомоги держави і взагалі до ролі влади в житті особи. Влада повинна забезпечити законність і встановити правила гри, після чого дати можливість людині самостійно творити своє теперішнє і майбутнє.

5. Комунікабельність, відвертість, щирість, готовність до співпраці і пошуку розумних компромісів, прагнення до отримання всієї необхідної інформації і готовність обмінюватись нею з партнерами. Американці досить хворобливо реагують на будь-які прояви нечесної гри, наприклад, нещирість партнера, приховування інформації і просто банальний обман. Строго орієнтуючись на закон і встановлені юридичні норми, американці одночасно цінують неформальні відносини.

6. Жорсткий розподіл ділового і особистого в американській діловій практиці і поведінці.

7. Патріотизм і гордість за успіхи та положення США у світі переходять у певні прояви етноцентризму.

Звичайно, це не є вичерпна характеристика американського національного стереотипу Національний стереотип - не більше, ніж основа і напрямок пошуку для творчих зусиль міжнародного менеджера.

 

Англійський національний стереотип. Основні риси [21]:

1. Спорідненим у англійця з американцем є їх прагматизм, орієнтація на діло і дію, життєвий здоровий глузд. При цьому у англійців не спостерігається американської пристрасті до грошей і збільшення доходів як головного показника життєвих досягнень. Скоріше, англієць відноситься до бізнесу як до гри і спорту: він, звичайно, турбується про прибутки і хороший стан речей, але так само важливим для нього є і те, що називається спортивним азартом.

2. Важлива відмінна риса англійців - нелюбов до нереальних проектів, за якими не стоїть реальна справа. Вони, швидше, готові додумати по ходу справи, але якомога скоріше почати щось робити і практично вирішувати проблеми, що виникають в процесі роботи. Спроба переконати англійця шляхом вдало побудованого плану і проекту, їх детальної розробки на папері буде значно менш ефективною, ніж демонстрація ділових якостей партнера в дії.

3. В основі відмінностей особистих національних рис лежить почуття власної гідності: саме воно підводить англійця до усвідомлення необхідності дотримання етичних норм і загальноприйнятих традиційних правил, навіть, якщо ці норми і правила не записані в жодних законах. Внутрішня гідність не дозволяє людині втратити контроль над своїми пристрастями та емоціями, привселюдно демонструючи невміння володіти собою.

Загальновідома терпимість англійців до чужих поглядів, думок, переконань. Англійська мужність і холоднокровність - це ще одна сторона почуття власної гідності, оскільки людина, що втратила контроль над собою - боягуз, це, в першу чергу, людина, яка втратила почуття власної гідності.

4. Глибока повага до традицій національних, державних, сімейних тощо. Цей традиціоналізм може приймати різні форми і, зокрема, форму відомого консерватизму, що проявляється в різних сторонах життя і мислення. Схильність зберігати традицію у всьому: від кольору краватки до манери митись.

5. Певний етноцентризм, але у порівнянні з американським він - більш прихований, виключно коректний і, як правило, не проявляється у формах, що зачіпали б національні почуття інших людей.

Великобританія здобула величезний досвід управління у своїх колишніх колоніях і ще в колоніальні часи відрізнялась точністю і гнучкістю менеджменту в цих країнах. Тобто, в англійців можна навчитись вмінню вести справи в різних країнах, адаптуватись до чужої культури в інтересах бізнесу, грамотно будувати відносини з місцевою владою.

 

Французький національний стереотип. Основні риси [13, 21]:

1. Інтелектуалізм, любов до мистецтва, гармонії і краси - цікаво проявились у сфері ділового життя. Практика показує, що жодна європейська нація не займається побудовою досконалих планів, проектів і програм так відмінно, як французи.

2. Нерішучість французів у сфері реалізації і практичного виконання всього задуманого на папері. При цьому абсолютно не має значення, чи йдеться про реалізацію бізнес-проекту, програм підтримки освіти або прикладних НДДКР, які повинні призвести до реального впровадження наукові досягнення або ідею.

3. Нелюбов до компромісів і більша, ніж в інших націй, схильність до конфліктів і суперечок при вирішенні різних проблем. Будь-який пошук компромісу так чи інакше порушує початкову довершеність логічної схеми, яка, на думку автора, і повинна була ефективно вирішити проблему. Коли ж у зіткненні з дійсністю схема виявляється непридатною і потребує компромісу, то реакція француза - конфлікт і суперечка. У зв’язку з цим, французи постійно створюють систему законів і правил. Правознавці стверджують, що система французького законодавства - одна з найгроміздкіших у світі, і це стосується і економіки, і бізнесу.

4. Ефект компенсації: ніхто не є таким вільним від умовностей, природнім і так відрізняється гумором та дотепністю як французи в неофіційній обстановці. Тобто в сім’ї, в колі друзів француз ніби отримує компенсацію за необхідність дотримання строгих схем, законів і регламентів в діловому і офіційному житті.

 

Національний стереотип, характерний для країн Близького і Середнього Сходу. Основні риси [16, 21]:

1. Базова риса стереотипу - прагнення до створення обстановки неквапливості, дружелюбності і довіри у всіх справах, які веде бізнесмен з цього регіону. Той факт, що носії східної культури більшою мірою орієнтовані на саму роботу, аніж на її результати (що часто дратує європейців та американців), відповідає саме східному відношенню до часу. Він для них уособлює безмежність, а спроба загнати всі справи в жорсткі часові рамки планів і програм - як неминуче, але все ж таки зло. Створення довіри - найважливіший момент будь-якої справи - потребує часу і терпіння, а все це явно не укладається в жорсткі, розписані за датами, західні схеми менеджменту.

Прагнення уникати будь-якої конфронтації і критики у ділових стосунках, оскільки “згода і мир дорожчі за правду”. Давно помітили, що люди на Середньому і Близькому Сході – видатні майстри тонких та елегантних компліментів. І партнер повинен вміти не лише слухати і щиро їх оцінювати, а й сам зобов’язаний проявляти себе у цій же якості щодо колеги по бізнесу.

2. Дуже розвинена в людях Сходу гордість і боязнь “втратити обличчя”. Якщо ще до цього додати емоційність і легку збуджуваність від навіть незначного зауваження або події, то зрозуміло, скільки такту, терпіння, а саме головне - обережності, повинен проявляти міжнародний менеджер у своїх словах і вчинках.

3. Нарешті, під час переговорів потрібно пам’ятати, що:

а) партнери можуть неадекватно сприймати інформацію і тому потрібно суворо дотримуватись прийнятого раніше порядку переговорів;

б) якщо виникає необхідність обговорити незаплановану тему, то слід дати час і можливість партнеру ознайомитись з нею, ввійти в курс справи, оскільки ця адаптація відбувається у східного партнера повільніше, ніж у європейця;

в) слідкувати за інтонацією своєї мови, не допускати різких або грубих слів, прагнути до максимальної теплоти і дружелюбності у звуках, позах, жестах, виразі обличчя.

 

Китайський національний стереотип. Великий вплив на китайський стереотип мало конфуціанство. Відомо, що в центрі системи Конфуція лежить образ “благородного мужа”, якого Вчитель наділив п’ятьма головними властивостями: людяністю, почуттям обов’язку, делікатністю, розумом (знаннями) і вірністю. До них також відноситься повага до старших [17, 21].

Основні риси:

1. Суміш покори, терпіння і наполегливості. Саме ці риси формують образ покірливого китайця, який наполегливо працює, поважає старших і начальників. З такою ж наполегливістю китайський партнер буде досягати максимально вигідних умов угоди тощо.

2. Багато дослідників стверджують, що китайці не є великими прихильниками правди. Вони часто обманюють один одного і партнерів. Взагалі в конфуціанському образі “благородного мужа” цієї риси просто немає.

Тому серйозне відслідковування всіх взаємних зобов’язань у відповідних документах, чітке фіксування і взаємний контроль за їх виконанням – все це необхідні умови роботи з китайським партнером. Тобто з китайським партнером недостатньо просто домовитись про зміни, - треба терпляче обговорити їх декілька разів, закріпити їх на папері, і найголовніше, терпляче і наполегливо контролювати виконання кожного пункту домовленостей. Не дивлячись на китайську працьовитість, вона не гарантує якісних товарів і послуг.

3. Дотримання ритуалів, збереження всіх зовнішніх атрибутів гідності. Китайці сприймають жарти і гумор. Мають здатність змішувати сімейні та ділові відносини і переконані в тому, що бізнес лише виграє від розповсюдження родинних зв’язків.

 

Японський національний стереотип. Основні риси [16, 21]:

1. Надзвичайно продуктивне поєднання безмежної працьовитості і терпіння японців з таким самим безмежним внутрішнім прагненням до краси і досконалості. Все це призвело до чудових результатів, які досягли японці у сфері матеріального виробництва.

2. Японці – безумовні традиціоналісти, однак, оригінальні традиціоналісти. Бережно зберігаючи все краще у своїй культурі, вони сприймають і досить вдало адаптують кращі досягнення інших країн і націй. Природна гнучкість і адаптація роблять японців першими у швидкості і точності врахування самих різноманітних вимог регіонів, країн, окремих груп покупців і швидкості їх реалізації в товарах і послугах.

3. Дисциплінованість і відданість почуттю відповідальності перед колективом (групою), визнання безумовного авторитету колективу, готовність приносити в жертву йому свої особисті потреби і інтереси.

4. Життєві риси нації - ввічливість і делікатність, акуратність і порядність (що високо цінується у партнерах), східна відданість володінню собою і абсолютному контролю над особистою поведінкою та емоціями.


 

ТЕМА 2. ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 595. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия