Студопедия — Соуси молочні 2 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Соуси молочні 2 страница






Соус із лимонної меліси із креветками. Обчищених креветок (крабів) нарізати й прогріти з вершковим маслом і подрібненою зеленню меліси, додати сметану. Заправити сіллю, перцем, лимонним соком.

Соус із блакитного сиру й волоських горіхів. У киплячу суміш вершків і курячого бульйону додати блакитний сир і варити, доки він не розплавиться. Заправити перцем, подрібненими й обсмаженими волоськими горіхами.

Класичний соус «Болоньєзе». Обсмажити цибулю, моркву й селе­ру, додати м'ясний фарш І теж обсмажити. Влити червоне вино і довести до кипіння. Додати помідори із соком, сіль, перець, мускатний горіх і тушкувати 1 годину. Потім увести вершки і прогріти.

Песто. Розтерти до однорідної маси горішки й часник, а потім там же розім'яти і перемішати свіжі листочки базиліку. Почергово додавати тертий сир і вливати масло, ретельно перемішуючи соус.

 

Контрольні запитання і завдання

1. Назвіть принципи класифікації соусів.

2. У чому полягають особливості технології соусів на бульйонах?

3. Який асортимент соусів на молоці й сметані?

4. До яких страв подають яєчпо-масляиі соуси?

5. Перелічіть асортимент холодних соусів


Розділ З

АСОРТИМЕНТ І ТЕХНОЛОГІЯ СТРАВ З КАРТОПЛІ, ОВОЧІВ ТА ГРИБИ

3.1. Характеристика сировини

С

Страви з картоплі й овочів мають високу харчову цін гість, обумовлену значним вмістом у них вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів. Страви із грибів за харчовою цінністю дещо поступаються овочевим, але користуються неабияким попитом через своєрідний смак та аромат.

Калорійність страв з овочів і грибів відносно невелика, іцо дозволяє широко використовувати їх у дієтичному іі лікувальному харчуванні. Додавання до цих страв у процесі приготування різних жирів, молока, сиру, сметани, соусів та інших продуктів дозволяє підвищувати їхню калорійність.

Овочеві страви можна готувати з одного виду овочів, їхньої суміші, а також у поєднанні з іншими продуктами — грибами, крупами. Кар­топля іі овочі за органолептичними показниками добре поєднуються з виробами з м'яса, птиці й риби, тому їх широко використовують як гарніри до цих виробів.

Технологічні властивості картоплі, овочів і напівфабрикатів з них дозволяють застосовувати при виготовленні кулінарних виробів і страв практично всі способи теплової кулінарної обробки — варіння, припу­скання, смаження, тушкування й запікання; овочі, крім того, пасерують, бланшують, запікають, картоплю обсмажують І т.д.; гриби тушкують, смажать і запікають.

Картопля, овочі й гриби, що використовуються для виробництва на­півфабрикатів і страв, повинні відповідати за якостями вимогам чин­них ДСТУ іі іншій нормативно-технічній документації.

Бульби картоплі повинні бути цілими, сухими, непророслими, незаб­рудненими, без захворювань; для звичайної картоплі — однорідними або різнорідними за забарвленням і формою; для пізньої — зрілими, із щільною шкіркою; для високопіпппх сортів — однорідними за забар­вленням і формою. Розміри бульб повинні бути: для ранньої картоплі округлої й видовженої форми відповідно не менше ЗО і 25 мм за наймен­шим діаметром; для пізньої — 35 і ЗО; високоціниих сортів — 45 і ЗО мм.

Різні сорти картоплі мають неоднакові технологічні властивості, що обумовлює їхнє кулінарне використання. Бульби з розсипчастою м'якоттю білого або кремового кольору без яскраво виразних сірувато- зелепуватих відтінків доцільно використовувати для приготування шоре, виробів з картопляної маси, супів-пюре; бульби із щільною або водянистою м'якоттю — для супів, відварної і смаженої картоплі.

Білоголова, червоноголова і савойська капусти повинні бути свіжими, цілими, здоровими, незабрудненими і непророслими, одного ботанічного сорту, без ушкоджень шкідниками, цілком сформованими, щільніши (для ранньої білоголової і савойської капусти — різного ступеня щільності), зачищеними до щільно прилеглого листя, з качаном завдовжки до 3 см білоголової і савойської капусти і до 2 см — у червоноголової. Маса за­чищених качанів (кг, не менше): білоголової капусти — 0,8; ранньої бі­логолової — 0,3...0,4; савойської — 0,4; червоноголової — 0,6.

Капуста цвітна — суцвіття напівкулястої форми, що називається го­лівкою, складається із щільно розташованих зародкових квіток білого або ледь кремового цвіту. Голівки мають бути щільними, свіжими, чис­тими, без захворювань, цілими, з горбкуватою поверхнею, без пророс­лих внутрішніх листочків, стороннього запаху, пошкоджень шкідника­ми, механічних пошкоджень, із двома рядами сусіднього покриття листя (на 2...3 см вище голівки), з качаном завдовжки не більше 2 см від останнього листка. При зберіганні, особливо на світлі, голівки цвітної капусти набувають сіруватою відтінку І втрачають компактність.

Капуста брюссельська — дрібні качанчики, що розвилися уздовж стебла рослини, вони повніші бути сформованими, цілими, здоровими, свіжими, незабрудненими. Стебло з качанчиками має бути без бічних листочків і розеток, з розеткою з верхівкових листків або без неї, з ка­чаном завдовжки не більше 50 мм. Розмір качанчиків у нижній і серед­ній частинах стебла — не менше 15 мм у діаметрі. Зберігати качанчи­ки рекомендується не знімаючи зі стебла; відокремлені від нього, вони швидко в'януть і псуються.

Кольрабі — стеблеплід, що являє собою розросле стебло кулястої або ріпоподібної форми, покрите шкіркою зеленуватою або синьо-фіо­летового кольору і дрібним листям па довгих черешках. Стеблеплоди повинні бути свіжими, цілими, здоровими, незабрудненими, з обріза­ним листям, коріннями й качаном. Довжина залишеного качана не по­вніша перевищувати 10 мм. М'якоть повинна бути білою, соковитою, ніжною, певолокнистою. Розмір у найбільшому поперечному діаметрі для ранніх сортів — 50...80 мм, для пізніх — 50...170 мм.

Коренеплоди моркви столової й буряка столового повинні бути ці­лими, без захворювань, немокрими, незабрудненими, нетріснутими, без ушкоджень сільськогосподарськими шкідниками, одного ботанічного сорту, довжина черешків, що залишилися, — не більше 20 мм. Розмір моркви У найбільшому поперечному діаметрі — 25...60 мм. Коренепло­ди петрушки, пастернаку й селери повинні бути свіжими, незабрудне­ними, иезастовбурілими, однорідними за формою, бездефектними.

Цибулю ріпчасту за смаком поділяють па гостру, напівгостру і со­лодку. Гострота смаку цибулі залежить в основному від умісту ефірних масел. Цибулю гострих сортів краще використовувати пасерованою як приправу до супів, м'ясних і рибі ні х смажених страв; наиівгострих І со­лодких — у свіжому вигляді для салатів і вінегретів.

Цибулини по випій бути достиглими, здоровими, цільними, сухими, незабрудненими, з характерними для ботанічного сорту формою і цві­том, з добре підсушеною верхньою лушпиною (сорочкою) і висушеною шийкою завдовжки 20...50 мм.

Листки цибулі свіжої зеленої мають бути здоровими, незабруднени­ми, зеленого кольору різних відтінків, без ознак самозігрівання й під­морожування, без стрілок. Допускаються легке зів'янення й пожовтін­ня кінчиків листків на довжину не більше 20 мм.

Стебла порею мають бути свіжими, цілими, здоровими, незабрудне­ними, з укороченими листками (довжина листків від місця розгалу­ження — пе більше 200 мм) зеленувато-білого кольору. Розмір стеблг у найбільшому поперечному діаметрі — не менше 15 мм.

Томати — плоди однолітньої трав'янистої рослини родини пасльо­нових, Вони повинні бути свіжими, цілими, не ушкодженими хвороба ми й шкідниками, чистими, непрозорими, бездефектними, без механіч­них ушкоджень і сонячних опіків, із плодоніжкою або без неї.

Гриби свіжі мають гарні смакові властивості та високу харчову цінність.

Білі гриби мають щільну білу м'якоть, колір якої на зламі пе зміню­ється. Використовують для смаження, запікання п тушкування, приго­тування фаршів, супів.

Печериці (польові і лугові) використовують для приготування супів і других страв. На підприємства ресторанного господарства найчастіше надходять печериці свіжі культивовані.

Зморшки (звичайні і конічні) використовують для смаження після попереднього відварювання.

Гриби сушені використовують для приготування супів, соусів, фар­шів і гарнірів.

Гриби солоні, мариновані і відварні використовують як закуску і для приготування деяких страв.

Технологічний процес приготування кулінарної продукції з карто­плі, овочів і грибів має два етапи: виробництво напівфабрикатів і ви­робництво готових страв, гарнірів та кулінарних виробів.

3.2. Виробництво гарячих закусок, страв і гарнірів

ГАРЯЧІ ЗАКУСКИ

Для приготування гарячих закусок використовують варіння, тушку­вання і запікання. Для виготовлення гарячих закусок овочі, плоди і гриби нарізають дрібними скибочками, брусочками, кубиками. Від дру­гих гарячих страв вони відрізняються гострішим смаком, оригінальним оформленням і подаванням. Гарячі закуски готують безпосередньо пе­ред подаванням, подають у невеликій кількості без гарніру або з тими гарнірами, які входять до складу страви, наприклад печериці тощо, Га­рячІ закуски подають у порціонному вогнетривкому посуді (кокотппці, сковороди, глиняні горщики та ін.), що ставлять па тарілки, накриті серветками. Гарячі закуски можна також подавати у воловаиах, ко­шичках або тарталетках зі здобного або листкового тіста.

Гарячі закуски з овочів готують із одного виду або з їхніх сумішей або із суміші овочів І грибів. Найбільш поширеними є гарячі закуски із грибів.

Нижче подана технологія приготування деяких гарячих закусок з овочів і грибів.

Для приготування шпинату по-англійському підготовлений шпинат нарізають І припускають. Потім кладуть у каструлю, заправляють вершковим маслом, сіллю, чорним меленим перцем і заливають буль­йоном. Тушкують 15...20 хв до цілковитого википання рідини. Подають па закусочних тарілках або в кошичках з листкового тіста.

Для грибного пудингу вершкове масло з борошном підігрівають і розмішують у глибокій сковороді, не допускаючи зміни кольору; розво­дять молоком і, помішуючи, дають закипіти. Потім змішують із тушко­ваними дрібно нарізаними грибами, охолоджують, додають жовтки, по­тім обережно перемішують зі збитими білками.

Каструлю змащують маслом, па дпо її кладуть кружечок із про­масленого пергаменту; дпо й стінки густо обсипають товченими суха­рями. У підготовлену каструлю викладають грибну масу, накривають кришкою і варять пудинг на водяній балі 1 год. Готовий пудинг викла­дають на блюдо, поливають густою сметаною. Частину сметани пода­ють окремо в соуснику.

Гриби тушковані з помідорами готують із обчищених свіжих білих грибів, які нарізають часточками і смажать па вершковому маслі; потім додають підсмажену ріпчасту цибулю, сметанний соус І тушкують до готовності.

Перед подаванням гриби кладуть па порціонну сковороду, зверху кладуть чотири часточки окремо обсмажених помідорів і посипають подрібненим кропом.

Для приготування помідорів, фаршированих грибами, у дрібних сві­жих томатів зрізують верхівку па 1/4... 1/5, вичавлюють сік, видаляють насіння й частину м'якоті.

Ріпчасту цибулю дрібно січуть і пасерують на маслі, потім додають дрібно нарізані свіжі білі гриби або печериці, гаоре, часник, зелень петрушки і продовжують пасерування. Все цс змішують із меленими сухарями, заправляють сіллю й перцем. У підготовлені помідори кла­дуть начинку, посипають тертим сиром, збризкують олією і запікають у жаровій шафі.

ГАРЯЧІ СТРАВИ

Овочеві гарячі страви й гарніри поділяють па групи за способом теплової кулінарної обробки — страви з відварних, припущених, туш­кованих, смажених і запечених овочів. Гриби при виготовленні різних страв тушкують, смажать і запікають.

Подають страви з картоплі, овочів і грибів з вершковим маслом, маргарином, сметаною або соусами. Перед подаванням рекомендується посипати їх дрібно нарізаною зелешпо петрушки або кропом чи зеле­ною цибулею. До страв з картоплі можна додатково подавати солоні, мариновані і свіжі огірки, помідори, солоні і мариновані гриби, кваше­ну капусту, овочеві закусочні консерви (ікру баклажанну, кабачкову, перець фарширований тощо).

Страви з відварних овочів

Овочі варять у воді й на парі. Коли варять у воді, овочі закладають у гарячу або холодну підсолену воду (10 г солі па 1 л води). Без солі варять буряк, моркву і сушений (попередньо замочений) зелений горо­шок, тому що буряк і морква в підсоленій воді набувають неприємно­го смаку, а зелений горошок погано розварюється. Воду беруть у кіль­кості ОД..О,7 л па 1 кг овочів так, щоб вона покривала їх не більш ніж на 1...1.5 см. Після закипання рідини нагрівання зменшують і варять овочі до готовності: картопля — ЗО хв, морква — 25 хв, буряк — 1,5 год. Буряк можна варити протягом 1 год, потім злити гарячу воду, а коре­неплоди залити холодною водою й витримати в пій 1 год. Такий спо­сіб варіння економічніший традиційного, бо в цьому разі значно ско­рочується витрата теплової енергії.

Картоплю, моркву й буряк варять обчищеними або в шкірці залеж­но від подальшого використання. Зварені в шкірці картопля й корене­плоди обчищають теплими з метою зменшення відходів.


Овочі, що мають зелене забарвлення (стручки бобових, зелений горошок, шпинат, капуста брюссельська), варять у великій кількості води (3...4 л па 1 кг) у відкритому посуді при інтенсивному кипінні, щоб уникнути зміни їхнього кольору.

Консервовані в банках овочі (зелений горошок, квасоля, кукурудза, цвітна капуста та і 11.) прогрівають разом з відваром, який потім зливають.

Свіжозаморожені овочі, не розморожуючи, кладуть у киплячу воду й варять 10...15 хв.

Гриби свіжі варять так само, як і овочі. Сушені гриби й овочі після попереднього замочування варять у тій же воді, у якій їх замочували.

Для варіння овочів на парі використовують пароварні шафи, паро- конвектомати або харчоварпі апарати із сітчастими вкладишами. Неве­лику кількість овочів можна варити па парі, використовуючи для цьо­го наплитні казани із сітчастими вкладишами.

Зварені тим або іншим способом овочі варто негайно використати, тому що навіть при нетривалому зберіганні їх органолептичні показ­ники погіршуються. Овочі, які подають гарячими, дозволяється збері­гати на марміті пе більше 1 год. Цвітну капусту, зелений горошок, спаржу, артишоки, щоб уникнути зміни кольору, варто зберігати у від­варі. Брюссельську капусту і стручки бобових зберігають заправлени­ми маслом.

Картоплю і коренеплоди, зварені в шкірці, використовують голов­ним чином для приготування холодних страв (гарнірів, салатів і віне­гретів), картоплю, крім того, для смаження, а буряк — для приготуван­ня борщів, бурякових котлет, пюре й тушкування.

Картоплю, зварену без шкірки, використовують як гарнір і само­стійну страву, а також для приготування картопляного шоре й виробів з картопляної маси. Відновлене сухе картопляне пюре, крім прямого призначення, можна використовувати для приготування котлет, зраз, крокеті в, рулетів, але при цьому кількість відновленої рідини має бути зменшена приблизно на 25%.

Інші відварні овочі використовують як самостійні страви і гарніри. Відварні гриби як страви або гарнір пе використовують. їх використо­вують для приготування страв зі смажених, тушкованих і запечених грибів.

Розглянемо технологію приготування деяких страв з відварних овочів.

Для приготування картоплі відварної обчищені бульби приблизно однакового розміру кладуть у казан шаром пе більше 50 мм, заливають киплячою водою, солять, накривають кришкою і варять майже до го­товності. Потім воду зливають, а картоплю підсушують, нагріваючи її без води 5...7 хв. На парі картоплю варять до готовності. Перед по­даванням поливають розтопленим вершковим маслом, сметаною або соусом — цибулевим, грибним або сметанним. Крім того, картоплю від­варну можна подавати зі смаженою цибулею або смаженими грибами або із цибулею іі грибами. При цьому цибулю дрібно нарізають і пасе­рують. Гриби білі свіжі нарізають та обсмажують, печериці, відварені сушені іриби нарізають соломкою і обсмажують. Перед подаванням цибулю або гриби смажені (або цибулю, змішану із грибами) уклада­ють на відварну картоплю і поливають жиром.

Для приготування картоплі в молоці нарізану кубиками картоплю або напівфабрикат варять 10 хв, зливають воду, заливають гарячим кип'яченим молоком, солять і варять до готовності, кладуть частину вершкового масла (50% норми) і доводять до кипіння. Страву можна готувати з напівфабрикату «Картопля відварна обчищена ціла або нарізана». Картоплю цілу відварну попередньо нарізають кубиками. Підготовлені напівфабрикати заливають гарячим молоком, солять, на­грівають до кипіння, кип'ятять 5...7 хв, кладуть масло й доводять до ки- ніппя. Подають із маслом.

Для приготування картопляного пюре картоплю відварну у гаря­чому стані пропускають крізь протиральну машину. До отриманої маси додають у два-три прийоми гаряче кип'ячене молоко, а в деяких рецептурах — розтоплений маргарин. Суміш збивають до одержання пухкої однорідної маси.

При використанні сухого картопляного пюре його відновлюють рі­диною з води й молока. Картопляну крупку заливають чотириразовою кількістю рідини і, акуратно помішуючи, проварюють 3...4 хв.

Гранули відновлюються киплячою рідиною й завдяки пористій структурі майже миттєво бубнявіють по всій масі.

Пластівці заливають рідиною температурою 70...80 °С і без розмішу­вання витримують 2...3 хв у посуді із накритою кришкою. При доли­ванні до пластівців рідини температурою вище 80 °С пюре стає клей­ким. Перемішування маси також призводить до збільшення клейкості, тому що механічний вплив сприяє розриву клітинних оболонок окре­мих клітин, внаслідок чого оклейстеризовапий крохмаль, що міститься в них, надає шоре більш в'язкої консистенції. Пюре гарної якості мож­на отримати при одночасному відновленні пластівців у кількості не більше двох-трьох порцій.

Перед подаванням пюре поливають розтопленим вершковим маслом або подають із пасерованою цибулею чи яйцем, подрібненим і зміша­ним з розтопленим вершковим маслом.

Готуючи капусту відварну, зачищену капусту білоголову і савой­ську, їх нарізають часточками, брюссельську використовують цілими качанчиками, цвітну — суцвіттями. Підготовлені овочі відварюють у підсоленій воді, після чого воду зливають, а капусту відкидають на друшляк. Перед подаванням поливають вершковим маслом або соусом молочним, сметанним чи сухарним.

Горох і квасолю овочеві варять у великій кількості води при інтен­сивному кипінні, щоб уникнути зміни кольору. Подають зі шматочка­ми вершкового масла або заправляють маслом чи молочним соусом. Квасолю, крім того, насипають меленим перцем. Перед подаванням можна покласти смажені грінки (4...5 шт. на порцію), для приготуван­ня яких хліб нарізають трикутниками або ромбиками, змочують у яєчно-молочній суміші з додаванням цукру і смажать на вершковому маслі або маргарині до утворення кірочки.

Для приготування шоре з буряка використовують варений в шкір­ці й обчищений буряк або напівфабрикат «Буряк цілий обчищений відварний», які пропускають крізь протиральну машину, додають мар-гарин, соус молочний середньої густини або сметанний і прогрі­вають; подають із маслом вершковим або сметаною.

Готуючи пюре зі шпинату з яйцем, цілі листя шпинату варять 5...10 хв і протирають. Протертий шпинат прогрівають, змішують із густим молочним соусом, додають сіль, цукор, маргарин, мускатний горіх І дг водять до кипіння. Перед подаванням пюре викладають гіркою, па ЄЄ].єдину кладуть обчищене яйце, зварене в «мішечок», або посипають січенім яйцем, звареним круто.

Страви із припущених овочів

Припускають моркву, ріпу, буряк, гарбуз, кабачки, помідори, нарі­зані часточками або кубиками, і капусту білоголову, нарізану часточка­ми або соломкою.

Овочі для припускання викладають у посуд шаром не більше 50 мм, часточки капусти — в один ряд. Буряк, моркву, капусту білоголову припускають із додаванням невеликої кількості води, бульйону або молока (на 1 кг овочів приблизно 0,2...0,3 л рідини). Кабачки, гарбуз, помідори й інші овочі, що легко виділяють вологу, припускають без до­давання рідини — у власному соку. В обох випадках при припусканні додають жир (па 1 кг овочів 20...30 г). При використанні моркви дода­ють цукор (3 г па порцію).

Припускають овочі в посуді, накритій кришкою. Спочатку їх інтен­сивно нагрівають, а коли рідина закипить, нагрівання зменшують. Ово­чі доводять до кулінарної готовності, уникаючи википання всієї рідини.

Тривалість припускання різних видів овочів становить: буряка — 30 хв, моркви, гарбуза й кабачків — 15...20, капусти — 20...30 хв.

До припускання можна умовію віднести обробку овочів у НВЧ-апа- ратах. Овочі закладають у посуд з термостійкого скла, накривають криш­кою і встановлюють у робочііі камері НВЧ-апарата. Спочатку НВЧ-аиа- рат вмикають на повну потужність для швидкого розігрівання овочів, потім перемикають па нижчу потужність (50...60% номінальної потужно­сті залежно від конструкції апарата) і доводять овочі до готовності.

Припущені овочі заправляють маслом або соусами й використають ЯК самостійні страви і гарніри.

Страви із припущених овочів готують із одного виду овочів або з їхньої суміші. Наприклад, овочі припущені готують із одного виду ово­чів. Для цього моркву, ріну, брукву або кабачки, нарізані кубиками або часточками, чи капусту білоголову, нарізану шашками, припускають із додаванням маргарину. Напівфабрикат «Морква, нарізана кубиками, відварна або припущена» прогрівають із маргарином і доводять до ки­піння. Перед подаванням овочі поливають розтопленим маргарином або маслом вершковим чи заправляють молочним соусом і прогріва­ють. Назва страви залежить від виду Овочів, наприклад, морква припу­щена, гарбуз припущений.

Овочі в молочному або сметанному соусі готують із набору овочів — моркви, ріпи або брукви, гарбуза або кабачків, капусти білоголової або цвітної і зеленого горошку консервованого. Кожен вид овочів (крім го­рошку) припускають окремо, потім з'єднують, додають прогрітий зеле­ний горошок, заправляють соусом, цукром, сіллю і проварюють 1...2 хв.

Із припущених моркви й гарбуза готують пюре.

Страви з тушкованих овочів і грибів

Тушкують свіжу і квашену білоголову капусту, картоплю, корене­плоди й інші овочі, а також гриби.

Капусту тушкують сирою. Картоплю, кабачки й гарбуз, нарізані шматочками, спочатку обсмажують, що сприяє утриманню їхньої фор­ми при подальшому тушкуванні. Моркву, біле коріння і цибулю ріпча­сту перед тушкуванням пасерують, буряк, цвітну капусту і зелений го­рошок варять, гриби свіжі обсмажують.

Підготовлені овочі тушкують у бульйоні або соусі з додаванням спе­цій, лаврового листа й солі 15...20 хв, капусту — 45...90 хв.

Тушковані овочі подають як самостійні страви й гарніри, тушковану квашену капусту, крім того, використовують для Приготування супів.

Готуючи капусту тушковану, свіжу капусту нарізають соломкою, укладають у казан, додають бульйон або воду (20...30% маси капусти), оцет, кулінарний жир, шпик або грудинку копчену, пасероване пюре й тушкують до папівготовпості. Потім додають нарізані соломкою й па­серовані моркву, петрушку і цибулю, лавровий лист, перець горошком і тушкують до готовності. За 5 хв до закінчення тушкування капусту заправляють сіллю, цукром, борошняною пасеровкою І доводять до кипіння. ГІрн використанні шпику або грудинки їх попередньо обсма­жують; витоплений жир використовують для пасерувати овочів. Якщо свіжа капуста має гіркуватим присмак, то її перед тушкуванням занурюють у киплячу воду на 3...5 хв. Для приготування цієї страви можна використовувати напівфабрикат «Капуста свіжа нарізана блан­шована». При використанні квашеної капусти оцет з рецептури вида­ляють і додають більше цукру.

Буряк, тушкований у сметані або соусі, готують із вареного буря­ка, що нарізають соломкою або кубиками, прогрівають із маргарином, додають пасеровану цибулю, сметану чи соус, молочний чи сметанний і тушкують 10 хв. При використанні напівфабрикату «Буряк цілий обчищений або нарізаний кубиками відварний» цілий буряк попе­редньо нарізають соломкою або кубиками.

Підготовлені напівфабрикати прогрівають із жиром і далі вчиняють так, як зазначено вище.

Для рагу з овочів використовують кілька видів овочів — картоплю, моркву, ріпу або брукву, петрушку, гарбуз або кабачки, нарізані куби­ками або часточками, капусту білоголову, нарізану шашками, або капу­ст}' цвітну, розібрану на дрібні суцвіття, зелений горошок консервова­ний, Перед тушкуванням картоплю й коріння обсмажують, цибулю пасерують, капусту білоголову припускають, цвітну відварюють, гарбуз і кабачки кладуть сирими. Обсмажені картоплю й коріння змішують Із пасерованою цибулею, заливають соусом (томатним, сметанним або червоним) і тушкують 10... 15 хв. Потім додають сирі кабачки або гар­буз, варену цвітну або припущену білоголову капусту і продовжують тушкувати ще 15...20 хв. За 5...10 хв до закінчення тушкування в рагу вводять зелений горошок консервований, розтертий часник, спеції. Пе­ред подаванням поливають жиром.

Гриби з картоплею — дуже популярна страва. Свіжі білі гриби, на­різані часточками, або свіжі печериці, нарізані скибочками, обсмажу­ють, змішують із картоплею, нарізаною кубиками і припущеною до па- півготовності, додають пасеровану цибулю, нарізану півкільцями або часточками, заправляють сметаною або соусом (червоним чи сме­танним) і тушкують до готовності.

Страви зі смажених овочів і грибів

Смажать овочі сирими (картоплю, кабачки, гарбуз, баклажани, по­мідори) або попередньо відвареними (капусту білоголову або цвітну, картоплю). Крім того, смажать вироби з овочевої котлетної маси — кот­лети, зрази, крокеги.

Гриби смажать сирими (свіжі білі гриби й печериці) або попередньо відвареними (зморшки, сушені гриби).

Овочі й гриби смажать різними способами: па сковороді з невели­кою кількістю жиру, у фритюрі та в жарових шафах

 

 

При смаженні першим способом у посуд кладуть жир (5...8% маси напівфабрикатів), нагрівають його до 150...160 °С, після чого кладуть підготовлені овочі або гриби. Якщо до моменту утворення кірочки ово­чі виявилися Недостатньо м'якими, їх досмажують у жаровій шафі. При використанні електросковорїд овочі н гриби можна доводити до готов­ності при накритій кришці.

З невеликою кількістю жиру смажать практично всі згадані овочі: картоплю сиру, нарізану скибочками або брусочками; картоплю, попе­редньо відварену І нарізану скибочками; скибочки кабачків, гарбуза, баклажанів, панІрованих у борошні; попередньо відварену цвітну й бі­логолову капусту (нарізану великими шматками або у вигляді шні­целю); картопляні, капустяні, морквяні й бурякові котлети; картопляні зрази, а також гриби. Тривалість смаження з невеликою кількістю жи­ру картоплі й інших овочів становить 15...20 хв.

У фритюрі смажать картоплю, нарізану брусочками, соломкою, часточками, стружкою; картоплю гарпірпу бланшовану (промисловий напівфабрикат); крокети картопляні; цибулю ріпчасту, нарізану кільця­ми й паиіровану у борошні, крекери.

Для смаження овочів у фритюрі використовують спеціальні апара­ти — фритюрниці із вставними металевими сітками. Фритюрниці заповнюють жиром так, щоб рівень його був трохи нижче краю посу­ду, тому що при обсмажуванні овочів жир може пінитися й виливати­ся через край.

Як фритюр ліпше використати суміш рафінованої олії з кулінарним жиром у співвідношенні 1:2 або кулінарний жир (фритюрний). Тем­пература жиру при смаженні овочів у фритюрниці має бути 175...180 °С; співвідношення жиру й овочів — 4:1.

Тривалість смаження овочів у фритюрі — 5... 10 хв. Крокети об­смажують в 20-кратній кількості жиру (190 °С) протягом 5...6 с.

Смажені овочі й гриби використовують для приготування самостій­них страв і гарнірів.

Для приготування картоплі смаженої сирі обчищені бульби нарі­зають брусочками, часточками, кубиками або скибочками, промива­ють, обсушують, посипають сіллю і смажать па сковороді або листі з невеликою кількістю жиру, укладаючи підготовлену картоплю шаром не більше 50 мм. У процесі смаження картоплю перемішують. Для приготування страви можна використати напівфабрикат «Картопля си­ра обчищена нарізана». Брусочки й кубики промивають для видалення піни, далі роблять, як зазначено вище.

г

Так само смажать картоплю, попередньо зварену у шкірці; перед смаженням її обчищають і нарізають скибочками. Перед подаванням смажену картоплю поливають розтопленим маргарином або сметаною або перемішують із пасерованою цибулею, нарізаною півкільцями чи часточками, або цибулею й смаженими грибами, нарізаними часточка­ми (білі свіжі гриби) або скибочками (печериці).

Для смаження у фритюрі картоплю нарізають брусочками, потім її промивають, обсушують і смажать 8... 10 хв або використовують карто­плю гарнірпу бланшовану (промисловий напівфабрикат), яку, не розмо­рожуючи, занурюють у жир і смажать 5 хв. Смажену картоплю відки­дають на друшляк, дають витекти жиру й посипають дрібною сіллю. Перед подаванням поливають маргарином або вершковим маслом.

Для приготування капусти смаженої капусту білоголову, нарізану шашками, або брюссельську цілими качанчиками, або цвітну, розібрану па дрібні суцвіття, занурюють у киплячу підсолену воду па 5...10 хв, після чого воду зливають, а капусту обсмажують на сковороді чи листі, заливають яйцями або посипають сухарями й доводять до готов­ності в жаровій шафі протягом 3...5 хв.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 721. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия